13. JUL  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Vyzva na predkladanie projektov

Fond socialneho rozvoja, prispevkova organizacia ministerstva prace, socialnych veci a rodiny, vyhlasuje vyzvu na predkladanie projektov zameranych na podporu budovania lokalnych partnerstiev socialnej inkluzie a podporu mikroprojektov v komunitach. Prezentacia vyzvy sa uskutocni vo stvrtok 15. jula o 10. hodine v priestoroch detasovaneho pracoviska Materialovotechnickej fakulty STU na Ulici B. Nemcovej c. 10 v Brezne (budova strednej priemyselnej skoly).

(mb)


Cely mesiac krizovali Europu

Pred rokom po prvom vzajomnom stretnuti si dali prislub navratu. Ano, isto si citatelia, ale hlavne clenovia Stastneho detstva spominaju na nezabudnutelny zajazd do Domazlic a kraja Chodov. Slovo dalo slovo, a tak po dvoch narocnych zahranicnych turne Stastneho detstva nasledoval den oddychu vyplneny opat balenim krojov. V piatok 2. jula vecer uz opat ,,uhanali" rozdavat radost v podobe nasho prekrasneho folkloru.

Ranny Tabor a jeho prehliadka nacreli do husitskej historie, zamocek v Trhanove taktiez. Tu sa totiz Stastne detstvo nielen ubytovalo, ale cely cas i vyckavalo na zjavenie ducha Lomikara. Tomu totiz zamok v casoch Kozinovych patril a v nom i po jeho kliatbe umrel.
Ale vratme sa k Stastnemu detstvu. To si isto zapamata po nadhernom vystupeni nemecke kupelne mestecko Waldmünchen. A odmena? Nedelne dopoludnie v prekrasnom plaveckom areali s toboganmi a santenim. Popoludni tentoraz v priatelskom Klenci pod Cerchovem opat santenia bolo neurekom. Vynikajuci medzinarodny festival s nazvom Vyhledy naplnil amfiteater do posledneho miesta. A atmosfera? Nadherna, priatelska, rodinna, dojemna ... krasna.
Lucenie vystriedali vecerne Domazlice ... Tichy dazd bol slzami radosti. Cesta spat viedla na skvost ceskych hradov, na kralovsky Karlstejn. Nie, noc na Karlstejne Stastne detstvo nezazilo, o to viac vychutnalo noc v Prahe. Podvecerny ,,vaclavak" s muzeom, Staromestske namestie s orlojom, Karlov most, Mala Strana a uz nocne tiche Hradcany. Po Starych zameckych schodech dolu dolu k Vltave a potom dolu dolu do metra ...
Utornajsie ranne Brezno 6. jula privitalo tych, co cely mesiac krizovali Europu a vynikajucou reprezentaciou mesta niesli jeho meno v suzneni s radostou a usmevom. Vdaka.

Jaroslav Surina

h0428d.jpg (18504 bytes)Pocas Dni mesta Brezna ich videlo cele mesto, potom cela Europa. Po mesiaci sa opat vratili, aby v piatok 9. jula potesili svojich priaznivcov na breznianskom namesti v programe Navraty.

Foto: Stefan Vozar

 

 

 

 

Opytali sme sa za vas

hovorkyne Krajskeho riaditelstva Policajneho zboru v Banskej Bystrici por. PhDr. Marie Faltaniovej

o V letnej dovolenkovej sezone vela ludi na dlhsi cas opusta svoje pribytky. Cas dovoleniek je idealnym obdobim pre vlamacov. Co v tejto suvislosti odporucate?

- Starostlivo zamykajte dvere a zatvarajte okna. Nezabudajte ani na podkrovie, poschodie, male stresne okna a pivnicne okna. Zlodej je schopny dostat sa dovnutra kazdym otvorom vacsim ako ludska hlava. Zaobstarajte si kvalitny bezpecnostny zamok v kombinacii s dalsimi zabezpecovacimi prostriekami, napr. bezpecnostne zavory, bezpecnostne retiazky, vyplne dveri zabezpecte proti roztiahnutiu poistky dverovych zavesov, dvere spevnite oplechovanim. V pripade, ze byvate v prizemi, nainstalujte okrasne mreze a bezpecnostne folie na okna, balkony a lodzie spolu so spolahlivym zatvaranim okien zvysia bezpecnost vasho byvania. Nikdy nenechavajte kluce na tzv. dohovorenych miestach (pod rohozkou, v kvetinaci a pod.). Su to prve miesta, kde zlodeji hladaju. Nie je vylucene, ze vase zvyky pozoruju z dialky uz dlhsi cas. Ak v case vasej nepritomnosti zverite niekomu kluce od svojho bytu, dokladne zvazte, ci je to clovek spolahlivy a doveryhodny. Neuschovavajte vacsie financne obnosy doma, bezpecnejsie budu v bankovom ustave na vkladnej knizke. Cennosti, hlavne sperky, cenne zbierky a pod. mozete uschovat pocas vasej dlhodobejsej nepritomnosti v byte, v prenajatom trezore banky. Doklady od draheho priemyselneho i spotrebneho tovaru si dobre uschovajte. Vyznacene vyrobne cislo na doklade umozni policii patrat po vasom odcudzenom majetku, po pachatelovi kradeze, vec identifikovat a vratit spat do vasho vlastnictva. Pocas dlhodobejsej nepritomnosti poziadajte pribuznych, znamych alebo susedov, aby vam pravidelne vyberali postovu schranku a obcas skontrolovali neporusenost bytu. Nezatahujte okna bytu roletami, davate tym na vedomie, ze nie ste doma. Mat dobre vztahy so susedmi je jednym z najlepsich sposobov, ako zabezpecit svoj byt ci dom. Poziadajte ich, aby venovali pozornost okoliu vasho domu, bytu, pripadne si vsimali pohyb neznamych podozrivych ludi. Dbajte na dobru viditelnost vstupu do domu. Zlodej vzdy uprednostnuje pristup maskovany krikmi ci stromami, pretoze sa citi byt dobre kryty. V sucasnosti je viac nez vhodne mat byt ci dom poisteny. Dnes uz mozete vyuzit sluzby roznych poistovni a vybrat si co najvyhodnejsiu ponuku poistenia vasho majetku.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT