13. JUl 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Narodna rada Slovenskej republiky schvalila vladny navrh novely zakona o ochrane nefajciarov, ktora rozsiruje zakaz fajcenia na verejnych priestranstvach. Fajcenie obmedzuje najma v restauraciach, na autobusovych zastavkach, staniciach a v priestoroch, kde su tehotne zeny, deti a mladistvi. Zakon urcuje zvacsenie plochy na cigaretovych skatulkach, na ktorych ma byt umiestnene varovanie. Okrem uz znameho ,,fajcenie skodi zdraviu" by sa malo objavovat aj nove dodatocne varovanie. Zakazuje sa tiez predaj potravin alebo hraciek, ktore by napodobnovali vzhlad tabakovych vyrobkov. Nazory na tieto zmeny sme zistovali v nasej ankete medzi fajciarmi i nefajciarmi.


S anketovym mikrofonom


o ochrane nefajciarov

Zuzana Fedorova, nezamestnana, Pohronska Polhora:

- Myslim si, ze nie vsetci fajciari budu tieto zmeny respektovat. Podla mna takyto zakaz je spravny, pretoze na verejnych priestranstvach by sa skutocne nemalo fajcit, pretoze nefajciarom to moze prekazat a skodit. Takze som za to, aby boli vyhradene nejake priestranstva pre fajciarov. Na autobusovej zastavke som sa stretla s tym, ze sa ma fajciar opytal, ci si moze zapalit, ale niektori su bezohladni.

Andrea Cunderlikova, administrativna pracovnicka, Nemecka:

- Pocula som o novom zakone, ze je prisnejsi. Aj ja som fajciarka, ale na volnych priestranstvach nefajcim, v podstate len so znamymi niekde v restauracii. Ono je to tak patdesiat na patdesiat, lebo pre tych, co fajcia je to zle a pre tych, co nefajcia, je to dobre.

Andrea Tregerova, nezamestnana, Bravacovo:

- Myslim si, ze v restauraciach by sa nemalo fajcit, na zastavke nie sme az tak bezprostredne pri fajciaroch. Tam sice dychame aj vypary z autobusov. Fajciari by jednoznacne mali brat ohlad na nas nefajciarov. Tam, kde som pracovala, bolo vyhradene miesto pre nefajciarov.

MUDr. Miroslav Prochazka, lekar, Brezno:

- Ako lekar som jednoznacne za takyto zakon. Sam som fajcil dvadsat rokov a skoro dvadsat rokov uz nefajcim, takze viem to posudit. Podla mna fajciari taketo zakazy budu tazko respektovat. Zamestnavatel sice verejne nemoze povedat, ze fajciarov neberie, bola by to diskriminacia, ale tak to v zahranici je. V Japonsku i v Amerike su podniky, ktore nezamestnavaju fajciarov, ved fajcenim stratia evidentne vela casu.

Peter Kliment, lesny robotnik, Brezno:

- Suhlasim s takymto opatrenim, pretoze cigaretovy dym skodi nefajciarom. Ja ako fajciar zakazy respektujem, v zamestnani sice fajcim, ale pracujem v lese. Doma nefajcim a ked uz, tak vonku v zahrade.

Dana Kupcova, kadernicka, Cierny Balog:

- Velmi vela nefajcim a snazim sa byt ohladuplna k nefajciarom. Podla mna pokuty su najlepsim riesenim.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 

Krali a prezidenti v Sumiaci

h0428c.jpg (13813 bytes)Casto medzi sebou debatujeme, ktore vyznacne osobnosti navstivili Sumiac a samozrejme aj Kralovu holu. Spomina sa, ze Sumiac navstivil a pod Kralovou holou poloval Matej Korvin. Sumiac navstivil aj byvaly bulharsky kral Frantisek Ferdinand Coburg. Pisal som uz, ze vlastnil styri auta, mal diplomaticky pas a vtedajsi zandari mali zakaz zastavovat jeho auta. Je zaujimave, ze jeho sofer este zije v Sumiaci a tesi sa dobremu zdraviu.
Mozeme povedat, ze Sumiac navstivili aj traja prezidenti. Prvym bol Tomas Garik Masaryk, ked otvarali zeleznicnu trat Cervena Skala - Margecany. Bol sice len v Cervenej Skale, ale ta dodnes patri pod Sumiac. V archivoch sa spomina, ze pred prichodom T. G. Masaryka na kazdych dvesto metroch stal zandar a mosty strazili dvaja zandari. Druhym prezidentom bol Rudolf Schuster, ktory si v tomto roku pozrel aj medzinarodne znamu zbierku zvoncov Mikulasa Gigaca. Tretim prezidentom, ktory Sumiac navstivil, je Ivan Gasparovic. Pri debate mi Frantisek Mackin a Jan Cuban povedali, ze aj ruky si s nim podali. Nechcel som verit, ale fotografia ma presvedcila. Bolo to v roku 1993, kedy I. Gasparovic prezidentom este nebol, ale ako predseda SNR prisiel aj s Vladimirom Meciarom pozriet skody, ktore narobil poziar, ked zhorelo niekolko domov. I. Gasparovic a V. Meciar vtedy darovali po 100 000 korun tym, co vyhoreli. Aj vtedajsi prezident Michal Kovac im daroval 100 000 korun. Skoda, ze vtedy neprisli spolu, tak by sme sa mohli pochvalit, ze u nas boli styria prezidenti.

Vladimir Cupka

 

Ukoncenie skolskeho roka

Kulturna komisia pri Obecnom zastupitelstve v Osrbli v spolupraci s obecnym uradom posledny den skolskeho roka pripravila pre skolkarov a skolakov prijemne popoludnie. V kulturnom dome sa mladez rozlucila s uplynulym skolskym rokom volbou Miss Osrblie 2004. Moderatorkou sutaze bola ziacka Zakladnej skoly vo Valaskej Lenka Schwarzbacherova, ktorej pomahala zastupkyna starostu Monika Leitnerova.
Dievcata sutazili o titul Miss sympatie a Miss najkrajsie vlasy. Porota v zlozeni starosta Ladislav Pancik, poslanci Juraj Leitner, Monika Leitnerova urcila vitazky, ktore dostali pekne ceny. Popoludnie detom sprijemnili aj sponzori, ktori prispeli sladkostami a odmenami. O dobru hudbu, pri ktorej sa vsetci vyborne zabavali, sa postaral P. Auxt.
Verime, ze taketo podujatia sa budu opakovat kazdorocne. Detom zelame prijemne prazdniny.

Obecny urad Osrblie

 

Breznianski a roznavski dochodcovia sa stretli

h0428b.jpg (19634 bytes)Klub dochodcov Brezno uz niekolko rokov rozvija spolupracu v oblasti kultury s priatelmi – seniormi z Klubu dochodcov Roznava. V stredu 23. juna sa stretli na vopred dohodnutom mieste Puste pole, ktore je vclenene do prekrasneho horskeho prostredia nad Cervenou Skalou. Za krasneho pocasia, pri vtipnom programe si vymenili skusenosti zo spolocenskej cinnosti, opekali, ale aj zaspievali pri harmonike Stana Kestera. Taketo vydarene podujatie si naplanovali aj do buducnosti, aby zabudli na kazdodenne starosti a aj takymto sposobom si sprijemnili jesen zivota.

Bozena Pobisova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT