7. JUl  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Pripomenuli si misiu Cyrila a Metoda

Krestania roznych cirkvi na Slovensku si v pondelok 5. jula pripomenuli historicky vyznam misie svateho Cyrila a Metoda.
Byzantsky car Michal III. v roku 863 na Moravu okrem filozofa Cyrila a pravnika Metoda vyslal aj vyznamnych diplomatov a mladikov, ktori mali pomahat skusenemu pedagogovi Cyrilovi pri vzdelavani Slovienov.
Knieza Rastislav privital vierozvestcov s uctou a dal im do ucenia mladych Slovienov. V state noveho typu, ktory sa rozhodol vybudovat, potreboval zaviest novy pravny poriadok, vlastnu inteligenciu a vlastne pismo. Za styridsat mesiacov posobenia v risi Rastislavovej, v tzv. moravskom ucilisti sa posluchaci naucili citat, pisat, ziskali potrebne vedomosti z liturgie a z inych predmetov.
Pri prilezitosti statneho sviatku Cyrila a Metoda spevacky zbor Jubilate deo na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne v piatkovy vecer 2. jula ucinkoval v slavnostnom koncerte.

(r)

Foto: Stefan Vozar

 

Pestuju krasu tela a dobro ducha

Koniec skolskeho roka ma svoje zvlastne caro: z tvari ucitelov a ziakov ziari spokojnost a radost z nastavajucich volnych dni. V tejto atmosfere sme navstivili Zakladnu skolu na Pionierskej 2 v Brezne, ktora aj napriek nepriaznivym ekonomickym podmienkam ma za sebou uspesny rok. V tejto skole totiz vyborne pracuju sportove triedy so zameranim na atletiku a uspechy, ktore ziaci dosahuju, ju zaraduju na spicku v republike. Okresne a krajske sutaze bez problemov vyhravaju. Jedenastclenne druzstvo dievcat dokonca postupilo na majstrovstva Slovenska v kalokagatii do Trnavy, kde v posledny junovy stvrtok obsadilo tretie miesto a v kategorii jednotlivcov Tomas Jancov ziskal nepopularnu ,,zemiakovu medailu".

,,Je to krasny uspech deti a trenerov Romana Snopka a Jany Chrenovej. Nechceme byt maximalisti, ale keby podali take vykony, ake standardne dosahuju, bez problemov by porazili osemrocne sportove gymnazia z Trnavy a Bratislavy, ktore skoncili pred nimi. Proste mali na historicky uspech," povedal nam riaditel skoly Mgr. Vladimir Kubin.

Kalokagatia - to su olympijske hry deti a mladeze s medzinarodnou ucastou, ktore sa konaju kazde dva roky v Trnave, v ramci tychto pretekov su organizovane aj majstrovstva Slovenska. Slovo kalokagatia pochadza z grectiny, kalos znamena krasa tela a gatos dobro ducha. V tomto roku na spickovom podujati pretekali sportovci zo Srbska, Ciernej Hory, Ceska, Litvy a zo Slovenska.

,,Na tuto sutaz sa vlastne pripravujeme od piateho rocnika, deti postupne rastu, trenuju tri - styrikrat do tyzdna, starsie aj kazdy den. Do Trnavy sa z celeho vyberu dostavaju ti najlepsi zo vsetkych rocnikov. Tentoraz tam boli dve velmi sikovne a perspektivne siestacky, dve osmacky a ostatne deviatacky. Sutazi sa v osmich disciplinach, vykon sa hodnoti podla bodovacich tabuliek a kto ziska suctom najviac bodov, vitazi. Mali sme obrovsku smolu, pretoze nam chybalo len osem bodov. Dominike, ktora dokaze dohodit gulou o dva metre dalej, sa to nepodarilo. Chybicka krasy bola aj v stafete, ked dievcatam pri odovzdavke skoro vypadol kolik, cim stratili asi sekundu. Keby sa nam to nestalo, urcite by sme vyhrali. Snad ich zvazovala velka zodpovednost, trema, ale hlavne smola, proste chybalo nam trosku sportoveho stastia. Ale je to velky uspech, pretoze ucast na pretekoch si treba vybojovat, zvitazit v ramci okresu, v kraji sme museli porazit banskobystricke sportove gymnazium, co bol signal na dobre umiestnenie," zhodnotil trener, ucitel telesnej vychovy a sportovej pripravy Roman Snopko, ktory trenuje sprinty a technicke discipliny. Dlhe behy trenuje Jana Chrenova, ucitelka sportovej pripravy: ,,Dlhe behy su dost velkou zatazou na dievcata. Tri, styri roky pripravy, to je vela nabehanych kilometrov. V podstate obidve dievcata, ktore bezali v Trnave, isli svoje osobne rekordy. V stafete pri odovzdavke nespravili trivialnu chybu, bola to uplna nahoda, pretoze dievcata pri sutaziach vzdy behali s nejakym naskokom a vzdy sa poculi, ked si davali signal na odovzdanie kolika. Teraz vsak boli pokope, vsetci si kricali signaly a jednoducho sa nepoculi. Keby bola vacsia konkurencia v okrese a v kraji, boli by zvyknute na taketo situacie."

h0427j.jpg (18814 bytes)Obidvaja treneri zhodne skonstatovali, ze praca s detmi im prinasa v prvom rade potesenie, ale aj velmi vela odriekania. Vztah ucitel - ziak a trener - zverenec je o niecom inom, v podstate spolupracuju na jednej veci. Obaja sportovali, venovali sa atletike, J. Chrenova behu a kolega viacboju. Cize nesli do niecoho neznameho. Navzajom sa doplnaju a zabezpecia kazdu disciplinu. Narocna praca, ale vysledky ako tento, isto vynahradia vsetok cas a odriekanie.
Ako nam povedali zastupkyne tohto uspesneho kolektivu osmacky Martina Karlikova, Barbora Zazrivcova a deviatacka Dominika Kyzekova na pretekoch v Trnave panovala vynikajuca atmosfera a ucast na nich znamenala obrovsky zazitok. Prazdnin si vsak vela neuziju, starsie dievcata 11. jula odchadzaju na Majstrovstva Slovenska dorastu v Kosiciach a v auguste uz zacinaju znovu trenovat.
O dobrom mene skoly na Pionierskej 2 svedcia nielen tieto vynikajuce vysledky, ale aj to, ze kazdorocne niekolki ziaci odchadzaju studovat na sportove gymnazium i sportove uciliste. Nuz, zazelajme im prijemne prazdniny a po nich co najviac takychto peknych umiestneni.

(ng)

Na stupni vitazov, vrchny rad zlava: Sona Dunajska, Barbora Tajbosova, Zuzana Sycova, pod nimi: Barbora Zazrivcova, Dominika Kyzekova, Klara Abelova, v strede: Sylvia Gregorova, Martina Karlikova, spodny rad: Alexandra Precuchova, Zuzana Blazeniakova, Janka Cervienkova.

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT