7. JUL  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Srdecne prijatie Mostaru v Ciechanowe

Folklorny subor Mostar sa od 29. juna do 4. jula zucastnil na 13. medzinarodnom folklornom festivale Kupalnocka 2004 v polskom partnerskom meste Ciechanow. Predstavil sa v piatich festivalovych mestach, kde svojimi vystupeniami uspesne prezentoval Horehronie, ale aj ine oblasti Slovenska. Podrobnosti sa docitate v buducom cisle.

(r)

Autobusove nastupiste sa zatial nestahuje

V tomto roku by malo byt autobusove nastupiste z namestia prestahovane k hlavnej zeleznicnej stanici. Ale ako nas informoval primator Ing. Jaroslav Demian, je tam maly problem. Je nim financovanie prestavby budovy zeleznicnej stanice, ktoru realizuju Zeleznice Slovenskej republiky: ,,Financovanie tejto stavby pozastavili a pod nami planovanou odstavnou plochou maju vybudovat nove kanalizacne zberace. Je preto nelogicke, aby sme najskor stavali my a potom oni. Rokujeme, aby prefinancovali a zrealizovali aspon tuto cast, potom by sme mohli zacat prace nad ich kanalom. Verim, ze sa nam to podari a prestahovanie nastupista zrealizujeme", vysvetlil Ing. J. Demian. Po premiestneni nastupista dialkove linky budu stat len pri zeleznicnej stanici a autobusy mestskej hromadnej dopravy by ,,obsluhovali" uzemie mesta a stali by aj na namesti. Podla pripravovaneho projektu na mieste terajsej budovy na nastupisti vyrastie polyfunkcny dom, v ramci coho by sa riesilo aj nevyhovujuce socialne zariadenie.

(r)

Vyhrali vstupenky na party a na muzikal

Park kultury a oddychu v Banskej Bystrici umoznil nasim citatelom zucastnit sa na sutazi o vstupenky na dve zaujimave podujatia: v sobotu 3. jula na plazovom kupalisku na Stiavnickach na Citrus party a v nedelu 4. jula v amfiteatri na predstavenie Na skle malovane. Pri zrebovani sa stastena usmiala na Patriciu Murinovu z Pohronskej Polhory, ktora vyhrala dve tricka a vstupenky na velku letnu disko sou, a na Lubosa Budovca z Brezna, ktory sa stal majitelom dvoch listkov na ,,muzikal malovany srdcom a vonajuci horou".

(r)


 

 

Slovenski kovboji v Polomke

Tridsatdva jazdcov a ich zverencov v prvu julovu sobotu sutazilo na 5. rocniku popularneho Western Riding & Rodeo v Polomke. Slovenski kovboji sa zisli zo vsetkych kutov Slovenska od zapadu az po vychod a najvacsie zastupenie mal klub Western Team Nitra. Spoluorganizatorom podujatia bola Slovenska asociacia westernu, ridingu a rodea a Velkopopovicky kozel, ktory sa postaral aj o sutaze pre divakov.

Sutaziaci sa predstavili v deviatich disciplinach, z ktorych divacky najatraktivnejsie byvaju pracovne discipliny lasovanie, team penning a catle penning. Ich zakladom je praca s dobytkom, korektne chytanie do lasa a oddelovanie urcenych teliat od stada. Prave tieto robili problemy mnohym jazdcom, pretoze telata z polnohospodarskeho druzstva v Pohorelej boli velmi sikovne a pruzne a chytit ich sa podarilo len pretekarom, ktori pracu s lasom ovladali najlepsie.
Vydarenemu podujatiu prialo aj pocasie, ktore sa tiez pricinilo o to, ze tento rocnik Polomskeho westernu skoncil uspesne. Na zaver ucastnikov zabavala oblubena polomska country skupina Tulibanda.
Vitazi jednotlivych disciplin: pole bending, trieda O: Jozef Horvarth (Western club Horvath), trieda M: Radka Babjakova (Ranc Nadej Sv. Anton); trail, trieda O: Lucia Celecova (Ranc 4C Bratislava), trieda M: 1. Zuzana Majerova (JK Zilina Brezany); western pleasure, trieda O: Michal Lunter (Ranc Kralova Zvolen), trieda M: Svatana Piatkova (Ranc 4C Bratislava); reining L, trieda M: Zuzana Majerova; reining S, trieda O: Peter Simek (Ranc Biela Voda); lasovanie, trieda O: Tono Gabor (Club Janovik); team penning: Juraj Urlik (Western Team Nitra), Erik Milo (Ranc Biela Voda), Radka Babjakova; barel race, trieda O: Jozef Horvath, trieda M: Kristina Acova; catle penning: Jozef Horvath.

(dd)

Foto: Ferdinand Hrablay

 

Detske ihriska bez psieho ci macacieho trusu

Mestskemu uradu bol doruceny list od deti zijucich na jednom z nasich sidlisk, ktore sa chcu hrat na travnikoch ci pieskoviskach, ale nemozu, pretoze su plne psich ci macacich vykalov ...
Isto nie je nikomu z nas prijemny pohlad na volne leziaci zvieraci trus, este horsie posobi priamy kontakt s nim. Prosime preto vsetkych chovatelov zvierat v nasom meste, aby pochopili vyznam tejto iniciativy a aby exkrementy (vykaly) zbierali a odhadzovali do zbernych kosov. Je to povinnost vyplyvajuca zo zakona c. 282/2002.
Prosime chovatelsku verejnost, aby si uvedomila zmysel tejto zakonom stanovenej povinnosti. Ide o skvalitnenie nasho zivotneho prostredia, predsa v nom zijeme. Trus vasho zvierata vyznamne zasahuje do kvality zivotneho prostredia v najblizsom okoli, ktore aj vy obyvate. Zamyslite sa nad udajom, podla ktoreho sa na pode kazdeho sidliska kazdy rok ocitne priblizne osem ton noveho psieho a macacieho trusu. V areali celeho mesta ide rocne takmer o sto ton trusu!
Trus sa vysusovanim dostava poveternostnymi vplyvmi do ovzdusia, kde posobi ako nezanedbatelny alergen. Je v zaujme zdravia nas vsetkych, aby ste si uvedomili rozsah a dosah vami ovplyvnovaneho poskodzovania zivotneho prostredia a zdravia ludi. Prekonajte preto bariery, ktore vas doteraz odradzali od zberu trusu. Zbavte sa pocitu hanby a ignorujte pripadny vysmech nevzdelaneho okolia.
Jednoducha rada: pri dverach bytu, vedla vodidla na psa, majte neustale k dispozicii mikrotenove vrecka (radsej vacsie). Vychadzku so psom absolvujte vzdy aspon s dvoma takymito vreckami. Po vyprazdneni psika si natiahnite vrecko na ruku - podobne ako rukavicu - a zdvihnite necistotu zo zeme. Druhou rukou chytte horny okraj a zvlecte ho z ruky tak, ze trus zostane vnutri vrecka. Vrecko odhodte do najblizsieho zberneho kosa, myslim, ze tych mame v meste dostatok. Dolezite je vsak, aby ste pravidelne dvakrat do roka odcervili svojho psa, resp. macku. Predidete tak moznym zdravotnym komplikaciam ludi - vratane vas samotnych - vyplyvajucich z infekcneho charakteru trusu vasho neodcerveneho psa.
Umoznime nasim detom vyuzivat v plnej miere plochy pre ne urcene bez toho, aby sa s tymto problemom stretavali. Prisli vytuzene letne prazdniny, pocas ktorych deti takmer cely svoj volny cas travia na ihriskach ...

Mgr. Dana Kmetova, veduca kancelarie primatora

 

Siria slovensky folklor

Hned po navrate svojich starsich kamaratov z folklorneho suboru Stastne detstvo ti najmensi vo veku od sedem do jedenast rokov v dnoch 19. az 28. juna nase tanecne, hudobne a spevacke umenie reprezentovali na svetovom festivale vo francuzskom departmane Lurcy - Levis. Okrem ucasti na festivale absolvovali patnast vystupeni, prijalo ich vedenie historickeho mesta Moulins, navstivili Pariz a Disneyland. Clenovia suboru, hoci mali, ale talentom velki, zozali uspech aj v konkurencii suborov dospelych zo Sibiri, Peru, Thajska, Rumunska a z Francuzska.

(zs)
Foto: Zdenka Stevkova

 

Dorucovanie vymerov zdrzali neuplne udaje

Pracovnici mestskeho uradu obyvatelom Brezna v tychto dnoch dorucuju platobne vymery - poplatok za zber, prepravu a zneskodnovanie komunalnych odpadov a drobnych stavebnych odpadov. Od 1. januara tohto roka totiz doslo k zmene a tento poplatok vybera mestsky urad. Na otazky obcanov, preco tieto vymery dorucuju priamo do bytov a tak neskoro, odpoveda prednosta mestskeho uradu Ing. Jan Medved:

,,Jeden doporuceny list stoji styridsat korun. V ramci uspornych opatreni v mestskom urade bolo rozhodnute, ze jeho pracovnici budu vymery dorucovat osobne, co pri pocte 5600 vymerov predstavuje znacnu usporu financnych prostriedkov na postovne. Termin dorucovania bol ovplyvneny povinnostou obcanov zaciatkom januara nahlasit pocet osob na trvalom pobyte a dorucit vyplnene tlaciva. Pri spracovani dokladov vsak bolo zistene, ze udaje, ktore uviedli obcania, boli neuplne a v mnohych pripadoch nespravne, co predlzovalo spracovanie databazy a tlac platobnych vymerov. Castokrat sa stalo, ze sme museli vydat novy vymer. Ak ste este vymer nedostali, stane sa tak v co najkratsom case."


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT