25. JANUAR 2005 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Vyhlasia najuspesnejsich sportovcov MSK

Mestsky sportovy klub Brezno v piatok 28. januara v kinosale mestskeho domu kultury o 17. hodine vyhlasi najuspesnejsich sportovcov roka 2004. Ocenenia si prevezmu ti najlepsi v kategoriach: sportovec, mladez – objav roka, druzstva, uspesny trener – funkcionar klubov a za dlhorocnu obetavu pracu v prospech turistiky, resp. cykloturistiky. Najuspesnejsich a najaktivnejsich sportovcov na ocenenie navrhli prezidenti a predsedovia jednotlivych klubov. Vyhlasovanie vysledkov bude sprevadzat country skupina Vodopad. Pridte svojou ucastou povzbudit reprezentantov mesta na sportovom poli. Vstup je volny.

(bb)

Chripkova epidemia zatial nehrozi

V ostatnom kalendarnom tyzdni v Banskobystrickom kraji zaznamenali mierny vzostup poctu akutnych ochoreni hornych dychacich ciest o 17,6 percenta, ale celkova chorobnost (569,7 na 100 tisic obyvatelov) je stale pod hladinou sezonneho priemeru a ocakavaneho vyskytu. Podla udajov z Regionalneho uradu verejneho zdravotnictva v Banskej Bystrici zatial v kraji nezistili cirkulaciu virusu chripky, dva pozitivne nalezy mali len v Bratislavskom kraji. Najvyssia chorobnost bola u deti do 6 rokov a 6- az 14-rocnych, ktora dvojnasobne prekracuje celkovu chorobnost a trojnasobne chorobnost dospelych. V tomto tyzdni hlasili 158 ochoreni s komplikaciami, t. j. u 4,2 percenta chorych. Najcastejsimi komplikaciami boli pneumonie a sinusitidy. Z okresov mal najvyssiu chorobnost Poltar, Lucenec a Revuca. Najnizsiu hlasili z okresov Zvolen, Krupina, Brezno a R. Sobota.

(ma)

Bezmala 40 000 TEC

Policia v Banskobystrickom kraji vlani vydala takmer 40 000 tabuliek s evidencnym cislom (TEC), co je dvadsatnasobne viac ako v roku 2003. K 31. decembru 2004 v kraji evidovali 231 108 vozidiel, co znamena, ze policia vymenila statne poznavacie znacky (SPZ) za TEC bezmala na 203 400 autach. Okresny dopravny inspektorat automaticky vyradil vozidlo z evidencie, ak jeho majitel nepoziadal do konca roka o vymenu SPZ za TEC. Znamena to, ze majitel vyradeneho auta nemusi ist na ODI a ziadat o vyradenie. Ak vsak vozidlo aj nadalej pouziva v cestnej premavke, dopusta sa priestupku proti bezpecnosti a plynulosti cestnej premavky. Moze mu byt ulozena pokuta az do vysky 10 000 korun a zakaz cinnosti do jedneho roka.

(mf)


 Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Novorocne oslavy bez povolenia

Na rusenie nocneho pokoja v restauracnom zariadeni na namesti sa 1. januara po tretej hodine nadranom stazovali obyvatelia zo susedneho bytu. Hliadka zistila, ze tam naozaj oslavovali prichod noveho roka, co ich stalo blokovu pokutu.

Petardy aj po Silvestri

Pri kontrolnej cinnosti v meste pozornosti hliadky na Sramkovej ulici 3. januara popoludni neusli piati maloleti. Asi im od Silvestra ostali petardy, ktore vystrelovali. Podobny pripad hlasili 5. januara z Lichardovej ulice, kde mal zvysne petardy dalsi mladenec. Poriadok s maloletymi museli vzhladom na ich vek spravit len ich rodicia.

Bezdomovec - vytrznik

Uz niekolko priestupkov proti obcianskemu spolunazivaniu ma na rovasi bezdomovec S. B. Siesteho januara pred pol tretou popoludni k nim pridal dalsi, ked urazal clenov charity na fare. Po objasneni pripad bude pravdepodobne postupeny organom cinnym v trestnom konani pre podozrenie zo spachania trestneho cinu vytrznictva.

Napadol ju pes

Agresivny vlciak 8. januara o pol osmej rano na Cernakovej ulici napadol zenu, ktora to prisla oznamit. Ukazalo sa, ze pes usiel majitelke, ktora musela zaplatit blokovu pokutu za porusenie vseobecne zavazneho nariadenia o chove psov. Pes nastastie zene nesposobil zranenie. Neprijemne stretnutie jej bude pripominat roztrhnuty kabat.

Bezdomovec v cinziaku

Vo vchode cinziaka v Stvrti Ladislava Novomeskeho sa 11. januara “usalasil” bezdomovec J. B. O stvrt na dve v noci tam po telefonickom oznameni hliadka vystartovala a muza, ktory bol opity, z cinziaka vyviedla.

Poplach na Mazornikove

Signalizacne zariadenie 12. januara o 01.36 hodine avizovalo poplach v objekte COOP Jednoty na Mazornikove. Po prichode hliadka nasla vylomene bocne dvere do masiarne. Pachatel na mieste cinu vsak uz nebol. Vec prevzalo obvodne oddelenie Policajneho zboru ako trestny cin vlamania.

Vyberaci smeti “v akcii”

Trinasteho januara popoludni v case od stvrt na styri do pol siestej sa hliadka na SLN a na Mazornikove zamerala na vyberacov odpadkov z kontajnerov. Porusenia vseobecne zavazneho nariadenia o vyberani smetnych kosov sa dopustilo dovedna pat ludi, ktorych blokova pokuta neminie.

Zasah v restauracii

Dvadsat minut pred polnocou 13. januara hliadka v restauracnom zariadeni na Ulici Frana Krala na poziadanie pomahala statnej policii. Zakrocili tam proti vacsej skupine hosti.

Chybalo im povolenie

Metly na Jesenskeho ulici 15. januara popoludni ponukali podomovi predavaci. Chybalo im vsak povolenie na takyto predaj. Zaplatili blokovu pokutu a museli sa pobrat prec.

Najprv pili, potom …

Nasledky bitky v pohostinstve na namesti riesila hliadka 17. januara podvecer. Najskor tam svorne popijali zena, jej druh a brat. Asi sa nepohodli, lebo druh zautocil na druzku a potom sa pustil aj do jej brata. Zranenej zene hliadka zabezpecila odvoz do nemocnice a muzov predviedla na mestsku policiu. Udalost je v stadiu objasnovania.

(pa)

  

Tale, a. s., s novinkami

Jedenasty medzinarodny veltrh CR ITF Slovakiatour a 12. medzinarodny veltrh gastronomie Danubius Gastro vo stvrtok 20. januara otvorili seriu podujati v oblasti vystavnictva. Vo vystavnom a kongresovom centre Incheba od 20. do 23. januara sa uskutocnila aj 12. medzinarodna specializovana vystava Polovnictvo a Oddych, Camera Slovakia, Sport Exposhop a Gastropack.
Na slavnostnom otvoreni sa zucastnil podpredseda vlady a minister hospodarstva Pavol Rusko, minister dopravy, post a telekomunikacii Pavol Prokopovic, minister podohospodarstva Zsolt Simon a dalsi predstavitelia politickeho a spolocenskeho zivota.
V tomto roku bolo mesto Brezno na Slovakiatoure zastupene formou propagacnych materialov v expozicii Banskobystrickeho samospravneho kraja, kde okres Brezno zastupoval aj mikroregion Cierny Hron. Na vystave sa aktivne zucastnila spolocnost Tale, a. s., ktora vlastnou expoziciou predstavila novinky v lyziarskom golfovom areali. Ako nas informovala veduca obchodneho oddelenia tejto spolocnosti Luba Sorkovska, velmi dobre bola prijata sprava o komplexnej rekonstrukcii hotela Golf, o ponuke lyziarskych balikov a detskych golfovych kempov. “Ucast na ITF Slovakiatour hodnotime ako uspesnu z hladiska rastucej popularity vyuky golfu a detskych golfovych kempov, lyziarskeho arealu a ucelenych golfovych programov, ktore na Taloch ponukaju hotely Stupka a Golf,” dodala L. Sorkovska.

(r)

 

Najvacsie problemy sposobovali kamiony

Na sklonku uplynuleho tyzdna sa cestari na nedostatok roboty stazovat nemohli. Snezenie, ktore zacalo vo stvrtok, bolo totiz velmi intenzivne, ked za hodinu pribudla niekolkocentimetrova vrstva. Na niektorych miestach v piatok a v sobotu napadlo 50 – 60 cm snehu, na Srdiecku az 70 centimetrov.

Ako nas informoval riaditel Regionalnej spravy ciest v Banskej Bystrici Ing. Ivan Ocenas, problemy im nerobil ani tak hromadiaci sa sneh, ale skor “neposlusne kamiony”. Niektori vodici tychto s nakladom niekedy az 400-tonovych vozidiel vobec nerespektuju dopravne znacenia a nepouzivaju retaze. Zastanu v jazdnom pruhu a skrizene zablokuju obojsmernu prevadzku. Cestarom potom prekazaju pri udrzbe snehom zapadnutych vozoviek. Sprava ciest je vybavena len vozidlami znacky Skoda 706 a Liaz, pricom na vyprostenie takychto kamionov treba pouzit ovela tazsiu techniku, s ktorou pomahaju hasici.
Podla slov Ing. I. Ocenasa najhorsia situacia bola na Certovici, ktora bola nezjazdna v piatok od jednej hodiny kvoli tomu, ze z liptovskej strany bol skrizeny kamion. Medzitym vsak na tento usek aj napriek zakazu vjazdu pre nakladne vozidla vosiel dalsi kamion. Pre osobnu a autobusovu dopravu bola cesta neprejazdna do pol piatej. O stvrt na sest sa im podarilo cestu sprejazdnit aj pre nakladnu dopravu s tym, ze museli pouzit snehove retaze, co platilo este aj v pondelok.
Ostatne cesty v okrese Brezno boli viac-menej zjazdne, na ziadnej z nich nebola uzavierka, az na male vynimky, ktore mali na svedomi opat kamiony. Tak sa stalo aj na ceste smerom do Tisovca, kde bola premavka obmedzena, ale cestari udrzbu plynule zabezpecovali.

(r) Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT