16. NOVEMBER 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Pozor sutaz!

Ak mate zaujem o tri druhy bylinnych kvapiek, mozete sa stat ich stastnym vyhercom. Staci, ak pozorne prelistujete toto Horehronie a do 25. novembra spravne odpoviete na otazku: Pod akym nazvom sa v lekarnach predavaju vyzivove bylinne doplnky J. Valovica?

 

Menej dni v nemocniciach pre pacientov s CHOCHP

Liek na liecbu chronickej obstrukcnej choroby pluc (CHOCHP) s ucinnou latkou tiotropium vyznamne znizuje vyskyt akutnych zhorseni CHOCHP, pocet hospitalizacii a tym aj naklady na liecbu tohto ochorenia. Vyplyva to z vysledkov klinickej studie, ktore boli prezentovane v septembri na kongrese Europskej respirologickej spolocnosti v Glasgowe. Podla vysledkov tejto studie maju pacienti s CHOCHP lieceni tiotropiom vyssiu nadej obmedzit svoj pobyt na nemocnicnom lozku.
CHOCHP je v sucasnosti stvrtou najcastejsou pricinou smrti. Vznika v dosledku dlhodobej inhalacie skodlivin, ktora vedie k zuzovaniu dychacich ciest. Rizikovymi faktormi pre vznik CHOCHP su okrem fajcenia, pracovne prostredie (napr. prasnost, vdychovanie chemikalii, vyparov a pod.) a znecisteny vzduch v domacom prostredi (napr. pri kureni prirodnymi palivami).

(sv)

 

Nove postove smerovacie cisla

Postove smerovacie cisla, ktore sa vacsinou pouzivaju uz od roku 1975, sa o rok uplne zmenia. Nove cisla dostanu vsetky mesta a posty. Posta tak chce urychlit dorucovanie, pretoze dnes sa jej na druhy den po podani podari dorucit len 43 percent listov. Nove smerovacie cisla sa budu zacinat cislicou od jedna do sedem, povodne cislo teda nezostane nikomu. Posta nakupila aj nove triediace linky dovedna za 2,77 miliona eur, ktore postupne nainstaluje v Bratislave, Ziline a vo Zvolene. Automaticky by mali vytriedit az 90 percent zasielok a iba zvysok zostane na rucne spracovanie.

(cp)

 

Liecenie bylinkami v zivote cloveka...

Chemicke lieky na vacsie ci drobne problemy su uz takmer kazdodennou sucastou nasho zivota. Zabudame na prirodu a na jej neuveritelnu silu, ktoru pozna ludstvo uz po starocia. Jozef Valovic znovu objavuje pre nas bylinky. Pomocou roznych bylinnych extraktov namiesanych v spravnom pomere vyuziva silu prirody uz vyse tridsat rokov.

* Co vas priviedlo na cestu liecenia ludi prirodnymi prostriedkami? Ako ste prisli na napad miesania liekov z byliniek?

- Vazna choroba mojej matky a rychle vypadavanie vlasov ma priviedlo k uznavanemu liecitelovi Frantiskovi Vojtiskovi. Sposob liecby, ktory tento zaujimavy clovek pouzival, ma fascinoval, tak som ho zacal navstevovat castejsie. Ziskal som si jeho doveru, preto ma zacal postupne zasvacovat do tajov homeopatie.

* Boli ste ovplyvneny aj svojim detstvom alebo vychovou?

- Ako chlapec cez prazdniny som vela casu travil v lese. Matka mala velku radost, ked som doniesol maliny, cucoriedky, hriby na celu zimu. A tiez bylinky, z ktorych vzdy rozvoniaval caj po celom dome.

* Ako dlho sa zaoberate tymto sposobom liecenia ludi.

- Uz tridsattri rokov sa zaoberam homeopatiou a liecenim ludi vhodne skombinovanymi bylinnymi extraktmi. V podstate odkedy som zistil, ze je to mojim zivotnym poslanim.

* Pri praci vam pomaha manzelka. Zblizuje vas spolocna praca?

- Bez manzelky by som tuto pracu nerobil, ona ma vo vsetkom podporovala. Casto si hovorim – nie ja, ale my sme to dokazali. Sam clovek nedokaze velke veci. Manzelka robi masaze - ma velky dar. Ludia sa po jej masazi citia velmi dobre.

* Pouzivate inu formu diagnostikovania svojich pacientov v porovnani s klasickym lekarom. Priblizili by ste nam ju?

- Ruky, srdce, dobre slovo a spravne zlozenie rastlinneho pripravku su velmi dolezite. A vysetrujem tak, ze cez ruky pocitujem vibracie toho organu v tele, ktory je zapaleny.

* Hladate v prirode aj svoju dusevnu a duchovnu silu?

- Prirodu stvoril Boh, to uznava azda kazdy veriaci clovek. Luka je tou najvacsou lekarnou, aka je nam k dispozicii, len treba vediet, ktora rastlinka je na aku chorobu. Uvediem priklad: pupavovy koren sa vyuziva pri lieceni chorob pecene. Ak vzrastie pocet chorych na pecenove ochorenia, rozmnozi sa v prirode aj pupava. Preto je dolezite vsimat si prirodu, ucit sa a brat z nej to, co nam sama ponuka.

* Naplna vas pomahanie inym, neberie vam prilis vela energie?

- Pomahat inym je namahave. Ked vsak za mnou pride niekto, komu som pomohol a ma z toho radost, jeho radost je aj mojou radostou. Takto sa mi vynalozena energia niekolkonasobne vracia.

* Kedze pani Valovicova ma cajovnu a vy ordinaciu v ramci rodinneho domu, nezatazuje vas s tym spojena strata sukromia?

- Cajovna a moja ordinacia su sice v sulade, ale nase sukromie samozrejme mame tym mnozstvom ludi, ktori nas navstevuju trochu narusene. My vsak chceme pomahat ludom a byt im uzitocni, preto musime aj nieco obetovat. Popri tom si vsak vzdy najdeme cas aj na sukromne zaluby a rodinu.

* S cim chodia ludia za vami najcastejsie, respektive, ake najneobycajnejsie choroby sa vam uz podarilo zmiernit, ci vyliecit? Povazujete niektory z nich za svoj osobny triumf?

- Prichadzaju ku mne ludia, ktorym klasicka medicina nepomohla. Casto prichadzaju aj na odporucenie osetrujuceho lekara. Za osobny uspech vo svojej praxi povazujem vylieceny tumor CA-struma. Lekari davali pacientovi dva az tri mesiace zivota. Taktiez chronicku hepatitidu, prostatu, mozgovu prihodu, psoriazu, neplodnost... Myslim, ze okrem hluposti sa daju vsetky choroby liecit.

* Ste spokojny so svojou zivotnou cestou?

- Ano, najma preto, ze som nasiel v praci, ktoru robim, uspokojenie. Povazujem ju za svoje poslanie. Vzdy ma potesi, ked mi moji klienti oznamia, ze som im pomohol. V pracovni mam napr. fotografie deti, ktore sa narodili po mojej liecbe dlhodobo neplodnym manzelom.

* Vyrabate bylinne extrakty dostupne nielen u vas, ale aj v beznych lekarnach. Preco ste si vybrali prave tieto jednotlive “neduhy”? Objavuju sa vo vasej praxi (ambulancii) najcastejsie?

- Zatial dodavame na trh desat bylinnych extraktov. Kedze z financnych dovodov nemozeme zatial podniknut kroky na oficialne schvalenie dalsich. Rozhodli sme sa pre vyrobu extraktov na zdravotne tazkosti, ktore z nasho pohladu najvacsmi trapia, ci zatazuju ludi.

* Ste autorom receptur, ktore viac rokov s vasim suhlasom vyuziva spolocnost posobiaca v Cechach. Teraz vsak mate svoju vlastnu spolocnost na Slovensku. Pouzivate vylepsene receptury a pre Slovakov su vdaka domacej produkcii vase vyrobky cenovo dostupnejsie.

- Ano, mame vlastnu rodinnu spolocnost, ktora produkty vyrobene na zaklade mojich novych vylepsenych receptur distribuuje najma do siete lekarni na celom Slovensku. Aj takymto sposobom sa realizuje nas prvorady ciel, ktory sledujeme, aby boli ludom spristupnene prirodne prostriedky ako sposob liecenia ci doplnkoveho liecenia.

* Aky ohlas mate u lekarov? Akceptujete sa vzajomne?

- Su lekari, ktori uznavaju moju liecbu, ale su aj taki, ktori su proti nej. Stava sa, ze pride aj lekar ako pacient. Lekarov akceptujem, ale mam osobne vyhrady, ak pacient uziva desat az patnast roznych liekov – to je nehumanne! Pozn. Dajte si spolu napr. calamadu, marmeladu, horcicu, olivy atd., co vam to asi v organizme sposobi?!

* Verite, ze myslenie ovplyvnuje nastup a priebeh choroby? (je dolezite pozitivne myslenie?)

- Pozitivne myslenie je dolezite, niekedy staci pacientovi – povzbudenie, dobre slovo ci usmev. Ked vsak ludia neveria, ze by sa im mohla choroba zlepsit alebo uplne stratit, tak je cesta ich liecenia pomalsia a tazsia.

* Myslite si, ze maju choroby pre nas nejake posolstva?

- Kazda choroba by mala priviest cloveka k tomu, aby sa zamyslel nad svojim sposobom zivota, nad spravanim a myslenim. Chybu robime, ak liecime chorobu a nie pricinu tej ktorej choroby. Napriklad bolesti hlavy mozu byt sposobene zapalom dutin, zlym travenim, stresom, nervozitou, strachom. Strach a nervozita vznikaju z malej sebadovery.

* Je dolezita zivotosprava, zivotny styl a sposob, akym pristupujeme k svetu, pre nase zdravie?

- Samozrejme ano, ale neda sa to zovseobecnovat, pretoze kazdy z nas ma v sebe svoje biologicke hodiny. Zivotosprava ovplyvnuje nasu psychicku aj fyzicku pohodu a tym fungovanie nasho tela. Je dolezite aj to, ci sme pesimisticky alebo optimisticky, aky mame celkovy nahlad na zivot. A ak vieme vnasat slnko do dusi inych, tak svieti aj v nas.

(as)


Psychoviny

Maly Durko neustale histerci a zlosti sa. Navsteva je mierne vyrusena. Mamicka sa nezdrzi a vravi mu:
- Ak neprestanes robit cirkus, uvidis, ze ti jednu vylepim!
Navsteva sucitne reaguje:
- A co mu hned jednu nevylepis? Vsak dnes nema narodeniny!

...

- V kazdom je nieco dobre ... Vo mne je napriklad Cervena ciapocka - povedal vlk.

...

- Mame aj kaviar, zelate si? - pyta sa casnik.
- Co je to kaviar?
- To su vajicka z jesetera.
- Tak si prosim dve na makko!

...

- Od coho mas tu modrinu pod okom? - pyta sa priatel Martina.
- Nuz, vytiahol som jednu slecnu z vody a takto to dopadlo!
- Z rieky alebo z bazena?
- Nie z vane a v tom prisla moja zena.

...

- Predstav si Jana, beriem si Fera.
- Ja som to tusila. Ked som ho pred tyzdnom odmietla, povedal, ze urobi cosi hrozne.

...

- Ja by som chcel tie peniaze, ktore som prehajdakal so zenami.
- A co by si s nimi robil?
- Joj, kamarat, zenskych este je.

...Zena sa vyhraza manzelovi:
- Este slovo a som vdova!

 

 

- Eleonora, ty si si kupila taky drahy klobuk?
- Za to si mohla mat dvojo topanok!
- Mohla, ale ako by som ich nosila na hlave?

...

- Velmi som nervozny!
- Ako velmi?
- Asi ako toreador pred bykom, ked zistil, ze si v satni zabudol cervene sukno.

...

Po krste pozyva Dezo farara:
- Pan farar, pridte na oslavu aj s manzelkou.
- Ale Dezo, ja predsa nemam manzelku, ja mam celibat.
- Dobre, tak pridte aj s celibatom.

...

Spytuje sa manzel manzelky:
- Na co tvoja matka tolko setri?
- Vravela, ze na pohreb ...
- A kolko jej este chyba?

...

- Tak ja neviem, - hovori Jozo kamaratom v krcme, - mam ist
na tu svadbu, alebo nie?
- A kto sa zeni?
- Ja.

...

Karolko sa pyta ocka:
- Bol si tiez taky maly ako som ja?
- Samozrejme.
- A nesmiali sa ti chlapci, ze mas plesinu?

(jp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT