9. AUGUST 2005 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sutaz o knihu

Vilma Jamnicka: Elixir mojho zivota

“V mojom minulom zivote, ked som bola zobravym mnichom a bojovnikom kung-fu v Cine, bol to prave Milan Knazko, co so mnou znasal zivot v klastore. Ked som sa s nim v tomto zivote osobne stretla, citila som, ze uz sa pozname. V minulom zivote sme sa len nahodne a zriedkavo stretavali, pretoze tito mnisi nemozu chodit vo dvojici. Pri svojej navsteve teraz v sucasnosti ma Milan Knazko poziadal, aby som mu urobila horoskop. Aj ked nerada, z obavy, ze budem musiet hovorit aj zle veci, vzdy som vyhovela kazdemu hercovi, ktory ma o to poziadal. Svoju pociatocnu nevolu som vyjadrila tym, ze som na znamenie Panny, v ktorom sa pan Knazko narodil, zniesla vsetky negativa sveta. No on ani brvou nepohol, ani tien mu nepresiel tvarou, co ma celkom zarazilo. Milan Knazko je ako velmi stara dusa, ktora presla nielen vsetky utrpenia, ale aj slavy sveta. Teraz je hladacom pravdy. V minulosti bol uz totiz raz knazom, a tak tuto ludsku vlastnost ma v krvi, lenze je milosrdny aj tam, kde uz naozaj netreba. Patri k ludom, ktori v sebe objavuju stale nieco nove a nove, lebo v minulych zivotoch toho vela zazili...”
Toto je uryvok z knizky spomienok, ktora predstavuje takmer sto rokov zivota Vilmy Jamnickej. Jej velkou laskou bolo a je divadlo, ale aj astrologia. Pani Jamnicka sa v tomto roku doziva 99 rokov! Prezit storocie znamena byt sucastou dejin a sucastou historickych zmien, respektovat svet vo vsetkom, co prinasa doba. Nie je vzdy lahke zmierit sa s tym, co do nasho zivota zasiahne. Ak to zmenit chceme a mozeme, urobme to. Ak nie, nechajme veci volne plynut... Pani Jamnicka sa tesi z kazdeho preziteho dna. O tom je aj knizka Elixir mojho zivota, ktoru napisala Marika Studenicova. V spolupraci s vydavatelstvom Ikar sme pre vas pripravili sutaz, v ktorej mozete tuto knihu vyhrat. Vase listky s kuponom, odpovedou na otazku, menom, adresou a telefonnym cislom cakame v redakcii do 17. augusta. Meno vyhercu uverejnime 23. augusta.

(ag)

Otazka: Kolkych rokov sa v tomto roku doziva Vilma Jamnicka?

Kupon – Elixir mojho zivota

Sme nablizku

“Vcera moja trojrocna dcerka velmi vystrajala a ja som urobila to, co nikdy doteraz: capla som jej po zadocku. Teraz ma to velmi mrzi ...”
Nie som specialista na deti a klientke som do telefonu odpovedala, ale neda mi, aby som sa k problemu nevyjadrila aj takto. Jednak kvoli mojej klientke, pretoze napisane slovo ma svoju vahu, vzdy vacsiu ako povedane (obcas sa mi stane, ze mi klient povie: “Vzdy ma chcete len utesit”). A tiez preto, ze pripad urcite nie je len jej zalezitost.
Dieta musi mat pevne hranice. Nemoze sa spravat podla svojich nalad, nemoze robit to, co mu napadne. Je mnoho veci, ktore su pren nebezpecne. Vyrasta do spolocnosti, ktora ma svoje pravidla. Je v zaujme dietata, aby sa ucilo kontrolovat, spravat nalezite situacii. Je v zaujme dietata, aby svoje emocie prejavovalo sposobom, ktory je unosny. Je v zaujme dietata, aby sme mu nedovolili nicit predmety, nabytok, hracky. V zaujme dietata kontrolujeme jeho vecerne prichody domov a nedovolujeme mu chodit s kamaratmi, ktori ho tahaju k zlemu. Je v zaujme dietata, aby sa naucilo respektovat nami dane hranice ...
Spomenute capnutie po zadocku nebol trest. Bol to len dorazny prikaz “A dost!” Dieta zostalo zarazene, pretoze nieco take doteraz nezazilo. Zasah matky bol neobvykly, ale primerany situacii (rozobrali sme ju, preto to tak hodnotim). Je dobre este na druhy den sa k situacii vratit a vysvetlit. Co vobec nie je dobre - a obcas sa matkam stava - capnut dietatu a vzapati ho objimat a bozkavat. Dieta citi, ci ho rodic lubi, alebo nie. Aj drobec dokaze pochopit, ze niektore veci robit proste nemoze. Ak citi, ze ho mama lubi, snazi sa ich nerobit preto, aby maminka nebola smutna, sklamana z neho. Ak dieta citi, ze ho rodic nelubi, nerobi veci len zo strachu pred trestom.
Vyjadrenie nasich emocii je druha zalezitost. Nahnevat sa je normalne, nemat naladu je normalne, byt smutny je normalne, ale kedze sme pre dieta vzorom, mali by sme mu byt prikladom v zaobchadzani s emociami. Ak prideme nahnevani z prace, je to normalne, mali by sme vsak dokazat zobrat bicykel a ist zlost vypotit, aby nam neuletela neadekvatne a nekontrolovane. Ak nas dieta “vytoci” tak, ze sa neovladneme a potom nas to mrzi, treba na druhy den situaciu rozobrat (stava sa to hlavne pri nasich “pubertiakoch”). Ak nas hryzie svedomie, nepomoze, ze dieta budeme objimat - nasmu vztahu najviac pomahaju spolocne stravene, pre oboch prijemne chvile.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

TOP /7/ seven Brezna 2005

Pre vas pripravila 2. rocnik ankety TOP /7/ seven. Dovolte nam, aby sme vam predstavili siestu kategoriu – TOP spolocnost a jej nominantov. Zvolte si tu vasu TOP spolocnost a odoslite svojmu favoritovi hlas uz teraz formou sms v tvare: TOP – nazov spolocnosti, vase meno a priezvisko, telefonne cislo, odoslite ju na tel. c. 0907 689 549 a budete zaradeni do zrebovania o DVD prehravac! Tu su nominovani:

1. Elena Fatunova – CBA - spolocnost vznikla v roku 1991 ako velkoobchod s pivom a tovarom pre gastro zariadenia. Ma 160 zamestnancov, 14 maloobchodov po celom regione a 4 pohostinstva. V roku 2001 vytvorila spolu s dalsimi piatimi velkoskladmi spolocnost Real Market SK, s. r. o. K tomuto kroku pristupila, aby odstranila tlak prichadzajucich zahranicnych obchodnych retazcov na nas trh, cim sa podarilo vyrazne zlepsit ceny a rozsirit sortiment. V roku 2004 sa stala clenom spolocnosti CBA SK, a. s., ktoru tvori 12 akcionarov a 600 maloobchodov po celom Slovensku. CBA SK, a. s., sa v roku 2005 stala clenom CBA Kereskedelmi, Kft. so sidlom v Budapesti a zastresuje okrem Slovenska aj Chorvatsko, Slovinsko, Litvu, Bulharsko, Rumunsko, Polsko, Taliansko, Bosnu a Hercegovinu. Prioritou spolocnosti je znizit nezamestnanost v regione rozsirovanim obchodnej siete, ponukat zakaznikovi kvalitne vyrobky za nizke ceny a siroky sortiment cerstveho tovaru.

2. Fuchs OIL CORP. (SK), spol. s r. o. - vo svojich 80 spolocnostiach zamestnava viac ako 4000 pracovnikov, ktori prinasaju na celosvetovy trh vysoku kvalitu svojich vyrobkov. Dosledny pristup k praci na vsetkych urovniach zabezpecuje, ze koncern Fuchs patri k najvacsim olejarskym spolocnostiam na svete. Historia koncernu siaha do 30-tych rokov minuleho storocia, kedy si v roku 1931 v Nemecku zalozil firmu p. Rudolf Fuchs na dovoz a predaj vysokokvalitnych rafinerskych produktov z Pensylvanie. Firma sa od svojho vzniku popri vyrobe a predaji beznych olejov a maziv dokladne venovala vyvoju a vyskumu v danej oblasti, a tak postupne otvarala svoje pobocky na celom svete. Zaciatkom 90-tych rokov boli vsetky aktivity zamerane na jednu oblast: obchodovanie s mazivami. Najsilnejsi odbyt bol v Zapadnej Europe, v Severnej Amerike a na trhoch Azie. V roku 1992 vznikla na Slovensku firma Fuchs - Petrochema, spol. s r. o., so sidlom v Dubovej ako dcerska spolocnost nemeckeho Fuchs Petrolub AG a slovenskej Petrochemy, a. s., Dubova. Od svojho vzniku v roku 1992 sa svojimi vyrobkami v oblasti olejov a priemyselnych maziv zaradila medzi vyznamne olejarske spolocnosti posobiace na Slovensku. Petrochema, a. s., odpredala svoj podiel spolocnosti Fuchs Petrolub AG, a preto doslo aj k zmene nazvu spolocnosti na FUCHS OIL CORP. (SK), spol. s r. o. Sortiment spolocnosti je zlozeny z vysoko kvalitnych maziv pre najsirsie oblasti pouzitia, od priemyslu az po automobilizmus, od stavebnictva po polnohospodarstvo. Okrem standardnych vyrobkov a produktov vyvijanych na mieru, poskytuje aj siroku skalu poradenskych a servisnych sluzieb tykajucich sa olejov a maziv. Firma svojim zakaznikom dodava: automobilove oleje Titan, maziva pre motocykle Silkolene, priemyselne oleje, plasticke maziva, antikorozne kvapaliny, rezne kvapaliny a ekologicke maziva. Dlhorocne skusenosti a trvaly dialog s uzivatelmi pomahaju firme udrzat spickovu poziciu v kvalite vyrobkov, orientaciu na zakaznika a inovacie. Trvale zvysovanie urovne kvality je pre firmu Fuchs prioritou. Firma ma 12 zamestnancov a vyse 400 zakaznikov na slovenskom trhu. Medzi najvyznamnejsich patria: Volkswagen, ZF Sachs, Zeleziarne Podbrezova, US Steel, INA.

3. Lesy mesta Brezno, s. r. o. - jedinym spolocnikom je mesto Brezno, hospodari na lesnych pozemkoch mesta Brezna a na prenajatych lesnych pozemkoch drobnych vlastnikov s celkovou vymerou 7,5 tis. ha. Velku cast vymery, viac ako 2000 ha, tvoria ochranne lesy. Su to predovsetkym vysokohorske lesy, lesy v pasme kosodreviny a lesy s prevahou funkcie ochrany pody. Vyznamnou ulohou spolocnosti LMB je hospodarit podla zasad trvalo udrzatelneho hospodarenia v lesoch. Vytvaraju sa tak predpoklady aj pre tzv. vseobecne uzivanie lesov obcanmi. Pri charakteristike spolocnosti LMB nemozno obist skutocnost, ze 19. novembra 2004 postihla Lesy mesta Brezno veterna smrst, ktora sposobila rozsiahle skody na lesnych porastoch. Celkove jej padlo za obet viac ako 200 tisic m3 drevnej hmoty, co predstavuje viac ako sestrocnu tazbu spolocnosti. Vedenie spolocnosti v zaujme, co najrychlejsieho spracovania kalamity a minimalizacie strat, si do hospodarskeho zameru na rok 2005 dalo ambicioznu ulohu: spracovat vacsinu kalamity do konca tohto roka. Zaroven spolocnost spracovala projekt na obnovu a zabezpecenie kalamitnych ploch a podala ziadost o financny prispevok zo strukturalnych fondov EU. Spolocnost sa musela vysporiadat aj s narocnym uvolnovanim statnej cesty I/72 vuseku Jaraba – Certovica tesne po 19. novembri 2004, so spracovanim kalamity bezprostredne suvisiacej s touto cestou v maji a juni tohto roka, ako i s leteckym postrekom proti podkornikom. Okrem spracovania kalamity spolocnost cakaju narocne ulohy pri obnove poskodenych porastov tak, aby i buduce generacie sa mohli tesit z krasnych a zdravych breznianskych lesov ...

4. Firma Prespol Brezno, s. r. o. - je etablovana na trhu v regione mesta Brezna uz desat rokov. Zaobera sa obchodnou cinnostou v oblasti predaja hutnickeho materialu, stavebneho materialu, spojovacich materialov, zateplovacich systemov, sadrokartonovych systemov a farieb. Ostatna cinnost spociva v sluzbach zakaznikom ako je: sekanie, pilenie, palenie a zabezpecenie rozvozu materialov priamo ku zakaznikovi. V obdobi poslednych dvoch rokov si firma uspesne buduje svoju poziciu v oblasti stolarskej vyroby, kde sa zameriava prevazne na vyrobu drevenych eurookien, exterierovych a interierovych dveri, nabytkov na mieru a drevenych altankov. Produkty stolarskej vyroby su certifikovane a znesu narocne kriteria certifikatov ISO. Cielom do buducnosti je v plnej miere uspokojit poziadavky a potreby zakaznikov vybudovanim novej predajne materialov a s tym suvisiace rozsirenie sortimentu. Firma by chcela rozsirit kapacitu stolarskej dielne, a tym pokryt rozsiahlejsie pole posobnosti ako aj vybudovat si sirsie portfolio zakaznikov. Jej prvoradym zaujmom je pokracovat v nastolenom kvalitativnom trende a uspokojit tak vsetkych zakaznikov.

5. Spolocnost Mostaren KVP, a. s., bola zalozena v roku 2000 v sidle okresneho mesta Brezno ako spolocnost s rucenim obmedzenym. Jej hlavnym cielom bolo presadenie sa na domacom aj zahranicnom trhu vyrobou ocelovych konstrukcii. Vzhladom na poziadavky vyvoja spolocnosti firma Mostaren KVP, a. s., presla dolezitymi zmenami. V roku 2001 zmenila pravnu formu na akciovu spolocnost. V casoch silnejucej konkurencie ponukala a ponuka rychle a komplexne riesenia pre vyrobu ocelovych konstrukcii a vystavbu priemyselnych stavieb. Rozpadom niektorych vacsich firiem spolocnost vsadila na ludske zdroje, a to ziskanim vysoko kvalifikovanych odbornikov v oblasti vyrobneho procesu, marketingu a zaroven nezabuda na kvalitu svojej produkcie, co potvrdzuje aj spokojnost zakaznikov. Vykonava projekcne prace, inziniersku cinnost, konstrukcne prace a vyrobnu cinnost. V roku 2004 zaviedla a pouziva System manazerstva kvality - STN EN ISO 9001:2001. Mostaren KVP, a. s., sa podielala na realizacii projektov, medzi ktorymi su napriklad Skloplast Trnava, PSA Peugeot – Citroen Trnava, Entrico Ruzomberok, Autosalon Peugeot Bratislava.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT