22. NOVEMBER 2005 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Povinne zmluvne poistenie za skodu sposobenu prevadzkou motoroveho vozidla pre kazdeho drzitela motoroveho vozidla vyplyva zo zakona. Ceny povinneho zmluvneho poistenia automobilov na buduci rok museli vsetky poistovne zverejnit do 31. oktobra. Motoristi, ktori maju uzatvorene povinne zmluvne poistenie na kalendarny rok, mohli svoju poistku vypovedat do 19. novembra. Ak to nestihli do tohto datumu, automaticky zostavaju vo svojej poistovni aj dalsi rok. Tesne pred tymto terminom sme v nasej ankete zistovali nazory vodicov:


S anketovym mikrofonom


o povinnom zmluvnom poisteni

 Miroslav Steller, zeriavnik, Dolna Lehota:
- Asi ostanem verny poistovni, ktoru som si vybral vlani. Zatial sa nestazujem a neuvazujem o jej vymene. Poistenie som si predplatil do marca, pretoze pracujem v zahranici. Poistky su z roka na rok drahsie, ale nikoho nezaujima, ze nase platy su stale rovnake.

Jan Maciak, veduci bytoveho podniku, Tisovec:
- Budem verny poistovni, ktoru mam teraz. Mam tam nejake bonusy, aj za bezporuchovu prevadzku. Na zaklade tychto vyhod poistovnu nebudem menit. Na Slovensku je niekolko poistovni, ale myslim si, ze medzi nimi nie su velke rozdiely. Akurat jedna sa vyrazne lisi cenove. Je to ako vsetko v biznise, nikto nespravi vacsiu zlavu. Skratka, ide im o kseft.

Jozef Kralik, zivnostnik, Brezno:
- Vyberiem si podla ceny, este som sa nerozhodol. V decembri mi konci poistka a od januara uvidim. Sledujem ponuky, ale momentalne neviem povedat, kde je to najlepsie. Asi budem menit poistovnu, pretoze slubovali, ze to budem mat lacnejsie a nakoniec este zdvihli o tristo korun. Sklamali ma.

Dezider Karako, pripravovatel vzoriek, Brezno:
- Este sa ma to netyka, lebo poistenie mam uzavrete od augusta do augusta. Mna sa to bude tykat az v juli. Aj ked sa uz zaujimam, zatial nemam predstavu. Pozriem si ponuky a potom sa rozhodnem. Pocul som, ze niekde su lacnejsi ako vlani. Napriklad mojmu kolegovi dali bonusy a bude platit o 2000 korun menej.

Ing. Vladimir Neupauer, dochodca, Brezno:
- Zatial mi je to jedno, pretoze mam poistku od septembra do septembra. Ja som spokojny, nie je to drahsie ako vlani. Mne este spustili desat percent.

Michal Stupka, dochodca, Brezno:
- Rozhodnem sa podla toho, co bude pre mna najvyhodnejsie. Mozno to bude ako vlani, mozno nie. Na rozhodovanie mam cas do tohto piatka, kedy mozem dat vypoved a potom do konca decembra sa prihlasit. Uz tusim, ktora poistovna to bude, ale este si to overim. Co spravime, ked je to drahsie? A co je lacnejsie? Nezabijeme sa. Platit musime.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Aktiv vychovnych poradcov

   Dna 8. novembra sa v Strednom odbornom ucilisti v Brezne uskutocnil aktiv vychovnych poradcov z dvanastich zakladnych skol okresu Brezno. Po otvoreni aktivu vychovnou poradkynou Ing. B. Kissovou, riaditelom SOU Ing. P. Medvedom informovali zucastnenych o zameroch skoly do buducnosti a zastupcovia skoly RNDr. A. Zubakova a Ing. J. Svantner ich oboznamili s moznostami studia a zabezpecenim odborneho vycviku.
   Vychovni poradcovia si prezreli priestory skoly a odborne ucebne. Po ukonceni aktivu sa v skolskej jedalni pri tejto prilezitosti uskutocnila recepcia pripravena ziakmi a majstrami skoly. Na zaver ziaci SOU odovzdali hostom drobne darcekove predmety.
   Cely aktiv prebehol v symbioze k obojstrannej spokojnosti.

(jasma)

Zo zivota telgartskej zakladnej skoly 

   Aj ked sa Vianoce blizia nezadrzatelnou rychlostou, v telgartskej zakladnej skole este stale najdete jesen. Cela skola ziari vo farbach jesene. Akosi sa nam pri pohlade z okna este nechce mysliet na bliziace sa Vianoce. Temy jesene boli a stale su vdacnym zdrojom nametov, ktore naplnaju hodiny vytvarnej vychovy, technickej vychovy ci pracovneho vyucovania. Ine to nie je ani v tomto roku. Ziaci jesen zvecnili vo vsetkych podobach. Deti odtlacali listy, malovali a vyrabali jesenne stromy, sutazili vo vyrobe sarkanov. Nelenili ani na hodinach technickej vychovy, kde spolu s ucitelmi pripravili na zimny spanok kvetinovy zahon pred skolou. Nakoniec svoje dielo ukoncili pletenim krasnych vencov zo sipok, trniek a lanu, na ktore pripevnili drotove listy. No posudte sami. Nechceli by ste chodit do takejto peknej skoly aj vy?


   P. S. V utorok 6. decembra pridte na Mikulassku burzu. V ponuke budu adventne vence, vianocne girlandy a samozrejme medovnicky. Tesia sa na vas pedagogovia a ziaci zo Zakladnej skoly v Telgarte.

...

   Kazdeho z nas urcite potesi dosiahnuty uspech. O to viac, ked sa dostavi po niekolkotyzdnovom nacviku. V poobednajsich hodinach romski ziaci s velkou chutou nacvicovali piesne na okresnu sutaz Wickova hviezda, ktora sa konala 27. oktobra v Mestskom dome kultury v Brezne. Hodiny stravene nacvikom padli na urodnu podu. Ziaci obsadili druhe miesto v kategorii skupinovy spev. Skupinku spievajucich romskych ziakov tvorili: Peter Harvan, Jan Harvan st., Jan Harvan ml., Viktoria Gajdosova, Zuzana Pokosova, Nasta Harvanova, Martina Harvanova, Erika Pokosova, David Stajer. Vsetkym srdecne blahozelaju spoluziaci a ucitelia.

(ds)

Nas zvyk

   Nepekny zvyk je tu zas, zvyk to este z onych cias? Nevidiet kos na odpadky, to je veru stale v nas!
  Aj takto by sa mohla zacat versovanka na nasu tradiciu. Ulice aj ulicky pred obchodmi aj za nimi. Smeti, obaly od keksikov, cokolady ci petflase na chodnikoch ci travnikoch. Nevsimavost, nasa vlastnost, tam kde treba, odveka. Este ze jesen milosrdna zakryje listami, co zakryt sa da. Potom pride zima, pride mraz, bordel nas sneh zakryje zas. Nuz priroda robi, co vzdy robit vie aj v prospech cloveka.
   Ale kolko sa uz popisalo o nelegalnych skladkach odpadu rozneho druhu. Bordel na pristupovej ceste k zeleznicnej zastavke Brezno mesto prekvapi uz len toho, kto tuto lokalitu nepozna. Vedela by svoje povedat, staznost svoju dat aj miestna cast Banisko ci brehy ospevovaneho Hrona, ak nie aj same zblnkajuce jeho koryto.
   Nuz vidiet, ze cinis sa „clovece“, co dokazes s prirodou. Vedz vsak, ze nebude trvat dlho a bude ti tvoj skutok aj pohromou!

Milan Kovacik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT