23. MAJ 2006 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

  Sedemnasteho juna budu na Slovensku predcasne parlamentne volby, pre ktore platia tri vyznamne zmeny. Volit budu moct aj slovenski obcania zijuci v zahranici, ktori mozu zaslat hlasovacie listky postou. Politicke subjekty, ktore sa chcu na volbach zucastnit, museli zaplatit kauciu 500 tisic korun, ktora im bude vratena v pripade, ze ziskaju viac ako dve percenta hlasov. Parlamentne volby budu trvat len jeden den. Vsade naokolo uz badat, ze volby sa blizia, preto sme nahodnym okoloiducim kladli otazky: Vnimate, ze volby su pred dverami? Zucastnite sa na nich?


S anketovym mikrofonom


o bliziacich sa parlamentnych volbach

   Maria Mistrikova, holicka, Jasenie:
- Velmi si nevsimam, ze sa blizia volby. Nechodim po meste, nemam cas a televiziu sledujem velmi malo. Oznamenie o volbach v obci sme uz sice dostali, ale nechystam sa volit. Politici nerobia tak, ako by mali, ale kazdy z nich len pre seba a nie pre ludi.

Adriana Hiadlovska, robotnicka, Podbrezova:
- Predvolebnu kampan vnimam len okrajovo, je v televizii, v rozhlase, vsade na bilboardoch v okoli. Snad kazdy postrehne, ze volby sa blizia. Podla mna je to vzdy vsetko rovnake. V schrankach sa uz objavili aj letaky. Volit pojdem, aby som potom nenadavala na to, co zvolili ini. Viac-menej uz viem, komu dam svoj hlas.

Peter Kovalcik, dobrovolne nezamestnany, C. Balog:
- O parlamentnych volbach viem, ale nesledujem to, nezaujima ma to. Pracujem v zahranici, takze na volbach sa nezucastnim, hoci viem o moznosti hlasovat aj postou. Nemam cas vybavit si to.

Milan Sojka, elektrikar, Sihla:
- Predvolebnu kampan sledujem v mediach, v uliciach zatial necitit, ze sa blizia volby. No volit pojdem na sto percent, uz aj viem koho, stale ich volim.

Manzelia Iveta a Jan M., Brezno:
Iveta:
- Zovsadial je uz zrejme, ze volby su na dosah. Uvidime, ci sa na nich zucastnim, lebo mam malickeho syna a manzel vacsinou robi.

Marian:
- Bliziace sa volby uz vnimam ci v mediach alebo na bilboardoch. Ale clovek v podstate nevie, koho ma volit, pretoze uz tito pani nam vela naslubovali a malo toho splnili. Rozhodnut sa je tazke, lebo pred volbami sa sluby slubuju lahko, len ci ich splnia.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Vitajte v okrese Brezno

 

   Krajska organizacia Jednoty dochodcov na Slovensku (JDS), Okresna organizacia JDS Brezno, Zakladna organizacia JDS Jasenie a Obecny urad Jasenie pripravili na dni 23. az 24. maja Krajsky zraz turistov seniorov v Jaseni s bohatym programom, na ktorom sa zucastnia clenovia ZO JDS Banskobystrickeho kraja.

   V utorok popoludni je na programe turistika v okoli Jasenia. V stredu jazda vlacikom Ciernohronskej zeleznice Chvatimech - C. Balog Vydrovo, navsteva skanzenu, polozenie kytice k pamatniku zomrelym lesnym robotnikom a cesta naucnym chodnikom, vo stvrtok turistika v Lomnistej doline pri Asmolovovej chate - miesto partizanskeho stabu a oboznamenie sa s partizanskym hnutim pod Chabencom.

   Nasim hostom prajeme v krasnom prostredi okresu Brezno prijemny pobyt, vela peknych zazitkov a najma spokojnost s pripravenym programom. Nuz teda, budte srdecne vitani v okrese Brezno.

 

OO JDS Brezno

Prednaska o jadrovej fyzike gymnazistov zaujala

   „Vsetky fyzikalne teorie su volnymi vyplodmi ludskeho ducha, a nie su jednoznacne urcene okolitym svetom.“ Citatom Alberta Einsteina uviedol prednasku pre maturantov byvaly absolvent breznianskeho gymnazia jadrovy inzinier Ladislav Horvath.

   Odborny vyklad zakratko prerastol do zaujimavej, nenasilnej besedy. Studenti sa snazili upresnit si svoje doterajsie vedomosti z „jadrovky“ a zaroven ziskat nove poznatky - hlavne o vyuziti vysledkov vyskumu jadrovej fyziky v praxi a v beznom zivote. Gymnazistov zaujimala stale aktualna tema - havaria v cernobylskej jadrovej elektrarni pred dvadsiatimi rokmi a jej dosledky, vyroba jadrovych zbrani, likvidacia jadroveho odpadu. Zvedavi boli na negativny vplyv ionizujuceho ziarenia na ludske zdravie a zaroven jeho vyuzitie pri diagnostikovani a lieceni niektorych chorob.
   Ing. Ladislav Horvath stravil medzi studentmi takmer dve hodiny a trpezlivo prijatelnou formou vysvetloval a odpovedal na ich otazky. Mnohe ostalo nezodpovedane, preto sme sa dohodli na dalsej spolupraci.
   Tesi nas, ze nasi studenti maju aj v dnesnej uponahlanej, komercnej dobe zaujem o ziskavanie odbornych poznatkov z takej zlozitej vedeckej oblasti, akou je jadrova fyzika.

Panovi inzinierovi L. Horvathovi dakujeme. Sekcia ucitelov fyziky a chemie
 

Dni sviatocne

   Podbrezovsky klub dochodcov bol pocas celych dvoch tyzdnov otvoreny pre verejnost. Od 25. aprila do 6. maja tu bolo vystavenych viac ako osemdesiat prac vytvarnika Jana Siposa, ktory sa prezentoval svojim celozivotnym dielom na prekrasnych olejomalbach, znazornujucich vsetko to, co citlive a vnimave oko autora videlo a majstrovsky stetec zachytil.
   Letne motivy, zatisia obohatene o davnu dedinsku architekturu, figuralne kresby, to vsetko detailne vypracovane s preciznostou a pedantnostou autorovi vlastnou.
   Vztah a lasku k vytvarnemu umeniu mu dali sudicky do vienka uz pri narodeni. Bohata vychodoslovenska nizina svojou krasou umocnovala jeho tuzbu k malovaniu. V neskorsich rokoch, po prichode na stredne Slovensko, ho fascinovalo uzke udolie Hrona so svojimi meandrami, lemovanymi storocnymi lesmi, tajomne vysky hor a hlboke kotliny. Tuzba po zdokonaleni maliarskej techniky ho priviedla na Vytvarnu akademiu pri Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici. Tu pod vedenim skuseneho akademickeho maliara Dusana Zapletala bol doslova vtiahnuty do tajov vytvarneho umenia, ktore mu ucarovalo uz natrvalo.
  Skoda len, ze vsetko to bohatstvo ukryte v platnach bolo vystavene v stiesnenych priestoroch. Ojedinela vystava, ktora potesila oko i dusu, by si bola zasluzila aj velkorysejsie prostredie. To vsak nahradili vdacni obdivovatelia, ktorych sa tu vystriedalo viac ako styristo.

Maria Zvarikova, predsednicka Jednoty dochodcov v Podbrezovej

 

Sviatok mam je nezabudnutelny

 

   Versami sa matkam prihovorila Janka Bubelinyova na nedelnom popoludni 14. maja, ktore usporiadal Obecny urad v Bacuchu pri prilezitosti Dna matiek. V slavnostnom prihovore starostu obce Stanislava Medveda odzneli slova vdaky matkam, ale i starym matkam, ako aj zelanie zdravia a pohody v kruhu najblizsich. V kulturnom programe, ktory uvadzal Ing. Zdenko Sandor, sa predstavili deti materskej i zakladnej skoly peknymi basnickami, piesnami, scenkami a hrou na varhanoch. Pekne ludove piesne zaspievala aj spevacka skupina seniorov. V sale sa ozyval potlesk po kazdom vystupeni, ktory si ucinkujuci opravnene zasluzili. Po kulturnom programe starosta pozval matky na posedenie s obcerstvenim. V druznej debate stravili pekne popoludnie tesiac sa, ze hoci v obci klesa pocet deti, dokazali pobavit svoje mamky i babicky peknym programom.

 

(mc)

Nase mile mamicky...

   „Dnes bol u nas velky zhon, jeden dnuka, druhy von. Deti krasne oblecene a mamicky natesene. Co to za cas prisiel k nam? Predsa sviatok vsetkych mam!“
   Jedenasteho maja deti z Materskej skoly na Ulici 29. augusta v Hronci potesili svoje mamicky krasnymi piesnami, basnami, tancekmi a darcekmi, ktore vlastnorucne vyrobili. Obdarovat a potesit chceli aj ine mamicky z Hronca a okolia, a tak svojim milym programom prispeli k sprijemneniu nedelneho popoludnia v kinosale obce.
   Verime, ze vsetky mamicky odchadzali spokojne a stastne. Ved co moze mamicke zohriat srdiecko? Predsa to, ked jej vzda uctu a vyjadri podakovanie vlastne dieta. Staci predsa objatie, pusinka a slova: „lubim ta mamicka“.

Lenka Fackova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT