15. MAREC 2005 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sme nablizku

“Ako prekonavat nestastie?”

Otazka, ktora zostala nezodpovedana z tych, ktore mi prichystali osmaci z Valaskej na besedu. Odpovedam aspon takto.
Napadaju mi styri dolezite veci, ktore su potrebne na zvladnutie nestastia, nech uz ma akukolvek podobu.
Prva dolezita vec su ludia okolo. Nikto nezije uplne sam, tak, ze by nepoznal cloveka, co i daleko, ktory mu je aspon trochu blizky. Cloveka, ktory by v danej chvili mal silu aspon ma vypocut, ked uz nie pomoct mi. Je dolezite porozpravat sa, vystazovat, alebo aspon byt s niekym, o plece koho si mozem opriet hlavu. Nie je celkom potrebne, aby nam tento clovek poskytol radu ci pomoc. Aj mne sa stava v poradni, ze pride klient a v danej chvili mu nemozem pomoct inak ako tym, ze ho vypocujem. Odchadza bez konkretnej rady, ale so slovami: “Je mi lahsie, ked som sa vyrozpravala.” Dolezity je pocit, ze nie sme sami. Spoluziacka, kamaratka, stary otec, susedka, Nemka, s ktorou si dopisujem ...
Druha dolezita vec je dostatok sil. Tie nam moze dodat clovek, ktoreho sme do svojho nestastia pribrali, ale aj kruzok, do ktoreho chodime, sport, ktory pestujeme, nasa viera.
Tretia dolezita vec je nadej. “Dostanem sa z toho?” Ak si najdem cloveka, ktory stoji pri mne, aj ked na dialku, ak sa nepoddam, prekonam aj velke nestastie. Nadej dostat sa z nestastia mi pomaha udrzat aj moj ciel do buducnosti. Ak mam pred sebou nieco dolezite, velke, dobre, mozem sa na to upriet. Zo svojej praxe mozem potvrdit, ze aj to najvacsie nestastie sa raz skonci a clovek moze zazit aj dobre veci.
Posledna dolezita vec je nieco robit. Zdenek Sverak napisal text, ktory si dovolim ponuknut: “Kdyz mas srdce zjihle, kdyz mas potize, tak dej cihlu k cihle, testo do dize. Upec treba chleba, postav treba zed, zal se krasne vstreba, zacni s tim hned ted. Delani vsechny smutky zahani, delani je lek. Delani, to nam usmev zachrani, delani je lek.” Je sice v cestine, ale hadam porozumiete.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

Vyhodnotenie triedenia domoveho odpadu v roku 2004

Kazdorocne na posledne zasadnutie mestskeho zastupitelstva Technicke sluzby mesta Brezna predkladaju spravu o nakladani s domovym odpadom. Ide o cinnost, ktora v meste predstavuje hodnotu 12 milionov korun rocne. Preto je dolezite touto problematikou sa kazdorocne zaoberat.
Jedna vec je prijatie opatreni v mestskom zastupitelstve, druha vec je ich realizacia v praxi. Najucinnejsim nastrojom, ako zabranit neunosnemu zvysovaniu nakladov, je triedenie domoveho odpadu. Od roku 2004 sme podstatne rozsirili rozsah zloziek odpadu, ktore je mozne triedit. Vsetci obyvatelia dostali pisomnu informaciu priamo do domacnosti, co a ako je mozne triedit.
Denne treba mat na pamati, ze za kazdy kilogram, ktory nevysypeme na skladku, usetrime jednu korunu; odovzdame na spracovanie, ziskame od odberatela v priemere jednu korunu; odovzdame na spracovanie, dostaneme este aj od Recyklacneho fondu dalsiu korunu. To znamena, ze kazdy vytriedeny kilogram odpadu usetri tri koruny, alebo kazda vytriedena tona usetri 3000 korun.
Za rok 2004 vyprodukovali obyvatelia mesta celkom 5 466 472 kg odpadu, v priemere 244 kg/osobu/rok. Na skladku sa ulozilo 4 229 510 kg (189 kg/osobu). Vytriedenych bolo 1 236 962 kg, ale z tohto mnozstva predstavuje biologicky zahradny odpad z prevadzok technickych sluzieb (trava, listie, drvene konare, odkvitnute kvetiny, odpad zo stolarskej dielne) az 898 150 kg. Teda len 338 812 vytriedili obyvatelia mesta z domoveho odpadu, cize 15 kg/osobu/rok.
Sam som doma v priebehu roka 2004 vytriedeny odpad vzdy pred vylozenim vazil. Ak zistene hodnoty podstatne zredukujem, s prihliadnutim na to, ze napr. dochodcovia menej nakupuju, tvrdim, ze kazdy obyvatel by mal za rok vytriedit minimalne 26 kg z domoveho odpadu, a to v tomto nie je zahrnuty nebezpecny odpad (baterie, svietidla, elektronicky odpad, chladnicky, televizory, farby) ani nadrozmerny odpad (casti nabytku, bytove zariadenia ...).
Mestske zastupitelstvo schvalilo na rok 2005 poplatok za odpad vo vyske 550 Sk/osobu/rok, co je o 50 korun menej ako vlani. Obyvatelom, ktori sa aktivne zapajali do triedenia, odsuhlasilo zlavu 20 %, tzn. budu platit 440 Sk/osobu/rok. Obyvatelia byvajuci v rodinnych domoch su priebezne pocas roka hodnoteni samostatne za kazdy rodinny dom. Zoznam rodinnych domov, kde prinalezi zlava, bol postupeny oddeleniu dani a poplatkov mestskeho uradu. Obyvatelia v bytovych domoch (cinziakoch) su hodnoteni podla spolocnych stanovist kontajnerov. Na rok 2005 bola priznana zlava pre obyvatelov: CSA 54 - 62, 9. maja 43 - 51, 9. maja 32 - 35, 9. maja 36 - 42, MPCL 14 - 21, Clementisova 7 - 9, Krculova 1 - 3.

Ing. Tomas Gabon

Aktivne opatrenia trhu prace

Pomoc uradu prace, socialnych veci a rodiny pri uplatneni sa na trhu prace
“Rekvalifikacia” patri vo vseobecnosti k najvyznamnejsim nastrojom zvysovania potencialu nezamestnanych obcanov zamestnat sa. Pojem rekvalifikacia nemohol v plnej miere vystihnut vsetky aktivity, ktore tento nastroj v sebe zahrnal. Vo svete sa viac pouziva slovo vycvik, skolenie alebo v poslednom case stale frekventovanejsie spojenie: vzdelavanie pre trh prace. Zakon c. 5/2004 o sluzbach zamestnanosti a o zmene a doplneni niektorych zakonov v zneni neskorsich predpisov (zakon o zamestnanosti) uz namiesto rekvalifikacie pouziva termin “vzdelavanie a priprava pre trh prace” (VzPrTP).

VzPrTP je realizovane implementaciou Narodneho projektu III. Uvedeny projekt je financovany z prostriedkov Europskeho socialneho fondu a statneho rozpoctu. Pre uchadzacov o zamestnanie (UoZ), resp. zaujemcov o zamestnanie (ZoZ) je dolezite vediet, ze z uvedenych financnych prostriedkov sa financuje podla § 46 zakona c. 5/2004 zakona o zamestnanosti: vzdelavanie a priprava pre trh prace UoZ a ZoZ - kurzovne; vedlajsie naklady na VzPrTP pre UoZ - cestovne, stravne a ubytovanie; prispevok na sluzby pre rodinu s detmi pre UoZ.
Pri uhrade nakladov na VzPrTP pre UoZ sa tieto uhradzaju az do vysky 100%, ale s tym, ze vyska uhrady nakladov na VzPrTP - kurzovne na jednu vzdelavaciu aktivitu a jednu osobu nemoze presiahnut sumu 10 000 korun. Pri uhrade nakladov na VzPrTP pre ZoZ sa tieto uhradzaju az do vysky 50%, ale s tym, ze vyska uhrady nakladov na VzPrTP - kurzovne na jednu vzdelavaciu aktivitu a jednu osobu nemoze presiahnut sumu 5000 korun. Urad prace, socialnych veci a rodiny (UPSVR) moze poskytnut prispevok na sluzbu pre rodinu s detmi UoZ, ktory sa zucastnuje na VzPrPT a ktory je rodic starajuci sa o dieta pred zacatim povinnej skolskej dochadzky alebo osoba podla osobitneho predpisu, ktora sa stara o dieta pred zacatim povinnej skolskej dochadzky, ak o tento prispevok poziada pisomne.
Prispevok na sluzby pre rodinu s detmi sa uhradza tak, aby uhrada casti preukazanych vydavkov nepresiahla sumu 1200 korun mesacne na jedno dieta a na kazde dalsie dieta nepresiahla sumu 900 korun mesacne pocas dlzky trvania VzPrTP uchadzaca o zamestnanie. Ak nastane pripad, ze su do VzPrTP zaradeni obaja rodicia, prispevok sa vyplaca len jednemu z nich.
Zaujemca o zamestnanie nema narok na preplatenie vedlajsich nakladov na VzPrTP a taktiez nema narok na prispevok na sluzby pre rodinu s detmi. V pripade, ze ZoZ bez vaznych dovodov neukonci VzPrTP, je povinny prislusnemu UPSVR vratit naklady uhradene na VzPrTP.
Ak si UoZ poda prihlasku na rekvalifikaciu, je do VzPrTP zaradeny v prvom rade na zaklade regionalnych potrieb a v druhom rade na zaklade vlastnej poziadavky po zohladneni vsetkych jeho schopnosti, dosiahnuteho vzdelania, zdravotneho stavu a podobne. Na zaradenie do VzPrTP nie je pravny narok, ide vzdy o urcity kompromis medzi poziadavkami UoZ a potrebami pracovneho trhu.
Dolezite upozornenie pre uchadzacov o zamestnanie:
Dodavatel VzPrTP (vzdelavacia ustanovizen), ktory realizuje vzdelavanie, musi prejst vyberovym konanim. Tento proces, ktory oblast vzdelavania robi transparentnou, vzhladom na casovu narocnost, ktora je priamo umerna k pouzitej metode verejnej sutaze, predlzuje celkovy cas realizacie. Z uvedeneho dovodu UPSVR nemozu okamzite reagovat na poziadavky UoZ.
Jazykove kurzy sa v ramci VzPrTP nerealizuju z dovodu, ze tieto kurzy su narocne, ci uz z financneho, ale taktiez z casoveho hladiska. Jazykove kurzy su akceptovane len ako blok pri urcitom specifickom vzdelavani.
VzPrTP je pre UoZ povinne v tom zmysle, ze ked UoZ poziadal a bol zaradeny do VzPrTP a bez vaznych dovodov sa na vzdelavani odmietne zucastnit, povazuje sa to za nespolupracu s UPSVR a v takomto pripade moze byt vyradeny z evidencie uchadzacov o zamestnanie.
Ako postupovat v pripade, ze mate zaujem o zaradenie na VzPrTP?
V oddeleni sprostredkovatelskych sluzieb vam poskytnu prihlasku UoZ, resp. ZoZ o zaradenie do VzPrTP, ktoru vyplnite v spolupraci s oddelenim informacnych a poradenskych sluzieb, resp. oddelenim sluzieb odborneho poradenstva. Prihlaska o zaradenie do VzPrTP bude dalej postupena oddeleniu ESF a AOTP. V pripade realizacie vami pozadovaneho vzdelavania budete vyzvany na podpisanie dohody na VzPrTP a podrobne informovany o podmienkach realizacie kurzu.


h0511b.jpg (13395 bytes)

 

 

Pani Zima sa v tomto roku nechce vzdat svojho zezla. Jej nastrahy cihaju na nas aj v podobe cenculov visiacich zo striech.

Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT