Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

28

13. JUL  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Spominali na smutne udalosti

Uplynuly vikend si v Helpe pripomenuli tragicke udalosti, ktore sa odohrali 8. jula 1949 v ramci tzv. katolickej akcie.
Vratme sa spat o patdesiatpat rokov, aby sme sa dozvedeli, co sa vtedy stalo:

h0428g.jpg (15848 bytes)Osmeho jula sa obcania Helpy vzburili proti prislusnikom ZNB a STB, ktori mali odvliect miestneho duchovneho spravcu fary vdp. Michala Caneckeho, ktory podpisal tzv. katolicku akciu. Ked sa vsak od biskupa dozvedel, ze ide o protikatolicky akt vlady, ktory by podporil odtrhnutie katolickej cirkvi na Slovensku, resp. v CSR od Rima a tym vypovedanie poslusnosti rimskemu papezovi, svoj podpis odvolal. Stal sa preto jednou z vybranych osobnosti, ktore mali byt stihane a odsudene za tzv. protistatnu cinnost a podporu cudzej mocnosti. Sprava o zameroch zaistit vdp. M. Caneckeho vyprovokovala miestnych obcanov a doslo k stretnutiu jeho zastancov s organmi bezpecnosti, pri ktorom sa ozyvala strelba. Okresny sud v B. Bystrici 12. oktobra 1949 odsudil dve desiatky nevinnych ludi, okrem toho nasledky strelby a mucenia si vyziadali aj ludske zivoty.
Organizatori spomienkovych oslav - Zvaz protikomunistickeho odboja a Obecny urad v Helpe - pocas dvoch dni pripravili zaujimavy program, aby objasnili tuto smutnu historiu.

(r)

 

Dalsia spolupraca v medzinarodnom projekte

V stredu 7. jula do Hotelovej akademie v Brezne zavitala pracovna delegacia tvorena riaditelmi odbornych skol gastronomickeho a hoteloveho zamerania a pracovnikmi z Warminsko-mazurskeho vojvodstva v Polskej republike, s ktorym nadviazal druzobne vztahy Bankosbystricky samospravny kraj.
Delegaciu sprevadzal poslanec BBSK PhDr. Jan Lazar a pracovnicky odboru skolstva a sportu BBSK PaedDr. Zuzana Gajdosova a Ing. Silvia Nevidanska. Cielom navstevy bolo nadviazat spolupracu so skolou a zapojenie do spolocneho medzinarodneho projektu zameraneho na zvysovanie kvality gastronomickych a hotelovych sluzieb. Projekt bude realizovany v niekolkych moduloch orientovanych na skolske a celozivotne vzdelavanie v oblasti gastronomie a hotelierstva, vymenu ziakov a pedagogov, spolupracu s profesionalnymi instituciami a zvazmi v danej oblasti.
h0428f.jpg (14949 bytes)Riaditelia skol ocenili vysoku uroven prezentovaneho vzdelavania a pripravy stredoskolsky vzdelanych odbornikov pre oblast hotelierstva, gastronomie a cestovneho ruchu - manazerov strednej urovne - v podmienkach Hotelovej akademie v Brezne z hladiska obsahoveho, personalneho i materialneho zabezpecenia, ako aj z hladiska spoluprace s hotelovo-restauracnymi zariadeniami pri zabezpecovani odbornej praxe ziakov. Hodnotne skusenosti skoly budu uplatnene i pri realizacii spominaneho spolocneho projektu.

(r)

 

 

Ucastnici pracovnej navstevy s riaditelkou skoly Mgr. Evou Docekalovou v priestoroch odbornych ucebni.

 

Rockovy vikend

V druhy julovy piatok a v sobotu sa v areali biatlonu v Osrbli stretli priaznivci rocku na Moto rock weekende. Predstavili sa im rockove skupiny Propaganda, Quarreling Men, Nu´t Chuaj Dumela, Ausus a hlavny host vecera Arakain z Ciech. V sobotu uputalo vystupenie streetfightera z Madarska, ktory ukazkovo predviedol kaskaderske umenie na motorke. Koncerty slovenskych skupin U. K. N. D., Desmod, Slepe crevo, Noaco a Horkyze Slize sprijemnili letnu prazdninovu pohodu vsetkym, ktori nevahali a zavitali do Osrblia. Nechybali atrakcie pre deti, ako jazda na malych autickach, skakanie v dzungli a sladke pokusenia. h0428e.jpg (17731 bytes)Dospeli si prisli na svoje v sutaziach v piti piva, za co ziskali vecne ceny od sponzorov. Po ukonceni hlavnych programov zabava pokracovala v hale az do rana, kde sa mohli priatelia dobrej nalady dosytosti vytancovat na diskoteke s DJ Mimom.

®

Foto: Rudolf Dzian

Sutaz zien v piti piva slamkou.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT