11. APRIL 2006 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Zo sveta cyklistiky

Cesky pohar
   V nedelu 9. aprila sa v Pribrame uskutocnil Cesky pohar v cestnej cyklistike, na ktorom sa zucastnili aj clenovia cyklistickeho oddielu ZP Sport, a. s., Podbrezova. Na 140-kilometrovej trati v konkurencii 104 startujucich z Ceska, Slovenska a Nemecka zvitazil Jan Svorada. Z podbrezovskych pretekarov Miroslav Keliar obsadil 7. miesto, ostatni skoncili v hlavnej skupine: 37. Dalibor Grebeci, 43. Patrik Fabian, 47. Michal Skvarka.

(vk)

R. Durica sa pripravuje

   Po dlhsej odmlke sa nam znova z dalekeho Thajska ozval nas rodak a reprezentant Slovenska v thajskom boxe Rudolf Durica:
   „Trinasteho aprila budem bojovat o titul Isaan champion do 135 libier (61,2 kg). Zapas bude v Ubone, kde momentalne trenujem. Isaan je severovychodna cast Thajska, ktora zdruzuje priblizne patnast provincii na jej uzemi. Pripadna vyhra by mi upevnila postavenie v Bangkoku. V Thajsku je viac ako 60 000 aktivnych bojovnikov na vysokej urovni. Presadit a udrzat sa v prvej linii da viac ako zabrat. Tvrdo trenujem, pretoze po tomto dueli budem mat pravdepodobne uz 23. aprila zapas na starom kontinente v Holandsku.“

(jp)

Z Polany po medvedich stopach

   V sobotu 8. aprila slnkom zaliata Polana, nadherne modre nebo a zasnezene svahy privitali breznianskych turistov, ked zacinali turu vodopad Bystre – SPR Polana – Kalamarka. Hoci svietilo slniecko, bolo vetristo a chladno, ked zostupovali po tvrdom snehu nad andezitovy zlom, v ktorom sa na potoku Bystre nachadza vodopad rovnakeho mena. Najkrajsi a najmohutnejsi byva napojeny vodou z topiaceho sa snehu.
   V 1030-metrovej vyske je este stale namraza a lad, na co predseda upozornuje tych, ktori tam este neboli. O niekolko minut sa o tom presvedcil jeden z ucastnikov padom, ktory nastastie skoncil bez problemov. Opatrne zostupuju kovovymi rebrikmi potiahnutymi ladovou glazurou, aby si vychutnali pohlad na 22 metrov vysoky huciaci vodopad. Obdivuju ho a vychutnavaju si vyhlad na okolite andezitove steny vyzdobene roznofarebnymi lisajnikmi, na bocny vodopad, ktory v lucoch slnka vytvara nadhernu duhu. Ostava uz len vsetko vryt do pamati a fotoaparatmi zdokumentovat. Asi po 45 minutach zacinaju vystupovat opat nahor tesiac sa z tvrdeho snehu, ktory sa neprebara, z nadhernych vyhladov na Podpolanie i z uchvatneho pocasia. Vystup sa konci pri dobrej kave v horskom hoteli Polana.
   Rozbaluju batohy, krmia sa, dievcence vytrcaju nosteky oproti slnku. Prechadzka okolo chaty, opat fotografie a po hodinovej sieste odchadzaju na Kalamarku. Po 15 minutach pri smerniku sa turisticke znacky delia. Idu po cervenej. Okrem stop osameleho turistu (teraz idu uz v riedkom snehu, do ktoreho sa boria az potial, kde „krajcir zosiva nohavice“) nachadzaju este okruhle stopy. Az po nejakom case si uvedomuju ich tvar – su medvedie. Maco musel ist tadialto rano, lebo v snehu este zretelne vidno otlacene stopy pazurov. Dobiehaju osamoteneho domaceho turistu, ktory ich tiez upozornuje na medvediu stopu. Po hodine cesty medvedie stopy odbocuju na hreben.  Niekolkokilometrove brodenie sa v metrovom snehu predznacuje aj u trenovaneho, ze na dalsi den budu citit stehenne napinaky.
   Konecne vychadzaju na cestu bez snehu, ktora ich privedie k horarni na Kalamarke. Pri horarni ich vita cerstvo zastrelena liska, ktora tam visi zakvacena za nohu. Sadaju si na natahane dreva, odpocivaju, obcerstvuju sa, obdivuju cerstvo vyrojene mravce. Este ich caka nenarocny okruh naucnym chodnikom, skalami statnej prirodnej rezervacie Kalamarka. Viac ako 30-metrove andezitove brala s cvicnymi cestami horolezcov fascinuju tych, ktori tu este neboli. Obdivuju brala, ich zlozenie, tvary, porast na nich. Ani sa nenazdaju a stoja pri vrcholovej knizke, do ktorej zapisuju: OZ-KST Brezno, 28 ucastnikov podujatia, je tu nadherne. Naucny chodnik je osadeny niekolkymi panelmi, na ktorych je mozne precitat mnozstvo informacii.
   Nasadaju do autobusu, ktory medzitym prisiel, aby ich odviezol na cintorin do Detvy. Cintorin je europskou raritou svojimi drevenymi vyrezavanymi farebnymi krizmi, na ktorych starocia vyrezavaju ludovi umelci slovanske symboly: slnko, hrozno, kvietky a vetvicky s listkami. Je tu pokoj a prijemne teplo. Nasadaju do autobusu, este niekolko pohladov z iduceho autobusu na rozlozity masiv Polany, ktory sa majestatne tyci v lucoch zapadajuceho slniecka. Maju za sebou dalsi turisticky den.
   Cez velkonocne sviatky OZ-KST Brezno pripravil pre svojich clenov a priatelov prirody bohaty program. Dominantnym je vystup na Sip vo Velkej Fatre, ktory stoji na sutoku Oravy a Vahu (informacie: Elena Slavkovska na c. t. 6113327, 0908 646311).

(tj) Foto: Ing. Anton Jursa

 Z kolkarskej drahy

Bronz Tomasovi Dilskemu

   Cez vikend 8. a 9. aprila  sa uskutocnili Majstrovstva Slovenska v kolkoch v mladeznickych kategoriach juniorky - juniori, dorastenky - dorastenci.

  Juniorky sutazili v Pobedime, kde nechybali ani hracky ZP Sport Podbrezova sestry Veronika a Janka Laukove. Veronika s vykonom 986 kolov skoncila na 12 mieste, Janka sa do finale neprebojovala. Vitazkou kategorie sa stala Martina Bazikova z Lokomotivy Vrutky (1075). Juniori zapolili v kolkarni Interu Bratislava.  Zeleziarov reprezentovali Juraj Krivan, Michal Stieranka a Tomas Dilsky, ktoremu sa darilo najlepsie. Vitazom sa stal Peter Sibal z MKK Jelsava (1148). Tomas obsadil pekne 3. miesto (1123), Juraj skoncil na 14. mieste (1068) a Michal do 18-clenneho finale nepostupil.
   Vo Velkom Sarisi sa stretli dorastenci, medzi ktorymi boli v ohni styri zeliezka Podbrezovej: Tomas Herich, Lubos Figura, Peter Vrbovsky a Peter Michalik. Prve miesto si odniesol Maros Dobis z SK Modranka (1154), Tomas bol na 11. mieste (1037), Lubos na 15. mieste (1019), Peter Vrbovsky na 18. mieste (998) a Peter Michalik sa do finale neprebojoval. V kategorii dorasteniek zeleziarky nemali zastupenie. Vitazkou sa stala Eva Marscova z KK Zlate Klasy (1054).
  V nedelu 9. aprila sa uskutocnil druhy turnaj nadstavbovej casti II. ligy Stred, kde druzstvo KK ZP Sport Podbrezova C zvitazilo (1897), Radoslav Kürty 494, Lubomir Niscak 472, Jozef Petras 460, Stanislav Vais 472. Druhe miesto obsadil FTC Filakovo B (1843), 3. miesto patri SKK Divin (1804) a 4. miesto si odniesla  TJ Kremnica (1795).
   Tim Podbrezovej je na najlepsej ceste k obhajobe minulorocneho vitazstva.

O. Kyselica

   Sipkarska a stolno – futbalova liga

   Po tyzdnovej odmlke opat prinasame spravy z diania v sipkarskom a stolno – futbalovom sporte. Okrem mestskych sutazi sa hrali aj regionalne turnaje a staronova sutaz Horehronska liga, tentokrat s podobnym modelom a s novym nazvom Horehronska sipka. Na zaciatku bude pat kol, to najblizsie sa uskutocni v sobotu 29. aprila v Pohostinstve pod Hruskou v Bravacove. Pre vitazov su pripravenene financne ceny, samozrejme nebudu chybat pohare a vecne ceny.
   V sobotu bol v Aladin bare v Revucej na programe predposledny Master tejto sezony. Sipkari mali jedinecnu moznost nazbierat este nejake tie body do celoslovenskych tabuliek. Breznania si tiez brusili zubky na bodovane miesta a cakalo sa ako skoncia. Najviac sa ocakavalo od Martina Skantara, ktory je vo vybornej forme, bohuzial prave on skoncil z chlapcov najhorsie az na 17. mieste. Zabrali vsak jeho timovi kolegovia a do prvej sestky sa zmestili hned traja, ked Zdenko Pampurik obsadil stvrte miesto, Jaroslav Kostelny skoncil treti a Miroslav Mucha sa napokon prebojoval az do finale, kde sa stretol s Martinom Geschwantnerom z Prievidze. V prvom zapase sa Mirovi darilo a vyhral pomerom 3:1. Druhy zapas uz nezvladol a prehral hladko 0:3 na legy.
   V zenskom turnaji Brezno reprezentovali dve hracky Miriam Fararikova a Maria Medvedova, ktora sa v poslednom case na turnajoch zucastnuje len sporadiky. Aj napriek tomu svoje skusenosti pretavila az do finalovej ucasti, kde sa stretla s Marianou Marcisovou zo Zvolenskej Slatiny. Tu zvitazila momentalne forma Mariany, ked hracku zdolala hladko 2:0. Prvu trojku doplnila dalsia z Breznaniek Miram Fararikova, ktora sa konencne po smoliarskych vystupeniach na predoslych turnajoch dockala uspechu.
   Najblizsi vikend je velkonocny a okrem sutazi mestskej ligy 1. DC Brezno pripravil aj niekolko jednorazovych akcii. V nedelu v Dart clube bude Velkonocny turnaj v stolnom futbale dvojic so zaciatkom o 19. hodine. Sipkari si mozu svoje sipkarske umenie vycibrit v Dartke v Banskej Bystrici alebo v Red Pube v Lucenci, kde su na programe tiez Velkonocne turnaje. Pre najmladsich je pripraveny slavnostny turnaj.

(pp)

 Zo stolneho tenisu

ll. liga

   V sobotu 8. aprila vyvrcholil dalsi rocnik ll. ligy. Hraci Podbrezovej splnili to, co si slubili a obsadili tretiu medailovu priecku. Cadca bola suverenna a nenasla premozitela pocas celej sutaze. Druzstvo Podbrezovej moze tesit, ze prave s nim stratila po remize 9:9 bod a to este na domacej pode. O tretie miesto zvadzali boj zeleziari s Doprastav Zvolenom. Prave ten prehral posledne zapasy v Cadci 15:3 a vo Visnovom 10:8. Podbrezova vyhrala vo Visnovom 12:6 (body: Prochazka 4, Plecho 3, Spac 3, Lamper 2) a v remiza s Cadcou 9:9 (Prochazka 3, Plecho 3, Galik 1, Lamper 1, stvrohra Galik – Spac).
   Tuzba Podbrezovcanov do dalsej sezony je znovu zabojovat o popredne umiestnenie pripadne aj postup do l. ligy.

(ll)

 Bezecky vikend

   V piatok 7. aprila sa Vecerneho kriteria v Handlovej zucastnilo 45 pretekarov, spomedzi ktorych si najlpsie pocinal Pavol Fasko. Ten skoncil v kategorii muzov nad 40 rokov na 1. mieste, celkove na 4. V kategorii do 40 rokov Jozef Vrablik dobehol piaty.
   Sobotnnajsi 3. rocnik zvolenskej koridy mal 8 km trat. Pavol Fasko potvrdil svoje kvality v kategorii nad 40 rokov a obsadil 1. miesto, Miroslav Haninec 2. miesto (vsetci ZP Sport Podbrezova). Medzi zenami do 35 rokov bola Diana Grexova (OU H. Lehota) stvrta.
   Bezecky vikend v nedelu 9. aprila ukoncil Gabriel Svajda svojim 11. miestom na 12 km trati na Narodnom behu Devin – Bratislava, ktoreho sa zucastnilo priblizne 990 startujucich.

(pf)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT