Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

41

12. OKTOBER  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Hovorime s karikaturistom Petrom Zifcakom

,,Nestiham nakreslit vsetko, co som vymyslel"

h0441f.jpg (11328 bytes)Ked pocujeme meno Peter Zifcak, vacsine z nas sa vybavia jeho vtipne kresbicky z rozmanitych sfer zivota (jednu najdete aj na 11. strane). Kresleniu venuje najviac volneho casu, ale cast z neho zasvatil aj sportu, konkretne futbalu a volejbalu. Po maturite na patrocnej ucnovke na Mazornikove zakotvil v Mostarni Brezno, kde vznikli jeho prvotiny. Po niekolkych rokoch, hlavne kvoli sportu, odisiel do Zeleziarni v Podbrezovej. S malou prestavkou, ked v roku 1989 posobil v banskobystrickom denniku Smer ako technicky redaktor, dodnes pracuje v oceliarni ako prevadzkovy technik zdvihacich zariadeni. Vdaka jeho karikaturam zivot okolo nas nadobuda krajsie farby.

o Kedy ste v sebe objavili schopnost vyjadrit sa kresbou?

- Uz v skolskych laviciach, ale bolo to akesi nevyrazne. Potom nastala asi desatrocna odmlka, kedy som kreslil len pre seba, ale coskoro ,,som sa rozbehol". Keby som mal zacat od prvej uverejnenej kresby, bolo to v roku 1976 v casopise Polovnictvo a rybarstvo. Moje karikatury uverejnovali Druzstevne noviny, Stop. Tema suvisi so zameranim casopisu, niektory si ziada politicke, ine motoristicke ci kulturne.

o Odkial cerpate namety?

- Z bezneho zivota. Prelistujem niektore starsie noviny a casopisy a napad prisposobim sucasnosti. Inspiruje ma aj televizia. Napad sa zrodi hocikde, trebars aj v autobuse, doma v posteli. Zobudim sa v noci a myslienku si napisem, aby som ju do rana nezabudol. Zapisem temu, ale hned aj vymyslim nieco konkretne. Ak nie, velakrat potom musim rozmyslat, co mi to vtedy napadlo. Stava sa, ze sa mi niekto znamy telefonicky ozve s nejakym dobrym napadom, ci by sa nedal nakreslit.

o V septembri ste v Novych Zamkoch vyhrali celostatnu sutaz Usmejme sa na svet, ale to nie je jedina sutaz na ktorej sa zucastnujete.

- Na tejto sutazi sa zucastnujem uz sest rokov, v tomto roku som zial nemohol byt na vyhodnoteni, co ma velmi mrzi. Na Slovensku uz niekolko rokov bezia sutaze ako napr. Piatok trinasteho v Piestanoch, Ochrana prirody v karikature v Banskej Stiavnici, Frastacky trn v Hlohovci a mnohe dalsie. Spomenul som len tie najvacsie, na ktorych sa pravidelne stretavam so svojimi kolegami. S Danielom Rakytom som spoluorganizatorom sutaze kresleneho humoru a satiry O Bomburovu sablu v Brezne, na ktorej sa zucastnujem mimosutazne len ako host. V tomto roku bola sucastou Dni mesta Brezna. Ak sa nam podari, na rok by mal byt uz desiaty rocnik.

o Spominali ste, ze uz bezmala tridsat rokov publikujete v roznych slovenskych periodikach, v ktorych najviac?

- Mnohe z novin zanikli, niektore vznikli, obmienam v priemere patnast redakcii. Da sa povedat, ze niektore su od zacatku az dodnes, ci je to uz Stop, Polovnictvo a rybarstvo, pribudli Tabu, Rybar, Klebetnik .., mesacniky, tyzdenniky, denniky, napr. Pravda. Samozrejme, ze vsetky ich neuverejnia. Kresby od zaciatku az dodnes archivujem v albumoch, doteraz bolo uverejnenych asi 3500.

o V januari tohto roka pokrstili knihu Bozeny Bobakovej Sola hlasok, ktoru ste ilustrovali. Ako zacala vasa spolupraca?

- Da sa povedat, ze celkom nahodou. Uz niekolko rokov planujem napisat knihu o sporte alebo polovnictve s vlastnymi ilustraciami a pani Bobakova ma predbehla. Navrhu na spolupracu som sa velmi potesil. Mala napady ako jednotlive jej basnicky ilustrovat detmi zo skol a doplnit ich kresbami dospeleho autora. Stretavali sme sa pravidelne kazde dva tyzdne. Na zaklade basniciek, ktore priniesla, som tvoril aktualne obrazky. Potom sme to vsetko po roku prace zosumarizovali do konecnej podoby aj s kresbami deti z Pionierskej 2 a z Pohorelej v ramci obcianskeho zdruzenia INAK, ktore vsetko zastresovalo. Kresby deti boli naozaj vystizne a dobre.

o Sen napisat vlastnu knihu ostal? Mame sa na co tesit?

- Sen je, mam nejake napady a po skusenostiach so Solami hlasok by som chcel napisat a ilustrovat knihu pre deti. Chytilo ma to. Mozno, ze povodny plan o prihodach polovnikov ci o sporte posuniem dalej a sustredim sa na rozpravky. Verim, ze v zime zacnem. Potreboval by som viac casu, lebo nestiham nakreslit vsetko, co som vymyslel.

o Co vam osobne prinasa tvorba kresleneho humoru?

- Kreslenie, to je moj konicek, relax, dobry pocit. Prosto vsetky kresby sa tocia okolo humoru, a to je to najhlavnejsie. Ziskal som velmi vela dobrych kamaratov, s ktorymi sa stretavam na vystavach a sutaziach po celom Slovensku. Karikaturisti tvoria jednu velku rodinu. Predtym organizovanie sutazi natolko neobmedzovali financie, ale v ostatnych troch rokoch nastastie citime ozivenie.

(ng)


Primator

mesta Brezna Ing. Jaroslav Demian pozyva obcanov na stretnutie so zastupcami mesta a poslancami mestskeho zastupitelstva, na ktorom budu prediskutovane aktualne otazky z oblasti skolstva, nakladania s tuhym komunalnym odpadom, zivotneho prostredia a vystavby, investicii, ale aj ine podla poziadaviek obcanov.
Termin a miesto stretnuti:
o streda 13. oktobra o 16.30: polnohospodarske druzstvo Dumbier o stvrtok 14. oktobra o 16.30: zimny stadion - klubovna na 1. poschodi o piatok 15. oktobra o 16.30: Zakladna skola MPCL Mazornikovo o pondelok 18. oktobra o 16.30: zasadacka mestskeho uradu na Namesti gen. M. R. Stefanika 3 o utorok 19. oktobra o 16.30: Stredne odborne uciliste Mazornikovo - jedalen o streda 20. oktobra o 16.30: Bujakovo - stara skola o stvrtok 21. oktobra o 16.30: Materska skola Zadne Halny o piatok 22. oktobra o 16.30: jedalen Zakladnej skoly Pionierska 2.


h0441g.jpg (14301 bytes)

 

   Jesenna krasa

 

   Foto: Peter Bercik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT