5. OKTOBER  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Chalupkovo Brezno

Slavnostnym otvorenim v piatok 15. oktobra o pol osmej vecer v hotelovej akademii zacne 37. rocnik Chalupkovho Brezna - celoslovenskej prehliadky zaujmovej umeleckej tvorivosti pedagogickych zamestnancov. Jeho organizatori do programu zaradili Vecer Ladislava Bartka, spomienku na Ladislava Novomeskeho a besedu so spisovatelmi Igorom Gallom, Jaroslavom Reznikom a Petrom Kovacikom. V sobotu od deviatej gymnazium bude dejiskom sutazi v umeleckom prednese poezie a prozy, videofilmov a literarnej tvorby. V synagoge a v zakladnej umeleckej skole ma opat svoje miesto vytvarne sympozium, spev, skladatelska tvorba a hra na hudobny nastroj. Ucastnici podujatia na prave poludnie polozia kytice k pamatnikom Jana Chalupku, Karola Kuzmanyho a G. K. Zechentera - Laskomerskeho. Nazov Priekopnik nasej pritomnosti ponesie vystava venovana G. K. Zechenterovi, ktorej vernisaz je v Horehronskom muzeu naplanovana na pol piatu. Vecer vitazov v mestskom dome kultury od dvadsiatej hodiny prinesie vyhlasenie vysledkov a vystupenie laureatov Chalupkovho Brezna.

(r)

Prvenstvo Petra Zifcaka

Vyznamne ocenenie na celostatnej sutazi kresleneho humoru Usmejme sa na svet, ktoru uz po siedmykrat zorganizovalo zdruzenie vytvarnikov Graphic-Dodo a Mestske kulturne stredisko v Novych Zamkoch, v poslednu septembrovu sobotu ziskal znamy karikaturista Peter Zifcak z Brezna. Vlani na tejto sutazi, kde sa zucastnuje uz sest rokov, ziskal stvrte miesto. V tomto roku spomedzi 157 kresieb s karikaturou v teme Zrkadlo obsadil krasne prve miesto. Hned za nim skoncil Ivo Chadziev z Podbrezovej.

(r)

Zrebovali sme

Dvadsiateho osmeho septembra bol posledny termin na odoslanie odpovedi na otazky zverejnene v cislach 36 a 37. Spomedzi spravnych odpovedi -Tekutina tvori priblizne sestdesiat percent telesnej hmotnosti dospeleho cloveka; Smrt cloveka nastava pri strate jedenastich percent vody - sme vyzrebovali: S. Giertliho, V. Pobisovu a M. Kovacika, ktori vyhravaju mikrosprej, Z. Tomcikovu, P. Skultetyho a J. Habovcika, ktorym posielame cedecko.

(r)


V katastri Hronca sarapatil medved

Ako sa mozete docitat na 4. strane, v dnoch 16. a 17. oktobra sa v rekreacnom zariadeni Drotovna v katastralnom uzemi Hronca uskutocni siedme stretnutie ,,medvedov", resp. nositelov priezviska Medved alebo Medvedova. Kuriozitou v tejto suvislosti je, ze asi dvesto metrov od tejto chaty v case od 23. do 24. septembra navstivil lokalitu Pred Hruskovo medved, ktory si chcel pomaskrtit na mede. Vcelar z Hronca tam mal desat ulov, niektore z nich maco poskodil, ba niektore aj vyniesol k senniku pod les. Podobne porozbijal aj vedlajsie ule miestneho vcelara a vcelstva dalsich majitelov. Styri rodiny zazimovaneho vcelstva boli poskodene aj niekolko dni predtym v zahrade vzdialenej sto metrov od rodinneho domu na Nalepkovej ulici.
Este je v cerstvej pamati ludi pripad 47-rocnej zeny z Valaskej, ktoru pri zbere malin na Potockoch asi pol kilometra nad dedinou napadla agresivna medvedica. Zaciatkom augusta museli zenu s trznymi ranami hospitalizovat v breznianskej nemocnici.
Podla vyjadrenia Ing. Igora Schobera, povereneho zastupovanim prednostu Obvodneho lesneho uradu v Brezne, medvede su v tomto obdobi zvlast aktivne az agresivne aj preto, ze hladaju potravu, aby sa vykrmili pred dlhym zimnym spankom, ktory v prirodnych pomeroch Slovenska trva obycajne od zaciatku decembra do marca. Riesenie tohto problemu je podla neho v rukach polovnikov polovnickeho zdruzenia Gajdoska Hronec, ktori maju v tomto polovnom reviri povoleny regulovany odstrel medveda hnedeho od ministerstiev zivotneho prostredia a podohospodarstva.
V najblizsich dnoch sa da ocakavat zvysena navstevnost medvedov nielen pri uloch a salasoch, ale aj v ovocnych zahradach horskych a podhorskych dedin, pretoze v letnom a jesennom obdobi sa medved hnedy zivi najma lesnymi plodmi a plodmi ovocnych stromov. Vylucit sa neda ani ich navsteva parkovisk a odpocivadiel pri cestach i okolia horskych hotelov, kde ich ,,vonou" pritahuju najma odpadkove kose a kontajnery.
Na zaver tak trosku usmevna otazka: Co ked tak nejaky hnedy maco v polovici oktobra necakane zavita k rekreacnemu zariadeniu Drotovna, kde prave v tom case bude 7. rocnik stretnutia ,,medvedov"?

(DaRa)


h0440e.jpg (15054 bytes)

 

Bezmala sto detskych sestier z celeho Slovenska sa v stredu 29. septembra stretlo na konferencii v hoteli Dumbier v Brezne. Celoslovensku konferenciu na vysokej urovni zorganizovali Sekcia detskych sestier pri Slovenskej spolocnosti sestier a porodnych asistentiek, o. z. Slovenskej lekarskej spolocnosti a Nemocnica s poliklinikou v Brezne, n. o. Hlavnym cielom tohto celodenneho podujatia bolo oboznamit sestry s vyuzitim osetrovatelskeho procesu v praxi. Po hlavnej prednaske doc. MUDr. Jaroslava Kresanka, PhD. z Toxikologickeho centra v Bratislave vystupili lekari, sestry i zastupcovia farmaceutickych firiem. Odovzdanim certifikatov o ucasti prva konferencia takehoto druhu na uzemi mesta skoncila.

Foto: Stefan Vozar


h0440d.jpg (9934 bytes)

 

Po prvom podujati Hudobnej jesene Valaska 2004, ktoru otvorili v ostatnu septembrovu nedelu koncertmi domaceho Miesaneho spevackeho zboru a miesaneho spevackeho zboru Domovina z Bravacova, festival o tyzden pokracoval vystupenim nevidiaceho hudobnika a spevaka Milana Kvietka so skupinou Blindman a akordeonistu Jozefa Pancika s vnukom Petkom (na snimke Stefana Vozara).

 

 


Mimoriadne rokovanie mestskeho zastupitelstva

o zruseni a zriadeni skol a skolskych zariadeni

Predmetom mimoriadneho rokovania mestskeho zastupitelstva, ktore primator Brezna Ing. Jaroslav Demian zvolal na prvy oktobrovy piatok, bolo zrusenie a zriadenie skol a skolskych zariadeni v meste:

Po prerokovani bodu tykajuceho sa zrusenia skol a skolskych zariadeni v meste prijali uznesenie, na zaklade ktoreho sa s ucinnostou od 30. septembra 2004 rusi Zariadenie skolskeho stravovania pri Materskej skole Dr. Clementisa 3, od 30. septembra 2004 ZSS pri MS Hradby 9, ZSS pri MS 9. maja 53, od 1. oktobra 2004 Stredisko sluzieb skole Skolska 5, od 30. septembra 2004 ZS MPCL 35, Skolsky klub deti pri ZS MPCL 35, ZSS pri ZS MPCL 35, MS M. Benku 1, MS 9. maja 53, od 31. augusta 2005 ZS Pionierska 2, SKD pri ZS Pionierska 2, ZSS pri ZS Pionierska 2, MS B. Nemcovej 17, MS Bastova 11, MS Hradby 9, ZS Pionierska 4, SKD pri ZS Pionierska 4, ZSS pri ZS Pionierska 4, MS Nalepkova 50, MS Dr. Clementisa 3.
Dalsi bod sa tykal zriadenia skol a skolskych zariadeni v meste, do uznesenia zakotvili: s ucinnostou od 1. oktobra 2004 zriadit: ZS s MS MPCL 35, ktorych sucastou je SKD pri ZS s MS MPCL 35, ZSS pri ZS s MS MPCL 35 s vydajnou skolskou kuchynou pri MS 9. maja 53, s ucinnostou od 1. septembra 2005: ZS s MS Pionierska 2, ktorych sucastou je SKD pri ZS s MS Pionierska 2, ZSS pri ZS Pionierska 2 s vydajnou skolskou kuchynou pri MS B. Nemcovej 17, pri MS Bastova 11, pri MS Hradby 9 a pri ZS Karola Raposa Skolska 5, s ucinnostou od 1. septembra 2005 ZS s MS Pionierska 4, ktorych sucastou je SKD pri ZS s MS Pionierska 4, ZSS pri ZS s MS Pionierska 4 s vydajnou skolskou kuchynou pri MS Nalepkova 50, pri MS Dr. Clementisa 3.
Zaroven schvalili dodatky k zriadovacim listinam ZS Pionierska 2, ZS Pionierska 4, zriadovacie listiny pre ZS s MS MPCL 35, ZS s MS Pionierska 2, ZS s MS Pionierska 4. Riaditelom ZS s MS ulozili zabezpecit kontrolu kvality stravy pre deti v MS, dodrziavanie presnych terminov rozvozu stravy pre deti v MS tak, aby nebol naruseny proces vyucovania. Prednostovi mestskeho uradu ulozili na zasadnutie mestskeho zastupitelstva v oktobri 2005 predlozit vyhodnotenie rentability uskutocnenych opatreni.

(dk)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT