Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

26

29. JUN  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

39. rocnik Horehronskych dni spevu a tanca zacal velmi netradicne, ale zaujal divakov

Duchovnym programom s nazvom Modlitba naroda v piatok podvecer v rimskokatolickom kostole v Helpe otvorili 39. rocnik Horehronskych dni spevu a tanca. Sobota a nedela uz patrili folkloru, umelecko-remeselnej vyrobe a tradicnym kuchyniam.
Projekt Predstavujeme obce regionu pokracoval uz treti rok a po Polomke a Ciernom Balogu sa v tomto roku prezentovali Sumiac, Telgart a Vernar. Vkusne vystavy s ludovymi vyrobkami a tradicna kuchyna vitali hosti na namesti v sobotu od skorych rannych hodin. Atmosferu dotvarali zrucni Helpania v kudelnej izbe, miestny rezbar Janko Pindiak, ktory vyrezaval sochu z dreva, no a samozrejme, ze nechybala tradicna helpianska kuchyna.
V programe Prisli hostia zdaleka i zblizka sa predstavili zname i nezname folklorne subory a skupiny z celeho Slovenska. Namestie dychalo folklorom az do neskorych popoludnajsich hodin. Potom uz program pokracoval v prirodnom amfiteatri, kde ucinkovali folklorne subory a skupiny z Horehronia, Raslavic, Rejdovej, Bratislavy a z Rimavskej Soboty. Nedelne popoludnie sprijemnili detske folklorne subory a 14. rocnik Eurofolkloru, v ktorom zahranicni hudobnici, tanecnici a spevaci ozivili nasu tradicnu kulturu.
Pracovnici Horehronskeho muzea v drevenici v amfiteatri pripravili vystavu Vysivka spod Kralovej hole, ktora priblizila historiu, tvorbu a miesto vysivky v ludovom odeve a textile vo Vernari, Telgarte a v Sumiaci.
Atmosfera Horehronskych dni spevu a tanca bola vynikajuca, prialo jej aj pocasie, ked prijemne slniecko vitalo navstevnikov a divakov. Podujatie na buduci rok vstupuje do jubilejneho rocnika. Co prinesie? Vsetko zalezi od organizatorov, ale hlavne od financnych prostriedkov, ktorych je hlavne v kulture cim dalej tym menej. Ale cielom usporiadatelov napriek vsetkemu je, aby folklor na Horehroni zostal a aby sa nadalej darilo pestovat vztah k dedicstvu ludoveho umenia nasich predkov.

(mk) Foto: Peter Bercik

h0426b.jpg (16076 bytes) h0426c.jpg (16528 bytes) h0426d.jpg (15266 bytes)

Jedna otazka

 

veducemu detasovaneho pracoviska Materialovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Brezne Ing. Milanovi Kovacikovi

o Konci sa skolsky rok 2003/2004 a s nim aj patnasty akademicky rok v Brezne. Ako ho hodnotite?

- Zaver letneho semestra je doslova pracovny. Je este vela studentov, ktori vyuzivaju do 16. jula predlzene skuskove obdobie, aby splnili podmienky dane studijnym programom. Zial aj v druhom rocniku mame studentov, ktori si zamienaju pojem ,,skuska" za skusanie - ci sa to podari, namiesto kvalitnej pripravy. Ale mame aj studentov, ktori dosahuju vyborne vysledky a ti si uz uzivaju prazdniny. Viaceri sa v tychto dnoch uchadzaju o zahranicne brigady, pocas ktorych si okrem ziskanych financnych prostriedkov zdokonaluju jazykovu zdatnost potrebnu k ich dalsiemu studiu a urcite aj v ich dalsom zivote.
Zaver akademickeho roka je zaroven aj pripravou na nasledujuci. Prve kolo prijimacieho konania bolo 16. juna a v tychto dnoch uchadzaci dostavaju rozhodnutie o prijati, resp. neprijati. Pre tych druhych mame dobru spravu: vedenie fakulty rozhodlo usporiadat aj druhe kolo prijimacieho konania. Prihlasit sa mozu do 12. augusta. Podrobnejsie informacie o studijnych odboroch a moznostiach studia v Brezne poskytneme do 16. jula v detasovanom pracovisku denne od 8. do 12. hodiny alebo telefonicky na cisle 6111910.
Mimoriadne narocny bol zaver tohto akademickeho roka pre clenov dvadsiatich siedmich statnicovych komisii, pred ktore predstupilo 493 studentov konciacich druhy stupen vysokoskolskeho studia. Nas tesi, ze medzi uspesnych absolventov sa zaradili a v tychto dnoch budu slavnostne promovani tridsiati studenti, ktori pred piatimi rokmi zacinali v Brezne. Cerstvym inzinierom blahozelame a dakujeme za dobru reprezentaciu nasho strediska, aj ich rodiska.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT