10. AUGUST  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Breznianski hasici na Schodoch 2004

Dovedna patdesiatpat dvojic hasicov sa v piatok 6. augusta snazilo v kompletnych zasahovych odevoch vaziacich az dvadsatpat kilogramov vystupit v co najkratsom case na 24. poschodie vyskovej budovy Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Na 6. rocniku Memorialu Vladimira Ruzicku - Schody 2004 sa zucastnili hasici z celeho Slovenska, ale aj z Madarska, Polska a z Ciech. Sutazila aj jedna zenska a jedna zmiesana dvojica. Memorial sa kona na pocest bratislavskeho hasica, ktory v roku 1997 zahynul pri vykone sluzby. Svoje zastupenie na tomto podujati aj v tomto roku malo Okresne riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru z Brezna. Dvojica Stefan Gasperik a Jan Stulajter obsadila vynikajuce 7. miesto. Spomedzi slovenskych ucastnikov to bolo druhe najlepsie umiestnenie za vitaznou zmiesanou dvojicou z Banskej Bystrice a Trencina.

(r)

Exhibicia pred kandidaturou

V dnoch 10. - 15. augusta sa v Podbrezovej konaju Medzinarodne majstrovstva Slovenska v zavesnom lietani a sucasne 18. rocnik Pohara Podbrezovej. Do sutaze sa prihlasilo rekordnych 113 pretekarov zo Slovenska, Ceskej repubiky, Madarska, Polska, Ruska, Finska, Nemecka, Litvy a Ukrajiny. Prvemu sutaznemu dnu predchadzali treningy. Letovymi terenmi su Kralova hola, Podkonicke Plese, Ciertaz, Baranovo a Martinske hole. Tohtorocne tradicne preteky su zaroven akousi exhibiciou pred kandidaturou na majstrovstva sveta v roku 2007. Prirodne danosti, slovenska pohostinnost i profesionalita organizacneho timu su predpokladmi, aby bola uspesna.

(ok)

Pozor na medvede

Stretnut medveda v blizkosti obydli dnes uz nie je ziadna zvlastnost. Na taketo stretnutie urcite nezabudne styridsatsedemrocna zena z Valaskej, ktoru v utorok 3. augusta asi pol kilometra nad obcou dohryzla rozzurena medvedica s mladymi. Do lokality Potocky sa rano vybrala zbierat maliny, ked sa zrazu asi dva metre od nej objavil velky medved a zautocil na nu. Nastastie vyviazla len s trznymi ranami na ruke a nohe. Ked sa vylakana a skrvavena zena spamatala, medvedica uz bola prec. Mobilnym telefonom privolala syna, ktory ju odviezol do breznianskej nemocnice.

(sm)

Vecer netradicnych sportov

Na futbalovom stadione v Helpe miestny sportovy klub v spolupraci s FireGym Banska Bystrica a mnozstvom sponzorov z Helpy a sirokeho okolia usporiada 4. rocnik Vecera netradicnych sportov. V piatok 20. augusta program zacne country vecerom (19. - 22. hodina) a v sobotu uz o 17. hodine.

Horehronci, ale aj sutaziaci z inych regionov si budu moct zasutazit v pretlacani ruk a v tlaku na lavicke (na sutaze sa mozete prihlasit aj vopred na telefonnom cisle 0905 943192 u predsedu organizacneho vyboru Jozefa Fila). V exhibicnych vystupeniach sa predstavi trojnasobny majster Europy v kulturistike Adam Cibula, skupina historickeho sermu Diadem z Martina, helpianske mazoretky a dalsi hostia. Tahakom bude medzistatny zapas v thajskom boxe medzi Slovenskom a Ceskom. Divaci uvidia pat borcov z kazdej krajiny, ktori chcu napodobnit svoje velke vzory a dosiahnut tie najvyssie mety. Zapasom vecera bude stretnutie Michala Pavlovica (prezyvany Tong-po) z FireGym Banska Bystrica, ktory zbieral skusenosti v Thajsku, s novopecenym majstrom sveta Rudolfom Duricom. Tento rodak z Helpy bude celu pasaz s thajskym boxom moderovat i popisovat a laickej verejnosti co-to prezradi z tajomstiev thajskeho boxu. Zaujemcov urcite prilaka aj zapas v zenskom thajskom boxe. Vecer bude pokracovat diskotekou.

Organizatori pozyvaju vsetkych priaznivcov a milovnikov netradicnych sportov.

(jp)

Letne tabory pre deti
zo specifickych cielovych skupin

Urad Banskobystrickeho samospravneho kraja v spolupraci s Agenturou O. K. - volny cas zo Ziaru nad Hronom uz druhy rok organizuje detske vychovno-rekreacne tabory. Od 20. juna do 20. septembra sa v tyzdnovych turnusoch v rekreacnych zariadeniach v Repisti, Kokave, Ruzinej, Striebornici a v Demandiciach vystrieda 595 deti. Zo statneho rozpoctu na tento ucel ziskal BBSK 1 500 000 korun. Z prispevku uhradia 75 poukazov pre deti s tazkym zdravotnym postihnutim, 18 pre deti s poruchami spravania, 429 pre deti v nahradnej starostlivosti a 73 poukazov pre deti z rodin v hmotnej nudzi. V plnej vyske uhradia pobyt detom zo socialne slabsich rodin. Ostatne pobyty uhradi Urad BBSK vo vyske 80 percent z ceny poukazu.

Vychovno-rekreacne tabory su jednou z foriem socialnej prevencie a sucastou dlhodobej intenzivnej cinnosti ako pokracovanie systematickej prace s detmi pocas celeho skolskeho roka. Cielom tychto taborov je predchadzanie vsetkym druhom socialneho zlyhania, zmysluplne vyuzivanie volneho casu, prezentacia socialne pozitivneho spravania, motivacia k vytvoreniu si pocitu sebadovery a samostatnosti, co moze zohrat dominantnu ulohu v dalsom vyvoji deti.

(r) 

Opat privitame biatlonovy svet

V dnoch 7. az 12. septembra Brezno, Osrblie a region Horehronia opat oziju nevsednou vrcholnou sportovo-spolocenskou udalostou. Cely biatlonovy svet sa totiz opat zide u nas na majstrovstvach sveta v letnom biatlone. Ich otvorenie je naplanovane na utorok 7. septembra, kedy sa od 19. hodiny na breznianskom namesti uskutocni slavnostny vecer majstrovstiev.

Organizatori pre oficialnych hosti, clenov vyprav a pre pocetne publikum pripravili zaujimavy program s Dagmar Rostandt vrcholiaci ohnostrojom. Streda bude od 13. hodiny patrit startu rychlostnych pretekov muzov a juniorov na 4 km. Od 15.30 hodiny v tych istych pretekoch sa postavia na start 3-kilometrovej trate zeny a juniorky. Vo stvrtok je start stihacich pretekov muzov na 6 km o 13. hodine, juniorov o 13.45 hodine. Zeny na 5-kilometrovu trat stihacich pretekov vybehnu o 15.30 hodine, juniorky o 16.15 hodine. Na breznianskom namesti vyhlasia vysledky predchadzajucich dvoch dni o 19.30 hodine, v programe ucinkuje hudobna skupina ZBM. Podujatie pokracuje v sobotu o 13. hodine pretekmi s hromadnym startom muzov na 6 km, o 13.45 hodine juniorov na rovnakej trati, o 15.30 hodine take iste preteky absolvuju zeny na 5 km, o 16.15 hodine odstartuju juniorky. Vyhlasenie vysledkov na breznianskom namesti bude o 19.30. Hudobny program dotvori country skupina Dostavnik. Zaujimavy bude i zaverecny sutazny den majstrovstiev, kedy o 10.30 sa uskutocni start zmiesanych stafiet muzi - zeny a o 11.30 juniori - juniorky. Vyhlasenie vysledkov ocakavaju o 12.30 hodine, kedy budu aj majstrovstva ukoncene.

Organizatori veria, ze aj toto podujatie do Osrblia a na breznianske namestie prilaka co najviac divakov.

(js)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT