Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

46

16. NOVEMBER  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Nezabudnutelna atmosfera

Hoci podujatie Francuzske dni v Brezne uz skoncilo, mnohi sa k nemu v spomienkach este vracaju. Dakovny list na adresu primatora Brezna prisiel aj od byvaleho velvyslanca Slovenskej republiky vo Francuzsku Vladimira Valacha:

Vazeny pan primator,

dovolte, aby sme sa aj touto formou uprimne podakovali za moznost zucastnit sa na nadhernom podujati vyvrcholenia Francuzskych dni v Brezne.
Vysoko ocenujeme vynikajuci program vdaka velmi dobrej priprave a rezii, takze sme boli svedkami nezabudnutelnej atmosfery a prekrasnych medziludskych vztahov. Spolocensky i bohaty kulturny program prispeli k dalsiemu zblizeniu a prehlbeniu priatelstva medzi Francuzskom a Slovenskom.
Pritom si uvedomujeme, ze na pripravu takehoto podujatia bolo potrebne vynalozit aj nemalo financnych prostriedkov, co v dnesnej zlozitej situacii miest a obci nie je jednoduche. Ale podarilo sa to najma vdaka nadseniu, obetavosti a nebyvalemu nasadeniu Vas osobne i Vasich spolupracovnikov. Preto som ako cestny obcan hrdy na Brezno.
Dovolte, aby som zazelal Vam osobne, Vasim spolupracovnikom, celemu mestskemu zastupitelstvu i vsetkym obcanom Brezna vela dalsich sil, nadsenia i obetavosti pre dalsi rozvoj nasho mesta, celeho Horehronia i celeho nasho Slovenska. Budem vzdy velmi rad, ak budem moct byt uzitocny v tomto uslachtilom snazeni.

Vas Vladimir Valach s manzelkou

 

Caro a krasa Vianoc

Horehronske muzeum v Brezne aj v tomto roku pripravuje spolu s miestnym odborom Ziveny vystavu spojenu s predajom vianocnych ozdob, peciva, odevnych doplnkov a roznych inych darcekovych predmetov. Ak mate zaujem taketo vyrobky ponuknut na vystave v predvianocnom case, mozete ich prinasat od 29. novembra do 3. decembra do budovy Horehronskeho muzea na Namesti gen. M. R. Stefanika 13 (Mestiansky dom) od 8. do 16. hodiny. Usporiadatelia sa aj tento rok tesia na stalych, ale aj na novych dodavatelov.

(hp)

 

Stvrty rocnik Podstavekovej heligonky

,,Ako mala Vychodna"

h0446a.jpg (15257 bytes)Kamarati tragicky zosnuleho heligonkara Milana Podstaveka vlozili jeho priezvisko do nazvu podujatia, ktore v sobotny podvecer 13. novembra uz po stvrty raz otvorili v Mestskom dome kultury v Brezne. Aj tentokrat sa na festivale plnom dobrej ludovej hudby a ludoveho spevu stretli majstri heligonkari z roznych kutov Slovenska. Pod autorskou a reziserskou taktovkou bratov Bercikovcov a Jana Weissa na stvrtom rocniku Podstavekovej heligonky divaci sledovali heligonku vo funkcii sprievodneho nastroja k spevu ludovych piesni. Vsetci do jedneho roztlieskali preplnene hladisko, tak to bolo po vystupeniach Jana Weissa a zenskej spevackej skupiny folklorneho suboru Mostar, troch generacii rodu Bercikovcov z Mazornikova (1), Jozefa Pancika - Smicka a folklornej skupiny Kycera z Cierneho Balogu, hosta festivalu 11-rocneho Tomasa Sufliarskeho z Detvy (2), Viliama Gregu a zenskej spevackej skupiny zo Spisskych Vlach, Martina Luntera a jeho vnuciek Andrejky a Martinky z Telgartu (3), Jozefa Boselu a spevakov z Helpy, Jaroslava Hrnciara a zenskej spevackej skupiny z Liptova, Slavomira Palu z Vitanovej a spevackej skupiny suboru Skorusina z Lieseku, Pavla Maceka a spevackej skupiny z Papradna i Emila Trginu a folklornej skupiny Hajicek z Chrenovca.
,,Dusa" festivalu - Peter Bercik nam po jeho skonceni povedal: ,,Predovsetkym sa chcem podakovat primatorovi Brezna a h0446e.jpg (14744 bytes)riaditelovi mestskeho kulturneho strediska za pomoc, ktoru nam poskytli pri priprave. Stvrty rocnik, tak ako predchadzajuce, sa vydaril, o com svedci aj preplnena sala a kopa odchadzajucich, ktori listky nedostali. Ucinkujuci, ktori boli na tomto podujati prvykrat, boli prekvapeni jeho urovnou a slubili, ze kedykolvek sa na nich obratime, radi pridu. Asi za vsetko hovori vypoved hudobnej redaktorky banskobystrickeho rozhlasu Miriam Kubandovej, ktora o nasom festivale povedala, ze je ako mala Vychodna. Priaznivcov Podstavekovej heligonky mozeme potesit, ze uz je v priprave jubilejny piaty rocnik, na ktory ich uz teraz pozyvame."

(r) Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT