Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

21

25. MAJ  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

DVOR REMESIEL 2004

h0421d.jpg (16279 bytes)Pocas troch dni (od 19. do 21. maja) mohli navstevnici Horehronskeho muzea obdivovat krasu vysivky. Tohtorocny Dvor remesiel totiz venovali tradicnej ludovej vysivke z Horehronia. Streda patrila vysivkarkam z Bacucha, stvrtok Helpiankam a piatok vysivke zo Sumiaca, z Bravacova a z Cierneho Balogu. Podujatie sa stretlo s velkym zaujmom, ved vidiet pohromade vysivat tolko zeniciek sa tak lahko nepostasti. Skolaci si mohli odkreslit vzory i vyskusat rozne techniky vysivania, zaujali aj dokumentarne videozaznamy a vystavka zo zbierkoveho fondu muzea.

h0421e.jpg (12882 bytes) h0421f.jpg (12224 bytes)

Foto: Stefan Vozar

EUROMELANOMA DAY 2004 v nasom regione

Nemohli vysetrit vsetkych

h0421a.jpg (12116 bytes)Desiateho maja sa dermatovenerologicke centrum Bellamed v Brezne zapojilo do akcie organizovanej Europskou akademiou dermatologie a venerologie (EADV). Jej cielom bolo aktivne zasiahnut do nepriaznivych trendov vo vyvoji zhubnych nadorov koze v Slovenskej republike, ktore su alarmujuce. Vyskyt melanomu koze na Slovensku za poslednych pat rokov vzrastol u muzov o sestnast percent a u zien az o dvadsatdevat percent. Tieto vysledky su o to znepokojucejsie, ze ochorenie sa posuva do mladsich vekovych kategorii. Po skonceni akcie EUROMELANOMA DAY 2004 sme sa odbornej lekarky pre choroby kozne a pohlavne MUDr. Gabriely Bellovej opytali, s akym zaujmom sa stretla a ake vysledky priniesla.

- V tento den mal kazdy zaujemca moznost bezplatneho preventivneho vysetrenia pigmentovych utvarov na kozi spojeneho s poradenstvom a v pripade potreby odporucenim dalsieho liecebneho postupu. Tuto moznost vyuzilo a pomocou dermatoskopickeho pristroja sme vysetrili osemdesiatsedem obyvatelov nasho regionu vo vekovej kategorii od jedenast do osemdesiatdevat rokov. U devatdesiat percent vysetrenych bolo odporucene nasledne komplexne dermatologicke vysetrenie. V mnohych pripadoch boli indikovane preventivne operacne zakroky - odstranenie pigmentovych utvarov, ktore javili znamky prekancerozy, t. j. stavu, ktory moze viest ku vzniku rakoviny koze. Zachytili sme aj niekolko zhubnych nadorov rakoviny koze v zaciatocnom stadiu. Tento den splnil nase ocakavania - oboznamenie sirokej verejnosti s problematikou melanomu a zhubnych ochoreni koze a prevencie tychto ochoreni. Kazdeho sme upozornili na nebezpecne vplyvy, rozumnu prevenciu a zabezpecenie vcasnej efektivnej liecby. Chceli by sme sa ospravedlnit vsetkym, ktorych sme z casovych dovodov nemohli v ramci tejto bezplatnej akcie vysetrit. Pre vysoky zaujem verejnosti sme sa rozhodli takyto den uskutocnit v tomto roku este raz po ukonceni letnej sezony v pondelok 27. septembra. Dovtedy bude nase zdravotnicke zariadenie vybavene pristrojom so snimacou kamerou a pocitacovym vyhodnotenim pigmentovych utvarov na kozi.

o Zacina sa dovolenkova sezona, a preto mnohym urcite padne vhod niekolko praktickych rad, ako sa chranit pred slnieckom:
- Pred slnkom treba ochranovat dospelych aj male deti a to tym, ze budete nanasat kazde dve hodiny krem s vysokym ochrannym faktorom. Pri pobyte na slnku majte na sebe tricko, klobuk a slnecne okuliare. Deti do troch rokov na slnku neodhalujte. Pocas leta sa medzi 11. - 16. hodinou vyhnite slneniu (UV ziarenie vtedy dosahuje maximum). Vyhnite sa nadmernemu slneniu, a to aj v pripade, ze ste pouzili ochranny krem. Po aplikacii parfumu na pokozku sa vyhnite priamemu kontaktu so slnkom, pretoze to moze vyvolat vyskyt skvrn, alergie alebo palenie pokozky. Uprednostnite ochranny krem, ktory vyhovuje vasmu typu pokozky a je vode odolny, fotostabilny. Po kupani sa radsej dosucha utrite, ako by ste sa volne nechali osusit slnkom. Nezabudajte na pitny rezim. Pred slnkom sa chrante aj vtedy, ak je zamracene, pretoze mracna prepustaju viac ako devatdesiat percent UV ziarenia (najma UVA).
Pri objaveni podozrivych utvarov na kozi treba ihned kontaktovat odborne kozne pracovisko. Mozete vyuzit aj telefonicke konzultacie na cisle 6111680, resp. objednat sa na vysetrenie na t. c. 6111681, 6302231.

(nb)


Tyral svoju manzelku

Vysetrovatel Uradu justicnej a kriminalnej policie v Brezne vzniesol obvinenie voci sestdesiatrocnemu Pavlovi D. z Cierneho Balogu, ktory od roku 1997 fyzicky a psychicky tyral svoju patdesiattrirocnu manzelku Annu. V poslednych siestich mesiacoch sa utoky vystupnovali a vyvrcholili v polovici maja, kedy zena v obave o svoj zivot vyhladala pomoc. Tyran je stihany na slobode.

(lp)

Sikovny zlodej

Sedemnasteho maja v noci neznamy pachatel na parkovisku v objekte SAD Brezno z nadrze autobusu znacky Karosa precerpal do piatich patlitrovych bandasiek motorovu naftu a ulozil si ich pri plote. Bandasky si vsimol pracovnik straznej sluzby a preniesol k vratnici. Za ten cas, kym policiu vyrozumel, co objavil, zlodej bandasky ukradol.

(pd)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT