29. JUN 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Do odovzdavania vysvedceni ostaval uz len tyzden, koncorocne znamky boli uzavrete, prazdniny na dosah ruky. V tejto atmosfere sme v uliciach mesta s ucastnikmi ankety hladali odpoved na otazky: Vysvedcenie, znamky, su dnes dolezite? Oplati sa dobre ucit? V nasom regione je velka nezamestnanost, a tak mnohych, aj dobrych studentov, ktori nepokracuju v studiu na vysokej skole, caka osud nezamestnanych. Na druhej strane vstupom do Europskej unie sa mladezi otvaraju nove moznosti. Aky je vas nazor?


S anketovym mikrofonom


o dobrom vysvedceni

Miroslava Fillova, vysokoskolacka, Brezno:

- Ja si myslim, ze dobre ucit sa urcite oplati. Som uz na vysokej skole, pre buducnost je vzdelanie velmi dolezite. Mala som, mam a dufam, ze aj budem mat dobre znamky. S dobrymi znamkami maju deti viac moznosti, dostanu sa napriklad do zahranicia.

Ivan Stulrajter, profesionalny vojak, Brezno:

- Zo skusenosti viem, ze aj s dobrymi znamkami sa v nasom regione ludia tazko uplatnia, mnohi su nezamestnani. Detom sa oplati poucit hlavne jazyky, aby sa zamestnali v zahranici. Ja som sa neucil najhorsie a mal som stastie, ze som sa dostal vdaka starsim kamaratom do zahranicia.

Eva Faskova, dochodkyna, Brezno:

- Podla mna sa vyplati dobre ucit, pretoze vzdelanejsi ludia maju lepsiu perspektivu do buducnosti, skor sa uplatnia. Teraz su dolezite cudzie jazyky a pocitace. Stane sa, ze aj dobry ziak je nezamestnany, ale predsa len ma vacsiu moznost uplatnit sa ako ten bez vzdelania. Mam dve dcery vysokoskolacky a obidve sa uplatnili.

Lea Ridzonova, predavacka, Brezno:

- Myslim si, ze aj v sucasnosti sa oplati ucit, vysvedcenie je dolezite. Darmo chce mat niekto poziciu v zamestnani, ak v danej oblasti nie je dostatocne vzdelany. Niektori moji spoluziaci s dobrymi znamkami sa uplatnili, ale niektori bohuzial nie.

Zdena Svetlikova, podnikatelka, Brezno:

- Ucit sa oplati, pretoze dobre vysvedcenie je vyhodou v dalsom rozvoji. Ked sa clovek dobre uci, dostane sa na vysoku skolu a ma vacsie moznosti pri hladani zamestnania. Snazim sa, aby sa aj moje dve deti dobre ucili, aby sa ucili reci a mali tak moznost dostat sa do sveta. Vela vsak zavisi aj od stastia a sikovnosti.

Samuel Brozman, nezamestnany, Brezno:

- Dobre znamky urcite znamenaju lepsiu perspektivu do buducnosti. Myslim si, ze uplatnenie sa v zivote je potom lahsie. Ja som pred dvoma rokmi maturoval a chcem sa prihlasit na denne studium na vysokej skole, externe studium som financne nezvladal.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 

Styridsatpat rokov Zakladnej umeleckej skoly vo Valaskej

Zakladna umelecka skola vo Valaskej v tomto roku oslavila 45. vyrocie svojho trvania. Ma svoje nazastupitelne miesto v hudobnom vzdelavani mladeze tohto regionu. Skola pocas svojho trvania vychovala svojich dalsich naslednikov. Dokonca vacsina terajsich ucitelov absolvovala ludovu skolu umenia. Niektori sa uplatnili ako ucitelia hudby, ini ako profesionalni umelci v inych mestach (napr. Pavel Tuzinsky - dirigent DJGT v Banskej Bystrici, Jan Jenca - dirigent Dychovej hudby vo Valaskej a veduci Zmiesaneho spevokolu pri Matici slovenskej vo Valaskej).
V sucasnosti je riaditelkou skoly Valeria Svantnerova, skola ma 161 ziakov, z toho vo vytvarnom odbore 40 ziakov. Ako inac oslavit toto krasne jubileum, ak nie koncertom? Bola v nom zahrnuta laska nielen k umeniu, ale aj ku skole, ktora ma rok co rok viac ctitelov a posluchacov. Vdacne obecenstvo s vyraznym zastupenim kolegov, byvalych spolupracovnikov, znamych a priatelov potleskom, kvetmi prejavilo uctu a vdaku jubilantovi. Aj napriek tazkej ekonomickej situacii sa dari udrzat stav a chod skoly na pozadovanej urovni vdaka Obecnemu uradu vo Valaskej.
,,Clovek hudobne vzdelany nemoze konat necestne. Stane sa prospesnym nielen sebe samemu, ale aj svojej rodnej obci. Nikdy sa totiz nedopusti ziadneho nevhodneho cinu. Vzdy a vsade bude zastavat mravnost, vieru a vo vsetkom aj poriadok." Napisal grecky filozof Plutarchos v spise Peri muzikes. Vidiac, kam sa svet ruti, ostava len jedno, konat pod vplyvom pozitivnej ideologie greckeho filozofa.

(vp)

Den otcov

,,Vitajte v rozpravkovom svete," tymito slovami privitali usmiate ucitelky Tanicka Telkova a Lubka Luptakova oteckov spolu s ich ratolestami 16. juna v Ludoteke Materskej skoly SDC v Brezne. Stalo sa uz peknou tradiciou, ze hrou so skladackami a roznymi materialmi deti a oteckovia tvoria postavicky, predmety na dohodnutu temu. V tomto roku na konci uspesneho podujatia zdobili policky a stoliky herne rozpravkove postavicky, medovnikove domceky ci krasne zamky. Najlepsie za vsetkych vystihol atmosferu jeden z oteckov v kronike materskej skoly slovami: ,,Je mi velmi luto, ze sa po krasnom popoludni musim znovu vratit spat ku vsetkym beznym starostiam dospelych."

Za vsetkych dakujeme.
Pavol Marcok

 

Noc odvahy

Deti z Materskej skoly v Zavadke nad Hronom 14. juna vecer o 19. hodine zazili radostne prekvapenie, ktore pre ne pri prilezitosti Dna otcov pripravili ucitelky.
,,Ze som velky, ja to viem, vsetkym doma predvediem. Nebudem dnes doma spat, s kamaratmi sa chcem hrat. Zoberieme baterocky a pojdeme do skolicky." Svoju odvahu, sikovnost a zdatnost deti preukazali hned po prichode do materskej skoly, ked sa rozlucili s rodicmi a s ucitelkami sa vybrali hladat do lesa poklad. Cakali ich rozne stanovistia a branne hry spojene so sutazami. Najvacsim prekvapenim bolo objavenie pokladu a hladanie stratenej ucitelky, ktoru deti museli za pomoci bateriek vyhladat. Cestu z lesa spat si sprijemnili pesnickou Na vylete. V materskej skole nebolo ziadne svetlo, ale nasim odvaznym detom vobec nechybalo, pretoze kazdy si svietil svojou baterockou (lampasikom). V ten vecer aj rozpravka Ako sa nebat strasidla mala prijemnu vonu sviecky a nezvycajnu atmosferu. Po vecernej hygiene deti odvazne hladali matohy a strasidla, aby sa kludne mohli ulozit na svoje lezadla. Pokojne sa vyspali. Rano samostatne vykonali kulturno-hygienicke navyky, zacvicili si a pripravili ranajky.
A opat pokracoval den ako kazdy iny. Popoludni odchadzali domov plne zazitkov.

Kolektiv uciteliek
Reakciu najdete na strane 4

 

Odmietave stanovisko skolskych rad

Dna 4. juna sa na svojom prvom zasadnuti stretli predsedovia skolskych rad pri zakladnych skolach a materskych skolach mesta Brezna spolu so zastupcami Mestskej skolskej rady v Brezne.
Vyjadrili sa k schvalenej racionalizacii siete skol a skolskych zariadeni na uzemi mesta Brezna, ktora bola prerokovana dna 31. maja na mimoriadnom zasadnuti mestskeho zastupitelstva.
Vsetci zucastneni na zasadnuti zaujali odmietave stanovisko k zlucovaniu materskych skol a zakladnych skol. Pre najblizsie obdobie spominana racionalizacia neprinesie ziaden deklarovany financny efekt.
V zakladnych skolach v meste Brezno nie su ziadne volne priestory, do ktorych by bolo mozne prestahovat materske skoly. Ak by k zlucovaniu doslo len na “papieri”, zostava otazne, ci sa tym nezhorsi kvalita vychovno – vzdelavacieho procesu. Vsetci pritomni spochybnili vysku vydavkov na upravu priestorov v zakladnych skolach, do ktorych by sa deti z materskych skol mali prestahovat.
Predsedovia skolskych rad vyjadrili na zaver znepokojenie k farizejskemu spravaniu niektorych poslancov.

 

Predsedovia skolskych rad
Clenovia Mestskej skolskej rady

 

Kultura cestovania

Vazeny pan “vodic”

Pisatelka staznosti sa predstavila presne tak isto, ako sa predstavujete vy svojim cestujucim, to znamena, osobnym kodom. Vy z neho viete presne to iste, co autorka z vasho osobneho cisla. To, ze ste sa teraz rozhodli inak, je vas problem. Je mi uplne jedno, ako sa volate a vobec ma to nezaujima. Tak isto ma nezaujimaju vase reci o tom, ze hovorite pravdu, ste hrdy, odkedy jazdite a podobne. Kritika bola napisana na moje poziadanie, vlastne preto, aby bola verejne publikovatelna. Keby ste si precitali clanok bez oparu emocii z odobratych premii, zistili by ste, ze je v nom uplne presne uvedene, ktoru cast trasy ste viedli autobus akym sposobom. A ako cestujuci nechceme, aby ste chodili pomaly, ani rychlo, ale takym sposobom, ako vam je to predpisane. To ste porusili, co dokazal aj vypis z registracnej pokladne, na zaklade coho vyvodil riaditel SAD BBDS, a. s., zavod Brezno, Ing. Slavomir Kupcok, dosledky. Takze nie pisatelka, ale vas nadriadeny na zaklade hmatatelnych dokazov. Co viac by ste este chceli? Zrejme ste pozabudli, ze v autobuse sa viezli aj ini cestujuci, ktori maju na vasu jazdu rovnaky nazor.

(pk)

Materska skola

Po styroch rokoch sa nasa dcera spolu s dalsimi dievcatami a chlapcami luci so svojou skolkou na Hradbach – pojde do skoly. Som presvedceny, ze tak ako ja aj ostatni rodicia boli so starostlivostou o deti spokojni. Dovolte mi, aby som sa vsetkym ucitelkam, ako aj ostatnemu personalu od upratovacky po kucharku podakoval za skvelu ludsku a profesionalnu starostlivost o nase deti. A podakovanie patri vsetkym, ktori sa o deti predskolskeho veku v Brezne staraju.
O to viac ma zaraza “starostlivost” zo strany mesta, ktore ide materske skoly “presunut” pod zakladne skoly. Neviem, ci prave to je riesenie (nech kompetentni argumentuju) a nie som presvedceny, ci je v sulade so zakonnymi normami. Ale zarazajuce je aj to, ze takyto zasah sa v tichosti “varil” a rodicia (mozno ani ucitelia) si nevedia predstavit, ako to bude fungovat, ani aky dosah bude na kvalitu a psychohygienu prostredia, kde budu deti umiestnene. Cize, ako je to nielen v Brezne obvykle, minimalna diskusia, minimalna polemika a vyjadrit sa mozete v lamparni, lebo mestsky “parlament” to uz aj tak schvalil. Pytam sa, kto je autorom tejto myslienky v Brezne? A co damy a pani poslanci. Navstivili ste skolky (okrem lukrativnych budov vhodnych na predaj) vysvetlili rodicom a ucitelom zamer a dosah opatrenia? Utopia.
Na druhej strane sa chcem spytat aj rodicov, ci ziadali informacie. Alebo je to uplne jedno, lebo neomylny urad uz rozhodol?
A predtym, ako zazelam ucitelkam a pracovnikom materskych skol v Brezne vela zdravia, dobre nervy (nie len v suvislosti s vyucovanim), chcem sa opytat kompetentnych, pre koho sa v Materskej skole na Hradbach realizovala generalna oprava strechy a vymalovanie skolky za 900 000 korun, ked nie pre deti?

L. Siman


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT