31. AUGUST  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Majstrovstva sveta v letnom biatlone sa blizia

Na svojom ostatnom zasadnuti v stredu 25. augusta clenovia organizacneho vyboru Majstrovstiev sveta v letnom biatlone Brezno - Osrblie, ktore budu od 7. do 12. septembra, konstatovali dobry stav priprav. Do terminu uzavierky prihlasky podalo patnast krajin. Slavnostne otvorenie bude na breznianskom namesti v utorok 7. septembra od 19.30 hodiny. Blizsie informacie o programe pretekov a cestovny poriadok kyvadlovej dopravy do Osrblia najdete na strane 5.

(js)

Z. Martinakova v Brezne a v Podbrezovej

V pondelok 23. augusta na navstevu Breznianskeho okresu pricestovala poslankyna NR SR Zuzana Martinakova. S primatorom Brezna Ing. Jaroslavom Demianom, predsedom Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria a starostom Michalovej Mgr. Jaroslavom Bercikom, starostkou Cierneho Balogu Mgr. Tatianou Stulrajterovou a so starostom Podbrezovej Ing. Janom Stellerom diskutovala o problemoch suvisiacich s fiskalnou decentralizaciou, opatrovatelskou sluzbou a vyplacanim socialnych davok. Popoludni navstivila niektore prevadzky Zeleziarni Podbrezova a. s., kde vyzdvihla filozofiu vedenia a vychovu buducich hutnikov.

(r)

Oslavy SNP v Hronci

Vo stvrtok 26. augusta sa v Hronci uskutocnili spomienkove oslavy 60. vyrocia SNP. Zacali sa stretnutim s priamymi ucastnikmi Povstania v zasadacke obecneho uradu, kde osemnastim odbojarom starosta obce Igor Nemky odovzdal pamatne medaily, ktore dalo obecne zastupitelstvo vyhotovit k tomuto vyznamnemu jubileu. Pamatne plakety UR SZPB ucastnikom SNP odovzdal predseda ZO SZPB v Hronci Dezider Gromus a tajomnik OV SZPB v Brezne Anton Pobis. Ladislav Nemky dostal aj medailu M. R. Stefanika II. stupna. Velitel Vojenskeho utvaru v Nemeckej pplk. Pavol Hunak precital rozkaz ministra obrany Juraja Lisku, ktorym do hodnosti majora povysil dostojnikov v zalohe kpt. Mikulasa Smrecana a kpt. Jana Nemkyho. Oslavy pokracovali besedou v rekreacnom zariadeni Poniklec, polozenim kytice ku vsetkym pamatnikom SNP v obci a okoli a slavnostnym zhromazdenim obcanov. Po prejave D. Gromusa s blokom povstaleckych piesni vystupil miestny spevokol a zahrala dychova hudba z Valaskej. Pri tejto prilezitosti na futbalovom ihrisku zapalili povstalecku vatru. Podujatie vyvrcholilo v obradnej miestnosti stretnutim pri hudbe.

(DaRa)


Budu stipendia motivovat na lepsie vysledky?

S tohtorocnym prvym zvonenim do zakladnych a strednych skol prichadza novinka: prospechove stipendia pre ziakov z rodin v hmotnej nudzi. Uz v maji sa ministerstva prace a skolstva dohodli, ze odmena pre stredoskolakov z rodin v hmotnej nudzi s prospechom do 2,0 bude 1200 korun, s prospechom do 3,0 osemsto korun a s prospechom horsim ako 3,0 seststo korun. Stipendia pre ziakov zakladnych skol upravuje vynos ministerstva prace, ktory je este otvoreny pripomienkam a platit bude od 15. septembra. Podla neho stipendium patsto korun by mali pol roka dostavat deti, ktorych priemer je lepsi ako 1,5, tristo korun ti, ktori maju prospech aspon 2,5 a dvesto korun skolaci, ktori si v porovnani s predchadzajucim polrokom zlepsia prospech aspon o 0,5 stupna. Nazory na tuto podporu sme tyzden pred zaciatkom skolskeho roka zistovali v niektorych zakladnych a strednych skolach Breznianskeho okresu:

,,Uz sme nad tym uvazovali," povedala nam zastupkyna riaditelky Zakladnej skoly v Polomke PaedDr. Zlatica Kanova. Podla nej by to mozno pomohlo motivovat ziakov na druhom stupni. Ale s vyskou uvadzaneho priemeru to bude horsie, pretoze deti zo socialne slabsich romskych rodin maju stazene podmienky na domacu pripravu a podla ich doterajsich skusenosti, je minimalna, casto nulova. Ostatne deti stipendia budu mozno viac lakat lepsie sa ucit. ,,Problematicke to bude na prvom stupni, kde deti hodnotime slovne, co bude treba domysliet. Zatial sme informovani len z medii, cakame na pokyny," dodala Z. Kanova.
Aj zastupkyna riaditela Zakladnej skoly Mazornikovo v Brezne Mgr. Anna Kubinova konstatovala, ze jedine informacie maju zatial z medii a predpokladaju, ze dostanu nejake usmernenie. ,,Myslim si, ze pre deti, ktore maju schopnosti lepsie v skole profitovat, stipendium bude urcite motivaciou. Horsie je to s detmi, ktore maju mensie schopnosti, pripadne poruchy ucenia a su zo socialne znevyhodneneho prostredia. Pre ne to motivacia nebude," zdoraznila.
Podla slov riaditela Strednej priemyselnej skoly v Brezne Ing. Jana Lehotskeho podmienkam na poberanie prospechoveho stipendia vyhoveli styria zaujemcovia zo socialne odkazanych rodin, ale v septembri urcite pribudnu dalsi. Podotkol, ze niektore zalezitosti treba este dotiahnut do konca. Napriklad sledovat, ci ziak nie je podmienecne vyluceny a pri prospechu by sa malo brat do uvahy, ci na konci roka nema z niektoreho predmetu nedostatocnu.
Ako nas informovala hospodarka Gymnazia Jana Chalupku v Brezne Monika Pancikova, zo ziakov, ktori si podali ziadost o prospechove stipendium, podmienky splnaju dvaja. V septembri maju moznost prihlasit sa este dalsi. V gymnaziu si myslia, ze by to mala byt motivacia pre deti, ale aj rodicov, aby im vytvarali podmienky na ucenie.

(r)

 


 

h0435f.jpg (14832 bytes)Ahoj leto, skola vola

 

Pod vezou na breznianskom namesti v posledny augustovy stvrtok organizatori akcie Ahoj leto, skola vola pripravili rozlucku so ,,sladkym nicnerobenim". Tanecny subor Texasky, fitnessky Miriam a Marietta Zigalove, prezentacia bliziacich sa MS v letnom biatlone 2004 Brezno - Osrblie, spevacka Martina Sindlerova, kulturista Peter Bella, sutaze o najkrajsiu babiku, kresbu auta, malovanie na tvar pod taktovkou n. o. Slniecko aspon na chvilu pomohli zabudnut na smutok z konciacich sa prazdnin. Dobru naladu nepokazil ani dazd, pre ktory modnu prehliadku a koncerty prelozili na utorok 7. septembra.

Foto: Stefan Vozar

  


Prehliadka vojenskych suborov a oslavy 60. vyrocia SNP v Helpe

h0435h.jpg (17013 bytes)h0435g.jpg (20564 bytes)V zavere augusta od piatka do nedele Velitelstvo pozemnych sil SR v Trencine, Vojensky utvar 8022 v Jelsave a Obecny urad v Helpe sa ludom fandiacim folkloru postarali o bohaty program v podobe 12. rocnika prehliadky vojenskych folklornych suborov a oslav 60. vyrocia SNP.
Po piatkovej diskozabave sobota patrila vsetkym generaciam, hlavne matkam vojakov v misiach. Podujatie zacalo zivou pozvankou na namesti. V hlavnom vecernom programe okrem inych ucinkovali jubilujuce subory Vah a Borievka i spickovy folklorny subor Zemplin. Nedela zacala vojenskou svatou omsou, pokracovala pietnym aktom kladenia vencov, popoludni sa milovnici folkloru stretli v amfiteatri, kde vzhliadli koncert osmich folklornych suborov a skupin so solistami pod reziserskou taktovkou Pavla Papaca. Odovzdanim ucastnickych cien a listov ucinkujucim sa Helpa ponorila do nocneho ticha.

Foto: Jozef Fillo


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT