17. AUGUST  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Muranske rodeo

Spropagovat krasy Muranskej planiny a polodivokeho chovu koni bolo cielom Muranskeho rodea, ktoreho 12. rocnik sa uskutocnil v piatok a v sobotu 13. a 14. augusta v lokalite Poprovice v Murani. Westernovi a rodeovi jazdci z celeho Slovenska pred ocami pocetnych divakov oprasili podobu byvaleho divokeho zapadu. Sily si zmerali v siestich disciplinach pozostavajucich z behu okolo sudov, timoveho oddelovania kusov dobytka, slalomu pomedzi zrde, oddelovania dobytka jednym jazdcom, behu cez branky a z lasovania dobytka. Lakava bola aj kulturna cast podujatia, do ktorej organizatori zaradili napr. koncerty skupin Jazdci, Drislak, Vodopad i Ivana Mladka.

(r)

Specialne dopravne kontroly

V dnoch 1., 2., 4., 6. a 9. augusta dopravna a poriadkova policia v okrese Brezno vykonala specialne kontroly zamerane na pozivanie alkoholickych napojov vodicmi pred jazdou ci pocas nej, dodrziavanie ustanovenych alebo obmedzenych rychlosti, pouzivanie bezpecnostnych pasov a respektovanie ostatnych pravidiel cestnej premavky. Dovedna zaznamenali 57 priestupkov, z toho sest vybavili dohovorenim, 44 pokutou v hodnote 24 500 korun. Najcastejsou pricinou priestupkov bolo nedodrzanie stanovenej alebo obmedzenej rychlosti, zly technicky stav vozidiel a nepouzitie bezpecnostnych pasov.

(mn)

Nenalette!

Davajte si pozor na postove zasielky, ktorych obsahom je informacia o moznej vyhre. Vyhra je podmienena zatelefonovanim na audiotextove telefonne cislo. Cena hovoru vsak niekolkonasobne prevysuje bezne tarifne ceny. Predpokladanym cielom spolocnosti, ktora o vyhre informuje, je ziskat od doveryhodnych ludi vysoku financnu sumu. Policia preto odporuca na toto telefonne cislo nevolat. Podla jej zisteni spolocnost ma velmi dobre osetrene vseobecne zmluvne podmienky, a preto v tomto pripade nejde o priestupok ani o trestny cin.

(mf)

Opytali sme sa za vas

starostky Valkovne Marie Bobakovej

o Preco vo Valkovni zacinaju vecer svietit poulicne lampy len od tristvrte na desat?

- O rozvrhu zapnutia a vypnutia verejneho osvetlenia rozhodlo obecne zastupitelstvo z dovodu setrenia elektrickou energiou a nizkym rozpoctom obce.

 

V lone krasnej prirody zabudli na starosti

Uz sieste leto Liga proti rakovine SR zastresuje prazdninove tabory pre deti liecene na onkologicke ochorenia, vdaka ktorym mozu na chvilu zabudnut na starosti, ktore so sebou prinasa ich nelahka zivotna situacia. Tabory organizuju nadsenci z Klubu detskej nadeje, ktorymi su zvacsa vysokoskolski studenti.
Deti su spravidla opakovane hospitalizovane v nemocniciach bez moznosti venovat sa svojim zaujmom a s obmedzenou moznostou stretavat sa so svojimi kamaratmi, rovesnikmi.
Cez tieto prazdniny v poradi uz druhy tabor v chate Kameniste v Hronci v dnoch od 1. do 14. augusta umoznil detom z celeho Slovenska prezit niekolko peknych dni plnych hier, zabavy a dobrodruznych zazitkov v spolocnosti rovesnikov a krasnej prirody. Pestry program tabora bol zamerany na rozvoj zrucnosti a fantazie, posilnenie sebavedomia a zjednodusenie socializacie. Zahrnal vela pohybovych a sutaznych aktivit, roznych vyletov a vychadzok do okolia. Kazdy den sa deti preniesli do zivota nejakej znamej osobnosti.
O tom, ze tieto pobyty maju velky uspech, svedci aj to, ze si deti pravidelne zaspominaju na krasne zazitky aj na tzv. potaborovych stretnutiach uskutocnovanych v septembri.
Letne tabory pre deti s onkologickym ochorenim patria do trvaleho psychococialneho programu Ligy proti rakovine. V tomto roku bolo na ne vyclenenych 768 000 korun aj vdaka financnej zbierke Dna narcisov.

(sb)

V Sihle sutazili volske zaprahy

,,Nech pesnicky z horskych lazov zneju az do rana, vysije ich do obrazov maliarka Polana. Ostanu nam zachovane v hore pri potoku, kym sa opat postretame na Jarme po roku" - su to posledne verse basne, ktore pre tuto prilezitost napisal basnik, spisovatel a publicista Igor Gallo (nad Sihlou ma chalupu) a ktorymi v uvode pozdravil moderator Ludovit Kubis ucastnikov 4. rocnika pretekov volskych zaprahov Jarmo 2004 v dnoch 14. a 15. augusta v Sihle.
h0433d.jpg (11451 bytes)Na podujati sa zucastnil aj predseda Banskobystrickeho samospravneho kraja Milan Marcok, ktory poznamenal, ze podla jeho informacii su tieto preteky ojedinele v Europe a mozno aj vo svete. Jeho napad, aby buduci rok Jarmo navrhli na zapis do Guinnessovej knihy rekordov, sa stretol s dlhotrvajucim potleskom.
Za zvuku plieskajucich bicov a heligonkarov sa sprievod presunul na ihrisko. Jarmo 2004, v ktorom zapolilo desat volskych zaprahov, zacalo gazdovskymi pretekmi. Tuto disciplinu vyhral Pavol Ziak so svojim synom Lukasom (voly Liso a Rendes) casom 7:08 min pred Jozefom Golianom a Milanom Krpelanom s casom 8:45 (vsetci z Vrchslatiny) a Petrom Ridzonom a Marianom Ilcikom (8:54) z Drabska - Sihly. V tychto pretekoch sa furmanom Jozefovi Sojkovi a Janovi Svitekovi z Lomu nad Rimavicou zlomilo oje na voze, no aj napriek tomuto hendikepu skoncili na 6. mieste. Vo furmanskych pretekoch zvitazil Pavol Ziak so synom Lukasom (1:33), druhe miesto ziskali Peter Ridzon a Marian Ilcik (1:34) a tretie Jozef Golian a Milan Krpelan (1:35). V silovych pretekoch si najlepsie pocinali Jozef Golian a Milan Krpelan s volkami Keso a Ruzo (49,75 m). Druhu priecku ziskali Michal a Miroslav Badinkovci z Vrchslatiny (24,36 m) a tretiu Ph0433e.jpg (11460 bytes)eter Ridzon a Marian Ilcik.
Absolutnym vitazom Jarma 2004 sa stal 44-rocny lesny robotnik Pavol Ziak so svojim 16-rocnym synom Lukasom, mladsi 12-rocny syn Maros bol najmladsim ucastnikom pretekov. Vitazi obdrzali symbolicke jarma, vecne ceny a vsetci ucastnici obilie pre volky.
V startovej listine sa s cislom 14 objavili mena bratov Vojtecha a Miroslava Valovcanovcov z Vrchslatiny. Vojtech niekolko dni pred pretekmi v hore Lesnej spravy Hrinova tragicky zahynul. Furmani mu na zaciatku sutaze vzdali hold cestnym kolom. Na jeho pocest startove cislo 14 organizatori nikomu v buducich rocnikoch nepridelia a bude niest jeho meno.
Podujatie v Sihle, ktore sprevadzalo mnozstvo sprievodnych akcii, sa aj v tomto roku vydarilo, o com svedci aj pocetna navsteva asi 7000 divakov.

(DaRa)
Snimky: Peter Bercik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT