4. OKTOBER 2005 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Valastianky varia na Valastianskej hudobnej jeseni

Nedela ako kazda ina. A predsa trocha vzacnejsia, trocha nevsedna. Nedela 25. septembra bola zaciatkom uz tradicneho podujatia Valastianskej hudobnej jesene. Cim inym privitat jedno z najkrajsich obdobi v roku - jesen - ako spevom a hudbou? Priestory Kulturneho domu vo Valaskej sa prave v tuto nedelu ozyvali rezkymi tonmi dychovej hudby Cementon z Banskej Bystrice a Dychovej hudby z Valaskej pod taktovkou dirigenta Jana Jenca. Desiatky ludi v hladisku s nadsenim tlieskali umeniu tych, ktorym ucarovala hudba. Tych, ktori svoj volny cas venuju uslachtilemu cielu - nacviku skladieb od roznych skladatelov, aby posluchaca uputali a potesili. Vsetci pritomni v sale sa mohli presvedcit, ako hudba a spev povznasa dusu i telo.

h0540d.jpg (14497 bytes) Sprievodnou akciou tohto hudobneho popoludnia bol aj krst publikacie Valastianky varia, ktoru vydal Obecny urad a Miestny odbor Matice slovenskej vo Valaskej. Aktu krstenia sa ujali rodak, vyznamna osobnost, sefdirigent Statnej opery Mgr. Pavol Tuzinsky a starosta obce Ing. Emil Gröne. Mgr. Tuzinsky kytickou muskatov ozdobenu varesku namacal do pravej valastianskej zincice, ktoru na tento ucel darovalo ovciarske spolocenstvo, a pozehnal nevelku publikaciu, aby ona priniesla radost a potesenie vsetkym, ktori z nej budu cerpat pre zivot. Starostovi, ktory sa velkou mierou pricinil o vydanie publikacie, odovzdal darcek - CD-cko Antonin Dvorak: Kantata pre sola, zbor a orchester. Na zaver tohto mileho podujatia si pripili zincicou a autorka textu Ing. Anna Fischerova povedala:
“Som rada, ze tato utla knizka uzrela svetlo sveta. Ponukam v nej jedla nasich starych a prastarych mam. Nie honosne. Jednoduche, ale s laskou pripravovane upracovanymi rukami nasich mam. Moja vdaka patri vsetkym, ktori sa na vydavani knizky podielali. Starostovi obce, vsetkym clenom komisie kultury, vzdelavania a sportu, pracovnikom obecneho uradu, najma Ing. Petrovi Batkovi, pani ucitelke Gabriele Longauerovej, ktora urobila jazykovu upravu, mojej rodine za trpezlivost. V neposlednej miere dakujem svojim dvom, dnes uz viac ako 90-rocnym mamickam, ze mi svojimi pamatami pomohli a umoznili napisat publikaciu Valastianky varia. A na zaver patri moja vdaka panovi Karolovi Lickovi z HLP grafik, ktory nesetril ani svoj volny cas a velmi ochotne nam vychadzal v ustrety."

(bl) Foto: Ing. Albin Haber

h0540c.jpg (16477 bytes)

Helpania na Festa del Pane

h0540b.jpg (20588 bytes)V dnoch od 22. do 26. septembra sa 25-clenna skupina, pozostavajuca z folklorneho suboru Priehyba, detskeho folklorneho suboru Jastierka, ludoveho vyrobcu a pekarok, vedena starostom Helpy Jozefom Fillom zucastnila na Festa del Pane v talianskom Savigliane. Na tomto folklornom festivale sa stretlo sestnast suborov z Bieloruska, Francuzska, Polska, Rumunska, Bieloruska, Irska, Madarska a zo Slovenska.
Narocny kolotoc pecenia tradicnych kysnutych kolacov - domaceho chleba, “kapustanikov”, makovnikov, tvarohovych kolacov, predvadzania ludovych remesiel a tradicnej kultury sa striedal s pracovnymi stretnutiami, na ktorych riesili problemy zucastnenych skupin z Europy v oblasti agroturistiky, zachovavania tradicnej kultury a vplyv tradicii na mladych ludi.


h0540l.jpg (17265 bytes)Pocas festivalu helpianske pekarky napiekli chlieb a pecivo z 90 kg muky. Vyrobky boli urcene na testovanie, ale aj do predaja. Potesujuce je, ze pecivo sa rychlo rozpredalo. Pecene vyrobky boli testovane talianskymi odbornikmi a helpianske dosiahli vysoke hodnotenie.
Ucast na festivale bola podmienena spracovanim projektu v oblasti zachovavania kulturnych tradicii, ktory vypracovala Maria Kemkova.

(mk)

Foto: Albin Kemko, Anna Rufusova

 

Z rokovania Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja

Na opravu ciest z rezervy presunuli 20,3 miliona korun

V poradi 30. zasadnutie Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja v pondelok 26. septembra za ucasti 45 poslancov malo na programe 28 bodov. K tym nosnym patrilo nakladanie s majetkom, navrh zmeny rozpoctu BBSK na rok 2005, poslanecky navrh na zalozenie akciovych spolocnosti pre spravovanie nemocnic BBSK s cielom dokoncenia ich transformacie a dalsie.

V uvode poslanec Vladimir Valent stiahol z rokovania poslanecky navrh: Transformacia polikliniky Poltar.. Poslanci okrem ineho v uvode suhlasili so zaradenim poslaneckeho navrhu Slavomira Kupcoka na uvolnenie z rezervy BBSK sumu asi 20 milionov korun pre odvetvie dopravy.
Po kontrole uzneseni zastupitelstvo pokracovalo schvalenim navrhu dodatku vseobecne zavazneho nariadenia o zasadach poskytovania financnych prostriedkov z vlastnych zdrojov BBSK, ucelovo viazanych na ulohy a akcie vo verejnom zaujme v prospech rozvoja uzemia BBSK, ktory doplna pridelenie poskytnutia dotacie spolocnosti Tatra Air, a. s.
Zastupitelstvo schvalilo doplnenie registra investicnych akcii ako i plan zahranicnych ciest na stvrty stvrtrok. Poslanecky zbor schvalil aj vymenovanie zastupcov BBSK do spravnej a dozornej rady transformovaneho socialneho zariadenia na n. o. Domov Velke Pole. Poslanci odsuhlasili taktiez spolufinancovanie schvaleneho projektu Gymnazia na Motovskej ceste c .5 vo Zvolene, verejnosti znameho ako Gandiho skola, a to v ramci SOP Ludske zdroje. Poslanecky navrh na zalozenie akciovych spolocnosti na spravovanie majetku nemocnic BBSK za ucelom dokoncenia ich transformacie a vytvorenia podmienok na ich realizaciu a rozvoj, poslanec a predseda zdravotnej komisie BBSK Milan Carnoky z rokovania zastupitelstva po burlivej viac ako dvojhodinovej diskusii nakoniec stiahol. Dovodom podla neho bolo, ze takyto navrh si vyzaduje dlhsi cas na pripravu, coho dokazom bola aj spominana diskusia.
V bode nakladanie s majetkom sa poslanci oboznamili s priebehom verejnych sutazi a s odpredajom nehnutelnosti. Na rokovani odsuhlasili priamy predaj hnutelneho aj nehnutelneho majetku pre Sukromne SOU hutnicke ZP a tiez navrh na odpredaj hnutelneho majetku Domova socialnych sluzieb Velke Pole pre n .o. Domov Velke Pole. V tomto bode schvalili aj predaj synagogy a pozemku v Kokave nad Rimavicou, ktory bol v maji schvaleny za prebytocny nehnutelny majetok a zaujem on prejavila obec. Poslanci schvalili aj dalsie odpredaje na zaklade vyberovych konani.
Poslanecky navrh Marie Sekovej na schvalenie clenstva BBSK v medzinarodnej organizacii EASPD zaoberajucej sa postihnutymi ludmi a clensky poplatok v sume 1500 eur rocne poslanci odsuhlasili. BBSK prejavil zaujem o clenstvo v organizacii, ktora doteraz nema zastupenie na Slovensku.
Zastupitelstvo schvalilo navrh zmeny rozpoctu a upraveny rozpocet na rok 2005..  V navrhu sa schvalil v uvode zaradeny navrh poslanca S. Kupcoka - presun financii z rezervy BBSK v sume 20, 3 miliona korun , ktore budu vyuzite na opravy vozoviek druhej a tretej triedy, pricom kriteriom bude pocet kilometrov ciest druhej a tretej triedy v sprave RSC. Dalsie navrhy sa napriklad tykali navysenia rozpoctu pre Strednu spojovu skolu v Modrom Kameni, na opravu strechy SPS dopravnej vo Zvolene, ci na rekonstrukciu kanalizacnej pripojky pre Domov mladeze vo Zvolene.
Zastupitelstvo schvalilo tiez predaj nehnutelnosti - objektov a pozemkov Skoly v prirode v Liptovskej Porubke pre ziadatela DONIVO MKD, s. r .o., Banska Bystrica za kupnu cenu 9,6 miliona korun.
V bode rozne ZBBSK poverilo riaditela UBBSK predlozit na oktobrove rokovanie, ktore by sa malo uskutocnit 24. oktobra, informacie o aktualnom stave zavazkov piatich poliklinik v BBSK. Zaznelo aj niekolko interpelacii na predsedu BBSK. Odpovede budu dane poslancom pisomnou formou.

(eb)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT