Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 13

CISLO

40

4. OKTOBER  2005 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Michalske hody

Aj napriek uprsanemu pocasiu sa uplynuly vikend na Michalskych hodoch v Pohronskej Polhore zislo mnozstvo ludi. A bolo sa na co pozerat. Ved tamojsi obecny urad pripravil mnozstvo lakadiel pre dospelych aj pre deti. Uz v piatok divadelny subor Daxner z Tisovca pricestoval s komediou Angelika. V sobotu uderom deviatej hodiny odstartovali Michalsky jarmok, kde okrem textilu predavali aj tradicne jarmocne srdiecka. Okoloiduci sa mohli osviezit v krcmickach zriadenych vo dvoroch i v Krcme u Blumentala v byvalom Zidovskom dome, kde ponukali aj dobre jedlo. Vystavu Plody zeme v tomto roku pre rekonstrukciu kostola umiestnili v obecnom urade. Okrem nej navstevnici mohli vzhliadnut aj vystavy drevenych plastik a fotografii. Ani silny obednajsi dazd neodradil furmanov od sutaze, v ktorej otestovali svoje kone v tahani dreva na presnost a na silu. Dozinkovy program o tretej popoludni spestrilo vystupenie folklorneho suboru Brezinky z Polomky a od piatej preplnena sala kulturneho domu tlieskala heligonkarom. V tom istom case sa v kaviarni rozprudila zabava na detskej diskoteke. Nedela zacala slavnostnou svatou omsou, pokracovala vystupeniami domacich skolkarov, detskeho divadelneho suboru Pramienok a koncila detskou SuperStar.

h0540f.jpg (12845 bytes) h0540g.jpg (16929 bytes) h0540i.jpg (20670 bytes)

Foto: Peter Bercik


Primator Brezna pozyva obcanov na stretnutie so zastupcami mesta, na ktorom budu prediskutovane aktualne otazky zo zivota mesta

Termin a miesto stretnutia:
utorok 4. oktobra o 16.30: polnohospodarske druzstvo Dumbier streda 5. oktobra o 16.30: zimny stadion, klubovna na 1. poschodi stvrtok 6. oktobra o 16.30: Zakladna skola MPCL Mazornikovo piatok 7. oktobra o 16.30: zasadacia miestnost na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 3 utorok 11. oktobra o 16.30: jedalen Stredneho odborneho ucilista Mazornikovo streda 12. oktobra o 16.30: Zakladna skola Pionierska 2 stvrtok 13. oktobra o 16.30: Bujakovo - stara skola piatok 14. oktobra o 16.30: Materska skola Bastova - Zadne Halny o

 

Na stuzkovej budu opaleni

Jazykovy studijny pobyt na Malte caka sedem gymnazistov z Brezna. Oplatilo sa im pocuvat vysielanie OKEY radia, pretoze zo styridsiatich finalovych sedmiciek sa pretelefonovali az k vitazstvu. V nedelu 2. oktobra nastupili na viedenskom letisku do lietadla, aby po piatich tyzdnoch vzdelavania i sladkeho nicnerobenia im triedna profesorka Mgr. Adelina Cejteyova 9. decembra pripla maturitne stuzky.
Ak si spominate, sutaz eterom letela este pred prazdninami a ulohou hracov bolo zalozit sedmicku, pocuvat radio a vediet odpovedat na otazky. Kedze telefonaty z radia boli aj pocas vyucovania, podakovanie studentov patri profesorom za ich tolerantny pristup, lebo aj ich zasluhou sa breznianskym maturantom podarilo vyhrat. Zaujimavu sestku dievcat dotvara Tomas Ostransky, ktory ma po gympli namierene na elektrotechniku alebo na informatiku. Rozhodol sa, ze pocas pobytu bude dozerat na baby, ved Slovenky patria medzi najkrajsie zeny a na jazykove kurzy chodia mladi ludia z celeho sveta. Anka Snopkova, hoci sa anglictinu uci sedem rokov, ma zalusk na studium nemciny. Na pobyt sa tesi najma preto, ze na stuzkovej budu vsetci krasne opaleni. Barboru Kralikovu lakaju medzinarodne vztahy, preto sa rozhodla cez prazdniny h0540h.jpg (19566 bytes)absolvovat jazykovy pobyt na Malte. Ked si ho objednavala, netusila, ze Maltu v tomto roku navstivi dvakrat. Tatianu Matisovu a Danku Boselovu ocarila zahradna architektura, Kamila Dudasova chce byt lekarka a Ivana Malusova prekladatelka anglictiny. Vsetci sa anglickemu jazyku venuju viac ako sedem rokov a jazykovy pobyt je pre nich prilezitost zdokonalit sa v tomto dnes uz pre zivot nevyhnutnom svetovom jazyku. Tyzdenne ich caka dvadsat hodin anglictiny. Uvedomuju si, ze maturita klope na dvere, preto su odhodlani ucit sa aj ostatne predmety. Ktovie, ako to zvladnu, ked predpoved pocasia je skor na vylihovanie na plazi, ako na chladnokrvne “sprtanie”? Nezavidime, ale taky jazykovo-slnecny kurz by urcite bodol. Krasny pobyt!

Maria Sajgalikova

Stastna sedmicka (zlava dole) Boba, Anka, Kamila, Tana, (zlava hore) Danka, Tomas a Iva.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT