25. MAJ  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Breznianski ochotnici chytili novy vietor do plachiet

h0421b.jpg (15170 bytes)Za osemdesiat jeden rokov si tvrdost i krasu dosiek, ktore znamenaju svet, vychutnalo nespocetne mnozstvo ochotnikov, ktori breznianskemu amaterskemu divadlu zasvatili kus svojho zivota. Clenovia Divadelneho suboru Jana Chalupku chcu nadalej divakovi ponukat to, co je pre nich typicke - slovensku klasiku inak alebo svetovu klasiku po slovensky. Napriek nepriazni osudu v podobe neradostnej financnej situacie tvoria kolektiv, ktory dokaze zaplnit hladisko a potesit dusu dnes uz komercnou tvorbou rozmaznaneho divaka. Od januara sa divadelny subor vydal na novu stvorrocnu cestu pod novym vedenim - predseda Ladislav Vagaday, prvy podpredseda Jozef Prepletany, organizacny veduci Dusan Karako, clenovia vyboru Maria Frgolcova, Marketa Gregusova, Sona Rohacova, Gabriel Obernauer. O svojich predstavach a planoch hovoria tri breznianske ochotnicke stalice.

Breznianske ochotnicke stalice (zlava) Dusan Karako, Maria Frgolcova a Ladislav Vagaday.
Snimka: Maria Sajgalikova

Ladislav Vagaday, predseda vyboru, za viac ako tridsat rokov ucinkovania v amaterskom divadle nazbieral dostatok skusenosti na to, aby suboru ukazal jasny ciel.

- Praca divadla amaterskeho kolektivu je velmi narocna v tom, ze sa zmenili ekonomicke, spolocenske pomery, nazeranie na dianie, na posobenie a na dosah amaterskeho divadla v nasej spolocnosti. Hladame moznosti ist dopredu v oblasti dramaturgie a vratit sa k tradicnym aktivitam, ktorymi sme objavovali autorov slovenskej klasiky, uvadzali sme este nehranych autorov a ich diela. Rozmyslame nad temami uz aj preto, ze nas kolektiv je znamy, ze chcu s nim spolupracovat profesionali, ci uz spisovatelia, publicisti, divadelnici vobec a oslovili sme zopar ludi z tejto oblasti. Zistili sme, ze je este dost tem, ktore by sme mohli spracovat, ktore sa uzko viazu k mestu alebo blizkemu okoliu. Spomeniem poviedky pana Minaca, pana Gelnera z Banskej Bystrice a jeho Krvavy kvet s velmi aktualnou ciganskou temou, mladych autorov pisucich pre mladych ludi o drogach, atd. Presadzujem kredo, ze o divadle sa treba stale rozpravat. Divadlo je o rozhovoroch, o videni, o predstavach. Mame velmi pekne zahranicne kontakty v Cechach, v byvalej Juhoslavii, v Madarsku. Dostali sme ponuku od rezisera Jana Sladecka a zaciname so studiom jeho navrhnuteho titulu Novy zivot od J. G. Tajovskeho a premierovat by sme mali zaciatkom novembra. Tajovsky preto, lebo ma 135. vyrocie narodenia a pripravuje sa celoslovenskeho akcia, spolocne stretnutie inscenacii, kde sa vzda hold tomuto slovenskemu klasikovi. Planov mame vela, ale vela zalezi, ako sa postavia k nasej praci, ti ktori mozu pomoct nasmu suboru.

Dusan Karako, organizacny veduci, sa po styroch rokoch znovu vracia do tejto funkcie a rad by dokoncil svoje plany a napady z minulosti.

- V ostatnom obdobi sme zostali divadlu vela dlzni, najma vo vztahu k nasim clenom, preto sa viac chceme zaoberat pritomnostou, nez minulostou. Vazime a ctime si vlastnu historiu divadelneho suboru, ale nas hodnotia aj podmienky, ake dokazeme pre pracu divadelneho suboru vytvorit a pripravit dnes. Chceme vytvarat podmienky, aby sa do organizacnej a riadiacej prace suboru zapajali mladi ludia. Plati to aj v pripade umeleckej zakladne, kde by sme chceli vhodnou pripravou dramaturgickych planov, ale aj zaktivizovanim Studia mladych postupne doplnat subor strednou a mladsou generaciou, pretoze kredom a ustrednym heslom nasej buducej prace je – Dajme sancu mladym. Chceme vyuzit vsetky dostupne moznosti na ziskanie financnych prostriedkov v prospech prace suboru. Nasa historia a vysledky suboru od jeho vzniku az po sucasnost nam ukladaju, ze to musi byt zodpovedne a dostojne.

Maria Frgolcova, clenka vyboru, autorsky spestrila repertoar suboru o rozpravku Ako upiect zajaca bez ohna alebo Kto veselo klame, hladom nezorie, ktorej premiera bude 28. maja v Brezne.

- Divadelnici si uz dlhsiu dobu zelali urobit rozpravku, preto sme sa pokusili naplnit tuzbu vlastnymi silami. Pri pisani scenara ma inspirovala zaujimava knizocka - zbierka sibalskych humornych rozpravok Petra Glocku o Mudrej Anicke salamunskej hlavicke. Je to rozpravka o tom, ako svet je miesto, kde sa da ziskat rozum a vtip a treba ho priniest domov, ale znovu sa treba rozbehnut do sveta a znovu ho hladat, ked sa strati inspiracia. Pri praci mi pomahali Marketa Gregusova a Sona Rohacova a v tychto chvilach s hrou finisujeme. Nasa cinnost je v znacnej miere obmedzovana ekonomicky a s profesionalnym reziserom mozeme urobit jednu premieru za rok. Dobre by bolo nadviazat na tradicie a znovu zacat budovat dorast od mladeznikov, cez starsich mladeznikov, a tak zabezpecit novych clenov suboru s divadelnymi skusenostami. Ak mladi budu mat ambicie nielen divadlo hrat, ale ho aj autorsky obohatit, bude to vyborne.

Maria Sajgalikova

 

Vystavka technickej tvorivosti

h0421l.jpg (13056 bytes)

 

Zrucnost, trpezlivost, tvorivost, napaditost - to su vlastnosti, ktore mozeme prisudit ziakom Zakladnej skoly na Pionierskej 4 v Brezne. Hlavne tym, ktori ani tento rok nezahalali a svoje vlastnorucne zhotovene vyrobky vystavili na vystavke technickej tvorivosti, ktora sa pod vedenim Mgr. M. Vetraka v dnoch 10. - 14. maja uskutocnila v zborovni tejto skoly.
V siestich sutaznych kategoriach (papierove stavby, lego-stavby, bytove doplnky, hracky, papierove modely, plastove modely) sa prezentovalo 47 ziakov so 76 exemplarmi. Vystavku si prezrelo 284 ziakov, ktorych sikovnost spoluziakov urcite inspirovala k vlastnej tvorivosti.
Pedagogicky kolektiv skoly veri, ze tradicia vystavky technickej tvorivosti sa zachova a ziaci sa budu do tejto sutaze zapajat v coraz hojnejsom pocte.

(vb)

 

Zakladna skola v Ciernom Balogu - Dobroci oslavuje

V roku 2004 si Zakladna skola v Ciernom Balogu - Dobroci pripomina 70. vyrocie vzniku. Pocas svojej existencie poskytla zakladne vzdelanie velkemu poctu deti. Za sebou ma zaujimavu historiu, vela zmien. Zostala blizka mnohym, ktori ju ci uz ako ziaci alebo pracovnici navstevovali.
To su hlavne dovody na stretnutie po rokoch na pode skoly aj na vystupeni, ktore pripravuju pedagogicki pracovnici, ziaci a rodicovska rada. V pondelok 31. maja o 8. hodine v spolupraci s klubom dochodcov Dovera pripravuju Stretnutie po rokoch (kulturny program a posedenie v skole pre najstarsich byvalych ziakov). V piatok 4. juna od 11.00 do 15.30 hodiny sa uskutocni Den otvorenych dveri a o 16. hodine kulturny program ziakov v Kulturnom dome v Ciernom Balogu.
Organizatori srdecne pozyvaju vsetkych, ktori si chcu zaspominat a navstivit zname miesta.

(jc)

Podnikanie v podmienkach EU

Centrum prveho kontaktu v Brezne pod zastitou primatora Ing. Jaroslava Demiana a Lions clubu trinasteho maja usporiadalo podnikatelsku konferenciu pod nazvom Podpora maleho a stredneho podnikania v podmienkach Europskej unie.
Cielom konferencie bolo predstavit dostupne i pripravovane programy, z ktorych je mozne v novych podmienkach cerpat podporu, ako aj prezentovat postupy pri jej ziskavani. S hlavnym referatom o strukturalnych fondoch EU vystupil statny tajomnik ministerstva vystavby a regionalneho rozvoja RNDr. Jan Hurny, CSc., dalsie programy a procesy predstavili Ing. Marina Spirova (BBSK), PhDr. Igor Pasmik (PRVA), Mgr. Jan Milan a Bc. Alexander Botev (CPK Brezno). Moznosti spoluprace s bankovym sektorom pri financovani projektov prezentoval Ing. Roman Zelenay (Istrobanka).
Prispevky prednasajucich, planovacie dokumenty i dalsie materialy potrebne v procese ziskavania podpor ucastnici dostali na CD, ktore pripravili pracovnici CPK. Moznost zucastnit sa na konferencii vyuzili zastupcovia viac nez patdesiatich podnikatelskych subjektov z regionu.
CPK sa chysta v buducnosti poskytnut informacie o podpornych programoch aj polnohospodarskym subjektom a samosprave.
,,Som presvedceny, ze aj vdaka tejto konferencii bude nas region schopny cerpat prostriedky z EU cielavedomo a efektivne," povedal nam riaditel CPK Brezno Mgr. Jan Milan.

(jm)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT