25. JANUAR 2005 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Prveho marca by mala vstupit do platnosti novela zakona, ktorej zamerom je zvysit bezpecnost a plynulost dopravy. Legislativne upravy, ktore sprisnuju zakon o premavke na pozemnych komunikaciach, su reakciou na stale stupajuci pocet cestnych piratov, ktori svojou agresivnou a bezohladnou jazdou ohrozuju inych ucastnikov cestnej premavky. Novela rozsiruje okruhy dovodov na zadrzanie vodicskeho preukazu a ak policia prichyti vodica pri niektorom z nich, za volant si tak rychlo nesadne. Ak sa vodic pocas jedneho roka dopusti minimalne piatich poruseni pravidiel cestnej premavky, alebo sposobi dve a viac dopravnych nehod, pride o vodicsky preukaz. Nazory na tieto zmeny mapovala nasa anketa:


S anketovym mikrofonom


o rozsirenych dovodoch na zadrzanie vodicaku

Martin Gasperik, clen straznej sluzby, Cierny Balog:

- Vodici su dost bezohladni, v cestnej premavke by sa mali spravat slusnejsie. Ja ako vodic s touto novelou suhlasim. Myslim si, ze si budeme davat vacsi pozor, ved vacsina z nas uz mala nejaky ten mensi priestupok.

Ferdinand Hrablay, podnikatel, Polomka:

- Podla mna pripravovana novela pomoze hlavne mladsim soferom, ktori jazdia na rychlych autach. Velke percento mladsich ludi totiz jazdi dost agresivne. Treba, aby si davali vacsi pozor. Rozsirenie dovodov na zadrzanie vodicskeho preukazu urcite pomoze a trosku ukludni dopravu hlavne tam, kde je hustejsia a komplikovanejsia.

Eva Belkova, nezamestnana, Cierny Balog:

- Podla mojho nazoru taketo zmeny su spravne, lebo ak ma niekto drahe auto, mysli si, ze je cela cesta len jeho, ci je plna ci neplna ciara. V Banskej Bystrici sa nam stal taky pripad, bola obmedzena rychlost, dve plne ciary a spokojne nas predbiehal asi preto, ze mal silnejsie vozidlo.

Luba Tomkova, dochodkyna, Nemecka:

- Myslim si, ze sprisnenie je spravne, lebo aut je na cestach naozaj vela a my chodci si musime davat velky pozor. Podla mna vodici budu opatrnejsi, ked budu vediet, ze mozu prist o vodicsky preukaz.

Katarina Balazova, poistovatelka, Valaska:

- Suhlasim v tom pripade, ked vodic jazdi pod vplyvom alkoholu, ale napriklad v pripade mikrospanku by sa nad tym malo pouvazovat. Cize treba rozlisovat priestupok a jeho dovod. Niektori vodici budu opatrnejsi, ale ci vsetci, to neviem. Moje skusenosti ako chodkyne su bohuzial velmi zle. Na priechodoch soferi nedaju vobec prednost, aj ked vidia zenu s kocikom. Skor zastanu kamiony ako osobne auta.

Lydia Furdikova, dochodkyna, Brezno:

- Ako vodicka som za to, aby sa predpisy dodrziavali, ale niektore dovody, za ktore by mal byt zadrzany vodicsky preukaz, su prisne. Hoci si myslim, ze na cestach sa jazdi velmi rychlo a porusuju sa predpisy. Podla mna agresivni vodici sa nezmenia. Som toho nazoru, ze keby sa dodrziavali predpisy, bolo by menej havarii.

(ng, ma)

 hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 

Bolesti a starosti slovenskeho naroda tak, ako ich vidia obcania

Romovia – Cigani, pripravte svojim obciam aj okresnemu mestu Brezno mile prekvapenie tym, ze na jar si kazda rodina vyhliadne v blizkosti svojho obydlia urcitu plochu pozemku, vlastnorucne ho prekope, vycisti od buriny, ohradi kolikmi, da tam svoju menovku, a tak pripravi na jarnu sadbu zemiakov, zeleniny, fazule, uhoriek a pod.
Kazdy pozemok (co len 10 x 5 m) vam da urodu na celu zimu, alebo aspon usetri vydavky na nakup zeleniny a zemiakov. Dvaja, traja ci viaceri susedia, ktori to pochopia, zacnu pestovat a budu mat uspech a uzitok. Budu vzorom pre ostatnych.
Zacnite medzi sebou respektovat nedotknutelnost cudzieho. Dajte si chlapske slovo, ze si nebudete medzi sebou kradnut.
Kazdy ma moznost. Necakajte na nic zhora. Chovajte zajace. Daju vam vela masa. Vychovate ich len na trave, ktorej je okolo vas dost. Postarajte sa o svoje deti. Su hladne. Podpora, ktoru vam stat dava, je mala. Vieme to vsetci, ale vedzte, ze ju dostavate zadarmo. Stat nema na viac.
Pomozte si trosku aj sami. Bude sa vam lepsie zit. Dajte si poradit. Na jar si zavolajte starostu, primatora, poslanca, aby sa sli pozriet na vasu usilovnu robotu. Urobte im tu radost a budu vas chvalit.

(bh)

 

Opat zatvorene stanky

Vo stvrtok 13. januara som zazil podobnu situaciu, aku som opisal pred mesiacom. Opat vsetky tri novinove stanky na namesti v Brezne boli po 16. hodine beznadejne zatvorene. Len s tym rozdielom, ze za sklom jednej z nich bol oznam potvrdzujuci suhlas mestskeho uradu s upravou otvaracich hodin. Podotykam, ze v uvedenom casovom horizonte vyslo este jedno cislo Horehronia (4. januara), kedy mi noviny kupil kolega.
Z toho nechtiac vznika dojem, ze uprava otvaracich hodin stankov (resp. ich zatvorenie) je viac-menej od decembra trvalym javom, alebo ze dlzka dovoleniek predavaciek je zavideniahodna.

MUDr. Juraj Zelnik

 

Mladi podnikatelia

h0504f.jpg (16613 bytes)Uz po stvrtykrat maju studenti Obchodnej akademie v Brezne jedinecnu prilezitost byt ucastnikmi velkeho sveta biznisu. Nasa skola sa pripojila k 145 strednym skolam celeho Slovenska, ktorym neziskova vzdelavacia organizacia Junior Achievement Slovensko – Mladez pre buducnost (JA SR) bezplatne poskytuje vyucbu predmetu aplikovana ekonomia.
Na zaciatku sme nevedeli, co nas caka. Teraz pracujeme v skutocnej firme – studentskej spolocnosti. Zvolili sme si 5-clenne studentske vedenie, ktore spravne ekonomicky rozhoduje a cele podnikanie organizuje. Rozhodli sme sa studentom nasej skoly sprijemnit vianocne obdobie mikulasskymi vrecuskami s prekvapenim, ale aj potrebnu sluzbu poziciavania pomocok pre zabudlivych studentov. Zistili sme, ze popri praktickej casti su potrebne aj teoreticke znalosti, ktore ziskame na vyucovacich hodinach.
Vazime si, ze sa mozeme zapajat do roznych sutazi, ktore pripravuje JA SR. Nasim konzultantom z praxe sa stala Ing. Renata Kupcokova, ktora nam svojimi znalostami, skusenostami a radami pomaha orientovat sa v zlozitom svete obchodu a konkurencie. Velmi sa nam paci napad veltrhov studentskych spolocnosti a radi by sme sa na takomto veltrhu zucastnili.
Nasa profesorka Ing. Iveta Aschenbrierova absolvovala skolenie JA SR nevyhnutne pre vyucovanie aplikovanej ekonomie. Sme radi, ze sme sucastou takehoto celoslovenskeho programu a dufame, ze nam to pomoze lepsie sa uplatnit v buducom zivote.

Michaela Olostiakova, viceprezidentka ludskych zdrojov s. s. UNO

 

Co zneprijemnuje zivot v nasom meste

Velmi ma tazi zla vlastnost mnohych nasich obcanov – pluvanie na chodniky. Mne osobne sa velmi tazko chodi po chodniku. Ked sa pozeram pod nohy, vidim, co vsetko tam je. Niektori su taki bezohladni, ze si odpluju rovno pred vami. Musite doslova uhnut, aby nieco neostalo na vasich nohach. Som rodacka z Brezna, zijem tu cely zivot, ale toto v nasom meste nikdy nebolo. Neviem, co by pomohlo. Vychova, osveta, upozornovanie? Myslim, ze najucinnejsi by bol trest. Ked ma niekto problemy, nech nosi pri sebe hygienicke vreckovky.
Prosim, aby sa zamysleli kompetentni a riesili tento problem, ktory netazi len mna, ale urcite mnohych slusnych ludi. Uz vopred sa tesim, ze sa to v nasom meste zmeni.

Drahomira Laslavikova

 

List rodicom

Drahi rodicia,

dlho sa mi darilo schovavat pred vami ziacku knizku, tiez som ju schovaval pred ucitelkami. Bal som sa, co mi poviete na moje zle znamky. Viete, niekedy sa mi fakt nechcelo ucit a velakrat som tomu ani nerozumel. Ani na hodinach som niekedy nedaval pozor, jednoducho mi usla nit a nevedel som, o com ucitelka hovori. Je mi luto, ze som vas sklamal. Nie som jednotkar, su odo mna ovela lepsi ziaci v mojej triede. Niekedy ma ani nebavi sa ucit, ked viem, ze oni to aj tak budu vediet lepsie a mozno sa to ucia pat minut. Prosim, pochopte to. Teraz mam v rukach moje polrocne vysvedcenie. Je horsie, ako si myslite. Velmi sa bojim, ako to zoberiete. Bojim sa bitky aj kriku, vycitiek. Nebudem vam to vediet vysvetlit tak, ako to pisem v tomto liste. Niekedy si predstavujem, ze pridem domov s vysvedcenim a vy ma namiesto bitky a kriku, namiesto vycitiek privitate pokojne. Ze ma povzbudite a budete mi verit, ze si to na konci roka zlepsim. Ucil by som sa uz aj preto, aby som vas potesil, odvdacil sa vam. Nechcem sa vas bat kvoli zlym znamkam, chcem sa s vami tesit z kazdeho mojho maleho uspechu v skole. Prepacte mi, ze som vas teraz sklamal a nastval. Mam vas velmi rad.

Vase dieta

Za vsetky deti CVPP Brezno


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT