25. MAJ  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Referendum o odvolani starostu

V sobotu 22. maja sa v Pohorelej uskutocnilo hlasovanie obyvatelov obce o odvolani starostu, ktore vyhlasilo obecne zastupitelstvo. Dovod? ,,Sustavne dlhodobe a hrube zanedbavanie povinnosti starostu ako jedineho zakonne zodpovedneho a riadiaceho predstavitela obce." Na referende sa zucastnilo 331 obcanov z celkoveho poctu 2065 opravnenych hlasovat, co predstavuje 16,03-percentnu ucast. Odovzdanych bolo 320 platnych hlasovacich listkov. Na referendovu otazku: ,,Ste za odvolanie starostu obce Pohorela Jana Suleja?" ano odpovedalo 270 obcanov (84,37 percenta zucastnenych), nie odpovedalo 50 obcanov (15,63 percenta zucastnenych). Pretoze ucast bola nizsia ako 50 percent (na hlasovani sa nezucastnila nadpolovicna vacsina), vysledky referenda su neplatne.

(ou)

Rangersky den v Polomke

Aj v tomto roku pri prilezitosti Medzinarodneho dna deti Sprava NAPANTu, obcianske zdruzenie Trend v spolupraci so ZO SZOPK a obcou Polomka prirpavuju pre deti, ich rodicov a starych rodicov Rangersky den. V sobotu 29. maja v Zdiarskej doline preziju zaujimavy den vyplneny zabavou, hrami i pouceniami. Deti materskych skol a ziaci prveho stupna sem zavitaju o deviatej a ziaci druheho stupna o desiatej hodine. V bohatom programe sa nachadzaju mnohe atrakcie: historicky serm, cesta strazcov, environmentalne hry, sutaze. Startovne je desat korun. V case konania tohto podujatia (od 9.00 do 14.00) bude Zdiarska dolina pre motorove vozidla uzavreta.

(mh)

Jarunkovej jar v Sumiaci

V rodisku Klary Jarunkovej, v Sumiaci, tamojsia zakladna skola spolu s obecnym uradom a Klubom regionalnej vychovy okresu Brezno zorganizovala prvy rocnik sutaze v prednese poezie a prozy s nazvom Jarunkovej jar v Sumiaci. V troch kategoriach sutazili ziaci z Benusa, Bacucha, Polomky, Helpy, Pohorelej, Sumiaca a z Telgartu. Sutaziacich a vyucujucich privitala starostka Ing. Maria Betakova, ktora v kratkosti priblizila zivotne osudy a tvorbu K. Jarunkovej. Porota mala tazku ulohu vybrat tych najlepsich. Na prvych miestach sa umiestnili: D. Melosova (Helpa), D. Simanova (Pohorela), P. Lopusna (Benus), A. Latinak (Helpa), P. Sipula (Telgart), D. Margetova (Sumiac). Vsetci sutaziaci ziskali vecne ceny a vitazi boli odmeneni knihami a diplomami.

(mh)


h0421c.jpg (13548 bytes)

 

 

V dnoch 20. - 23. maja clenovia Spevackeho zboru mesta Brezna ucinkovali na prvom medzinarodnom stretnuti spevackych zborov v polskom Ciechanowe - partnerskom meste Brezna, na ktorom sa zucastnila aj delegacia Brezna vedena primatorom Ing. Jaroslavom Demianom (viac nabuduce).

Foto: MUDr. Juraj Zelnik

 


Rusenie sudov

Minuly tyzden poslanci v Narodnej rade Slovenskej republiky rokovali o reforme sudnictva, ktoru predkladalo ministerstvo spravodlivosti. Jej sucastou je aj navrh na zrusenie niektorych krajskych a okresnych sudov.
Hlavnym kriteriom pri rozhodovani o tom, ktore sudy zrusit, bola ich vytazenost. Zaniknu tie sudy, na ktore podla statistik prichadzalo rocne najmenej novych pripadov a boli prilis male na to, aby v nich mohli sudcovia efektivne a kvalitne pracovat. Zostavajuce sudy maju byt dostatocne velke na to, aby sa v nich mohli sudcovia specializovat, cim sa ma dosiahnut vyssia kvalita a rychlost rozhodovania.
Na zozname sudov, ktore chce ministerstvo zrusit, Okresny sud v Brezne nie je.

(sm)

Profesionalne hasicske jednotky okresu Brezno si zmerali sily

Okresne riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru (OR HaZZ) v Brezne vo stvrtok 20. maja zorganizovalo treti rocnik okresneho kola sutaze hasicskych jednotiek z povolania v hasicskom sporte. Na podujati v priestoroch sportoveho arealu OR HaZZ v Banskej Bystrici sa zucastnili dve sutazne druzstva, hasicska jednotka OR HaZZ a hasicska jednotka Petrochema Dubova, a. s.

V troch sutaznych disciplinach hasicskeho sportu, ktore dali hasicom zabrat v narokoch na fyzicku zdatnost, rychlost a technicku zrucnost, si najlepsie pocinali: v dvojboji jednotlivcov (100 m cez prekazky a vystup do 4. podlazia cvicnej veze) sa na prvom mieste umiestnil kpt. Vladimir Kubaliak, druhe miesto obsadil npor. Stefan Gasperik (obaja z jednotky OR HaZZ Brezno) a treti bol Marek Bruncko z hasicskej jednotky Petrochemy Dubova, a. s. V poziarnom utoku najlepsie zabojovalo druzstvo OR HaZZ Brezno.
Celkovym vitazom sa stalo sutazne druzstvo OR HaZZ Brezno, ktore bude okres Brezno reprezentovat na krajskej sutazi hasicskych jednotiek 17. juna vo Velkom Krtisi.
Ocenenie a vdaka patri vsetkym tym, ktori sa na sutazi zucastnili, ako aj tym, ktori materialne a medialne podporili jej uspesny priebeh a tym prispeli k prezentacii prace a cinnosti hasicov v nasom okrese.

(lm)


wpe2.jpg (3104 bytes)Zautocil na policajta

Desat minut pred jedenastou vecer 4. maja telefonovali z Jarmociska, ze v dome c. 23 su velmi hlucni. Hliadka po prichode na miesto zistila, ze dvere do domu su otvorene a naozaj bolo pocut hlucnu zabavu, jej dovodom bola oslava narodenin. Coskoro sa pri dverach objavili vsetci ucastnici oslavy, ale vyzvy na utisenie ignorovali aj napriek upozorneniu, ze sa dopustaju rusenia nocneho kludu. Oslavenec V. P. dokonca clena hliadky chytil za laket lavej ruky a nasilim vtlacal dnu. Len pouzitim donucovacich prostriedkov sa mu podarilo utocnikovi vytrhnut. V. P. tak celi obvineniu z utoku na verejneho cinitela a rusenia nocneho pokoja.

Zufaly nezamestnany

Siedmeho maja hliadka vystartovala do uradu prace na Ulici B. Nemcovej, kde mali problemy s uchadzacom o zamestnanie. Nezamestnany J. K. z Podbrezovej totiz vyhlasil, ze odtial neodide, kym mu nedaju pracu. Po dohovoreni priestory nakoniec dobrovolne opustil.

Klamala

O siedmej rano 12. maja hliadka kontrolovala majitelov psov na Mazornikove. Zistila pritom, ze pes, ktoreho M. K. ,,vencila" na Ulici MPCL, nie je prihlaseny v evidencii. Zena tvrdila, ze pes patri jej strykovi z Michalovej. Klamala, pretoze ani tam ho nemaju v evidencii. Pripad je v stadiu objasnovania.

Podozrenie sa potvrdilo

Pat minut po jedenastej vecer 12. maja hliadku o pomoc poziadala V. B. Nemohla sa totiz dovolat svojmu synovi do internetovej kaviarne na Ulici CSA a mala podozrenie, ze sa tam nieco stalo. Hliadka zistila, ze na kaviarni ktosi velkou skalou rozbil vakuove okno. Vec prevzali v obvodnom oddeleni PZ.

Ked utekal, flasa mu vypadla

O stvrt na devat rano 13. maja hliadka setrila kradez v obchodnom dome na namesti. Zlodej tam uz sice nebol, pretoze sa vytrhol predavacke a pri uteku mu vypadla flasa whisky, ktora sa rozbila. V obchode ostal len jeho kumpan, ktory prezradil, ze ide o O. E. z Vrbovej ulice. Hliadka ,,utecenca" chytila na Lichardovej ulici. Ku kradezi sa priznal, okrem toho bude musiet zaplatit blokovu pokutu.

Bola ,,mimo"

Pred jednou hodinou v noci 13. maja sa do Magic clubu na Ulici CSA dobijala opita zena s rozbitou hlavou. Hliadka ju nasla pred podnikom, sedela na zemi a nebola schopna komunikacie. Pretoze bola zranena, privolali sanitku, do ktorej vsak nechcela nastupit. Horko-tazko ju prehovorili, ale v nemocnici odmietla vysetrenie. Stala sluzba preto zavolala jej manzela, ktory svoju neposlusnu polovicku prehovoril a potom odviezol domov.

Klobasky a slanina bez povolenia

Strnasteho maja rano I. M. z Vysneho Skalnika pred predajnou Televizor na Ulici CSA veselo predaval klobasky a slaninu. Hliadka vsak zistila, ze nema ziadne potvrdenie od hygienika ani povolenie od odboru zivnostenskeho podnikania. Pripad nedovoleneho predaja preto skoncil v obvodnom urade.

Poskodili ochrannu plachtu

Osemnasteho maja pred polnocou po anonymnom telefonickom oznameni, ze na namesti pri zvonici mladici roztrhali ochrannu plachtu na konstrukcii tribuny, sa tam hliadka vybrala. Pri sporitelni zbadala siedmich mladych muzov. Po vyzvani sa styria z nich priznali, ze plachtu roztrhali oni. Kedze sposobili znacnu skodu (30 000 korun), T. B., T. K., J. V. z Brezna a M. S. z Pohronskej Polhory boli predvedeni na obvodne oddelenie PZ, kde vec prevzali.

(jz)

Policia patra

Urad justicnej a kriminalnej policie v Brezne sa obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanom:
Milanovi Durajovi, narodenom 17. jula 1967, trvale bytom v Sumiaci, Bucinka c. 51, po ktorom je vyhlasene celostatne patranie a je stihany pre trestny cin zanedbania povinnej vyzivy podla § 213 Trestneho zakona. Je predpoklad, ze sa pohybuje na uzemi okresov Brezno a Banska Bystrica, moze sa zdrziavat v zariadeniach pre socialne slabsich obcanov.
Milan Duraj je vysoky 170 cm, ma stihlu postavu, hnede vlasy a sive oci.
Ziadame obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie o hladanom, aby tak urobili v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT