29. JUN  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) ,,O poezia, pochvalena bud ..."

Celoslovensky festival Vansovej Lomnicka ma svoje stale miesto v kulture Slovenska. Kona sa na pocest vyznamnej spisovatelky, narodnej buditelky a poprednej osobnosti Terezie Vansovej. Tento festival poezie a prozy kazdy rok usporaduva Unia zien Slovenska , ktora sa nim usiluje prezentovat tvorive ambicie slovenskych zien a dievcat. V tomto roku je to uz 37. rocnik. Okresne kolo zorganizovali UZS a Mestske kulturne stredisko v Brezne v utorok 22. juna. Aj ked sa na nom zucastnilo menej recitatoriek ako po ine roky, malo dobru uroven a srdecnu atmosferu. Trojclenna porota pod vedenim Mgr. M. Sulejovej ako najlepsie recitatorky vyhodnotila: Mgr. Martu Pribilincovu, ktora predniesla prozu Berca Trnavca Velka privatizacia, a Mgr. Mariu Pacesovu, ktora sutazila v kategorii vlastna tvorba. Jej proza vo volnom versi mala nazov Voda. Obidve sutaziace postupuju do krajskeho kola.

(ap)

Otvara sa letu brana

Pod tymto nazvom sa v dnoch 18. az 20. juna v Povazskej Bystrici uskutocnil detsky festival ludovej hudby. Jeho ucastnikmi boli vitazi jednotlivych regionalnych a krajskych kol. To bol dovod, preco sa na podujati predstavili ti najlepsi muzikanti a spevaci z celeho Slovenska. Celostatny festival
bol zaroven aj sutaznou prehliadkou v styroch kategoriach: ludove hudby, spevacke skupiny, solisti spevaci a solisti instrumentalisti. V kategorii ludove hudby Banskobystricky kraj reprezentovala ludova hudba Horehroncok zo Zakladnej umeleckej skoly v Helpe. Hoci pri silnej konkurencii Horehroncok titul laureata neziskal, clenovia suboru si domov odniesli mnozstvo zazitkov, novych priatelov a skusenosti.

(hh)

Kovacikovci tentoraz v Lucenci

V sobotu 26. juna sa uskutocnilo stvrte stretnutie rodu Kovacik, tentoraz v Lucenci. Zucastnilo sa na nom 164 nositelov tohto priezviska z celeho Slovenska a Ciech, ktorych prijal primator Lucenca Milan Marko. Ucastnici zaujimaveho podujatia sa rozhodli, ze na rok sa stretnu 13. augusta v Rakovej na Kysuciach. Nosnym bodom programu bude pokus o zapis do Guinnessovej knihy rekordov ako najpocetnejsej rodiny.

(rk)


 

Projekt Policajt moj kamarat

Aj v skolskom roku 2003/2004 Centrum volneho casu v spolupraci s Okresnym riaditelstvom Policajneho zboru v Brezne v zakladnych skolach okresu zorganizovalo projekt Policajt moj kamarat. O piatom rocniku tohto podujatia nas informoval por. Mgr. Peter Votroubek z OR PZ: ,,Este pred zaciatkom sutaze sme zistili, ze niektore drevene prekazky su uz prestarnute a znicene a treba urobit nove. Oslovili sme preto sponzorov, ktori nam pomohli materialne."
Projekt ma dve casti. Teoreticka sa rozdeluje na drogovu prevenciu, kriminalitu a dopravnu vychovu. Prakticka cast je zlozena z dvoch sutazi jazdy na bicykli (preveruje zrucnosti v jazde na bicykli a vedomosti formou dopravneho testu) a z brannobezpecnostnych pretekov (rozne sutazne testy z kriminality, drogovej prevencie a zdravotnej vychovy).
V maji a v juni boli dve sutaze ziakov zakladnych skol. Dvadsiateho piateho maja sa na skolskom dvore na Pionierskej 2 stretlo desat druzstiev (45 ziakov) z celeho okresu, aby si overili znalosti z pravidiel cestnej premavky a jazdu zrucnosti. Najsikovnejsimi boli ziaci z Telgartu, na druhom mieste skoncili Polomcania a na tretom ziaci z Valaskej. Zakladne skoly Telgart a Polomka postupili do krajskeho kola, kde Telgart obsadil druhe miesto a Polomka stvrte miesto.
Brannobezpecnostne preteky sa uz tradicne konali na Rurach. Narocnu bezecku drahu sutaziaci zvladli na jednotku. Zvitazilo druzstvo Pionierskej 4 pred Dolnou Lehotou a Telgartom.

(r)

 

Polovnici vyznamenavali

Jun je zasvateny odkazu svateho Huberta, teda polovnictvu - najuslachtilejsej forme dobrovolnej, ale pritom zanietej a najma odbornej starostlivosti o prirodu a zver. Prave v mesiaci polovnictva, kedy sa cela priroda naplno prebudza, sa uskutocnilo slavnostne zasadnutie Okresnej rady Slovenskeho polovnickeho zvazu v Brezne.
Jeho ucastnici zhodnotili polrocnu cinnost OKO SPZ na useku osvety, kynologie, strelectva, polovnictva, zivotneho prostredia, pracu ziakov v kruzkoch mladych priatelov polovnictva, odovzdali vyznamenania zasluzilym clenom a zamyslali sa nad dalsou existenciou polovnictva, aby dokazali zvladnut aj rozhodujuce fazy boja o podobu noveho zakona o polovnictve. Zdoraznili, ze tento zakon sa v ziadnom pripade nemoze stat navodom na kseftovanie s prirodou, ale naopak musi zostat predovsetkym suborom pravidiel a povinnosti smerujucich k zachovaniu a zveladovaniu volnej zijucej zveri.
V slavnostnom duchu sa nieslo vyznamenavanie clenov SPZ. Vyznamenania Za zasluhy o rozvoj polovnictva odovzdal predseda OKO SPZ Mirko Oberhauser a tajomnik OKO SPZ Dusan Brozman. Ustredie SPZ udelilo strieborne medaily pri prilezitosti zivotnych jubilei clenom polovnickeho zdruzenia Gajdoska Hronec, Albinovi Spisiakovi (90 rokov) a Zdenkovi Mirilovicovi (70 rokov). Bronzove medaily a odznaky III. stupna dostali: Rudolf Kubar (Korytarska C. Balog), Ladislav Kardhordo (Richtarovo Valaska), Karol Hlasnik st. (Straceno D. Lehota), Jan Tazky (Dobroc C. Balog), Marian Spisiak (Velka Dolina C. Balog), Frantisek Hruska (Kolesarova Zavadka), Peter Celinsky, Milan Majling, Marian Gregor (vsetci Certovica Brezno).

(jc)

Vzdelavanie zdravotnickych pracovnikov

V pondelok 21. juna spolocnost Bellamed, s. r. o., slavnostne otvorila vzdelavaci program MEDI 2004 pre oblast zdravotnictva. V sucinnosti so spolocnostou Dermabella, n. o., ziskala grant v ramci grantovej schemy rozvoja ludskych zdrojov. Projekt je financovany z prostriedkov Europskej unie, uradu prace, socialnych veci a rodiny a statneho rozpoctu. Cielovou skupinou je stredny zdravotnicky personal - absolventi strednej zdravotnickej skoly a dlhodobo nezamestnani, evidovani v uradoch prace.
Na otvoreni vzdelavacieho programu sa zucastnili zastupcovia Banskobystrickeho samospravneho kraja Ing. Vladimir Brieda, Ing. Drahomir Markotan, zastupca Obvodneho uradu v Brezne JUDr. Juraj Pruzinec, zastupkyna Uradu prace, socialnych veci a rodiny v Brezne Jana Turisova a clenovia realizacneho a vzdelavacieho timu.
,,Zamerom vzdelavania je prispiet k zvyseniu kvalifikacie strednych zdravotnickych pracovnikov, k postgradualnemu vzdelavaniu a tym k rozvoju zamestnanosti v nasom regione. Je to pilotny projekt realizovany za podpory a v spolupraci s Banskobystrickym samospravnym krajom, ktoreho cielom je napomoct uplatneniu zdravotnickeho personalu v novych centrach specializovanej ambulantnej starostlivosti typu dennych stacionarov," povedala nam veduca vzdelavacieho timu MUDr. Gabriela Bellova.
Po ukonceni projektu vzdelavacieho programu MEDI bude zaverecna konferencia spojena s odovzdavanim certifikatov a burzou prace - ponukou zo strany potencionalnych zamestnavatelov.

(r)

Na rokovani Zastupitelstva BBSK prijali racionalizacne opatrenia

V stredu 23. juna pokracovalo v piatok prerusene rokovanie Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja bodom Racionalizacia siete strednych skol.
Poslanci rozhodli o zluceni Domova mladeze so Zdruzenou strednou skolou obchodu a sluzieb v Banskej Stiavnici, o zluceni SOU polnohospodarskeho v Buzitke so Zdruzenou strednou odbornou skolou vo Filakove, o zluceni SPS odevnej so SOU obchodnym a textilnym v Lucenci do Zdruzenej strednej skoly obchodu a odievania. Odsuhlasili aj utlm Dievcenskej odbornej skoly v Piesku. Schvalili vytvorenie Spojenej strednej skoly v Hnusti, ktora vznikne spojenim tamojsej Dievcenskej odbornej skoly a Stredneho odborneho ucilista. Rozhodli o spojeni Strednej polnohospodarskej skoly a Obchodnej akademie vo Zvolene do Spojenej strednej skoly a o spojeni Obchodnej akademie a Stredneho odborneho ucilista v Detve do Spojenej strednej skoly. Spojena stredna skola vznikne aj v Modrom Kameni, a to spojenim Obchodnej akademie a Stredneho odborneho ucilista v Modrom Kameni. Rozhodnutim zastupitelstva vznikne Zdruzena stredna skola v Rimavskej Sobote, a to zdruzenim Strednej priemyselnej skoly potravinarskej a Stredneho odborneho ucilsta sluzieb.
Hlavnym dovodom prijatych racionalizacnych opatreni, ktore nadobudnu platnost uz od buduceho skolskeho roka, je odstranenie dualnosti niektorych ucebnych odborov a zefektivnenie vychovno-vzdelavacieho procesu.
Na ziadost obce Lom nad Rimavicou schvalili vyradenie skoly v prirode zo siete skol a skolskych zariadeni. Obec je zriadovatelom materskej skoly a zakladnej skoly, ktore sidlia v jednej budove spolu so skolou v prirode. Budova je majetkom obce, skola v prirode podla platnej najomnej zmluvy plati za prenajom nebytovych priestorov obci 51 240 korun rocne.

(pp)

Sutaz o vstupenky

Muzikal malovany srdcom a vonajuci horou

Na skle malovane je naozaj muzikal malovany srdcom. Preto je jedinecny a neopakovatelny, preto ma uspech. A este preto, ze vonia horou, lebo – ako povedal reziser Karol L. Zachar, v tomto muzikali sa na javisko dostala hora... Od oktobra 1974, kedy Na skle malovane malo premieru, ubehlo neuveritelnych 30 rokov! Neuveritelnych je aj viac ako 600 repriz. Muzikalu tlieskali tisicky divakov – az do (tiez neuveritelnej) Janosikovej sestdesiatky. V Cinohre SND sa totiz vsetci zhodli na tom, ze Michala Docolomanskeho, alias Janosika, nebude nikto alternovat. Ved naco aj? Tento Janosik nestarne.
A vy mate moznost (zrejme skutocne uz poslednu!) presvedcit sa o tom na vlastne oci. A to uz v tuto, prvu julovu nedelu, ked sa Janosik predvedie v banskobystrickom amfiteatri. Opat bude cifrovat a robit salta ako “za mladych liet”. Alebo ako trebars v roku 2000, ked v tomto istom amfiteatri malo Na skle malovane jubilejnu 600. reprizu. Bola to skvela, uzasna atmosfera! Mozete si ju pripomenut, zopakovat. Po Vychodnej a Presove Na skle malovane v nedelu 4. jula o 19.30 hodine tancom, farbami, piesnami, dobrou naladou a smiechom rozkvitne aj v amfiteatri v Banskej Bystrici. Spolu s Michalom Docolomanskym sa v muzikali predstavia Anna Malova, Leopold Haverl, Elo Romancik, Michaela Cobejova, Oldo Hlavacek, Juraj Slezacek, Sona Valentova, Bozidara Turzonovova, Zuzana Ciganova, Dusan Taragel, Vladimir Obsil, Peter Trnik, Peter Bzduch, Jan Kroner, Vladimir Kobielski a subor Devin.
V sutazi, ktoru sme pre vas pripravili v spolupraci s banskobystrickym PKO, jeden z vas moze vyhrat dve vstupenky na nedelnajsie predstavenie Na skle malovane. Korespondencne listky s kuponom, svojou adresou a telefonickym kontaktom vsak do nasej redakcie musite poslat alebo priniest najneskor do stvrtka 1. jula! A to, ci ste vyhrali prave vy, vam oznamime telefonicky. Potom uz len staci vyzdvihnut si v redakcii listky...

(ag)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT