29. JUN  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Stastne detstvo na cestach Europou

Spomienky, ktore budu nosit v sebe po cely zivot

h0426h.jpg (17045 bytes)... Kratko pred tym ich videli divaci pocas programov Dni mesta Brezna, kratko po tom ... cela Europa. Ano, v nedelu 6. juna sa Stastne detstvo opat vydalo na takmer 6000 km dlhu cestu Europou. Tanecnici, hudobnici, spevaci .. Sedem statov, dvanast vystupeni, priatelia i nove tvare, vynikajuce publikum, potlesky, ovacie, pridavky ... Stastne detstvo.
Uprsany odchod, ranne slnko, horuci belgicky Huy, Waterloo, Brussel, nekonecne rozpaleny Pariz, nas Meudon a tak isto nas Daniel Compagnon. Rozpravkovy Disneyland, priatelsky Ormeson ... Au revoire Pariz ...
Cely den v Normandii na plazach Atlantiku, tak piescito jemnych ... Ta predstava vonia oddychom. Co to? Dazd. Celodenny. Vecer v Caen opat nadherny. Nielen slnkom, ale hlavne priatelstvom. Le Mont St. - Michel vzdy privetivo uzasny. Vzdy tajomny, vzdy nas. Bol odliv, ovecky sa pasli tam, kde predtym bolo more. Kolobeh prirody. Kolobeh, ktory hlavne Bretonsku dava svoj nezmazatelny punc. Krajine, s ktorou si Stastne detstvo uz niekolko rokov odovzdava svoje srdce. Slnko hodiny stoji nad horizontom a vola rybarov na nocny lov. Slnko v podobe manzelov Nivetovcov a ich priatelov roky vytvaraju podmienky na rozvoj prekrasnych ludskych vztahov.
Vlny mora omyli nohy, ktore vecer vytvorili skvostne tanecne divadlo. Trojlistok priatelstva. Fleur dī Aulne, La Gastadour, Stastne detstvo, to vsetko pred ocami delegacie mesta Brezna vedenej primatorom Ing. Jaroslavom Demianom. Reprezentativnost mesta, kraja, Slovenska v tom najpravejsom slova zmysle.
Ked cajky opat ohlasili novy den, Stastne detstvo islo dalej. Bretonsko stredne, potom juzne. Po prvykrat v Le Croisic. Najprv more s meduzami, potom potlesk, ktory nemal konca, slzy dojatia, podanie ruky s ,,Neptunom". Vdaka Brigitte a Jacky Boucherovci. Lausanne - opat s privlastkom nase, tak ako je nas Marian Kucera a cele publikum, ktore rok co rok odusevnene tlieska a velmi si praje ,,Pridte opat".
A opat hory. Svajciarske Alpy nemozno vynechat. Zvlast v pocasi, ked na Nufenenpasse vo vyske 2500 m stacili kratke rukavy. Panorama, akej niet inde paru, gulovacka, predstava navratu. Cesta hlboko, hlboko do udolia je zaujimava aj pre vynikajucich soferov zo spolocnosti Turancar, zastavka pod zamkom v Lichtenstajnsku. Este jeden vyskok v Alpach na Arlbergpass, Vieden, Bratislava, Brezno. Opat tam, odkial vysli. Stastne detstvo v naruci svojich rodicov. So spomienkami, ktore budu nosit v sebe po cely zivot. Je malo slov na podakovanie. Tak kratko, ale srdecne, Stastne detstvo vdaka.

Jaroslav Surina

 

Racionalizacia skolskych zariadeni

(Reakcia na clanky zo strany 3)

Neviem, co autor clanku Odmietave stanovisko skolskych rad rozumie pod farizejskym spravanim niektorych poslancov, ale k faktom. Vychodiskom pre navrhovane usporiadanie skolstva v meste Brezne je nedostatok financnych prostriedkov na jeho financovanie, ked v roku 2004 nam chybaju prostriedky vo vyske 5944 tisic korun a podla zakona nam stat zarucuje v dalsom roku krytie na 95 %, co v nasich podmienkach predstavuje medzirocne kratenie asi 4 miliony korun. Zaroven nam z financnych prostriedkov bude medzirocne uberat inflacia asi 5 - 7 % a narast mzdovych prostriedkov minimalne v tarifnej zlozke 7 %. Celkova potreba dofinancovania skolstva z mestskeho rozpoctu moze tymto sposobom v roku 2005 predstavovat 11 - 12 milionov korun.
Sme si vedomi, ze takyto narast financnych prostriedkov nemoze mestsky rozpocet v buducnosti zvladnut.Tento navrh vychadza z pohladu ekonomiky financovania ako aj z demografickeho vyvoja poklesu deti a ziakov v skolach a skolskych zariadeniach.
Osemnasteho maja zasadala komisia kultury, vzdelavania a mladeze a komisia pre podnikatelsku cinnost, financovanie, rozpocet, dane a poplatky, kde uvedena racionalizacia skolskych zariadeni bola bodom rokovania. K uvedenej problematike prebehla velmi rozsiahla diskusia. Az po prerokovani v komisiach bolo 31. maja zvolane mimoriadne mestske zastupitelstvo. Vsetci zainteresovani boli o veci informovani, diskusie prebiehali s riaditelmi vsetkych skol v meste.

...

Vazeny pan Siman.

Kazdemu z nas zalezi na nasich detoch, na tom, ako je o nich postarane, ked sme napr. v praci a ony takmer cely den stravia v skolskom zariadeni. K uvedenej racionalizacii, ktora bola shcvalena 31. maja na mimoriadnom zastupitelstve uznesenim c. 66/2004, doslo po dlhom zvazovani. K splynutiu MS so ZS k 1. septembru 2004 dojde len v pripade ZS MPCL 35 s MS 9. maja 53 a MS Martina Benku, na zaklade ktoreho vznikne zakladna skola s materskou skolou. Od 1. septembra sa zlucia zariadenia skolskeho stravovania pri materskych skolach so skolskymi jedalnami pri ZS takto: ZSS pri MS 9. maja 53 zlucit so skolskou jedalnou pri ZS MPCL 35, ZSS pri MS Dr. Clementisa 3 so skolskou jedalnou pri ZS Pionierska 4 a ZSS pri ZSS pri MS Hradby 9 so skolskou jedalnou pri ZS Pionierska 2. Od 1. septembra 2005 sa ma spojit splynutim ZS Pionierska 4 s MS Nalepkova 50 a s MS Dr. Clementisa, na zaklade coho vznikne zakladna skola s materskou skolou. V tom istom case sa ma spojit splynutim ZS Pionierska 2 s MS Hradby 9, MS B. Nemcovej a MS Bastova 11, na zaklade coho vznikne zakladna skola s materskou skolou. Ziadna zo skol (ZS, MS) nezanika, budu sa postupne spajat, to znamena stahovat ,,pod jednu strechu".
Neda mi podotknut, ze o programe mestskeho zastupitelstva boli obcania mesta informovani tak, ze program s bodmi rokovania bol v dostatocnom case vystaveny v uradnej tabuli. Takisto musim povedat, ze kazdy obcan ma pravo zucastnit sa na rokovani mestskeho zastupitelstva, pokial poslanci nerozhodnu o sposobe rokovania (verejne - neverejne), v tomto pripade bolo verejne. Tak ako obcania mesta boli o uvedenej racionalizacii skol a skolskych zariadeni informovani, bola tato racionalizacia prerokovavana riaditelmi jednotlivych skolskych zariadeni.
Nie je nasou snahou potlacat a diskriminovat nase deti, ktore su velmi vzacnou a dobrou investiciou do buducna tym, ze budeme znizovat pocty nasich skolskych zariadeni.

Informovala: Mgr. Dana Kmetova, veduca kancelarie primatora


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT