12. OKTOBER  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Nezabudajme na starsich

Oktober je uz niekolko rokov vyhlasovany za Mesiac zdravej vyzivy, zdravych zubov, ale hlavne za Mesiac ucty k starsim. V tomto mesiaci sa viac ako inokedy opakuju slova starsi ludia, seniori, dochodcovia, co by malo byt samozrejmostou kazdeho dna, nielen v oktobri. Snazme sa pomahat starsim ludom v nasom okoli, hlavne tym, ktori ziju osamoteni, lebo samota je neprijemna. Niekedy staci len malo, trochu sa usmiat, vypocut ich, porozpravat sa s nimi. Urcite im to urobi radost a potesi. Stale plati zasada: Aku chces mat starobu, taku umozni svojim rodicom, starym rodicom a vsetkym starsim ludom. Priklad tvojho spravania k rodicom je navodom zachovania sa tvojich deti k tebe. Pamatajte aj na to, ze cim viac radosti a stastia sposobite inym, tym budeme my stastnejsi.

(ms)

Jastrab v okrese Brezno

Pocas dopravno-bezpecnostnej akcie Jastrab policia v okrese Brezno zaznamenala 288 priestupkov, 241 z nich vybavili na mieste formou blokovych pokut a osem oznamili dopravnemu inspektoratu. Rychlostne limity nedodrzalo 122 vodicov, 39 nepouzilo bezpecnostny pas a v 21 pripadoch nevyhovoval technicky stav vozidla. Policia zadrzala dva vodicske preukazy za zistenie alkoholu a 34 osvedceni o evidencii vozidla. Menej zavazne priestupky vybavili dohovorenim u 39 vodicov, dvaja zaplatili pokutu za nespravne predbiehanie, jeden za nespravny sposob jazdy a jeden za telefonovanie pocas jazdy. Okrem vodicov sa priestupku dopustil aj jeden cyklista. Na akcii sa podielalo 94 policajtov, z toho 23 z dopravnej, 48 z poriadkovej a 12 z kriminalnej policie, z ostatnych zucastnenych bolo 18 policajtov obecnej policie a dvaja dobrovolni strazcovia poriadku.

(mf)

Zvladni svoj stres!

Obcianske zdruzenie Zivot a zdravie pozyva kazdeho, kto chce urobit nieco pre svoje zdravie, na cyklus prednasok s prikladmi s nazvom Zvladni svoj stres! V Mestskom dome kultury v Brezne na 2. poschodi v miestnosti c. 9 bude dovedna osem stretnuti vzdy v utorok so zaciatkom o 18.30 hodine. Cyklus prednasok zacina 19. oktobra. Blizsie informacie: Peter Turansky, c. t. 0908 917097.


BIELA PASTELKA

symbol ludskej uslachtilosti a solidarity

Zatvorte oci a predstavte si priestor okolo seba. Teraz si predstavte pohyb v tomto priestore so zatvorenymi ocami. Z malickosti sa zrazu stane problem. Medzi nami vsak ziju ludia, pre ktorych je pohyb bez zraku kazdodennou realitou. Prave na podporu ludi s tazkym zrakovym postihnutim Unia nevidiacich a slabozrakych Slovenska (UNSS) zorganizovala verejnu zbierku pod nazvom Biela pastelka.
Zbierka potrva od 18. oktobra do 15. novembra. V prvy den, teda v pondelok 18. oktobra budu timy dobrovolnikov v mestach ponukat originalne biele pastelky za dvadsat korun a pripadny dobrovolny prispevok. Do 15. novembra je moznost vkladat dobrovolne financne prispevky na ucet c. 4030016212/3100.
Teraz si skuste predstavit, ako vyzera obrazok namalovany bielou pastelkou. Prave ona je symbolom neviditelnych linii, symbolom sveta nevidiacich. Farebne plochy na zviditelnenie bielych kresieb predstavuju moznosti riesenia situacie nevidiacich a slabozrakych ludi.
Vytazok zo zbierky bude venovany na financovanie aktivit, ktore nevidiacim a slabozrakym obcanom pomahaju priblizit sa k normalnemu zivotu. Su to specialne programy, kde sa nevidiaci ucia chodit s bielou palicou, citat Braillovo slepecke pismo a ine potrebne zrucnosti. Zbierka pomoze vytvarat podmienky na rozvoj a realizaciu tychto programov.
V tomto roku sa Biela pastelka uskutocni vo vyse 100 mestach v kazdom kraji, aj v Brezne. Na predaj je urcenych az 100 000 bielych pasteliek. V nasom kraji sa ich ma predat 12 000. Dobrovolni spolupracovnici budu odeti v trickach s logom zbierky.
V tento den sa na pomoc nevidiacim spoji vyse 2000 dobrovolnikov, medzi nimi studenti strednych a vysokych skol, pracovnici a clenovia UNSS, ktori su mnohi zrakovo postihnuti.

 

Jesen - cas jelenej lasky

V nadhere jasnych slnecnych dni babieho leta dozreli posledne z tisicich plodov a urodou odchadzajuceho leta otazeli aj ubocia a rubaniska lesov. Na odumieranie pripravena zelen zahyrila na rozlucku zmesou pestrych farieb a chladnuca zem sa zacala pokryvat krasou opadnuteho listia. Kalendar hovori o jeseni. Posledne teple dni sa striedaju s chladnymi nocami. Z rana sa po dolinach plazia belave hmly.
V takyto cas, cas odumierajuceho leta a nadchadzajucej jesene zacnu po odlahlych dolinach ozivat opustene polovnicke zruby a chatky. Na dva - tri tyzdne dostanu cudnych obyvatelov. Takych, co budu den co den uz na svitani vyrazat vysoko do vrchov alebo daleko do dolin a vracat sa az za tmy. Co vedie tychto ludi, aby si cast svojej dovolenky nechali na tento cas? Co ich mocne taha do hor? Praveho lesnika a polovnika to v tomto case prosto opanta. Kazdy z nich vie, ze aj v horach badat zvlastny ruch.
Na nejednom starom rubanisku sa rozmnozili stopy jelenic, ktore tu este prednedavnom nebolo vidat. Dobre si zapamatali miesto, kde pred rokom upokojili svoje kratkodobe milostne tuzby. Nadisiel cas jelenich sobasov. Najvacsia a najkrajsia zver nasich lesov bude prezivat burlivy cas horucej lasky. ,,A jelene uz u vas rucia?", pytaju sa lesnici jeden druheho pri stretnutiach, nestacia sa ani dobre pozdravit. To preto, lebo jelenia ruja neprebieha skoro vsade rovnako. Z nizinnych lesov a pahorkatin postupuje do vrchov. Jelenie srdce sa naplna vasnou a nadmieru inokedy opatrny kral pozabudne na vsetky nebezpecenstva a neraz sa pre lasku zenie do zahuby. Opustil svojich rovesnikov, s ktorymi zil doteraz v zhode a vybral sa na vohlady. Vandruje z doliny do doliny, neraz sa ozve uz skoro popoludni mohutnym hlasom, ktory pocut dodaleka. Inak sa ozyva sam, inak ked hlada jelenicu, inak ked chrani stado. Len skuseny polovnik vie, co kedy vklada do svojho hlasu. Rucanie plynie z vedomia svojej sily a je neskor vyzvou alebo vystrahou, ako privabit ine pohlavie. Byva to prekrasne divadlo. Nuz necudujme sa potom vsetkym tymto ludom, ktori su ochotni vymenit svoje pohodlne obydlia za pobyt v zadymenych kolibach.
Taketo krasne divadlo som zazil aj ja. Dobru hodinu pred briezdenim nas vyhnal budicek z koliby do hlbokej, sviezej noci. Na trave sa belel strieborny osuhel a na nebi zacinali pomaly hasnut hviezdy. Po chvilke chodze zastavame a pocuvame. ,,Pocujes? Uz rucia, " povedal moj priatel polovnik a naslinenym ukazovakom skusal, odkial fuka vietor. Nacuvame a zistujeme, ze hlasy sa podavaju kdesi k vrcholu, k hrebenu hory. Este kusok a sme na pokraji rubaniska. Znovu sa ozvalo trubenie, no tentoraz bolo hlasnejsie a akosi blizsie. Idem si oci vyocit, ale nic nevidim, pod horou je este sero. Zrazu sa mi zachcelo privolat skore briezdenie. No pomaly sa rozvidnieva. Criedu mozno pozorovat uz nielen dalekohladom, ale aj volnym okom.
Jelen stal ako socha, po chvilke zdviha svoju prekrasnu hlavu, natiahne krk a vyraza dlhy tahavy a hlboky rev. Horuci dych sa pred pyskom meni v bielu paru. Uchvatne to divadlo, uchvatny obraz, ktory mi na chvilu vyraza dych. Statny strnastorak si po chvilke odvadza svoje druzky dole do malincia. Niekde pobliz sa ozvalo nove rucanie, neklamny znak toho, ze niekde tu nablizku ma jelen svojich sokov.
Ruja vrcholi. Este chvilku pozorujeme nevidane divadlo a poberame sa na spiatocnu cestu. Chcel som sa priatela este na vselico opytat, ale napokon som sa zmohol len na podakovanie za nevsedny zazitok. No uz vtedy som si predsavzal, ze aj na buduci rok si niekolko dni zo svojej dovolenky ponecham. Necham, aby som znovu mohol sledovat uchvatne divadlo uprostred prirody - na jeleniu ruju.

Vojtech Majling

 

Tri dni v nasom regione zahranicnych hosti prijemne prekvapili

h0441e.jpg (26538 bytes)V stredu 6. oktobra starosta Zavadky nad Hronom Pavel Hruska a projektovy manazer Ing. Marek Nikel v spolocenskom dome privitali ucastnikov medzinarodnej konferencie FIT for Integration z Nemecka, Francuzska a z Rakuska. Vo stvrtok v priestoroch Europskeho vzdelavacieho centra sa uskutocnil workshop za ucasti zahranicnych zastupcov, ktori informovali o stave realizovanych projektov Equal z prvej vyzvy. V kratkej ukazke sa oboznamili s aktivitami v okrese Brezno a s moznostami v buducom obdobi.

Na piatkovej konferencii v spolocenskom dome (na fotografii Stefana Vozara) bola na programe prezentacia integracnych systemov pre zaradenie ohrozenych skupin na pracovny trh, kde kazdy zastupca priblizil dosiahnute vysledky. Aj napriek tomu, ze projekty este nie su ukoncene, inovativnost rieseni priniesla uz ciastkove vysledky, ako je zvysenie zamestnanosti cielovych skupin. Riaditel riadiaceho organu iniciativy Equal za Slovensko hovoril o stave pripravenosti na nasledujuce trojrocne rozpoctove obdobie pre Equal. Dolezite informacie smerovali na podmienky a moznosti zapojenia slovenskych organizacii do tohto projektu, ktoreho uzavierka je 15. oktobra. Vystupom z konferencie bude kontaktny adresar zahranicnych ucastnikov a sumar realizovanych projektov v ramci prveho rozpoctoveho obdobia iniciativy Equal.
,,Ucastnici podujatia prejavili zaujem o spolupracu v roznych oblastiach cinnosti a odzneli aj niektore konkretne navrhy. V osobnom volne spoznavali Bansku Bystricu, spevy Horehronia v podani skupiny Mikulasa Gigaca. Navstivili Sumiac, kde si pozreli bohatu zbierku zvoncov. Tri dni v nasom regione prijemne prekvapili zahranicnych hosti a z nasej strany mozeme hovorit o vytvoreni novych kontaktov na dalsiu spolupracu," povedal nam jeden z organizatorov podujatia Jan Turosik.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT