Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 13

CISLO

31

2. AUGUST  2005 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

LETNA KOFOLA PARTY

h0531i.jpg (20781 bytes) h0531j.jpg (14085 bytes) h0531h.jpg (17940 bytes)

Tropicke horucavy ostatneho juloveho piatka na namesti pod breznianskou vezou osviezila Letna kofola party. Jej ucastnikov privital raper MEC Vrabec, nechybali modna prehliadka, subor Ajka, kapela Stoleti nudy, predvadzanie radiom ovladanych modelov aut, sutaze o najsikovnejsieho vodica tychto modelov a v piti kofoly, malovanie na tvar ci docasne tetovanie.

Foto: Stefan Vozar, Ferdinand Hrablay

h0531g.jpg (16916 bytes) h0531m.jpg (16305 bytes) h0531k.jpg (21871 bytes)

Predseda NR SR Pavol Hrusovsky: “Mladezi chyba viac aktivneho zaujmu o verejny zivot.”

h0531l.jpg (9760 bytes)Predseda Narodnej rady Slovenskej republiky Pavol Hrusovsky sa zucastnil na stretnuti Krestanskodemokratickej mladeze v Myte pod Dumbierom aj tento rok. Pri tejto prilezitosti sme mu polozili par otazok.

o Stretnutie Krestanskodemokratickej mladeze sa realizuje uz patnastykrat. Ako hodnotite toto podujatie?
- Velmi dobre, aj ked som si zelal trosku lepsie pocasie. Ale napriek tomu sa tu zisla dobra partia nadsencov, z ktorych mnohi su tu po prvykrat. Zda sa mi, ze nas vystup na Dumbier uz nie je len politickou akciou Krestanskodemokratickeho hnutia, ale ze oslovuje aj ludi, ktorych zaujima, co robime a prichadzaju sem. Tesi ma, ze niektori sem prisli aj preto, aby sme spolu zazili zopar prijemnych chvil aj mimo oficialit a verejneho zivota.

o Dnes ste absolvovali vystup na Dumbier, pacilo sa vam?
- Kedze som tu nebol prvykrat, vedel som, co ma caka. Vzdy sa snazim s akousi lahkostou prekonat celu trasu, ktora nie je az taka narocna. Je to fantasticky pocit, ked sa po roku na Dumbieri dotknem dvojkriza, ktory pripomina viac ako len namahu, ktoru musime vynalozit pri vystupe hore. Priznam sa, potom sa tesim na chvilu, ked tam hore mozem v tichu a pokoji stravit zopar okamihov. Je to nieco, co naozaj posobi ako balzam na dusu.

o Pri vystupe ste mali moznost vidiet minulorocnu kalamitu. V mediach sa prezentuje predovsetkym kalamita vo Vysokych Tatrach. Kalamita v Nizkych Tatrach je v extremnejsom terene a vyziadala si vacsie pracovne nasadenie. Budete sa usilovat, aby Nizke Tatry dostali financne prostriedky z Europskej unie?
- Vsetky postihnute oblasti si zasluzia rovnaku pozornost, pretoze kalamita zasiahla do zivota tychto regionov. Budem trvat na tom, aby boli prostriedky prerozdelene spravodlivo a nielen tie z unie, ale aj zo statneho rozpoctu. Som presvedceny, ze ministerstvo podohospodarstva, ale aj generalne riaditelstvo statnych lesov koordinuje pracu na odstranovani nasledkov kalamity tak, aby obcania nemali pocit zvyhodnovania Vysokych Tatier pred Nizkymi. Po kalamite som navstivil Vysoke Tatry aj Nizke Tatry. Osobne som sa stretol s ludmi z Cierneho Balogu a z tohto regionu. Sme zodpovedni za to, aby sme boli spravodlivi ku vsetkym postihnutym oblastiam.

o Ako vidite sucasnu situaciu Slovenska v Europskej unii?
- Europska unia preziva obdobie, ktore sme nepredpokladali, ze moze v takom kratkom case po rozsireni nastat. Na druhej strane Slovensko ukazalo v mnohych rozhodnutiach svoju pevnost, schopnost principialne zastavat vlastne postoje. A to v otazkach, ktore povazujem z hladiska presadzovania narodnych a statnych zaujmov za dolezite. A to som si aj ja zelal.

o Co podla vas chyba slovenskej mladezi?
- Trosku viac aktivneho zaujmu o verejny zivot. Povazujem za velmi dolezite, aby sa mladi ludia angazovali a aby zacinali uz v komunalnej politike. To je miesto, kde sa mozu naucit spravovat verejne veci. Aby ovladali mechanizmy, ktore su nevyhnutne pre existenciu demokratickeho a pravneho statu. Ja osobne vkladam velku nadej do mladej slovenskej generacie. Je nasou povinnostou ziskavat mladez pre politiku, pre angazovanost sa vo veciach verejnych, pomahat im rozpoznavat aj problemy, ktore tato cinnost prinasa. To je uloha pre nas vsetkych.

o Podla coho sa vo svojom zivote riadite?
- Snazim sa byt vzdy principialny v presadzovani politiky KDH, ktora je konzervativna a zalozena na krestanskych hodnotach. Nie je to vzdy jednoduche. Ale byt presvedceny o tom, ze konam dobre, je mojim kredom v politike.

Martina Kvackajova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT