30. MAREC 2005 Strana 11

STRANA:

1

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT


Sipkarska a stolno – futbalova liga

Po tyzdnovej odmlke opat prinasame vysledkovy servis z diania v sipkarskom a stolno - futbalovom sporte. Sme dlzni vysledky z 8. MSR v elektronickych sipkach, ktore sa konali 18. – 20. marca v Kosiciach. Toto podujatie by malo byt urcitym vrcholom v tomto sporte a hraci sa nan pripravuju s urcitou vaznostou. Kazdy chce obstat co najlepsie, co bolo vidno aj tento rok. Hlavne turnaj muzov bol velmi dobre obsadeny, niektore zapasy mali velmi vysoku uroven. V porovnani s predchadzajucim rokom cakalo na hracov niekolko zmien a noviniek, hlavne sutaz strednych skol bola velkym spestrenim tohtorocnych majstrovstiev.

h0513j.jpg (17903 bytes)Stredoskolaci mali turnaj na programe uz v piatok od ranajsich hodin a do sutaze sa kvalifikovalo 16 chlapcenskych a 8 dievcenskych timov. Hralo sa v skupinach po styri skoly, z ktorych dve najlepsie postupovali do stvtfinale. Breznianske skoly nemali vacsie problemy s postupom a uz v skupinach ukazali vykonmi, ze patria k favoritom turnaja. Hlavne SPS Brezno a SOU hutnicke Lopej privadzali superov do zufalstva a ciel finale bol stale blizsie a blizsie. Napokon sa sen stal skutocnostou a do finale sa prebojovali obidve skoly. Kazdy bol zvedavy ako to cele dopadne. Napokon z toho bola pekna drama a zapasy mali vysoku uroven, necudo ved v obidvoch timoch hra niekolko odchovancov 1. DC Brezno. Ako klucovymi sa napokon ukazali stretnutia kapitanov Mateja Putnoka (SOU Hutnicke) a Pala Melichera (SPS Brezno). Da sa povedat, ze prave oni rozhodli, po remize 8:8 sa musel zapas predlzovat, hral sa konecny o deviaty bod, a to 501 DO na jeden displej cely tim, stastnejsi napokon boli Lopejcania, ked prave Matej Putnok ukoncil hru. SOU Hutnicke sa tak mohlo po prvykrat v historii radovat z titulu majstra strednych skol. Na druhom mieste skoncila SPS Brezno a na chlapcoch bolo vidno sklamanie z druheho miesta. Tretie miesto obsadili hraci z Obchodnej akademii Kosice, z dalsich breznianskych skol sa gymnazium umiestnilo na 6. mieste a SOU strojarske skoncilo deviate. Medzi dievcenskymi skolami dominovali hracky z Lucenca, ked az dve skoly sa prebojovali do semifinale, ale vo finale nehrala ani jedna. Tam sa napokon stretli SOU sluzieb Rimavska Sobota a OA Kosice, majsterkami Slovenska sa napokon stali dievcata z juhu Slovenska, druhe skoncili Kosicanky, na 3. mieste bola SPS Lucenec a 4. miesto obsadilo Sukromne gymnazium Lucenec.
V piatok sutazi dvojic hrali zastupcovia Brezna, hlavne Palo Melicher s Martinom Skantarom mali vysoke vyhliadky, co potvrdili konecnym piatym miestom. Z dartu este Peter Pocklan s Dusanom Rusnakom obsadil solidne 13. miesto. Majstrami Slovenska v tejto discipline sa stal Peter Martin s Dusanom Striesom zo Zvolena, respektive Banskej Bystrice. Tito dvaja uz v piatok naznacili, kto bude udavat ton v hlavnom turnaji v sobotu a napokon im to vyslo na sto percent, ked sa obidvaja prebojovali az do finale. Pevnejsiu ruku v nom napokon mal Peter a obhajil tak prvenstvo z vlanajska, na tretom mieste skoncil mladucky Matej Chladecky zo Ziliny. Z hracov breznianskeho klubu si vyborne pocinal Matej Putnok, obsadil konecne 9. miesto, Martin Skantar skoncil na 17. a Pavol Melicher 33. mieste. Peter Pocklan a Miroslav Dolinsky boli tiez v linii 33. V zenskom turnaji boli tri zastupkyne Brezna, trochu smoly mala Mirka Fararikova, ktora sa po dvoch prehrach s turnajom rozlucila hned v jeho uvode. Trochu lepsie si pocinala Eva Sitarcikova s Lenkou Pikulovou, ale ich vykony stacili len na 9. miesto. Konecne poradie zien: 1. Linda Baksayova, 2. Ria Gracova (obidve Kosice), 3. Katarina Nagyova (Povazska Bystrica). Velku radost spravili juniori, ktori sa uz tradicne umiestnuju na poprednych miestach a ani tento rok tomu nebolo inak. Titul si vybojoval Matus Oleriny z Valaskej, na druhom mieste skoncil Patrik Wagner z Valaskej a triumf Breznanov zavrsil tretim miestom Pavol Brvenik. Novinkou sobotnajsieho programu bol cricket, kde zeny hrali samostatny turnaj, co po ine roky nebyvalo. Tu moze byt naplastou snad len 4. miesto Evy Sitarcikovej, ktorej len krocik chybal na stupne vitazov. Vysledky cricket zeny: 1. Linda Baksayova, 2. Ria Gracova, 3. Petra Kvasnickova, muzi: 1. Milan Nagy (Kosice), 2. Peter Budaj (Povazska Bystrica), 3. Matej Chladecky (Zilina).
V nedelu bol na programe turnaj druzstiev, do ktoreho sa prezentovalo 13 timov z celeho Slovenska. Samozrejme, ze nechybalo ani Brezno, ktore malo za ciel ucast v semifinale. Po druhom mieste v skupine, kde najprv zdolalo Zlate Moravce, “vyfasovalo” vyprask od Bojnic a napokon remizovalo s Povazskou Bystricou. Prebojovalo sa do stvrtfinale kde sa stretlo s velmi dobre hrajucim timom Power Dartu Kosice a tomu smoliarsky podlahlo 9:7. So sutazou sa tak muselo rozlucit. Vysledky ligy druzstiev: 1. TOI TOI Bratislava, 2. Power Dart Kosice, 3. Kondor Bojnice, 4. Step by Step Kosice.

(pp)

HK Brezno informuje

Dnesny pohlad za uplynulym hokejovym rocnikom 2004/2005 je zaverecny. Pre pamatnikov zostanu jeho jednotlive kapitoly aj v buducnosti dostupne na internetovych strankach www.zelpo.sk, cez polozky Region server a Regionalna tlac, v archive Horehronia, spravidla na 11. strane. Uplynuly tyzden priniesol aj odpoved na vysledok barazovej serie o postup Humenneho do prvej ligy, ci o zachranu Banskej Bystrice v tejto sutazi. Hokejisti humenskeho klubu dosiahli len dve vitazstva nad bystrickymi, ktorym v ramci farmarskych vztahov pomohli aj hraci Liptovskeho Mikulasa. Piaty, rozhodujuci zapas v B. Bystrici, v ktorom este pol minuty pred koncom viedlo Humenne 3:4, po vyrovnani stavu v riadnom hracom case i po predlzeni nakoniec na samostatne najazdy vyhrali hokejisti SaHK Iskra B. Bystrica. Priaznivci Humenneho sa teda dockali na Velkonocnu nedelu sklamania...
Nam zostava este pripomenut zaciatky hokejovej drahy nasich najmladsich talentov v uplynulej sezone.

Hokejova pripravka

Vdaka podpore, predovsetkym Mestskeho sportoveho klubu, ale i dalsich priaznivcov breznianskeho hokeja, ktori vyjadruju svoj zaujem o jeho rozvoj aj materialnou podporou, moze Hokejovy klub v Brezne naplnat svoju cinnost v celej sirke vekoveho spektra. Od seniorov, cez mladeznicke kategorie, vratane hokejovej pripravky. V znacnej miere je toto vysadne postavenie dane nadstandartnou moznostou vyuzivania ladovej plochy, ktoru ma HK Brezno k dispozicii bez nutnosti financnych uhrad za toto privilegium. Takto to prebieha aj vo vacsine inych hokejovych klubov na Slovensku a z tejto podpory z prostriedkov samospravy vyplyva aj prirodzena povinnost rozvoja mladeznickeho hokeja. Po ziackych vekovych kategoriach, ktorych sa tykalo hodnotenie sezony minuly tyzden, sa dnes kratko pristavime pri hokejovej pripravke. Podobne ako v predoslych rokoch bola tato kategoria rozdelena na cast uplnych zaciatocnikov, ktori zbieraju skusenosti na lade prvy, druhy rok a druhu cast, ktorej prislusnici sa uz naucili prve prekazky zvladat. Obdobie hokejovych zaciatkov je pre mladych hokejistov velmi dolezite pre ich dalsi vyvoj, pretoze dobre zvladnutie hokejovych zakladov umoznuje v neskorsom obdobi rychlejsi prechod k pokrocilejsim stupnom hokejoveho umenia. Zaroven je nevyhnutne brat ohlad na detsku mentalitu hracov v tomto veku, volit primeranu formu treningu. Pre uspesne zvladnutie hokejovych zaciatkov boli v HK Brezno v uplynulej sezone vytvorene technicke i kadrove podmienky v nevyhnutnom rozsahu. Aj ked v tejto vekovej kategorii maju samotne hokejove stretnutia v ramci zvladania zakladov len doplnkovy vyznam, ich atraktivnost pre hracov, ale aj ich rodicov je nesporna. Aj v tomto smere priniesla pripravkarom uplynula hokejova sezona dostatok prilezitosti. V priatelskych zapasoch na domacom lade aj na ihriskach superov prezili atmosferu prvych hokejovych zapasov. V zavere sa zucastnili aj na hokejovych turnajoch s vysledkami, na ktore mozu byt oni i ich vychovavatelia - treneri a rodicia – hrdi.

* * *

Aj ked zrejme nie vsetko, co bolo v zaverecnych hodnoteniach uplynulej sezony k jednotlivym vekovym kategoriam uvedene, vnimala siroka obec priaznivcov hokeja a citatelov presne tak, ako autor tychto riadkov, dolezite je, ze podpora hokeja v Brezne ma stale dostatok nadsencov ochotnych jeho organizaciu riadit, zabezpecit vsetko potrebne na to, aby v tomto regione existoval priestor pre realizaciu hracov i fanusikov. Ze vobec je v tomto zmysle k comu sa vyjadrovat, polemizovat, zaujimat stanoviska a nazory. V sezone 2004/2005, podobne ako v predoslej, sa o to starala partia ludi okolo prezidenta Petra Luptaka a len ti, ktori sa podobnej cinnosti venuju v inej oblasti, vedia, ake je to v sucasnosti narocne a zlozite. Ze tato cinnost okrem radosti, ked sa nieco podari, prinasa stovky hodin unavnej prace, casto zlozitych rokovani o kazdu korunku, nemalo administrativnej agendy, a desiatky inych problemov, pri ktorych neraz namiesto pomocnej ruky natrafite na nekonstruktivnu kritiku ci nezaujem.
Cas na oddych nie je ani po skonceni sezony. Uz teraz su vypracovane plany na letnu pripravu, je cas stanovit hlavne ciele pre buducu sezonu a cesty na ich realizaciu. O tychto a dalsich otazkach sa bude zrejme hovorit na valnom zhromazdeni hokejoveho klubu Brezno, ktore je naplanovane na stvrtok 7. aprila o 16.30 hodine v jedalni Zakladnej skoly na Pionierskej 2 v Brezne. Vybor HK Brezno nan pozyva vsetkych, ktori sa o buducnost hokeja v Brezne zaujimaju.
Touto informaciou koncime pravidelne spravodajstvo o hokejovom diani, ktore vystriedaju spravy o inych sportoch, predovsetkym futbale v nasom regione. V case, ked na Zimnom stadione Ladislava Horskeho v Brezne zacali stavebne mechanizmy postupne pripravovat stavenisko na vystavbu krytej sportovej haly, opustame magicku krajinu HOKEJ, aby sme sa, ked pride cas, do nej opat vratili.

Ing. Jozef Kolarovic


STRANA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT