2. AUGUST 2005 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sme nablizku

P R E C O  P R A V  E J A?

... nemozem otehotniet, ked vacsina zien ma prave opacny problem. Tuto a  podobne otazky si, bohuzial, kladie stale este vela zien, hoci pravdupovediac, zbytocne. Ich zivot po neuspesnych pokusoch otehotniet sa stava nenaplnenym, plny problemov, s vysledkom casto veducim k rozpadu partnerstva. V dnesnej dobe, ktora den co den prinasa revolucne novinky vo vsetkych sferach zivota, je otazka neliecitelnosti neplodnosti partnerov zazehnana. Ake je stanovisko odbornika MUDr. Alexandra Sedibu z Iscare – centra asistovanej reprodukcie?

- Uplne jasne. Necakat, neodkladat vysetrenie s naslednou liecbou. Treba cim skor navstivit gynekologa alebo priamo specializovane pracovisko: Centrum pre liecbu neplodnosti. Najdolezitejsie je, aby sa stanovila presna pricina neplodnosti. Vysetrenia partnerskych parov su casovo nenarocne, robia sa ambulantne a su nebolestive. Dnes uz vieme doriesit takmer kazdy pripad neplodnosti. Mnozstvo liecebnych ukonov – pocnuc od uzivania hormonalnych tabletiek, az po najmodernejsie metody mimoteloveho oplodnenia a predimplantacnej genetickej diagnostiky (geneticke vysetrenie embrya pred jeho prenesenim do maternice) nam zvysuje istotu uspechu.
Pre lepsie pochopenie danej problematiky niekolko skutocnosti: Na Slovensku je asi 15 % neplodnych parov, pricom stale stupa neplodnost muzov. Az v 70 % neplodnych parov ma prave podiel muzsky faktor, cim sa zvysuje aj pocet zakrokov z indikacie muza. Muzska populacia pritom neudava zmenu libida alebo ine, ci uz zdravotne, alebo sexualne problemy. Pricinou zlych spermiogramov je hlavne chemizacia polnohospodarstva, konzumacia nekvalitnych potravin – vratane alkoholickych napojov a civilizacne faktory. Prave konzumacia nekvalitnych alkoholickych napojov (hlavne domacky vyrobenych destilatov, eventualne destilatov vyrobenych nespravnym technologickym postupom) je pravdepodobnou pricinou vyraznejsieho vyskytu zlych spermiogramov vo vasom regione.
Z uvedeneho vyplyva, ze uz davno neplati tvrdenie, ze neplodnost je len zenskym problemom. Zavadzanim novych vysetrovacich a  liecebnych metod - hlavne predimplantacneho genetickeho vysetrenia (vysetrenie embrya este pred jeho prenesenim do maternice) zaistime prenos len zdraveho oplodneneho vajicka a teda aj porod zdraveho dietata.
Rocne sa po liecbe neplodnych partnerov rodi priblizne 300 deti. Za pat rokov cinnosti ISCARE (Centrum pre liecbu neplodnosti v Bratislave) sa narodilo 750 deti a zavadzanim novych vysetrovacich metod tento trend stale stupa. Centrum spolupracuje s najlepsimi gynekologmi v okresoch, takze na kazde vysetrenie netreba dochadzat do velkej vzdialenosti.
Rada pacientom: Ak sa vas problem do jedneho roka neriesi, najdite si ine pracovisko.
Ako si vybrat centrum: Nechodte do zariadenia, ktore robi malo liecebnych cyklov (malo by robit najmenej 200 rocne, aby bol personal dobre trenovany). Pytajte sa na uspesnost – zvlast pacientov. Ak ma centrum poradovnik, to znamena, ze ludia vedia, ze cakaju na kvalitnu sluzbu. Ak poradovnik nema, asi je tam zbytocne chodit.
Blizsie informacie: MUDr. Alexander Sediba, ISCARE – centrum asistovanej reprodukcie, Sulekova 20, Bratislava, tel.: 02 54415544, 02 59207800, e-mail: sediba@iscare.sk.

 

Podnikatelske okienko

V doterajsich clankoch sme sa orientovali na informacie o moznosti ziskania kapitalu pre rozbeh alebo rozsirenie podnikania. V nasledujucich clankoch si povieme viac o najdolezitejsom dokumente, bez ktoreho bude vas napad realizacie malo uspesny. Tymto dokumentom je podnikatelsky zamer, nazyvany aj podnikatelsky plan alebo biznis plan. Zmyslom tvorby takehoto zameru je zosumarizovat a potom predstavit vasu podnikatelsku myslienku. Osoby, ktorym je urcena, su rozne - od bank, hodnotitelov europrojektov, klucovych zamestnancov, vlastnikov, az po privatne fondy a investorov - a od tychto ludi aj zavisi, co taky zamer bude obsahovat. My sa v tomto a v dalsich clankoch zameriame na vsetky podstatne informacie, ktore by mal spravny podnikatelsky zamer obsahovat.
Nasim klientom odporucame, aby si zostavili pisomny podnikatelsky plan aj v pripade, ak na financovanie chcu pouzit vlastne zdroje. Zaiste ich to chvilu zdrzi pred rozbehom ich cinnosti, no ziskaju neocenitelny sumar vsetkych moznosti a rizik spojenych s investiciou este pred tym, ako do nej vlozia svoje peniaze.
Prva cast, ktora sa vsak pise ako posledna, je zhrnutie. Zhrnutie projektu je najdolezitejsou castou planu (rozsah minimalne jedna strana), lebo po jeho precitani musi byt jasne, kto je realizatorom projektu, kde sa bude realizovat, o ake vyrobky (sluzby) a trhy pojde, ake kompetencie maju klucove osobnosti v podniku, kolko to bude stat a co z toho moze kto ziskat. Zamerom zhrnutia musi byt presvedcivy obraz o podnikovych cieloch a strategii ich dosiahnutia. Ludia, ktori budu hodnotit vas zamer, maju zvacsa malo casu a mozu studovat podnikatelske plany od mnohych inych ludi. Jasne a jednoduche zhrnutie moze byt zakladna, ktora im moze pomoct zhodnotit plan pozitivne. Tiez im posluzi na identifikaciu silnych stranok a dovodov, preco si navrh zasluzi podporu.
Druhou castou je opis firmy, jej minulosti a sucasneho stavu. Dolezite je zamerat sa na zakladnu myslienku, ciele, dovody vzniku. Odporucame opisat aj z akych zdrojov realizujete (planujete realizovat) svoje aktivity, kolko zamestnancov mate, kto su vlastnici a kto riadi firmu, tiez ich schopnosti, prax a vzdelanie.
Tretou castou bude opis vyrobku (sluzby) a jeho vyrobny proces (proces poskytovania sluzby). Tato cast zvacsa zacina problemom, ktory sa ma riesit (medzera na trhu) a k nemu ponuknete navrh zakladneho riesenia vo forme vlastneho vyrobku (sluzby). V opise odporucame zmienit sa o dolezitych funkciach, ale nie je vhodne zaoberat sa technickymi podrobnostami. Opis a funkcie vyrobku/sluzby by mali byt popisane terminologiou, ktorej porozumie aj bezny clovek. Tato kapitola zameru obsahuje aj vyrobny cyklus, teda opis od vstupu surovin, cez vyrobu az po distribuciu vyrobku k zakaznikovi. Popis by mal obsahovat dodavatelov a sposoby dodavok materialov. Treba uviest aj strucny popis podnikatelskych objektov a zmienit sa o strojnom vybaveni. Potreba pracovnikov pri zacati vyroby a po pripadnom zvyseni predaja je dolezita, ako aj zaciatocna vyrobna kapacita.
V stvrtej casti definujete svoj trh a odberatelov (zakaznikov). Na tomto mieste zdovodnite, preco by mal niekto kupovat vase produkty (dopyt na trhu) a vyjadrite sa k moznosti rastu predaja. Ak budete pouzivat ciselne udaje, ich doveryhodnost zvyste uvedenim ich zdrojov (napr. prieskumy). Treba sa venovat tiez konkurencii, ktora posobi alebo v buducnosti moze vzniknut na rovnakom trhu, tzn. pomenujete aj pripadne bariery na vstup do odvetvia pre ine subjekty (napr. licencie, prax, vzdelanie).
Vsetky potrebne informacie o tejto problematike dostanete v kancelarii CPK Brezno (budova Horehronskeho muzea v centre Namestia gen. M. R. Stefanika).

Svoje postrehy, namety alebo nazory zasielajte na e-mailovu adresu brezno@cpk.sk, alebo na adresu redakcie.

Bc. Alexander Botev, CPK Brezno


h0531s.jpg (24872 bytes)

     Kresba: Peter Zifcak

TOP /7/ seven Brezna 2005

Pre vas pripravila 2. rocnik ankety TOP /7/ seven. Dovolte nam, aby sme vam predstavili stvrtu kategoriu – TOP lekar a piatu kategoriu – TOP ucitel. Tieto dve kategorie su specificke tym, ze jednotlivych nominantov si vyberu obcania sami. Zvolte si vasho Top lekara a odoslite mu svoj hlas formou SMS v tvare: meno a priezvisko (lekara) zameranie (napr. Zubar), vase meno a priezvisko, tel. cislo, alebo TOP ucitela a odoslite mu svoj hlas formou SMS v tvare: meno a priezvisko (ucitela), posobenie (napr. ZS Pionierska 4), vase meno a priezvisko, tel. cislo. SMS spravu odoslite na tel. cislo 0907 689549 a budete zaradeni do zrebovania o DVD prehravac!
V poslednych tyzdnoch sa stretavame s roznymi otazkami verejnosti. Preto sa manazerka agentury Aybee Zuzana Milanova rozhodla odpovedat na niektore z nich:
* Pozorne sledujem informacie o pripravovanej akci, ale nikde som sa zatial nedocital, kedy sa dozviem vysledky ankety.
- Vysledky ankety budu zverejnene na slavnostnom galavecere 14. septembra o 19. hodine v mestskom dome kultury.
* Na minulorocnom podujati som sa mala moznost stretnut s viacerymi znamymi tvarami, ktore mozem spoznat len z televiznej obrazovky. Ako to bude teraz?
- Cely program je este v stadiu uzatvarania, ale snazime sa pripravit ho rovnako ako pre mladych, tak aj pre starsich, aby si kazdy mohol najst to svoje. Som velmi rada, ze pozvanie prijala Zuzana Belohorcova, ktora bude cele podujatie moderovat. Mladi si urcite pridu na svoje pri vystupeni Daniely Edlingerovej a Stevka Chleba. O zabavu sa postara skupina P.S., ako aj nezabudnutelne duo zo zabavnej relacie Robo Kajzer a Peter Melus a vela inych.
* Pred rokom som sa s celou rodinou zucastnila na prvom rocniku a stretla som sa s prijatelnym vstupnym. Ake bude tento rok?
- Tento projekt je o ludoch a pre ludi. Je prijemne ocenit ich za pracu, ci je to lekar, podnikatel, alebo osoba posobiaca vo verejnom zaujme. Agentura Aybee sa preto rozhodla pre vstupne, ktore si bude moct dovolit naozaj kazdy. Vstupenky je mozne kupit v mesiacoch august – september v TIK-u za 129 korun.
* Akym sposobom bude prebiehat anketa TOP /7/ seven?
- Anketa ma dve formy. Tou prvou a zaroven novinkou je SMS hlasovanie, viac sa dozviete z tyzdennika Horehronie. Ta druha je prostrednictvom anketovych listkov, ktore budu distribuovane do 68 miest okresu Brezno. Na uzemi mesta sa s anketou mozete stretnut v podnikoch, baroch, restauraciach, instituciach, organizaciach i “na ulici”. Mozem prezradit, ze pre jedneho stastlivca z tych, ktori sa zapoja do ankety spominanou druhou formou, je pripravena cena farebny televizor v hodnote 20 000 korun.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT