5. APRIL 2005 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

V noci z Bielej soboty na Velkonocnu nedelu sme si pospali o hodinu kratsie. V nedelu totiz zacal platit Stredoeuropsky letny cas, a preto sme rucicky hodin o druhej hodine posunuli na tretiu. Bola to jedna z poslednych zmien casu, pretoze podla nariadenia vlady z decembra 2001 si na Slovensku budeme prestavovat hodinky len do roku 2006. Hovori sa, ze tieto zmeny mnohym ludom sposobuju zdravotne problemy , okrem toho uspory elektriny kvoli letnemu casu su minimalne a v ostatnych rokoch stale klesaju. Nazory na tuto temu mapovala nasa anketa.


S anketovym mikrofonom


o letnom a zimnom case

Anna Sandorova, predavacka, Polomka:
- Podla mna posuvanie hodinovych ruciciek nie je dobre, hodina je dost na to, aby sa clovek preorientoval a zvykol si. Hlavne rano mam problemy, nechce sa mi vstavat, potom zas na jesen si neviem zvyknut. Cize zmeny casu by mali zrusit.

Ivana Jancova, na materskej dovolenke, Brezno:
- Zatial sme zmenu ani nezaregistrovali. Starsia dcera mala prazdniny a moja malicka dcerka je dobra, takze ona to vobec nepocitila. Ani mne osobne zmena casu nerobi problemy, musim skoro vstavat tak ci tak, takze som v cviku. Hodina mi sice chyba, ale ked sa hodinky posuvaju dozadu, mame viac casu. Mne to takto vyhovuje.

Lubka Fojtikova, studentka, Krupina:
- Mne zmena zimneho na letny cas vobec neprekaza. Vsetko je v pohode, mne to problemy nesposobuje. Moze to zostat po starom.

Eva Faskova, dochodkyna, Brezno:
- Na posuvanie hodin som si uz zvykla, aspon je na jesen dlhsi cas. Sice ked sa vraciame k povodnemu casu, je skoro tma. Ani rano mi to nerobi problemy, ved som uz dochodkyna. Pocula som, ze od buduceho roka by sa to malo zrusit, ale pre mna by to mohlo zostat tak, ako je. Mne to takto celkom vyhovuje, vecer je dlhsie svetlo.

Anna Golianova, kucharka, Brezno:
- Mne to nerobi problemy v ziadnom pripade, citim sa este mlada. Rano normalne vstanem a idem do roboty, aj ked vstavam v podstate o hodinu skor. Mne je to absolutne jedno. Pocula som, ze na niektorych ludi tieto zmeny posobia zle, hlavne na starsich.

Marian Spisiak, vodic, Brezno:
- Nemam s tymto problemy. Clovek ma pre seba viac casu, viac toho stihne, hlavne v lete. Mne je viac luto deti, kym sa preorientuju na takyto system. Luto mi je, ked rano budim vnuka. Po patdesiatke uz nepotrebujem spavat ako male dieta, staci mi tych sest, sedem hodin. Kvoli detom nariadenie o prestavovani hodiniek mozu zrusit, kvoli mne nemusia.

Lubica Kubaliakova, referentka, Brezno:
- Myslim si, ze taketo zmeny casu by uz na rok nemuseli byt, lebo ja ich zle znasam, ale ani deti si nevedia zvyknut. Rano sa mi zle vstava, neviem sa zorientovat, som nevyspata. No na jesen sa mi to paci, ja som nocna sova.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Posviatocne zamyslenie

Pominul predsviatocny ruch, aj velkonocne sviatky su uz minulostou. Kazdy sme ich prezili podla svojich predstav. Niektori doma v kruhu rodiny, poniektori usli do prirody. Asi tak, ako to kazdemu z nas vyhovuje vzhladom na vek i povahu.
Dievcatka netrpezlivo vyckavali kupacov, pre ktorych pripravili malovane i cokoladove vajicka. Ony tieto dni prezivaju asi inak ako my dospeli. Ale povedala by som, ze ich kupaci su ohladuplnejsi ako ich starsi “kolegovia”. Pomaly sa dostavam k tomu, o com chcem pisat.
Mozno to prehanam, ale zda sa mi, ze povodny raz Velkej noci sa akosi vytraca a mnohi kupaci sa priam predhanaju v tom, ako “svoje obete” zliat. Su bezohladni a priam so skodoradostnym usmevom oblievaju a oblievaju, neberuc na nic ohlad. Vrchol vsetkeho snad boli pondelkove televizne spravy a v nich zabery ako hasici v ktorejsi dedine zeny oblievali prudom vody priamo z hasicskej striekacky.
Nastastie nie vo vsetkych krajoch maju taketo zvyky. Zial, my zijeme v takom, kde sa bez necitliveho oblievania sviatky ani nerataju.

(ve)

Marcove koncerty

Sestnasteho marca v dopoludnajsich hodinach salu Zakladnej umeleckej skoly v Brezne zaplnili najmladsi posluchaci. Ucitelka Miroslava Potancokova im na dvoch vychovnych koncertoch pripravila zaujimave prekvapenie. Po vypocuti pestrych hudobnych a hereckych cisiel si deti z breznianskych materskych skol vyskusali, ake to je byt na mieste porotcov v sutazi SuperStar. Tieto koncerty patrili k najveselsim v nasej skole.
Najdolezitejsou crtou dobreho ucitela je jeho velke srdce, schopne pochopit a lubit ci uz lepsieho alebo horsieho ziaka. Dolezita je vsak aj jeho odbornost. Preto v nasej “zuske” poriadame kazdy rok ku Dnu ucitelov koncert. Kazdy z ucinkujucich ucitelov sa na par tyzdnov (kym nacvicuje skladbu na tuto prilezitost) ponori do pocitov ziaka pri cviceni ci predvadzani skladby, aby na vlastnej kozi prezil a preskumal rozne uskalia tejto stranky svojej pedagogickej prace. Tohtorocny ucitelsky koncert, ktory sa konal 23. marca, sa nam, myslim, vydaril. Dufame, ze zanechal aj u posluchacov prijemny a pozitivny zazitok.

Maria Longauerova

Par postrehov

Ach, tie nase cesty! Tento povzdych vodicov na adresu niektorych ciest v nasom okrese byva casty. Po tuhej zime veru nase cesty nevyzeraju vabne. Jamy, vytlky, drobny strk z posypu. Mozno by aj u nas pomohol vtipny napad z Presova, kde pocas jednej noci ktosi vsetky vytlky na cestach farebne zvyraznil dvojvyznamnou znackou, ktora sa objavila aj na niektorych stlpoch. Takto ich nevnimaju len soferi.

...

Casto nadavame na neskory odvoz smeti, ktore sa neraz hromadia vedla kontajnerov. Tentoraz vsak nechcem kritizovat technicke sluzby, ale tych, ktori tieto smeti hromadia. Na mysli mam plastove flase. Malokto totiz petflasu pred odhodenim do kontajnera pokrci. Vacsina ich tam hadze neporusene. Takto zaberu vela miesta, do kontajnera sa ich zmesti ovela menej a smetiari vlastne odvazaju vzduch.

(ob)

Uspechy breznianskej “ZUSky”

Marec sa v nasej skole niesol v znameni sutazenia. Dvaja mladi klaviristi a stvorica dievcat – flautistiek vycestovali do vzdialenych miest, aby zabojovali o najcennejsie umiestnenia.
Uz od skoreho rana 17. marca prichodili do Zakladnej umeleckej skoly v Roznave mali i vacsi ziaci, aby sa zucastnili na nadregionalnej sutazi v hre na klaviri. V konkurencii siedmych rocnikov si Breznania odniesli trofeje najcennejsie. Ziak Viliam Udic z triedy Dagmar Trangosovej ziskal prvu cenu a hned za nim na druhom mieste skoncila Jana Srnkova z triedy Marie Longauerovej.
V prijemnom prostredi, medzi sympatickymi ludmi a vo veselej nalade sa utuzili aj pekne priatelstva. My ucitelia sme sustredenym pozorovanim vykonov inych ziakov ziskali vyborny stimul i chut do dalsej prace.
Deti obdrzali rozkosne vecne ceny, ale hlavne dobry pocit, ze ich praca s ucitelom aj navyse svojich hodin sa naozaj vyplatila.
V ten isty den sa v Trstenej na Orave konala celoslovenska sutaz v komornej hre na drevene dychove nastroje. Ziacky Simona Ridzonova, Lucia Franova, Katarina Lepkova a Miroslava Sabakova z triedy Marianny Fasko – Rudasovej, ktore tvorili kvarteto zobcovych flaut, sutazili v stvrtej kategorii. Z osemdesiatich ucastnikov v siedmich kategoriach porota udelila iba tri prve miesta. Nase dievcata – Breznianky – mohli zazit velku radost, lebo jedno z tychto najvyssich oceneni ziskali prave ony.
Srdecne gratulujeme ziakom i ich ucitelom.

(ml)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT