15. MAREC 2005 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Hladinu verejnej mienky nedavno rozviril pripad veriaceho lekara, ktory sa pri umelom preruseni tehotenstva riadil vyhradou svedomia a zene v ohrozeni zivota udajne odmietol podat injekciu na vyvolanie potratu. Slovensko sa totiz pripravuje na podpisanie dohody so Svatou Stolicou, ktora upravuje uplatnovanie vyhrady svedomia. Podla nej kazdy obcan bude moct odmietnut konanie, ktore odporuje jeho svedomiu a zasadam vyplyvajucim z niektorej z registrovanych cirkvi. Napr. doktor bude moct odmietnut vykonanie potratu ci predpisanie antikoncepcie, ucitel vyucovat sexualnu vychovu a zamestnanci chodit do prace v nedelu. Co si vy myslite o uplatnovani vyhrady svedomia?


S anketovym mikrofonom


o uplatnovani vyhrady svedomia

Elena Schoberova, podnikatelka, Brezno:
- Podla mna lekar v Presove nekonal spravne, ved zlozil Hippokratovu prisahu a podla toho, co som pocula v spravach, bez zakroku by bolo zomrelo dietatko aj mamina. Riadenie sa vyhradou svedomia neschvalujem.

Lubica Kurekova, nezamestnana, Brezno:
- Aj veriaci lekar ma urobit to, za co je plateny a kazda zena ma sama rozhodnut, ci si dieta necha alebo nie. Podobne je to aj s predajom v nedelu a sviatok, ved predavacky su za to platene. Pripadne sa mozu dohodnut, zalezi to na zamestnavatelovi, ale v profesii lekara ide o nieco ine. Lekar by mal pacientovi poskytnut to, co pacient chce.

Maria Turcanova, chyzna, Brezno:
- Podla mna presovsky lekar neurobil dobre, ved islo o zdravie zeny. Vykonavanie profesie je dolezitejsie ako viera, lekar musi liecit, ucitel vyucovat. Ja robim v hoteli nonstop, soboty, nedele, sviatky, tiez si nemozeme vyberat.

Maria Sulejova, nezamestnana, Polomka:
- Som veriaca, lekarom doverujem. Lenze v pripade, ked bol ohrozeny zivot matky, lekar mal tehotenstvo umelo prerusit. Take nieco by sa nemalo stavat. Napriklad aj ked sa zena sama rozhodne pre potrat, je to jej osobna vec. Lekar nevie, ake ma doma podmienky, v akej situacii sa nachadza. Viera je dolezita, ale ked treba pracovat, je to ine. Ja som tiez bola predavackou a v nedelu som robila. Dnes je taka situacia, ze je nezamestnanost a kto chce robit, musi aj v nedelu.

Stefan Kupec, podnikatel, Brezno:
- Ja si myslim, ze odbornik musi vediet posudit, ako postupovat. Som zasadne proti tomu, aby cirkev, alebo niekto druhy rozhodoval o osude zeny a jej plodu. No a praca v nedelu alebo vo sviatok? Myslim si, ze pracovnik by sa mal so zamestnavatelom dohodnut a navzajom sa respektovat. Ale dnes je clovek rad, ze ma nejaku robotu.

Anna Giertlova, dochodkyna, Cierny Balog:
- Ked zena bola v ohrozeni zivota, myslim si, ze lekar zakrok urobit mal bez ohladu na jeho vyhrady. Neschvalujem ani to, ze by niekto odmietal pracovat v nedelu alebo vo sviatky. Ved sa predsa hovori, ze spravodliva praca ako modlitba. Som veriaca a od malicka nas tak ucili. Musi sa urobit, co je treba urobit.

Pavol Wenger, pracovnik Horskej zachrannej sluzby, Brezno:
- Myslim si, ze kazdy pri volbe svojho povolania by si mal uvazit, co ho caka. Ak je jeho viera celozivotna, podla toho by si mal zvolit povolanie, pretoze su povolania, kde sa neda uhnut. Nekompromisne treba robit tak, ako si vyzaduje situacia, lebo mnohokrat ide o zivot, ako islo aj v pripade zeny z Presova. Nehovoriac o odmietani transfuzie krvi urcitej sekty.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Krajske kolo olympiady v cudzom jazyku predo dverami

Niet pochyb o tom, ake dolezite je v sucasnosti ovladanie cudzich jazykov. V kazdej skole sa ich vyucovaniu venuje velka pozornost. Aj ked mladych ludi zaujima viac hudba, sport a pocitace, su medzi nimi taki, ktori svoj volny cas venuju prave zdokonalovaniu sa v cudzom jazyku.
Krajskemu kolu, ktore bude v druhej polovici marca v Banskej Bystrici, predchadzalo okresne kolo tejto sutaze. Jeho organizatorom sa v tomto skolskom roku stala Hotelova a Obchodna akademia v Brezne.
Vitazi skolskych kol z gymnazia, HA, OA, SPS a DOS sutazili vo februari v anglickom a nemeckom jazyku. Svoje vedomosti a schopnosti prejavili v troch kategoriach podla typu skoly.
Ucastnici boli velmi vyrovnanymi supermi. Vsetci preukazali dobre vedomosti a jazykove i recove schopnosti pri komunikacii na vyzrebovane temy.
Do krajskeho kola teda postupuju a nas okres budu reprezentovat v anglickom jazyku Lenka Kubove z Hotelovej akademie Brezno v kategorii 2A, Lenka Rezsofiova z Obchodnej akademie Brezno v kategorii 2B a Zuzana Stulrajterova z Dievcenskej odbornej skoly Piesok v kategorii 2C. V nemeckom jazyku sa do vyssieho kola prebojoval Peter Jakuba z Hotelovej akademie Brezno v kategorii 2A, Dusan Garaj z Hotelovej akademie Brezno v kategorii 2B a Ivan Belko zo Strednej priemyselnej skoly Brezno v kategorii 2C.
Verime teda, ze uspesni ucastnici i v krajskom kole prejavia nadobudnute vedomosti a svojim prikladom povzbudia aj ostatnych spoluziakov. Ved nie nadarmo sa hovori: “Kolko reci vies, tolkokrat si clovekom.”
Vsetkym srdecne blahozelame a vitazom prajeme vela uspechov v krajskom kole. Ostatnym ziakom a studentom zelame vela chuti do ucenia a dalsieho zdokonalovania sa.

Predmetova komisia cudzich jazykov pri HA a OA v Brezne

h0511c.jpg (16035 bytes)Kalena radost z plavania

Navstevnik krytej plavarne na Mazornikove by mal vediet, ze pred vstupom do bazenu sa musi osprchovat. Ak ide plavat suchy, plavcik ma pravo a povinnost navstevnika upozornit, aby sa osprchoval! To sa v nasej peknej, znovuotvorenej plavarni nedodrziava. Vsimli si to aj cudzi turisti, len plavcik nie.
Ako dlho budeme mat radost z noveho bazenu a cistej vody?
Clovek sa uci cely zivot, naucime sa poriadok aj v Brezne?

Navstevnici plavarne
...

Vazeni “Navstevnici plavarne”,
som rad, ze nasu novootvorenu plavaren navstevujete a okrem upevnovania svojho zdravia a fyzickej kondicie dbate aj na cistotu v priestoroch plavarne.
V plnom rozsahu mate pravdu, ze kazdy navstevnik sa musi pred vstupom do bazenu z hygienickych dovodov osprchovat. Je mozne, ze pri vacsom mnozstve navstevnikov si plavcik niektoreho z nich nevsimne, ale nie preto, ze by nemal zaujem, ale preto, lebo okrem tejto povinnosti musi plnit aj ine. Staci, ak sa nachadza na opacnej strane plavarne, alebo v miestnosti plavcika. Niekedy sa staci len otocit. Vo svojom mene vsak mozem povedat, ze prave s tymto problemom mam neprijemne skusenosti. Mnohi navstevnici reaguju na upozornenie podrazdene a urazlivo. Ved odpovede: “Ved som sa osprchoval” a je pritom suchy, alebo “Vyhodis ma?”, alebo “Sprchovala som sa doma” hovoria o niecom. Ak by som mal dalej hovorit o spravani sa navstevnikov, mohol by som popisat: velke mnozstvo zuvaciek, papierovych vreckoviek a toaletneho papiera na dne bazenu, ktore treba kazdy den vyzbierat.
Suhlasim s vasou otazkou a kladiem ju aj ja. Naucia sa navstevnici plavarne v Brezne poriadok? Je dobre, ze ste zvolili takuto formu vyjadrenia sa, cim ste pomohli aj nam, plavcikom. Dufam, ze si tento clanocek precitaju vsetci navstevnici plavarne a zamyslia sa nad svojim spravanim a dodrziavanim cistoty.

Sportu zdar!

Bc. Jan Sulej Ilustracne foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT