7. JUl 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Na ostatnom rokovani mestskeho zastupitelstva poslanci prerokuvali navrh na riesenie odchytu a umiestnenia psov a maciek do karantennej stanice. Odchyt tulavych zvierat v katastri mesta budu zabezpecovat traja mestski policajti, ktori absolvuju potrebne skolenie. Zvierata umiestnia do odchytovej klietky a potom prevezu do karantennej stanice. O odchyte zvierata bude informovany veterinarny lekar, ktory zabezpeci jeho vysetrenie. Karantenna stanica bude umiestnena v okrajovej casti mesta. Po skonceni karanteny, v pripade, ze sa majitel nenasiel, zviera umiestnia do individualneho koterca. Oznam o odchyteni zvierata bude vyveseny na uradnej tabuli mesta, na mestskej policii a v areali karantennej stanice. Definitivne poslanci rozhodnu na augustovom rokovani, aby prostriedky z rozpoctu mohli vyclenit este v tomto roku. Nazory na potrebu utulku v meste mapovala nasa anketa.


S anketovym mikrofonom


o utulku pre tulave zvierata

Adriana Pavlovska, dojicka, Lopej:

- Utulok pre psikov je prakticka vec, zide sa. Napriklad ked niekto najde zatulaneho psa, bude vediet, co treba robit. Niekde tulave zvierata strielaju, lebo ludia sa ich boja. Ked si uz ludia psa zoberu, nech sa potom aj on staraju. Aj u nas v Lopeji sa potuluju psi, stane sa, ze zastane auto, vyhodia psa a pokracuju dalej. Takych ludi neuznavam.

Jarmila Kaliska, ucitelka, Brezno:

- Mam cerstvu skusenost, na Bujakove sa tula biely pes, asi cuvac. Co s nim? Jeho majitelia zrejme zomreli a nikto sa on nestara. Pes je to pekny, sem-tam si u nas najde cosi, ale nie sme tam stale, nemozeme sa on starat. Na druhej strane, ked takto volne beha, moze sa stat, ze chyti nejake choroby a pritom to moze byt pes uzitocny. Prave preto v meste treba utulok.

Jozef Pancik, elektrikar, Cierny Balog:

- U nas na dedine tulavych psov nevidiet. V meste je to horsie. Ked clovek v meste stretne psa, nevie, ci je priatelsky, alebo skoci na cloveka. Vlani sa tu potuloval maly psicek a kamarat ma nahovaral, aby som si ho zobral, lenze doma uz psa mam. Myslim si, ze utulok je potrebny, lebo sa stane, ze psik majitelovi odbehne, zatula sa a moze si ho vyhladat.

Dusan Zudel, vodic, Brezno:

- Utulok by nebol zly, len aby bol niekde mimo mesta, aby tam bola odborna starostlivost a aby aj podnikatelia na taketo humanne ucely poskytli peniaze. V meste je vela tulavych psov a hlavne v obdobi harania. Nebezpecne su najma pre mamicky s detmi.

Jan Bubeliny, dochodca, Brezno:

- Aj ja mam psika, mam ho velmi rad, nedal by som ho ani za svet. Na prechadzkach s nim stretavam tulavych psov, dam im granulky, ktore nosievam so sebou. Podla mna nie su nebezpecni, skor bojazlivi. Utulok v meste moze byt.

Terezia Svikruhova, zdravotna sestra, Brezno:

- Utulok v meste treba, pretoze tulavych psov je vela, ale nielen tulavych. Potom je vela necistot, co je nebezpecne najma pre deti. Hlavne po hygienickej stranke s tym treba nieco robit.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 

Jansky ples seniorov

“Ani sme sa nenazdali, rok uplynul ako voda a my sme sa opat stretli, aby sme spolu stravili pekne chvile...” Takto podobne sa zacal treti Jansky ples seniorov v Dubovej, na ktorom sa zabavalo, tancovalo a spievalo viac ako devatdesiat seniorov spolu so zamestnancami z DD a DSS Hron Dubova, DD a DSS Luna Brezno, DD a DSS Hronec, DD a DSS Klenovec, Klub dochodcov z Jasenia a z Klenovca. Nechybal krasny kulturny program, tombola, ziva hudba. Seniori aj tento rok dokazali, ze sa vedia napriek svojmu veku i nepriaznivemu zdravotnemu stavu dobre zabavit.
A preco ples na Jana? Vela ludi si uvedomuje, ze existuju medzi nami obcania, ktori sa ocitli v nepriaznivej situacii a potrebuju pomoc. Medzi nich patri aj Ing. Jan Grener – generalny riaditel Petrochemy Dubova, a. s., iniciator myslienky zriadit domov dochodcov a domov socialnych sluzieb pre obcanov v nudzi. Na jeho pocest sme preto zorganizovali tento ples ako Jansky, aby sme sa mu aspon takouto formou podakovali. Bez takych ludi, ako je on, by sa nam nepodarilo poskytovat starostlivost 48 obyvatelom. “Janko”, dakujeme a zelame vam vela zdravia, spokojnosti a vela uspechov!

(jd)

 

h0427b.jpg (14806 bytes)

 

Malovali na panely

 

Vo stvrtok 24. juna ozili panely pred Centrom volneho casu v Brezne. Ziaci Zakladnej skoly K. Raposa a Zakladnej umeleckej skoly v Brezne v spolupraci s Maticou slovenskou malovali na panely obrazky zdraveho zivotneho prostredia. Presvedcili nas, ze maju sikovne ruky a prostredie na Skolskej ulici ozilo. Kazdeho okoloiduceho uputaju. Na buduce to budu dalsie panely, ktore oziju.
Centrum volneho casu dakuje vsetkym detom, tiez MS a vedeniu ZUS za malovane dopoludnie. Dovidenia v dalsom skolskom roku.

 

 

 Zaverecny koncert

Dna 24. juna o 16. hodine rozlucili sa ziaci, pedagogovia Zakladnej umeleckej skoly v Brezne, rodicia a ostatne obecenstvo so skolskym rokom na poslednom verejnom koncerte.
Vo vznesenom a upokojujucom prostredi rimskokatolickeho chramu privital zhromazdenych dekan breznianskej diecezy Milan Hrtus. Vo svojej slavnostnej reci uviedol, ze v duchovnom raste a zivote cloveka sa velmi kladne odraza vychova k umeniu, k tvorivosti a ku vnimaniu krasna.
Samotny koncert otvorili mohutne tony a pestre farebne registre krala vsetkych hudobnych nastrojov – organu. V dolnej casti kostola sa predstavili najlepsi ziaci skoly v solovej hre na rozne nastroje i v komornych zostavach. Vybraty repertoar skladieb bol ladeny duchovne: prevladali skladby starych majstrov – Bacha, Handla, francuzskych a talianskych skladatelov baroka i klasicizmu. Koncert vygradoval k svojmu zakonceniu skladbou Regina Septem Dolorum, ktoru predviedol ziacky zbor v sucinnosti s orchestrom pod taktovkou Zuzany Soltesovej. Zaverecne slovo patrilo riaditelke zakladnej umeleckej skoly PaedDr. Gabriele Pravotiakovej.
Tony hudby, ktoru sme si vypoculi, zaposobili hlboko na ludske srdce. Clovek pozdvihol svoj duchovny zrak zo vsednosti kazdodennej materialnej reality k inym, vyssim sferam bytia. Takto ziaci a ich pedagogovia podakovali Bohu za plodny a uspesny uplynuly skolsky rok a za dary talentu, ktore im umoznuju ludsky zivot skraslit a urobit dostojnejsim.

(ml)

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT