Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

27

07. JUL  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Z rokovania mestskeho zastupitelstva

Celorocne hospodarenie schvalili s vyhradami

V pondelok 28. juna sa uskutocnilo zasadnutie Mestskeho zastupitelstva v Brezne. Vysledky tohto rokovania a prijate uznesenia zhrnul primator na tlacovej konferencii, na ktorej sa zucastnila aj zastupkyna primatora a prednosta mestskeho uradu.

Hospodarenie prispevkovych a rozpoctovych organizacii

Prispevkove organizacie mesta - Technicke sluzby, Mestske kulturne stredisko a Mestsky sportovy klub v Brezne - vlani hospodarili so schodkom z objektivnych i subjektivnych pricin. ,,Prispevok mesta, okrem technickych sluzieb, dostali v plnej vyske tak, ako bol naplanovany v rozpocte. Riaditelom sme ulozili vysporiadat sa so stratou z prispevku v ramci hospodarenia v tomto roku. Kedze rozpoctove organizacie su prijmami i vydavkami priamo napojene na rozpocet mesta, na vedomie sme zobrali vysledky celorocneho hospodarenia vsetkych styroch zakladnych skol a zakladnej umeleckej skoly. Vsetky tieto organizacie hospodarili s vyrovnanym rozpoctom," uviedol primator.

Zaverecny ucet mesta za rok 2003

Mesto hospodarilo s prebytkom 15 milionov 700 tisic korun. Zastupitelstvo rozhodlo, ze tento prebytok sa presunie do rezervneho fondu a prostriedky budu pouzite na kapitalove vydavky tohtorocneho rozpoctu, cize na krytie schvalenych investicnych akcii. Celorocne hospodarenie mesta bolo schvalene s vyhradami a prijatymi siedmimi konkretnymi ulohami na odstranenie zistenych nedostatkov. ,,Nabehli sme na novy uctovny program, verim, ze prispeje k tomu, ze k vysledkom hospodarenia za rok 2004 uz nebudu ziadne vyhrady a ze nebudu ziadne nezrovnalosti," povedal primator.

Sprava o stave majetku mesta

Mestske zastupitelstvo zobralo na vedomie spravu o stave majetku mesta a rozhodlo o vyradeni niektoreho majetku, ktory bol uctovne evidovany a fyzicky uz davno nie je majetkom mesta, napr. domov - penzion dochodcov i niektore projekty realizovane energetickym zavodom.

Rozsirenie cintorina

V meste su tri cintoriny, dva v centre, jeden v Bujakove, na rokovani riesili rozsirenie stareho cintorina o nove hrobove miesta. Predpokladany rozpoctovy naklad na rozsirenie cintorina a realizaciu juznej casti podla vypracovanej urbanistickej studie je asi 6 milionov korun.

Priprava projektov

Mestske zastupitelstvo schvalilo pripravu dalsich projektov, napriklad projekt zamerany na rekonstrukciu namestia, na podporu kulturnych a sportovych podujati i na zatraktivnenie namestia, projekty z oblasti priemyslu a sluzieb, podpora budovania a rekonstrukcia infrastruktury, priemyselneho parku v Rohoznej, vybudovanie podnikatelskeho inkubatora v byvalej administrativnej budove mostarne, ktoru mesto kupilo a vyclenilo prostriedky na studiu jej vyuzitia: ,,V jednej casti by bol inkubator a v druhej kancelarie alebo mensie byty. Su to zamery, ktore sa pripajaju k projektom, na ktorych uz mesto pracuje, to je zakladna infrastruktura v oblasti skolstva, kde pripravujeme projekt na rekonstrukciu Zakladnej skoly na Pionierskej ulici a celeho jej okolia. Robime na projekte rekonstrukcie mestskeho domu kultury," podotkol primator.

Zmena rozpoctu

Na kapitalove vydavky v skolstve prisla dotacia 1 milion 873 tisic korun a kedze musia byt preinvestovane a zuctovane do konca kalendarneho roka, upravovali rozpocet v kapitalovych vydavkoch a prostriedky rozdelili, napr. na rekonstrukciu kuchyne na Pionierskej 4, na nakup auta, pretoze na zastupitelstve 31. maja rozhodli vyradit zariadenia skolskeho stravovania pri materskych skolach zo siete skol a skolskych zariadeni a varenie scentralizovat do troch zakladnych skol, ktore by potom stravu rozvazali.

Zberny dvor

V bode rozne sa zaoberali vyclenenim pozemku pre zberny dvor. Mesto Brezno so vsetkymi 29 obcami okresu spolu s Recyklacnym fondom pripravilo projekt na separaciu odpadu na uzemi celeho okresu. Separovany odpad by sa mal sustredovat v tomto zbernom dvore, tam este dotriedovat a odtial expedovat odberatelom. Mestske zastupitelstvo rozhodlo o dvoch alternativach, kde by sa zberny dvor mohol realizovat, bud v terajsom areali polnohospodarskeho druzstva na Tisovskej ceste alebo na mestskom pozemku za malou zeleznicnou stanicou, ktora je vyhodnejsia, pretoze nebudu potrebne investicie na kupu pozemku.

Nova priemyselna hala, garaze, utulok ...

V roznom prerokuvali aj zmeny a doplnky uzemneho planu mesta: na Ceste osloboditelov ma sukromna spolocnost zaujem stavat priemyselnu halu, s cim zastupitelstvo suhlasilo. Zaoberali sa aj vytipovanim lokalit na hromadne garaze v zonach mestskeho byvania a riesenim odchytu tulavych psov a maciek. Spracovana sprava navrhuje dve riesenia: vybudovat samostatny utulok alebo odchyt zverit spolocnosti z Banskej Bystrice. Zastupitelstvo sa rozhodlo pre samostatny utulok, pojde o styri koterce a vyberie sa vhodna lokalita a do augustoveho zastupitelstva aj zmena rozpoctu.

Zriadenie skolskeho uradu

Od 1. januara obec alebo mesto, ktore ma nad 1000 ziakov, je skolskym uradom. ,,Zial, len od 1. jula nam stat bude prispievat na tuto prenesenu kompetenciu. Skolsky urad bude zamestnavat dvoch pracovnikov, mesto navrhlo, aby sa z oddelenia sluzieb obcanom vyclenil usek skolstva, prenesene a originalne kompetencie chceme spojit v jednom oddeleni skolstva, ktore by zastresovalo problematiku skolstva na uzemi mesta," vysvetlil primator.

Program hospodarskeho a socialneho rozvoja

Uznesenim mestskeho zastupitelstva z februara boli do Programu hospodarskeho a socialneho rozvoja mesta Brezna doplnene niektore pripomienky. Hlavna koordinatorka programu Ing. Janka Mihalovicova priblizila dalsie kroky druhej etapy programu: ,,Ak vsetko dobre pojde, projekt by mal byt spracovany v juli, v auguste sa zide komisia, s realizaciou by sme mali zacat od polovice septembra do februara buduceho roka a konecny vystup by mal byt zaciatkom marca."

(r)

 

Raztocky sviatok

Prve julove dni od piatka do nedele sa v Raztoke, v ktorej zije necelych tristo obyvatelov, niesli v znameni oslav 580. vyrocia zalozenia obce. Zacali v piatok podvecer slavnostnym zasadnutim obecneho zastupitelstva, na ktorom cestne obcianstvo udelili svojmu rodakovi prof. Alfonzovi Smolovi z Katedry elektroniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Dakovne listy prevzali byvali funkcionari, poslanci a obcania obce, rodaci, medzi nimi aj prednosta Obvodneho uradu v Brezne Ing. Daniel Backo. Pozvanie na podujatie prijal poslanec Banskobystrickeho samospravneho kraja Ing. Slavomir Kupcok, starostovia susednych obci a dalsi.
Program Raztockeho sviatku mal aj svoju sportovu cast, ktoru v sobotu obohatil stolnotenisovy turnaj a futbalovy zapas. Slnecna nedela zacala svatou omsou, pokracovala slavnostnym sprievodom obcou. O dobru naladu sa starala country skupina Tulibanda z Polomky, folklorne subory Ciertaz z Nemeckej, Bukovinka z Bravacova a Debnar z Lubietovej pod ,,moderatorskou taktovkou" ludoveho rozpravaca a zabavaca Pavla Sperku a potom az do neskorych vecernych hodin diskozabava.
,,Sme hrdi na svoju historiu, na svoju pracu, chceme aj nadalej rozvijat vsetko, co je dobre a co ma tradiciu, aby aj mlada generacia bola hrda na svoje rodisko," povedal nam pri tejto prilezitosti starosta Raztoky Julius Bires.

(r)

 

Ahoj skola, leto vola

h0427c.jpg (14615 bytes)Rozlucka so skolou moze mat rozne podoby. V Brezne uz po druhykrat organizatori siahli po akcii Ahoj skola, leto vola, ktora v posledny junovy den prilakala na breznianske namestie deti i dospelych. Vystrel z historickeho dela, pri ktorom druzine historickeho sermu Berezun asistoval primator Brezna Ing. Jaroslav Demian, odstartoval dva mesiace pre vacsinu skolakov sladkeho nicnerobenia. Sladka odmena cakala aj na tych, ktori na vysvedceni mali same jednotky. Pestry program daval sancu kazdemu, kto mal chut zapojit sa napriklad do spevackej sutaze Slavici na ulici, do sutaze o najrychlejsieho amaterskeho casnika, do futbalovych zapasov v nafukovacom futbale – v atrakcii, ktora mala premieru v Brezne. Zaujem deti vzbudilo aj malovanie na tvar, vitazka spevackej sutaze Zlata crievicka Ivana Polackova z Pezinka, skola plieskania bicom pod vedenim Petra Lassaka z Utekaca a vystupenia domacich skolakov – majsterky Europy v karate Dominiky Tazkej, spevackych hviezdiciek Patky a Evky Dubravskych, Lenky Kovacikovej, hiphopakov pod vedenim Zuzky Medvedovej, sportovkyn zo ZS Pionierska 2. Vsetkym skolopovinnym zelame vydarene prazdniny.

Maria Sajgalikova

Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT