6. APRIL  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Z chovatelskej prehliadky trofeji

Okresna organizacia Slovenskeho polovnickeho zvazu (OKO SPZ) v spolupraci s Obvodnym lesnym uradom v Brezne od 26. marca do 2. aprila uskutocnila v budove Lesov mesta Brezno, s. r. o., chovatelsku prehliadku trofeji ulovenych vlani v patnastich polovnickych reviroch organizovanych v SPZ, v desiatich reviroch obhospodarovanych v rezii statnych lesov a v styroch reviroch inych polovnickych subjektov. V okrese Brezno obhospodaruju dovedna 122 389 ha, z coho je 89 780 ha lesa, 32 539 ha polnohospodarskych pozemkov a 70 ha inych pozemkov a vodnych ploch. Vystavu, ktoru navstivilo bezmala tisic zaujemcov, nam v rozhovore priblizil predseda osvetovej komisie pri OKO SPZ Juraj Cibula:

o Ako dopadlo hodnotenie? Ktore trofeje boli odmenene medailami?
- Zlatou medailou bolo ohodnotene parozie uhynuteho jelena, nepravidelneho strnastoraka (218,17 boda CIC) z reviru Chocholna Zvolen (na dolnej snimke). Strieborne medaily si odniesli jelenie parozia strelcov Cyrila Faska z PZ Makova (207, 19), Jana Sitarcika z PZ Cierny Balog - Dobroc (197,87), Petra Ramaja z PZ Celno Slovenska Lupca (194,14) a zhody Petra Moronga z PZ Tri Vody (206,01). Bronzove medaily boli udelene osemnastim trofejam jelenich parozi.

o Ako vyzera rocna bilancia v cislach?
- Dovedna bolo ulovenych 127 jelenov a dva zhody z planovaneho odstrelu 149 kusov, 104 jelenic z planovaneho odstrelu 106 kusov a 111 jelenciat z planovaneho poctu 115, co je uspesnost 92,4 percenta, uhyn predstavoval 17,5 percenta. Z planovanych 110 srncov bolo ulovenych 82, zo 119 srn a srnciat 99, dovedna z planu 228 srncej zveri bolo ulovenych 180 kusov (78,9 %), uhyn predstavuje 25 percent. Zo 103 kusov planovaneho odstrelu diviacej zveri bolo ulovenych 77 (74,7 %). Styria strelci: Pavol Prsanec (PZ Makova Benus), Ing. Jan Longauer (Devana Brezno), Andrej Celer (Jasenie), Timotej Brenkus (Lesnik) sa mozu pochvalit ulovkom vlka a Vlastmil Majercak (Velka Dolina Cierny Balog) zastrelil medveda hnedeho. V ramci tlmenia skodlivej zveri bolo usmrtenych 185 lisok, 120 tulavych psov a 96 tulavych maciek.

o Ako hodnotite tohtorocnu vystavu? Splnila vase ocakavania?
- Chovatelska prehliadka potvrdila, ze sme dosiahli dobre vysledky na zaklade spravneho planovania lovu a chovu zveri a dodrziavania selektivneho odstrelu podla vekovych tried. Urcite splnila ocakavania mnohych navstevnikov po odbornej stranke, ked mali moznost vidiet vysledky hospodarenia s polovnou zverou, ale splnila aj poslanie po spolocenskej stranke. Potesitelna je skutocnost, ze vystavu vo velkom pocte navstivili ziaci zakladnych skol, ktori so zaujmom pocuvali odborne vyklady usporiadatelov o jednotlivych druhoch vystavovanych trofeji a preparatoch roznej zveri. Prehliadku doplnal naucny informacny material a propagacne panely s fotografiami z cinnosti OKO SPZ na useku prace s mladezou, strelectva, kynologie, osvety a cinnosti polovnickych zdruzeni v nasom okrese. Aj v nastavajucom obdobi, hoci pre sucasnych polovnikov za nepriaznivej situacie, ked su snahy rozbit ich jednotu, hlavnou ulohou SPZ bude ochrana prirody, starostlivost o volne zijucu zver a zivocichy a ich planovane obhospodarovanie, ktore je dolezite zachovat pre nastavajuce generacie.

(r)

Brezniansky spevokol bilancoval

Za ucasti riaditela mestskeho kulturneho strediska Mgr. Jaroslava Surinu, predsednicky miestneho odboru Matice slovenskej Marie Maculovej a dalsich hosti sa v pondelok 29. marca stretli clenovia Spevackeho zboru mesta Brezna na svojej vyrocnej clenskej schodzi.
Predseda vyboru zboru Ing. Dusan Stevko vo vyrocnej sprave konstatoval, ze vlani tento kolektiv realizoval sedemnast verejnych vystupeni, z toho dve v zahranici. Dvadsiate piate vyrocie svojho vznku zbor oslavil jubilejnym koncertom. Ako spoluorganizator sa dobre zhostil pripravy a realizacie VI. Horehronskych slavnosti zboroveho spevu, na ktorych sa zucastnilo sedem domacich a zahranicnych zborov. Novinkou festivalu boli sprievodne podujatia - hudobne produkcie v niektorych restauracnych zariadeniach mesta, vystavy a pod. Do hodnoteneho obdobia spada aj uspesny zahranicny zajazd do primorskeho greckeho mesta Agria na VI. medzinarodny festival spevackych zborov a cely rad domacich vystupeni.
Rocny plan cinnosti zbor kompletne splnil, ba naviac sa realizovalo raz tolko podujati ako bolo planovanych. Aj po umeleckej a dramaturgickej stranke bola cinnost bohata a rozmanita, co vo svojom prihovore potvrdil aj dirigent a umelecky veduci kolektivu doc. PaedDr. Milan Pazurik, CSc., ktory ho uspesne vedie uz dve desatrocia.
Na vyrocnom rokovani schvalili ramcovy plan cinnosti zboru na rok 2004, ktory je znacne narocny najma z pohladu organizacneho a financneho zabezpecenia: pobyt spevackych zborov z Grecka (april), Nemecka (jun) v Brezne a okoli, zahranicny zajazd do polskeho Ciechanowa (21. - 22. maj) na medzinarodne stretnutie zborov z partnerskych miest, reciprocny zajazd do Litomeric (oktober), beneficny koncert na podporu vystavby sochy Martina Razusa v Brezne, vychovne koncerty pre skoly, nastudovanie desiatich novych skladieb, prilezitostne koncerty atd.
S pracou Spevackeho zboru mesta Brezna v minulom obdobi bol spokojny aj zriadovatel zboru mestske kulturne stredisko, o com svedcia slova uznania jeho riaditela Mgr. J. Surinu. Ocenil najma umelecke a organizacne vedenie kolektivu, prikladnu reprezentaciu a do dalsej tvorivej cinnosti poprial: ,,Nech nam to spolocne spieva."

(DaRa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT