5. APRIL 2005 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Aktivne opatrenia trhu prace

Pomoc uradu prace, socialnych veci a rodiny pri uplatnovani sa na trhu prace

Narodny projekt Vll: Zvysenie rozsahu a kvality sluzieb zamestnanosti prostrednictvom informacnych a poradenskych a odbornych poradenskych nastrojov a sluzieb

Ciel: modernizacia a rozsirenie poskytovania komplexneho suboru kvalitnych informacnych a poradenskych a odbornych poradenskych sluzieb uchadzacom a zaujemcom o zamestnanie, s dorazom na individualny pristup, so zamerom zvysit ich zamestnanost a aktivizaciu a takto ulahcit ich uplatnenie na trhu prace.
Specificke ciele projektu: 1. prevencia dlhodobej nezamestnanosti prostrednictvom uplatnovania informacnych a poradenskych a odbornych poradenskych nastrojov a sluzieb prisposobenych individualnym potrebam o zamestnanie; 2. zlepsovanie zamestnatelnosti uchadzacov o zaujemcov o zamestnanie prostrednictvom uplatnovania informacnych a poradenskych a odbornych poradenskych nastrojov a aktivit orientovanych na ziskanie a rozvoj klucovych kvalifikacii na prekonavanie prekazok pri hladani zamestnania a uplatneni sa na trhu prace; 3. poskytovanie informacnych a poradenskych a odbornych poradenskych sluzieb v procese identifikovania potrieb uchadzacov a zaujemcov o zamestnanie vzhladom na rozvoj individualnych schopnosti a zrucnosti potrebnych pre trh prace, posudenie schopnosti a odbornych zrucnosti v ramci matchingu; 4. modernizacia informacnych a poradenskych a odbornych sluzieb pomocou informacnych technologii.
Zaciatok projektov: v okrese Brezno – oktober 2004, realizovanie uhrad: do maja 2005, ukoncenie projektov: do juna 2005.

Cielove skupiny projektu: uchadzaci o zamestnanie (UoZ), zaujemcovia o zamestnanie (ZoZ), skupiny ohrozene stratou zamestnania, poskytovatelia sluzieb zamestnanosti, zamestnavatelia, ziaci, studenti, samostatne zarobkovo cinne osoby.
Aktivity realizovane v ramci projektu: poskytovat zrucnosti a kompetencie pre vyhladavanie a udrzanie zamestnania UoZ (profesijna orientacia, pracovno – pravne minimum, rozvoj socialno – psychologickych zrucnosti vratane minoritnych skupin...); vypracuvat a realizovat individualne akcne plany; diagnostikovat schopnosti a zrucnosti UoZ pre uspesne umiestnenie sa na trhu prace; realizovat resocializacne kurzy; vytvorit a rozvijat metody poskytovania informacnych a poradenskych a odbornych poradenskych sluzieb podporujucich resocializaciu socialne vylucenych osob; tvorit a rozvijat metody prace, vratane softverovej podpory; poskytovat komplexne informacne a poradenske a odborne poradenske sluzby pre znevyhodnenych UoZ s dorazom na obcanov so zdravotnym postihnutim; dobudovat existujuce a vybudovat nove kapacity informacnych a poradenskych a odbornych poradenskych sluzieb internou a externou formou.
Projekt je realizovany prostrednictvom § 43 zakona c. 5/2004 o sluzbach zamestnanosti a o zmene a doplneni niektorych zakonov v zneni neskorsich predpisov – odborne poradenske sluzby (dalej len zakon).
Odborne poradenske sluzby (OPS) na ucely tohto zakona su zamerane na riesenie problemov spojenych s pracovnym uplatnenim UoZ, na vytvaranie suladu medzi jeho osobnostnymi predpokladmi a poziadavkami na vykonavanie urciteho zamestnania, na ovplyvnovanie rozhodovania a spravania sa UoZ, ako aj na jeho socialnu a pracovnu adaptaciu.
Odbornu poradensku cinnost vykonava poradca, ktory ziskal vysokoskolske vzdelanie. Urad moze zabezpecit OPS prostrednictvom:
1. Individualneho poradenstva – formou individualneho rozhovoru odborneho poradcu podla § 43 ods. 3 zakona s UoZ a zahrna: komplexne zhodnotenie osobnostnych predpokladov a odbornych predpokladov UoZ, urcenie cielov potrebnych na navrat na trh prace, urcenie moznych prekazok pri dosahovani urcenych cielov, vypracovanie navrhu na prekonanie moznych prekazok pracovneho uplatnenia.
2. Skupinoveho poradenstva – formou OPS v skupine osob na prekonanie barier pracovneho uplatnenia spolocnych pre tuto skupinu. Urad zabezpecuje UoZ vedenemu v evidencii UoZ najmenej tri mesiace, vypracovanie individualneho akcneho planu (IAP) na podporu jeho pracovneho uplatnenia. IAP na ucely tohto zakona je pisomny dokument, ktory na zaklade posudenia osobnostnych predpokladov, schopnosti a odbornych zrucnosti UoZ urcuje druh a rozsah pomoci potrebnej na ulahcenie jeho pracovneho uplatnenia a vymedzuje na tento ucel konkretne postupove kroky. Po vypracovani a odsuhlaseni sa IAP stava pre UoZ zavazny. Odborny poradca s UoZ len spolupracuje a sprevadza ho, ale neprebera na seba zodpovednost za uchadzaca, vyzdvihne vyznam IAP ako jedneho z nastrojov, ktory napomaha UoZ orientovat sa vo svojej situacii a zaroven kedykolvek, aj v nepritomnosti odborneho poradcu umoznuje vratit sa k prijatym uloham a pracovat s nimi samostatne. Predpokladany cas realizacie IAP je tri mesiace a pocas realizacie IAP UoZ dodrziava periodicitu navstev uradu v zmysle zakona o sluzbach zamestnanosti (§ 34 ods. 8). UoZ, ktory ostava nadalej v evidencii, po uplynuti casu realizacie IAP, moze byt opatovne odoslany na vypracovanie IAP v zmysle dohody medzi oddelenim SS a oddelenim SOP.
Urad PSVR moze zabezpecit realizaciu IAP dvoma sposobmi: interne, externe (prostrednictvom dodavatela). Interne projekty vypracuva urad pri dodrzani jednotnych formalnych zasad projektov, nasledne ich zasiela na ustredie, kde su posudzovane a vyberane vyberovou komisiou ustredia. Pri externych projektoch sa urad pri vybere dodavatela riadi postupmi a zasadami obsiahnutymi v zakone c. 523/2003 Z. z. o verejnom obstaravani a o zmene zakona c. 575/2001 Z. z. o organizacii ustrednej statnej spravy v zneni neskorsich predpisov.

Odborne poradenske sluzby - § 43 ods. 7 zakona a Vyhlasky MPSVR SR c. 189/2004 Z. z., ktorou sa meni Vyhlaska MPSVR SR c. 31/2004 Z. z.
Urad poskytuje UoZ nahradu casti cestovnych vydavkov (dalej len prispevok) suvisiacich s jeho ucastou na aktivitach urcenych v IAP, ak o tuto nahradu pisomne poziada. Cestovne vydavky na ucely tohto zakona je cestovne hromadnymi dopravnymi prostriedkami z miesta trvaleho pobytu alebo z miesta prechodneho pobytu do miesta konania aktivit urcenych v IAP a spat, len ak sa tieto aktivity konali na uzemi SR. Poskytuje sa vo vyske preukazanych cestovnych vydavkov, ktore su vyssie ako 100 Sk; prispevok sa poskytuje vo vyske najviac 700 Sk mesacne. UoZ predlozi doklady (cestovne listky) najneskor do desiatich dni po ukonceni mesiaca, v ktorom vznikol narok na poskytnutie cestovneho prispevku; urad PSVR poskytne UoZ prispevok do konca mesiaca, v ktorom UoZ predlozil doklady na jeho preplatenie.

 

Ochrana lesov pred poziarmi

Lesne poziare zacinaju spravidla horenim podneho pokrytia. Spolocnym znakom lesnych poziarov a procesu ich rozvoja je postupne sirenie frontu plamena. Tato rychlost zavisi od hustoty, druhu a stavu rastlinneho pokrytia, jeho vlahy, od vlhkosti vzduchu a jeho teploty, charakteru a reliefu prostredia, klimatickych podmienok a rychlosti vetra.
Lesne poziare sa clenia na pozemne, korunove a podzemne. V prvej faze vznika pozemny poziar, ktory je charakteristicky horenim podneho pokrytia - rastlinneho porastu, stromoveho odpadu, krovin. Pozemny poziar moze za urcitych podmienok prejst do korunoveho poziaru, ktory je charakteristicky rychlym rozvojom, moznostou rychlej zmeny smeru sirenia, prenosom poziaru na velke vzdialenosti a vznikom velkeho tepla. V machovitej pode sa poziar moze preniest do hlbky - vznika podzemny poziar. Je charakteristicky skrytou, spravidla kruhovou formou sirenia zeravymi kanalikmi. Pri tychto poziaroch hrozi v dosledku vyhorenia korenov stromov nebezpecenstvo vzniku prepadlisk a zavalenie stromami.
Najcastejsou pricinou lesnych poziarov je neopatrnost a nedbalost ludi, resp. podcenovanie nebezpecenstva vzniku poziaru pri pouzivani otvoreneho ohna vo volnej prirode. Skoro 40 % lesnych poziarov bolo zapricinenych vypalovanim travy a suchych porastov, 32 % z celkoveho poctu lesnych poziarov vzniklo v dosledku zakladania ohnov v prirode.
Poziar v lesnom hospodarstve znamena pre majitela a uzivatela lesneho pozemku milionove priame skody. Na likvidaciu lesneho poziaru je nevyhnutne vynalozit obrovske financne naklady, skody sposobene uhynutim vyznamnych druhov hmyzu, obojzivelnikov, plazov, drobneho vtactva, drobnej zveri a znicenim chranenych druhov rastlin zostavaju nevycislitelne.
Legislativa na useku ochrany pred poziarmi urcuje aj financne postihy pre vinnikov lesnych poziarov: pravnickej a podnikajucej fyzickej osobe moze byt ulozena sankcia za vypalovanie porastov bylin, krikov a stromov alebo zakladanie ohna v priestoroch ci na miestach, kde by mohlo dojst k jeho rozsireniu, az do vysky 500 000 korun. Obcanovi moze za uvedene konanie ulozit Okresne riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru pokutu do vysky 10 000 korun. Pravo na nahradu skody sposobenej majitelom a uzivatelom lesnych pozemkov upravuje Obciansky zakonnik.

kpt. Darina Dianiskova, Okresne riaditelstvo HaZZ v Brezne


Kedy vychadza, kedy zapada v aprili

5. 6.13, 19,15, 6. 6.11, 19.17, 7. 6.09, 19.18, 8. 6.07, 19.20 (o 22.32 je Mesiac v nove), 9. 6.05, 19.21, 10. 6.03, 19.23, 11. 6.01, 19.24, 12. 5.59, 19.25, 13. 5.57, 19.27, 14. 5.55, 19.28, 15. 5.53, 19.30, 16. 5.51, 19.31, 17. 5.49, 19.33, 18. 5.47, 19.34, 19. 5.45, 19.36, 20. 5.43, 19.37 (o 01.38 Slnko vstupuje do znamenia Byk), 21. 5.42, 19.38, 22. 5.40, 19.40, 23. 5.38, 19.41, 24. 5.36, 19.43 (o 12.06 je Mesiac v splne), 25. 5.34, 19.44, 26. 5.33, 19.46, 27. 5.31, 19.47, 28. 5.29, 19.48, 29. 5.27, 19.50. 30. 5.26, 19.51.
Cas slnecneho svitu sa predlzi o 1 hodinu 36 minut. Slnko svieti na koniec mesiaca 14 hodin 15 minut.

Mgr. Jozef Pupis


Psychoviny

- Prosim vas, neviete kolko je hodin?
- To sice neviem, ale mozem vam ukazat, ako viem hadzat kamenom!

...

Dievcina nalieha na svojho mileho:
- Palko, je najvyssi cas, aby si prehovoril s mamou, ze si ma chces zobrat.
- Ale draha, to ma este cas ...
- Coze?! Chces cakat, kym z nej bude stara mama?

...

Manzelka pri navrate z oslavy vycita manzelovi:
- Pocuj Fero, ako si len mohol tarat take nezmysly? Este stastie, ze si nikto nevsimol, ze si uplne triezvy.

...

- Nenavidim Jana Hrcu!
- Aj ja nenavidim Jana Hrcu!
- Kolko mu dlhujes ty?

...

- Veris v lasku na prvy pohlad? - pyta sa jedna priatelka druhej.
- Pravdaze! Pozri sa na mojho manzela. Myslis si, ze by som si ho bola vzala, keby som sa na neho pozrela este raz?

...

V rodine, kde maju uz pat dcer sa konecne narodil syn. Po velkej oslave sa sused pyta:
- A na kohoze sa chlapec podoba?
- To nevieme, my sme sa mu do tvare doteraz nepozreli.

...

- Pan doktor, moze byt muzova hlupost dovodom na rozvod?
- Pravdaze, ale najcastejsie je to dovod na uzavretie manzelstva.

- Ja sa ozenim len s najvacsou spatou!
- Preco?
- Lebo pekna zena ma moze podvadzat.
- Ale to moze predsa aj ta skareda.
- Viem, ale aspon mi to nebude luto.

...

Rok po svadbe hovori manzel manzelke:
- Draha, ja ta stale milujem. Aj ty mna?
- Ano drahy, aj teba ...

...

Do obchodu so zvieratami pride zakaznik a krici:
- Vcera som si tu kupil siamsku macku a zistil som, ze vobec nie je siamska!
- To je mozne, - pripustil predavac, - ved sam iste dobre viete, ake vedia byt macky falosne.

...

Matka odisla na dva tyzdne z domu. Ked sa vrati, pyta sa malej Janky:
- Bol otecko smutny, ked som bola prec?
- Zo zaciatku nie, ale posledne tri dni bol cim dalej tym smutnejsi ...

(jp)

 

h0514i.jpg (15929 bytes)

Kresba: Ing. Jan Selest


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT