17. AUGUST 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Od 1. augusta plati novela Trestneho zakona, ktora sprisnuje postih vinnikov dopravnych nehod pod vplyvom alkoholu s nasledkom smrti. Pri usmrteni jednej osoby pri dopravnej nehode pod vplyvom alkoholu alebo inej navykovej latky hrozi vinnikovi nepodmienecny trest od troch do desat rokov. Ak pri nehode zomrie viac osob, caka na opiteho vinnika trest od pat do dvanast rokov. Rovnako sa bude postupovat aj voci osobe, ktora sposobi z takehoto dovodu smrt pri vykone povolania. V nasej ankete sme zistovali, co na tieto zmeny hovoria vodici i nevodici.


S anketovym mikrofonom


o sprisnenych postihoch

Eva Svantnerova, dochodkyna, Brezno:

- Myslim si, ze alkohol za volant nepatri, pretoze jazda pod vplyvom alkoholu je nebezpecna a vodic ohrozuje vsetkych, deti ci dospelych. Sprisneny postih schvalujem. Ci to pomoze, mozno ukaze buducnost.

Zuzana Gasperikova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Neviem, ci sprisnene tresty pomozu, ale mohli by. Odsudzujem vodicov, ktori sadaju za volant pod vplyvom alkoholu. Ked pocuvam spravy o tragickych dopravnych nehodach, je mi az do placu, napriklad dvojrocne dievcatko sa hralo pri ceste a zabil ho opity vodic.

Mgr. Dana Pavlovicova, tlmocnicka, Brezno:

- Podla mojho nazoru, ked vodic usmrti jeden zivot alebo dva, vzdy je to velke nestastie, vzdy pride niekto o zivot. To znamena, ze je velmi dolezite, aby sa tento trest nerozlisoval a aby sa to bralo ako usmrtenie.Treba posudzovat prisnejsie uz aj usmrtenie jednej osoby, pretoze ak si niekto sadne do vozidla s alkoholom v krvi, myslim si, ze je to uz obrovsky priestupok bez ohladu na to, ci uz usmrti, alebo sposobi dopravnu nehodu.

Mgr. Aneta Morongova, ucitelka, Osrblie:

- Samozrejme, ze s jazdou pod vplyvom alkoholu nesuhlasim. Myslim si, ze novela Trestneho zakona je velmi spravna. Je dobre, ze sa postih sprisnil, pretoze velmi casto sa stavalo, ze pod vplyvom alkoholu vodic usmrtil cloveka na ceste a stihol ho len miernejsi trest, dost casto len s podmienkou.

Maria Machyniakova, robotnicka, Cierny Balog:

- Jednoznacne som za vyssie tresty, osobne poznam taky pripad, ked vodic pod vplyvom alkoholu usmrtil cloveka.

Zdeno Pobis, vodic z povolania, Brezno:

- Myslim si, ze sprisnene postihy su spravne, pretoze velmi vela vodicov jazdi pod vplyvom alkoholu a nerobia dobre meno nam ostatnym vodicom. Pre ich bezohladnost trpia nevinni, casto aj deti.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Opat apelujem na zelezny most

Chcem znova apelovat na problem zelezneho mosta byvalej Mostarne v Brezne. Jeho majitelia asi nemaju zaujem opravit ho. Neviem, dokedy chcu este cakat. Dosky su natolko zhnite, ze je len otazkou casu, kedy sa niekto prepadne dole. Pat dosiek je uz prelomenych az na 30 cm. Majitel lavice slubil, ze od 1. jula bude uzavreta, ale zda sa, ze to boli slova pustene do vzduchu. Kedy sa chcu ostatne firmy, ktorych zamestnanci lavicu tiez vyuzivaju, dohodnut s majitelom? Chcu cakat na nestastie? Az potom urobia opatrenia?

Pride zima, napadne sneh, kadial potom budeme chodit? Zamestnavatelia maju dbat o to, aby ich zamestnanci chodili do prace bezpecne. Ved nie vsetci vlastnime auta, aby sme sa dostali do prace.

(nm)

...

Konatel firmy K-Supra, s. r. o., ktora je majitelom zelezneho mosta, nam telefonicky oznamil, ze zamestnanci firiem aj nadalej nerespektuju zakaz vstupu na poskodenu lavicu. Uviedol, ze v sucasnosti zhodnocuju naklady na opravu a potom sa rozhodnu, co dalej.

Redakcia

Pomohli mi postavit sa na nohy

Za par dni bude rok odvtedy, co som bola pocientkou v neurologickom oddeleni nemocnice v Brezne a taktiez za par dni to bude rok, co MUDr. Ivan Droppa ako novy primar preberal neurologicke oddelenie v Brezne.
Neda mi nespomenut, ako starostlivo preberal izbu po izbe a kazdeho pacienta spolu so svojimi kolegami lekarmi a ostatnym personalom. Z jeho tvare a pristupu k pacientom, ako aj k personalu, bolo jasne, ze je to dobry clovek a dobry lekar, ze neurologicke oddelenie a obyvatelia mesta i jeho sirokeho okolia budu mat dobreho primara.
Pri preberani pacientov v nasej izbe som mu popriala, aby sa mu v Brezne darilo a aby ho ludia mali radi. Pan primar so svojimi kolegami a personalom sestier mi pomohol znova sa postavit na nohy, rovnako aj jeho byvaly kolega z infekcneho oddelenia v Banskej Bystrici MUDr. Milan Gavlas.
Pri tejto prilezitosti by som sa im vsetkym chcela srdecne podakovat a primarovi MUDr. Ivanovi Droppovi znova popriat, aby aj v dalsich rokoch sa mu v Brezne darilo a aby ho ludia mali radi.
Srdecna vdaka vam.

Maria Schmidtova

Meranie sil v Predajnej

Kazdy z nas sa tesi na letny vikend a uz davno predtym, ako sa zacne, ma jasnu predstavu o tom, ako ho prezije. Moze nam ho narusit jedine pocasie, prikaz sefa na nadcasy alebo neocakavana navsteva.
V sobotu 7. augusta sa stal ten prvy pripad. Popoludni sa zacali zbiehat burkove oblaky, ktore nevestili nic dobre. Prve drobne kvapky mohli odradit tych, ktori mali v plane letnu prechadzku, alebo pliet v zahrade. Nie vsak tych, ktori sa stretli na futbalovom ihrisku v Predajnej. Letna burka predsa nevyzenie adeptov na titul ,,najsilnejsia zena a najsilnejsi muz Predajnej". Prave prvy rocnik tejto sutaze o Pohar starostky obce otvorili napriek zacinajucej burke. Klasicke aj netradicne sportove discipliny sa osvedcili uz na vlanajsom nultom rocniku, a preto po ,,celorocnej priprave" sa prihlasilo dvadsatjeden muzov a zien. Discipliny ako vrh gulou, sed - lah, boli samozrejmostou. Ale uz taky hod kluchtou, beh s pneumatikou, pretlacanie rukou (najma v zenskom prevedeni mal mimoriadny ohlas) alebo zaverecny beh s vypitim piva, dali zabrat starsim aj mladsim.
Pred vyhodnotenim pretekov burka s dazdom prisli spat a zostali az do nedele rana. Pozreli si aj vysledky: zeny: 1. Andrea Locziova, 2. Viera Medvedova, 3. Zelmira Kohoutova, muzi: 1. Lubos Medved, 2. Igor Chlepko, 3. Maros Minarovjech. Putovne pohare a pekne ceny pretekarom odovzdala starostka Ing. Tatiana Contofalska. O uspesny priebeh a organizaciu akcie sa postarali clenovia sportovej komisie pri obecnom zastupitelstve a o podporu sutaziacich pocetni divaci. Vsetci spolu vytvorili vybornu atmosferu, ktora nech je lakadlom a zaroven pozvanim na 2. rocnik sutaze, ktory urcite bude v auguste 2005.

(sk)

Najdem tam vsetko, co potrebujem

So zaujmom som si v cisle 31 precitala clanok o supermarketoch a rada by som nan reagovala svojimi skusenostami.
Som dochodkyna zijuca z maleho prijmu. Nohy mi uz velmi nesluzia a chodenie po obchodoch je pre mna dost tazke. Preto som rada, ze mame v nasom meste taky obchod, akym je supermarket oproti futbalovemu stadionu, pretoze si tu kazdy den mozem kupit cerstve pecivo, ovocie, zeleninu, maso a je jedno, o kolkej hodine sa vyberiem nakupovat. Daju sa tam kupit aj celkom lacne znackove vyrobky, ktore su aj napriek nizsej cene kvalitne, a tak isto v ramci akcii rozlicny tovar za dobre ceny. Podla mna je to predajna so sirokym sortimentom prehladne ulozeneho tovaru, v ktorej v podstate najdem takmer vzdy vsetko, co prave potrebujem.

(em) 

Vazene mestske zastupitelstvo!

Neda nam – rodicom deti, ktore navstevuju Matersku skolu Martina Benku – Brezno Mazornikovo, nevyjadrit sa k prestahovaniu “nasej” skolky do priestorov Materskej skoly na Ulici 9. maja – Brezno Mazornikovo.
Kto vlastne o tom definitivne rozhodol? Ved v juni sme na prazdniny odchadzali s informaciou, ze sa v septembri stretneme v priestoroch “nasej” materskej skoly. A 3.augusta sme sa dozvedeli o jej stahovani – alebo ruseni? Mozno si niekto povie, ze to nie je to iste, lebo skolka bude “len” prestahovana, ale s jej premiestnenim zanikne nazov, a tym vlastne bude zrusena. A to je velka skoda, lebo dovolime si tvrdit, ze prostredie v okoli skolky je zavideniahodne. Skolka je jedina v Brezne s alternativnou metodou vychovy dietata. Ucitelky pripravovali nezabudnutelne akcie – Den otcov, Janske ohne, Besiedka starym rodicom a ine, ktore nebudeme rozpisovat, lebo by bolo toho vela. Ale co je najhlavnejsie - je plne kapacitne obsadena!
Tak preco sa mame stahovat? Nechceme byt zli, ale mame informacie o Materskej skole Zadne Halny, ktora ma rovnake naklady na prevadzku ako “nasa”, a predsa prevadzka s desiatimi detmi bude od septembra pokracovat. Tak ako to setrime? Ved chapeme sucasnu situaciu, ze mesto je nutene hladat rozne cesty na usetrenie financii, ktorych nikdy nie je dost, ale velmi smutne je, ze nasa spolocnost chce setrit na detoch!
Prosime preto vsetkych poslancov, aby si pri precitani tohto clanku spomenuli na svoje deti, aj tie mozno navstevovali matersku skolu. Vsetci chceme svojim detom len to najlepsie, preto urcite pochopite nasu iniciativu.
Zaroven vas pozyvame na navstevu “nasej” materskej skolky a uvidite, ze sme nikoho nechceli oklamat.
A my – rodicia aj deti – budeme dufat, ze 2. septembra sa stretneme v priestoroch “nasej” materskej skoly.

Rodicia deti Materskej skoly Martina Benku v Brezne


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT