25. MAJ 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Treti majovy utorok od roku 1957 patri Svetovemu dnu mlieka. Ma nam pripomenut, ze vyzivnejsich potravin, ako je mlieko, by sme vela nenasli. Mlieko je vyznamnym zdrojom bielkovin, obsahuje dalsie mineralne latky a dolezite vitaminy. Zvlast dolezite je ako zdroj vapnika. Dospely clovek potrebuje asi 700 mg vapnika denne. Toto mnozstvo sa nachadza priblizne v 600 ml plnotucneho mlieka. S vekom a pohlavim sa vsak potreba vapnika lisi. Dojciace matky ho potrebuju 1250 mg denne, teda mnozstvo obsiahnute asi v litri mlieka. Od 800 do 1000 mg vapnika denne potrebuje aj dospievajuca mladez. Prave v Den mlieka sme v breznianskych uliciach zistovali nazory na konzumovanie mlieka a mliecnych vyrobkov:


S anketovym mikrofonom


o nasom vztahu k mlieku

Margita Betkova, dochodkyna, Brezno:

- K mliecku mame pozitivny vztah. Manzel ma viac rad mlieko ako ja. U nas je denna spotreba mlieka, podobne jogurtov, syrov a dalsich mliecnych vyrobkov. Mohli by byt lacnejsie, a preto hlavne jogurty nakupujem v akcii.

Janka Libicova, nezamestnana, Brezno:

- Mam deti, takze mliecne vyrobky nakupujem kazdy den. Deti maju rady mlieko, syry, jogurty a ja najma syry. Cenove relacie su dost vysoke a ked vlastne clovek tieto vyrobky potrebuje kazdy den, rodinu to financne dost zatazi. Ale co sa da robit, su zdrave.

Vojtech Vlcek, clen straznej sluzby, Lopej:

- Mliecne vyrobky su zdrave a vyzivne. Ja osobne mam rad mlieko, ale trvanlive, nie obycajne, ktore je akoby zmiesane s vodou a nie take kvalitne ako kedysi. Mlieko si doprajem kazdy den, syry ani jogurty nepapam.

Marta Hlavonova, kucharka, Helpa:

- Najlepsie su zvolenske jogurty, ja sladke mlieko nejako extra nepijem, skor kysle, ale syn a manzel ho oblubuju. Takze mlieka sa u nas kazdy den vypije dost, niekedy aj liter. Je to drahe, ale co dnes nie je drahe?

J. S., robotnik, Brezno:

- Mlieko pit nemozem, sposobuje mi totiz zaludocne problemy. Syry mam rad, len keby neboli take drahe, ale aj napriek tomu si ich doprajem. Obcas zjem aj jogurt, ale musi byt smotanovy, tie bez tuku su o nicom.

Svetlana Stancokova, studentka, Brezno:

- Mlieko nepijem denne, viac - menej cez vikend, kedy vypijem aj liter, bud kakao alebo same mlieko. Ale minimalne jeden jogurt kazdy den zjem, aj syry jedavam dost casto.

Bibiana Stulajterova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Mlieko kupujem kazdy den, kupujem mlieko trvanlive, velmi rada kupujem syry a jogurty, musim, lebo mam deti. Docitala som sa, ze na Slovensku spotreba mlieka klesa, asi to suvisi s celkovou situaciou. Ked si clovek dovoli jedno, musi si ukratit druhe. No v ostatnom case, neviem ci je to zakon schvalnosti, sa mi stava, ze je mlieko vypredane. Chcem sa preorientovat na susene mlieko, asi ma viac vitaminov. Mam aj dospievajucu dceru a myslim si, ze mlieko je nenahraditelne.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 

Verme v uspesne zavrsenie!

Ked sa chce, ked je vola, daju sa aj hory prenasat. Nepochybujem o schopnostiach ludi z Horehronia. Sam sa k nim hlasim, aj ked zijem mimo regionu.
Nie tak davno sa Brezno opat stalo okresnym mestom. Vzdy davalo, dava a pevne verim, ze bude este viac davat slovenskemu narodu. Breznania maju zmysel pre hodnoty, ved vela nechybalo a Brezno mohlo byt centrom Matice slovenskej.
V Brezne zilo vela velikanov. Aj Martin Razus sa spaja s Breznom a sucasni Breznania, mysliac na svojho velikana, sa rozhodli postavit mu pamatnik. Mudre rozhodnutie. Uvedomujuc si hodnotu tohto pamatnika, chcem pomoct Breznu, Slovensku, slovenskej kulture. Priatelov Slovakov zijucich za hranicami som oboznamil s touto myslienkou. Krajania vytiahli penazenky a pomaly sa pridavali dalsi. Zatial som nasiel vyse sestdesiat darcov, medzi nimi je aj par takych, ktori tu boli na navsteve. Napriklad arcibiskup - metropolita, biskup z Juhoslavie, tunajsi slovenski knazi, dochodcovia, studenti. Planuju pri navsteve Slovenska pozriet si aj pamatnik M. Razusa v Brezne. Verim, ze pamatnik bude coskoro stat. Keby sa vsetci zainteresovani spojili, oslovili obcanov, podnikatelov, stat, institucie, keby sa mladezi chcelo ... Keby ...
Verim, ze sa tak coskoro stane. Poznam mentalitu ludi. Tak len do toho. Spojte sa. My, darcovia, vam drzime palce. Ja budem dalej zbierat peniaze. Doteraz ma to stalo vela casu a financii, no nelutujem.

Pavol Datko, Kanada

 

Koncert ku Dnu matiek

Deti zo Zakladnej umeleckej skoly v Brezne svojim mamam, ale aj svojim najblizsim, starym mamam i kamaratom 12. maja pripravili pekny umelecky pozdrav. Pri vstupe do vestibulu skoly navstevnikov vitali panely s vytvarnymi pracami s priliehavou tematikou, ako su napr. kyticky alebo obrazy ci portrety mamiciek. Za bohatej ucasti obecenstva ziaci literarno-dramatickeho odboru otvorili slavnostny koncert. Aj ziaci hudobneho odboru, hoci sprevadzani romantickym hrmenim jarnej burky za oknami, svoju ulohu zvladli velmi dobre a na urovni, cim potesili pritomne mamicky i ostatnych posluchacov. V programe sa vystriedali mnohe solove hudobne nastroje, ako gitara, husle, akordeon, keyboard, cimbal, klavir, dychove nastroje i spev, ale aj zaujimave komorne zostavy.
Zaverom by som chcela este vyslovit gratulaciu ziacke 1. rocnika studia popri zamestnani Lenke Velanovej, ktora studuje hru na flaute v triede Mgr. Juraja Parizeka a v sutazi SVOC na Univerzite Mateja Bela v B. Bystrici obsadila krasne 1. miesto.

(ml)

Nedokonceny vstup do garaze rodinneho domu

Pred zacatim zemnych prac v auguste roku 1993 som sa do garaze s autom dostala bez tazkosti. Do dnesneho dna sa vsak do garaze dostat neda, lebo cesta nie je spristupnena ani upravena pre vchod do garaze a na moj pozemok.
Ked vykonavali zemne upravy na ceste, viackrat som zdoraznovala ohladne vstupu do garaze. Odpoved bola jednoznacna, ze sa nemam co obavat, ze vstup do garaze bude urobeny k spokojnosti. Ked zacali klast obrubniky, znovu som poukazovala, ze to nie je dobre. Stavebny dozor Jozef Kupec sa zacal smiat, ze je to podla projektu a nemam sa co obavat. Napokon, ked sa mal davat asfalt, znovu som ich vyzvala, aby tuto situaciu doriesili a poukazala som aj na stojaty obrubnik pred vstupom do garaze, co je aj po celej strane cesty a aj pred susedovymi vstupmi (vchodmi).
Myslim si, ze projekt nie je dodrzany, alebo sa v projekte nebral do uvahy moj vstup do garaze.
Preto ziadam o ospravedlnenie a o napravu (dokoncenie vstupu do garaze). A co hovori vyhlaska stavebneho zakona a jej dodatok?

Eva Hanuskova, Kukucinova 38, Brezno

Odpoved

Skutocnost, ze pani Hanuskova sa do svojej garaze nemoze dostat, ma mrzi. Tento fakt ma za nasledok viac skutocnosti, ktore su zachytene v projekte a v technickej sprave k projektu. Projekt bol dodrzany a vychadzal aj z toho, ze: ,,vstupy (odbocky) na sukromne pozemky sa budu riesit individualne, priamo na mieste, pricom dodavatel upravi a spevni len ulicnu cast." Stojaty obrubnik bol osadeny podla projektu vo vychodnej casti komunikacie z dovodu: ,,Krajnice su prevysene o 8 cm od vozovky, ktora ma jednostranny spad do protismeru. Toto usporiadanie priecneho rezu zamedzi zatapaniu nizsie polozenemu radu rodinnych domov."
Spor sa riesi. Je pravda, ze dlho, ale vykonat upravu komunikacie a ,,NAJAZD", ako ste nakreslili a dorucili 11. maja 2004, bude tazke. A ako bude vyzerat? Dodavatelovi stavby ste trikrat ulozene obrubniky odstranili, nikdy vam ulozenie nevyhovovalo. Prisposobene napojenie nebolo legalne a nikym odsuhlasene. Na stavbe som stavebny dozor nevykonaval ako poverena osoba. Zucastnoval som sa ako zastupca investora, ale zodpovednosti sa nevyhybam. Bolo by dobre priznat aj vlastne pricinenie sucasneho stavu a brat do uvahy aj susedov. Rieseniu sporu medializaciou som chcel predist, aby som ukazal projekty a doklady, odmietli ste. Od vas vsak budeme pozadovat odsuhlasenu projektovu dokumentaciu vasho rodinneho domu, aby ste mohli posudit spravne vyskove osadenie voci komunikacii, ktora bola v tom case vybudovana.
Ak ziadate ospravedlnenie, tak to tak robim, aby ste boli spokojna. Ale sama pred sebou sa rozpamatajte, ako a kolkokrat ste osobne so mnou komunikovali. Poznam len pana Hanusku.

Jozef Kupec, referent oddelenia vystavby a zivotneho prostredia Mestskeho uradu v Brezne

 

Vdaka stastnej nahode...

V nedelu 16. maja skoro rano som sa len vdaka stastnej nahode nestala obetou lupezneho prepadnutia. O siedmej som potrebovala byt v Banskej Bystrici. Sobotu som travila u maminky na dedine. Cezpolni, ktori vyuzivaju Brezno ako prestupovu stanicu, vedia, ze prve ranne autobusy z okolitych dedin odchadzaju velmi skoro. Pricestovala som teda do Brezna autobusom uz o 5.20 hodine a cakala som na autobusove spojenie o 6. hodine. Na autobusovom nastupisti som bola po odchode "robotnickych autobusov" uplne sama. Mala som so sebou nakupnu tasku, a tak som sa presunula pod pristresok k lavicke.
V tom sa prisiel na autobusove nastupiste poprechadzat jeden Rom. Kracal z kroka na krok, do taktu si udieral po nohe niecim strngajucim a obzeral si mna aj moju tasku polozenu na lavicke. Otocil sa o celu proceduru obzerania a strngania si zopakoval aj pri odchode. Poriadne ma to vystrasilo, a tak, ked sa mi stratil z dohladu, moja prva myslienka bola schmatnut tasku a stratit sa z autobusoveho nastupistia prec.
Kedze on sa vybral smerom k novinovemu stanku, ja som sa rozhodla pre cestu opacnym smerom. Vzala som do ruky tasku, ale v tom sa zrazu z parku vynorila dievcina s mladencom, nesuci si v rukach bagety a plastove pohare s kavou. Sadli si pod pristresok. V duchu som im blahorecila, pretoze plahocit sa s plnou taskou zavaranin po meste sa mi vobec nechcelo. Ostala som teda tam, kde som bola. O par minut na to sa vynoril moj okukovatel Rom s posilou. Ostal ako primrznuty, kedze som uz pod pristreskom nebola sama. Drgol kamarata laktom a urobili krok vzad. Neodisli vsak, len sa opreli o zabradlie a zaujali vyckavaciu taktiku. Nastastie sa autobusove nastupiste pomaly trochu zaplnalo, pretoze odchod pred siestou hodinou rannou ma aj par dialkovych autobusov.
Mozno si niekto pomysli, ze som si to len nahovorila, ale kto aspon raz zazil nieco podobne, uveri mi. Mala som sice v kabelke mobilny telefon, ale keby ma boli naozaj prepadli, myslim si, ze kabelka by im tiez padla vhod. A vytukat cislo na mobile, ked sa k vam blizia dvaja Romovia ... neviem, ci by to vobec malo vyznam.
Takze moja prihoda tentoraz dopadla pre mna dobre. Spinavy Rom vo fialovej bunde a rifliach sa neodvazil sam mi vziat tasku a kym si on odisiel pre posilu, prisla pomoc aj mne. Dakujem vam, neznama dievcina s mladencom v cervenej mikine, ak si tieto riadky prave citate.
Preco opisujem tuto prihodu? Nie je mozne, aby hliadka mestskej policie aspon dvakrat obisla autom nastupistie, hlavne cez vikend a takto skoro rano?

(ps)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT