30. MAREC 2005 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sme nablizku

”Ja som na to naozaj nemala sily...”

Nie, neurobila nic zle, len nemala silu navstivit pribuzneho, ktory jej ublizil. Nesla navstivit choreho cloveka, ako sa od nej ocakavalo. Rozobrali sme situaciu i vztah zo vsetkych stran. Ten pocit viny vsak zostal. A tiez to, “co povedia ludia”. Slubila som jej, ze o probleme napisem. Skor ako som napisala, dalsia moja klientka prisla s takym istym problemom. “Ja na to naozaj nemam sily...”
Ludia, s ktorymi prichadzam do styku, casto ledva vladzu sami kracat zivotom. Trva tyzdne, niekedy mesiace, kym dokazu zvladat tazke situacie. Ale vysporiadat sa s minulostou bez toho, aby sa cloveku rozjatrili rany, na to treba niekedy roky. Mozeme prestat nenavidiet, mozeme odpustit, ale to este neznamena dokazat sa priblizit. Vyhybat sa cloveku, ktory ublizil, je sebaobrana.
Druha vec je uvedomovanie si vlastnych sil. Mala som klientov, ktori si – napriek odhovaraniu lekarov - zobrali do starostlivosti postihnute dieta. A mala som inych, ktori povedali: “Nech si ludia o mne myslia, co chcu, ale naozaj sa na to necitim.” Aj ludia, ktori nepresli tazkym obdobim zivota, povedia: “Nie, na to sa ja necitim....”, nemaju vsak vnutorne vycitky za to, ze nieco odmietli. Hovorila som s tymi, ktori opatrovali pribuznych s rakovinou, bola som aj s tymi, ktori nemali sil ist ani na navstevu. Poznam ludi, ktori sa obetuju pre druhych, ale aj takych, ktori ziju len sami pre seba. Nie preto, ze su egoisti, ale preto, ze momentalne nemaju sil na viac. Ten, kto ich pozna, vie, ze su citlivi. Ti, ktori hodnotia z dialky, posudzuju a odsudzuju.
Ja pomaham ludom nachadzat zdroje vlastnych sil, doplnat si ich, ale aj rozumne vynakladat. Mozem minat len tolko, kolko mam. Mozem zacriet aj do svojich rezerv, ale musim mat moznost doplnit ich. Je to nieco podobne ako s financiami. Len s jednym rozdielom – financie su nieco viditelne aj pre inych, vnutorne sily nie, tie si moze ratat len clovek sam. A neda sa vydat doklad o ich vyske – aby ludia videli. Aby neodsudzovali.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

Aktivne opatrenia trhu prace

Pomoc uradu prace socialnych veci a rodiny pri uplatneni sa na trhu prace

Narodny projekt c. V: Aktivacia nezamestnanych a nezamestnanych s nizkou motivaciou odkazanych na davku v hmotnej nudzi
V predchadzajucich clankoch sme vam predstavili narodne projekty l a lll, dnes pokracujeme Narodnym projektom c. V. Jeho hlavnym cielom je podpora udrziavania pracovnych navykov uchadzacov o zamestnanie ako prostriedok zvysovania ich zamestnanosti.

Co je aktivacna cinnost?
Aktivacna cinnost uchadzacov o zamestnanie je premostenie medzi stavom nezamestnanosti a najdenim si riadneho zamestnania. Je zalozena na dohode a spolupraci UPSVR s obcami a pravnickymi alebo fyzickymi osobami pri zaradovani uchadzacov o zamestnanie. Aktivacna cinnost sa podla § 52 zakona a sluzbach zamestnanosti (zakon c. 5/2004 Z. z. o sluzbach zamestnanosti a o zmene a doplneni niektorych zakonov v zneni neskorsich predpisov) vykonava v rozsahu najmenej 10 hodin tyzdenne a 40 hodin mesacne. Aktivacna cinnost sa moze vykonavat formou: mensich obecnych sluzieb organizovanych obcou; dobrovolnickych prac organizovanych pravnickou alebo fyzickou osobou alebo mimovladnou organizaciou. Narodny projekt c. V je financovany z prostriedkov Europskeho socialneho fondu a statneho rozpoctu.

Ktore subjekty sa mozu zapojit do organizovania aktivacie?
Vsetky nepodnikatelske subjekty vykonavajuce verejnoprospesnu cinnost.

Kto moze byt zaradeny do aktivacnej cinnosti?
Do aktivacnej cinnosti sa v prvom rade zaraduju ti uchadzaci o zamestnanie, ktori sa nachadzaju v hmotnej nudzi a ktori si chcu davku v hmotnej nudzi zvysit poberanim aktivacneho prispevku. Nasledne mozu byt zaradeni aj UoZ definovani v § 6 ods. 2 zakona o sluzbach zamestnanosti. Sprostredkovatel v oddeleni sprostredkovatelskych sluzieb poskytne UoZ tlacivo prihlasky o zaradenie na aktivacnu cinnost. Uchadzac o zamestnanie moze byt zaradeni na vykonavanie aktivacnej cinnosti aj bez podania prihlasky.

Aka je vyska aktivacneho prispevku UoZ?
UPSVR poskytne UoZ, ktory je v hmotnej nudzi a ktory sa zucastnuje na aktivacii minimalne 10 hodin tyzdenne a 40 hodin mesacne, prispevok vo vyske 1500 korun mesacne.

Ako postupovat pri realizacii aktivacnej cinnosti?
Obec, pravnicka alebo fyzicka osoba predlozi na UPSVR ziadost o poskytnutie financneho prispevku na aktivacnu cinnost a prilohy k ziadosti. Podrobnejsie informacie ako aj potrebne formulare dostanete v oddeleni ESF a AOTP v Brezna, Razusova 40, prizemie, c. dveri 10. K vyplnenej ziadosti a priloham treba este dolozit doklad identifikujuci ziadatela, resp. doklad o jeho zriadeni a potvrdenie o prideleni ICO. UPSVR uzatvori so ziadatelom o prispevok len jednu dohodu na dobu neurcitu. Dohode podlieha Doplnok, ktory obsahuje podmienky samotnej realizacie aktivacnej cinnosti, a to najma: druh a terminy vykonavania aktivacnej cinnosti; pocet zaradenych uchadzacov o zamestnanie a pocet organizatorov aktivacnej cinnosti; vysku prispevku; denny rozvrh zaciatku a konca vykonavania aktivacnej cinnosti. Doplnok k dohode sa uzatvara minimalne na obdobie troch celych mesiacov.

Na aky ucel sa poskytuje prispevok?
Prispevok sa poskytuje na uhradu casti nakladov na: urazove poistenie uchadzacov o zamestnanie vykonavajucich aktivacnu cinnost; osobne ochranne pracovne prostriedky pre uchadzacov o zamestnanie vykonavajucich aktivacnu cinnost; pracovne naradie; uhradu casti celkovej ceny prace zamestnanca, ktory organizuje aktivacnu cinnost uchadzacov o zamestnanie; dalsie naklady, ktore suvisia s aktivacnou cinnostou, napr. skolenie bezpecnosti a ochrany zdravia pri praci, vyvoz kontajnerov suvisiaci s cistenim, vrecia na zber odpadu a pod.
Opravnene vydavky na naklady musia priamo suvisiet s vykonavanim aktivacnej cinnosti, su preukazatelne a potrebne pre vykonavanie aktivacnej cinnosti. Bez nich uchadzaci o zamestnanie nemozu aktivacnu cinnost vykonavat. Subjekty, ktore organizuju aktivacnu cinnost uchadzacov o zamestnanie, mozu v odovodnenych pripadoch poskytovat obcanom, zaradenym do aktivacie, prispevok na uhradu nakladov na cestovne vydavky medzimestskou alebo miestnou dopravou a poskytovat obcanom, zaradenym do aktivacie, prispevok na uhradu nakladov na cestovne vydavky medzimestskou alebo miestnou dopravou a poskytovat obcerstvenie.

Aka je vyska prispevku?
UPSVR poskytne obci, pravnickej alebo fyzickej osobe, mimovladnej organizacii (na zaklade uzatvoreneho pisomneho doplnku k dohod) prispevok vo vyske najviac 10 % z celkovej minimalnej ceny prace na jedneho uchadzaca o zamestnanie vykonavajuceho aktivacnu cinnost, najdlhsie pocas trvania aktivacnej cinnosti.

Ake obecne sluzby a dobrovolnicke prace mozno ist vykonavat?
Okruh aktivit je velmi siroky. Moze ist o prace v interieri, ako su napr. pomoc pri spravcovstve, udrziavanie cistoty a poriadku, udrzbarske prace, realizacia oprav, pomocne administrativne prace, drobne opravy, dozor nad detmi pri navstevach kulturnych a sportovych zariadeni a pod. Prace v exterieri zahrnaju zimnu upravu miestnych komunikacii, udrzbu detskych ihrisk, verejnych priestranstiev. Subjekty mozu realizovat aktivacne prace v oblasti socialnej starostlivosti, opatrovatelskej sluzby v terene, humanitnej pomoci a pod.
Cielom Narodneho projektu V je sprostredkovat uchadzacovi o zamestnanie kontakt s pracovnym trhom, s ludmi a vytrhnut ho z izolacie. Nova socialna politika je postavena na aktivite a iniciative jednotlivca, ktory sa chce sam vyslobodit zo socialnej siete. Na druhej strane je aktivacia podmienena dostatocnym poctom zmysluplnych aktivit, ktore pomozu dosiahnut tento ciel a zaroven prispeju k zveladeniu zivotneho prostredia, ekonomickych, kulturnych a spolocenskych podmienok v obciach. Zabezpecia pomoc inym obcanom, ktori ju potrebuju zo zdravotnych dovodov, alebo z dovodu vysokeho veku, ci inych pricin.
V pripade vasho zaujmu o Narodny projekt c. V Aktivacia nezamestnanych a nezamestnanych s nizkou motivaciou odkazanych na davku v hmotnej nudzi vas radi privitame v UPSVR v Brezne, oddelenie ESF a AOTP, Razusova 40, cislo telefonu 6112080.


Rozpis lekarenskych pohotovostnych sluzieb v Brezna na april

1. piatok: Yzop, Sturova 49, 2. sobota: Yzop, 3. nedela: Aurum BB, Malinovskeho 2 A, 4. pondelok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., Banisko 1, 5. utorok: Afrodita, Nam. M. R. Stefanika 8, 6. streda: Aurum BB, 7. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 8. piatok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 9. sobota: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 10. nedela: Medikament, Kuzmanyho 1, 11. pondelok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 12. utorok: Medikament, 13. streda: Vitamin, Nam. M. R. Stefanika 31, 14. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 15. piatok: Yzop, 16. sobota: Vitamin, 17. nedela: Afrodita, 18. pondelok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 19. utorok: Afrodita, 20. streda: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 21. stvrtok: Aurum BB, 22. piatok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 23. sobota: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 24. nedela: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 25. pondelok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 26. utorok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 27. streda: Medikament, 28. stvrtok: Vitamin, 29. piatok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 30. sobota: Lekaren pri nemocnici, s. r. o.


Psychoviny

V krcme sa zhovaraju dvaja kamarati:
- Co ti je milsie? Zena alebo vino?
- To zavisi od rocnika.

...

- Tak stara, konecne sa ti splni zelanie: budeme byvat v drahsom byte ...
- Ano? A kedy sa budeme stahovat?
- Nikdy. Prislo oznamenie, ze zase zdvihli najomne.

...

Muz vojde do luxusnej restauracie a poziada casnika, aby mu priniesol pohar vody.
- Je mi luto, pane, ale kvoli jednemu poharu vody nemozeme obsadit stol.
- Tak mi doneste tri pohare.

...

- Pan riaditel, pokladnik zmizol bez stopy!
- Trezor ste uz prezreli?
- Ano, ale ani tam nie je.

...

Jano sa nesie na koni, za sebou vedie este ineho kona. Pista sa ho pyta:
- Pocuj, naco ti je ten druhy kon?
- Ale na namesti musim prestupit ...

...

- Vies, ze inzerat je naozaj ohromna vec?
- Ako si sa o tom presvedcil?
- No, dal som inzerat, ze sa mi stratili hodinky a hned na druhy den som ich nasiel pod postelou.

...

- Ako ste dosiahli, ze vam ludia uz nechodia po travniku?
- Dali sme tam cedulu s napisom: Len pre dobytok!

...

Svokra prisla na navstevu. Zat ju vita:
- Nadlho ste k nam pricestovali, mamicka?
- Kym sa vam nezunujem, deti moje.
- A coze tak nakratko?

- Vojak Blazecka, ako urcime svetove strany bez kompasu?
- Treba pocuvat spravy o pocasi, pan porucik. Tam vzdy povedia, odkial vietor fuka.

...

Jozo sa pyta Fera:
- Kde si sa vybral s tymi flasami? Do obchodu?
- Nie! Manzelka mi povedala, nech si zabalim svoje veci a vypadnem.

...

- Tak, ako sa citite v novych okuliaroch?
- Vyborne! Zrazu stretavam znamych, ktorych som nevidel cele roky.

...

Mlada mniska sa pyta matky predstavenej:
- Pobozkal ma mlady muz, co mam robit?
- Bez do kuchyne a rychlo zjedz citron.
- Preco?
- Aby ti zmizol ten stastny vyraz.

...

- Este vlani si mi vravel, ze som pre teba cely svet, - vycita manzelka manzelovi so slzami v ociach.
- Ano, ale odvtedy som znacne rozsiril svoje zemepisne znalosti.

(jp)

h0513l.jpg (24513 bytes)

P.Zifcak


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT