Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

35

31. AUGUST  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Oslavy 60. vyrocia Slovenskeho narodneho povstania v Brezne

Slavnostnym zasadnutim clenov Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov v sale hotela Dumbier za ucasti vyznamnych hosti v sobotu 28. augusta zacali okresne oslavy 60. vyrocia SNP v Brezne. Namestie gen. M. R. Stefanika sa v tych chvilach naplnilo ludmi, ale aj spevom, hudbou a tancom vojenskeho folklorneho suboru Janosik zo Zvolena (1). Po ukonceni slavnostneho zasadnutia, odbojarov a hosti v obradnej miestnosti mestskeho uradu prijal primator Brezna Ing. Jaroslav Demian (2). Za zvukov choralu v podani Dychovej hudby Vojenskych vzdusnych sil SR polozili predstavitelia mesta, statnej spravy, SZPB, politickych stran a organizacii vence a kytice k pomniku partizana na namesti (3). Po hymne SR a pochodovych skladbach zaznela hymnicka piesen Hoj vlast moja v podani Spevackeho zboru mesta Brezna otvarajuca slavnostne zhromazdenie (4). Basen Mor ho, prihovor primatora a pozdravy dalsich hosti zaujali ucastnikov Povstania, clenov zahranicnych delegacii, hosti, ale aj obcanov Brezna a okolia. Sviatocne popoludnie patrilo detom, Stastne detstvo zaplnilo namestie nielen svojim umeleckym vykonom, ale aj potleskom (5). Ten si vysluzili aj clenovia prave dobiehajuceho stafetoveho Behu vdaky, mieru a svornosti Kalinov - Banska Bystrica (6). Nuz a k oslavam SNP v Brezne nepochybne patri aj Polmaraton SNP (7), ktory odstartoval presne o pol stvrtej, kedy na trat breznianskymi ulicami vybehla takmer stovka pretekarov. V cieli na mestskom stadione sportovcov ocakavali nielen roztlieskani divaci, ale s dobrou naladou i country skupina Tucna Anca. Vyhlasenie vysledkov a odovzdavanie cien najlepsim bezcom ukoncilo oslavy v Brezne.

fotoobjektivom Stefana Vozara

h0435i.jpg (14755 bytes) h0435l.jpg (16504 bytes) h0435m.jpg (14791 bytes)

 


Prezident Ivan Gasparovic na pretekoch v Ciernom Balogu

h0435j.jpg (19808 bytes)Napriek znacnym financnym problemom za idealneho pocasia Preteky automobilov do vrchu Brezno – Cierny Balog organizatori zvladli na vybornu. Osemdesiatosem jazdcov zo styroch statov sutazilo vo viac ako desiatke tried na medzinarodnych majstrovstvach Slovenska, ktorych sucastou boli majstrovstva Slovenska, majstrovstva Ceskej republiky, Ceskoslovenska trofej BERG CUP 2004 a Fia zona. Na perfektne pripravenej trati v sobotu absolutne najlepsie casy dosiahli: 1. Jaroslav Krajci (auto Lola F 3000, Nitra), 2. Otakar Kramsky (Osella BMW - KO3, Ceska republika), 3. Herman Waldy (Formel 3000 Reyhard, Rakusko).
V nedelu sa vysledky na prvych dvoch miestach zopakovali a na 3. mieste skoncil Milos Benes (Lucchini P3 96 M, Ceska republika). Celkove najrychlejsi cas 2:11,674 pocas obidvoch dni dosiahol Jaroslav Krajci, ked trat s dlzkou 6,8 km zdolal priemernou rychlostou 178 km/h.
Preteky v nedelu navstivil aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gasparovic (na fotografii Romana Badinku), ktory slovenskou vlajkou odstartoval najrychlejsieho jazdca Jaroslava Krajciho, cim zvyraznil vysoku uroven tohto podujatia.

Vladimir Libic, predseda organizacneho vyboru

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT