17. AUGUST 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Policia informuje obcanov ako sa nestat obetou

Vazeni obcania,

v ramci preventivnych aktivit sa Policajny zbor obracia na vas s upozornenim na mnoziace sa pripady majetkovej trestnej cinnosti v nasom regione.
Evidujeme pripady, pri ktorych pachatelia vnikaju do domov a bytov a predstavuju sa ako pracovnici elektrarni, plynarni, poistovni alebo osoby zastupujuce hracie spolocnosti. Za obete si vyberaju najma starsich, osamelo zijucich obcanov, u ktorych zneuzivaju ich doveryhodnost. Po tom, co su vpusteni do domu, vyuzivaju nepozornost domacich a okradaju ich o cenne predmety a financne prostriedky. V tychto pripadoch je dolezite nevpustit ich do bytu ci domu, ale najskor si overit ich opravnenie.
Ak sa uz stanete obetou tejto trestnej cinnosti, je cenne zapamatat si vyzor pachatela, jeho spolocnikov alebo si zapisat evidencne cislo motoroveho vozidla, na ktorom sa pohybovali a toto  uviest pri podavani oznameni o trestnom cine na policii. Tato okolnost pomoze pri rychlej identifikacii pachatela.
V tejto suvislosti tiez upozornujeme obcanov, aby sami predchadzali kradeziam v objektoch, kde je sustredenych viac ludi. V tychto podmienkach, s ohladom na zvysenu anonymitu, sa pre vreckovych zlodejov vytvaraju priam priaznive podmienky.
Ku kradeziam davaju prilezitost aj mnohi nakupujuci najma tym, ze si v nakupnych kosikoch, pokym su zaujati vyberom tovaru, bez povsimnutia nechavaju svoje tasky a kabelky, v ktorych maju peniaze, platobne karty a osobne doklady. Po odcudzeni platobnych kariet pachatelia vo velmi kratkom case vyberaju peniaze z uctov poskodenych cez  bankomaty, alebo realizuju nakupy cez platobne terminaly. Je preto dolezite, aby ste si v ziadnom pripade nenechali PIN kody pri platobnych kartach.
Vazeni obcania. Budte vsimavi voci svojmu okoliu, nebojte sa poukazat na taketo pripady, ak ste ich svedkami. Mozete tak urobit zavolanim na linku tiesnoveho volania policie c. 158 v ktoromkolvek dennom ci nocnom case. Zachranite hodnoty a pomozete tak inym aj sebe.
Prosime vas, doverujte policii a pomahajte nam pri praci. Je to v zaujme vasom aj ostatnych obcanov. DAKUJEME!

por. PhDr. Maria Faltaniova, hovorkyna KR PZ v B. Bystrici

 

 

Hura, prazdniny!

Cas uz neuprosne ukrajuje z tohtorocnych letnych prazdnin. Potesme sa preto priehrstim vtipov:

Mlady pocitacovy genius v skole:
- Pan procesor

...

Jan Amos Komensky zomrel pochovany.

...

- Vies Jurko, co sa stane s takymi ziakmi, ktori sa poriadne neucia?
- Viem! Vyrastu a budu nuteni ozenit sa s bohatou nevestou..

...

- Jan Holly pisal romany a poviedky, v ktorych vyjadroval vztahy medzi slovenskymi narodmi.

...

Uvaha ,,spravneho" skolaka:
- Kto sa vela uci, ten vela vie. Kto vela vie, ten vela zabudne. Kto vela zabudne, ten malo vie. Tak potom naco sa ucit?!

...

- Pan profesor, tu patku som si nezasluzila.
- Ja viem, ale horsiu znamku uz nemame.

- Vies, kto je Mozart?
- ???
- To je skladatel, ktory pise hudbu do mobilov.

...

Literaturu delime na poeziu a pozu.

...

- To bolo poslednykrat, co ste sa mi takto ospravedlnili! Koniec vecernickom!

...

- Este vzdy mate na nastenke Valentina?
- Pani profesorka, laska je vzdy aktualna.

...

Prestavka:
- Som taka nenapadna, neviem, neviem, preco ma tak zboznuju ...

(jp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT