22. NOVEMBER 2005 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sme nablizku

   „Napiste, prosim vas, o tyrani zvierat. Ludia odsudzuju psov, co sa tulaju, ale treba odsudzovat ludi, ktori ich vyhodili na ulicu. Ved deti to pozoruju ....“

   Telefonat bol naliehavy a trochu dlhsi a ja som si z neho nestihla poznacit viac. Priznam sa, ze som bola chvilu zarazena, pretoze bol viac o tych zvieratach ako o detoch a v prvom momente som si povedala, ze to celkom do mojej rubriky nejde. Musela som sa vsak venovat klientom, od ktorych ma telefon odvolal. Az neskor som si uvedomila vyznam toho, co mam pisat. Volala mi zena, ktora sa trapi o tych, ktori sa nedokazu branit - deti a zvierata. Trapi sa, pretoze sa v tomto pripade ublizuje naraz jednym i druhym, hoci rozdielnym sposobom. Psovi, ktory je zbaveny domova a odsudeny na odstrel, sa ublizuje telesne. Dietatu, ktore sa uci prikladom dospeleho, sa ublizuje na jeho detskej dusicke - uci sa bezohladnosti. Ano, tento problem patri do tejto rubriky. Aj ked ti, ktorych sa to najviac tyka, taketo rubriky necitaju. Nemaju cas trapit sa prezivanim, tym, co trapi inych, neuvazuju o problemoch v sirsich suvislostiach.
   Casto pocujem: „Tak velmi by som chcel psika, ale rodicia nedovolia.“ Alebo: „Oco povedal, ze psa iba vtedy, ked budeme byvat v dome, nie v cinziaku.“ Rodicia, ktori si uvedomuju, co prinasa pes v byte. Rodicia, ktori su trochu tvrdi vo svojom postoji, ale plne si uvedomuju dosledky. Ti, ktori si zadovazia zvieratko a neskor, ked zistia, ze z toho vyplyvaju aj povinnosti a urcite nepohodlie, zbavia sa ho nedostojnym sposobom, vychovavaju deti k dvom veciam - necitlivosti k zivemu tvorovi a k nezodpovednemu rieseniu problemov. Pretoze vyhodit zviera na ulicu nie je dospele riesenie. Clovek, ktory je naozaj dospely, dokaze vyriesit problem zvierata prekazajuceho v byte dospelejsim sposobom. A ak sa dieta od svojho rodica nauci necitlivosti, bezohladnosti, v buducnosti si nevybera, voci komu a comu ju uplatni.
   Nedavno som sa na jednom seminari o rodine stretla s citovanim z Exuperyho knihy Maly princ. Rozpravka, ktora je hlbokou filozofiou zivota. Aj teraz z nej zacitujem: „Ludia zabudli na tuto pravdu,“ povedala liska, „ale ty na nu nesmies zabudnut. Ty budes navzdy zodpovedny za vsetko, co si skrotis.“ A aj ked v tomto pripade islo o princovu ruzu, je to vsetko o tom istom.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

Podnikatelske okienko

 

   V dnesnom cisle sa budeme opat venovat moznostiam cerpania financnych prostriedkov z verejnych zdrojov. Ziskavanie novych poznatkov a vedomosti, ktore nam prinasaju stale lepsie a lepsie vyrobky, postupy, sluzby, istotne kazdy poklada za pozitivne. Vyskum a vyvoj novych veci je casto narocnou a zlozitou zalezitostou, vyzadujucou si neustale zlepsovanie schopnosti a zrucnosti. Dolezitym aspektom kazdeho vyskumu je financne krytie projektu. Okrem sukromneho investovania do vedy, ktore je rozsirene najma v anglosaskych krajinach, je v kontinentalnej Europe zvykom skor spoliehanie na statne financovanie vyskumu.
   Od utorka 15. novembra plati vynos Ministerstva vystavby a regionalneho rozvoja SR. Vyclenuje prostriedky na financovanie vyskumu a vyvoja v oblastiach, ktore spadaju pod gesciu tohto uradu. Ide napr. o regionalny rozvoj, verejne prace alebo oblasti bytovej politiky. Ziadatelmi o tuto podporu mozu byt podnikatelia, neziskove organizacie, nadacie, zdruzenia, vysoke skoly a neinvesticne fondy. Ak ma byt ziadatel opravneny, potrebuje mat okrem ineho v predmete cinnosti uvedeny vyskum a vyvoj v niektorej z oblasti v posobnosti ministerstva.
   Dotacie sa poskytuju ziadatelom, ktori predlozia pisomne svoju ziadost na predpisanom tlacive spolu s prilohami. To su napr. popis projektu, kalkulacia nakladov, doklad o zriadeni ziadatela, pri podnikateloch aj vypis o registracii v prislusnom registri, dalej potvrdenie o vedeni uctu v banke a tri cestne vyhlasenia.
   Podla smernice Europskej komisie, ktora vydava zavazne nariadenia pre staty ohladom maximalnej statnej pomoci, moze byt v zavislosti od typu vyskumu uhradenych 100 % nakladov zakladneho vyskumu, 65 % priemyselneho vyskumu alebo 35 % na predsutazny vyvoj. Zakladny vyskum v tomto ponimani znamena cinnost, ktora nespaja vedecke alebo technicke poznanie s komercnou sferou. Priemyselny vyskum podporuje objavy pre vytvaranie novych produktov, procesov alebo sluzieb, pripadne vyrazne zlepsenie tych sucasnych. Predsutazny vyvoj znamena tvorbu nekomercnych prototypov, pilotnych projektov, a uvadzanie vystupov priemyselneho vyskumu do praxe. Toto neplati pre pravidelne a periodicke zmeny produktov.
   Opravnene naklady urcuje zakon o podpore vyskumu a vyvoja. Z grantu mozu byt hradene vydavky na vyskumne a vyvojove cinnosti, demonstracne cinnosti, skolenia a kurzy, spolupracu, organizacne a administrativne zabezpecenie projektu a dalsie specificke cinnosti. Priame naklady projektu zahrnaju mzdy a odvody odbornemu ako aj pomocnemu personalu, domace a zahranicne pracovne cesty pracovnikom, naklady na material, energie, komunikaciu, patentovu ochranu a odpisy.
   V pripade, ze aj vy mate zaujem robit v nasom regione nove objavy, prinasat zlepsenia do rozvoja zivota v regione, toto je prilezitost pre vas. Podstatou napredovania je totiz vlastna iniciativa a rozhodnutie, ze treba konat. Na mnohych stretnutiach s domacimi a zahranicnymi odbornikmi sa nam potvrdilo, ze nestaci mat dostatok penazi, krasnu prirodu, ludi, co sa vedia chytit stroja. Dolezitejsie su vedomosti, ako tieto zlozky spojit do fungujuceho a zmysluplneho celku.
   Ak mate zaujem ziskat dalsie informacie o moznostiach podpory regionu, navstivte nas v kancelarii CPK Brezno (budova Horehronskeho muzea v centre Namestia gen. M. R. Stefanika).
   Svoje postrehy, namety alebo nazory zasielajte na e-mailovu adresu brezno@cpk.sk, alebo na adresu redakcie.

Bc. Alexander Botev, CPK Brezno


Kresba: Peter Zifcak


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT