23. MAJ 2006 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Chceme a mozeme pracovat, ak nam to spolocnost umozni

   Zvaz telesne postihnutej mladeze je neziskove, mimovladne obcianske zdruzenie. Zameriava sa na pomoc zdravotne postihnutym, hlavne mladym ludom. V obdobi od marca 2005 do juna 2007 realizuje projekt pod nazvom Abilympics - zvysovanie moznosti pracovneho uplatnenia pre ludi s nedostatkom prilezitosti. Projekt, ktoreho ulohou je pomoct ludom so zdravotnym postihnutym presadit sa na trhu prace a potencionalnym zamestnavatelom zorientovat sa v tejto oblasti, je podporeny v ramci Iniciativy spolocenstva EQUAL, ktora je sucastou Europskeho socialneho fondu a funguje v ramci Europskej strategie zamestnanosti zameranej na eliminaciu a odstranovanie vsetkych foriem diskriminacie a nerovnosti na trhu prace.
   V pripravnej faze sa projektovy tim zameral na vyhladavanie informacii, dokladne nastudovanie prislusnej legislativy a ziskanie vseobecnej orientacie v problematike zamestnavania zdravotne postihnutych osob. Druha etapa spocivala v priprave konkretnych pracovnych materialov, dotaznikov, manualu, brozury, webovej stranky. Dolezite bolo aj ziskavanie kontaktov, navstevy uradov prace, institucii, organov statnej a verejnej spravy a samospravy, priprava podkladov a podmienok na poskytovanie poradenstva.
   Projekt ma pokracovat spustenim poradenskych sluzieb. Jednym z hlavnych zamerov projektu je, aby osobam so zdravotnym postihnutim pomahali podobne postihnuti ludia. V ich pracovnej naplni budu konkretne sluzby klientom, samotnym ludom so zdravotnym postihnutim, zaujemcom o zamestnanie, pripadne vykonavanie samostatnej zarobkovej cinnosti alebo zamestnavatelom, firmam planujucim vytvorit chranene pracoviska a chranene dielne. Pojde o poskytovanie detailnych a kompletnych informacii, vratane zabezpecenia potrebnej dokumentacie, konzultacie pri vytvarani specialnych podmienok, pomocok, postupov a odporucania pri planovani, projektovani, vybere a rozhodovani. Sucastou prace bude aj neustala priebezna propagacia projektu a zorganizovanie dvoch tematickych seminarov s medzinarodnou ucastou.
   V zaverecnej faze sa uskutocnia prace na navrhoch legislativnych zmien inspirovanych ziskanymi poznatkami projektoveho timu v poradenskej praxi, rokovani s uradmi, ako aj skusenostami a spolupracou so zahranicnymi partnermi. Uz teraz mozeme konstatovat, ze zmeny budu potrebne. Nakoniec sa uskutocni vyhodnotenie vysledkov a zverejnenie vystupov projektu.
   Cielom a ustrednou myslienkou celeho snazenia je zlepsenie situacie v zamestnavani, pracovnom uplatneni tazko zdravotne postihnutych a propagacia hnutia Abilympiady. Abilympics, v poslovencenej podobe Abilympiada, je sutazna prehliadka pracovnych zrucnosti zdravotne postihnutych. Organizuje sa so zamerom uputania pozornosti na sikovnost, volu, rozsah a kvalitu prace, ktoru su schopni tazko zdravotne postihnuti ludia v prisposobenych podmienkach vykonavat. Za urcitych priaznivych okolnosti mozu byt a citit sa uzitocni pre spolocnost, aktivni pri rieseni svojej vlastnej socialnej situacie, zacleneni a plnohodnotni. Praca a pravidelne zamestnanie su velmi dolezite nie len pre „zdraveho“. Postihnutemu cloveku dava moznost sebauvedomenia, osobnostneho rozvoja, integracie, rehabilitacie, nezavislosti a mnoho dalsieho.
   Projekt ma partnerov aj miestnych i medzinarodnych. Zo zahranicia su to organizacie z Talianska, Francuzska, Holandska a Polska. Ich ulohou je predstavit problematiku a hlavne sposoby riesenia v inych europskych statoch, inspirovat a motivovat realizatora, aby v tychto aktivitach pokracoval aj po skonceni projektu. Medzi domace spolupracujuce subjekty patri zdruzenie pod nazvom Idealna mladeznicka aktivita a Urad prace socialnych veci a rodiny Bratislava. Tieto subjekty spolupracuju na organizacii seminarov, sprievodnych podujati, prednasok, skoleni a konzultacii.
   Realizaciou tohto projektu chce Zvaz telesne postihnutej mladeze dosiahnut zmenu v chapani poskytovania podpory zamestnavania zdravotne postihnutych vacsinovou spolocnostou. Zastavit nepriaznivy vyvoj vo vytvarani novych chranenych pracovnych miest a chranenych dielni. Poukazat na ine moznosti a sposoby riesenia danej problematiky. Prispiet k vytvoreniu vhodnejsieho legislativneho prostredia a zlepseniu informovanosti. Dat prilezitost k zamestnaniu aj skupine osob s tym najtazsim zdravotnym postihnutim, pre ktorych je sucasny system absolutne nevyhovujuci. Potom, ked aj tito ludia budu mat blizsie k rovnakym moznostiam a prilezitostiam, mozeme a budeme povazovat ciele projektu za splnene.
   Kontakt na regionalnych konzultantov a dalsie informacie mozete ziskat na adrese: RC ZTPM, Zabotova 2, 811 04 Bratislava, tel./fax: 02/524 447 10, e-mail: ima-ztpm@changenet.sk, web: www.ztpm.sk.
     Beata Astalosova, regionalna konzultantka pre otazky zamestnanosti ZP v banskobystrickom regione (tel./fax: 045/5324618, 0905 716818, 0902 2846496, astalosovab@seznam.cz)

 

Sutaz o horucu kniznu novinku Historicka

Ked ju zacnete citat, uz ju neodlozite

   Vsetky postavy v tejto knihe su vymyslene. Okrem jednej - Draculu! 
   Historicka. Kniha  doteraz prelozena do tridsiatich piatich jazykov. Predanych milion dvestotisic vytlackov. S Historickou sa stanete svedkami napinaveho a nebezpecneho patrania po najvacsich zahadach a hroznej pravde o legendami opradenom Draculovi. Je mozne, ze naozaj existoval?
   Roman Historicka zachytava pribeh, v ktorom sa mlada zena, skvela historicka, napriek mnohym nastraham a nebezpecenstvam, pusti do patrania po stopach mytickeho Draculu. Bada po pravde o Vladovi Narazacovi, feudalnom panovnikovi, ktoreho barbarske vladnutie vytvorilo zaklad legendy o Draculovi. Pri citani tohto napinaveho romanu si iste mnohi z vas polozia otazku, ci je mozne, ze Dracula naozaj existoval, ze prezival storocie za storocim a sledoval vlastne ciele. Je to pribeh plny napatia a dobrodruzstva. Na to, aby  sa historicka dostala k jadru tajomstva o Draculovi a jeho nadprirodzenej (?) moci, musi navstivit vela tajomnych miest, desifrovat mnozstvo starych textov, rozlustit tajomne kody a zaroven sa musi vyhnut zahadnym neznamym protivnikom, ktori su ochotni urobit vsetko, aby ochranili a utajili tajomstvo Draculovej sily. Historicka sa pri hladani stop po Draculovi vyda zo zaprasenych univerzitnych kniznic v Amerike do Istanbulu a potom do vychodnej Europy. V kazdom meste, klastoroch a archivoch, v listoch a tajnych rozhovoroch, sa vynara hrozna pravda o temnej vlade Vlada Narazaca a o zmluve popierajucej cas, ktora jeho hrozostrasnu pracu udrziava pri zivote po cele veky. S Historickou sa vydate po stopach mytov, ktore nas odpradavna pritahovali svojou tajomnostou, ale aj tym, kolko ludi im verilo a stale veri. Ak zacnete citat Historicku, budete mat problem odlozit ju. Pribeh vas doslova prinuti obracat dalsiu a dalsiu stranku v snahe byt co najskor pri odhaleni noveho tajomneho prekvapenia. Rozhodne vsak nejde o priamociary „krvak“- upiri sa tu pohybuju len ako temne, sotva tusene, malokedy videne plazive nebezpecenstvo, ktore hustne, cim viac sa hrdinovia blizia k svojmu cielu. Citatel si moze vychutnat tiesnivu atmosferu a neobycajne spojenie skutocnej historie a mytu.
   Autorka knihy Elizabeth Kostovova vystudovala na univerzite v Yale a ziskala titul MFA na univerzite v Michigane, kde jej udelili Hopwoodovu cenu za rozpracovany roman.
   Kniha Historicka sa na pulty knihkupectiev dostane uz zaciatkom juna. Traja z vas mozu tuto knihu vyhrat v sutazi, ktoru sme pripravili v spolupraci s vydavatelstvom Ikar. Listky s kuponom, odpovedou na otazku a vasim telefonnym cislom doructe do redakcie do piatka 26. maja. Mena troch vyzrebovanych vyhercov uverejnime na buduci tyzden.

(ml)

   Otazka: Ktora postava v knihe Historicka nie je vymyslena?

KUPON - HISTORICKA

 

Liecive bylinky na Horehroni

Capsella bursa – pastoris
Kapsicka pasierska (ludovy nazov: kokoska, holduska, taska, zobracka kapsicka, pastusina bieda)

   Je to jednorocna alebo dvojrocna rastlina, ktora sa vyskytuje ako burina po celom svete. Je vysoka 40 az 60 cm, ma biely kvet a kvitne takmer po cely rok. Plody su sesulky v tvare trojuholnika (pasierska kapsa).
   Zber: Zbiera sa vnat s kvetom pocas celeho roka, susi sa pri teplote do 40 °C, po suseni sa musi dobre uzavriet.
   Ucinky: Uz v staroveku sa pouzivala proti vsetkym druhom vnutorneho i vonkajsieho krvacania, nakolko zvysuje zrazanlivost krvi (diosmin). Ma tiez silne mocopudne ucinky. Obsahuje okrem inych latok aj draslik, sodik, vapnik a zluceniny bohate na siru.
   Pouzitie: Aj ked sa castejsie povazuje za burinu nez liecivu rastlinu, predsa ma svoje miesto tak vo vychodnej, ako aj v zapadnej liecebnej praxi. Culpeper (16. storocie) o nej povedal: „Len malo rastlin ma vacsiu moc a presa si ju nikto nevsima.“ Vo viacerych krajinach sa robia z nej salaty, v Cine sa pouziva pre svoju sladku chut pri podrazdenosti organizmu, semena na zlepsenie zraku a kvety oddelene od byle pri dyzenterii a krvacaniu z maternice (v tehotenstve len v prvej faze, pretoze stimuluje maternicu). Na vnutorne pouzitie: pri silnom menstruacnom krvacani zacat pit desat dni pred zacatim menstruacie denne dve saly zaparu (na 1 salku kopcovita cajova lyzicka, 15 minut luhovat). Tento zapar by mali pit aj mlade dievcata v puberte. Tak isto aj zeny v prechode pit 4 tyzdne dve salky denne, potom prerusit na 1 tyzden a pokracovat dalej. Pri krvacani z hemoroidov (zlata zila) urobit tymto zaparom maly vyplach konecnika alebo sedaci kupel. Da sa pouzit aj pri oblickovom piesku, chorobach mocovych ciest, chronickej hnacke a po porode na zmensenie poporodneho krvacania. Tento isty zapar dobre posluzi aj pri vyrovnavani tlaku, ci vysokeho alebo nizkeho. Pri krvacani z obliciek sa odporuca pit caj zo zmesi kapsicky a praslicky rolnej v rovnakom pomere dve salky denne. Na vonkajsie pouzitie: tinktura (kapsicka v liehu) sa pouziva pri atrofii (ochabnuti) svalstva a pri vsetkych svalovych ochoreniach, koznych vyrazkach a ekzemoch. Tinktura sa zvnutra aplikuje trikrat denne po 10 ml. Pri bolestiach prsnikov pocas dojcenia sa priklada v uteraku zabalena cerstva posekna vnat, zahriata nad parou, alebo tiez pomoze kapsickova mast.
   Nepouzivat ju vo velkych mnozstvach a dlhodobo, pretoze obahuje uz spominany diosmin, ktory moze ciastocne poskodit centralnu nervovu sustavu.
   Pozor na biely „poprasok“ na rastline. Ide o paraziticku plesen bielostnu. Nezamienat s peniaztekom rolnym.
   A ako si vazili kokosku Cesi v 16. storoci? „...odvar v cervenem vine stavi vseliky průjem, uplavici a přilisnou cmiru. Teze moci je i stava z ni vytlacena. Kloktanim odvaru kokosky hoji se cipek a vselijake otoky hrdla. Potirani stavou slouzi velice dobře pri roznicenych otocich tajnych organů!!!“

„baca Sperka“


Symbolicky - v mesiaci lasky - vo vlanajsej urode zemiakov Vojtech Oravkin z Helpy objavil taketo „zemiakove srdiecko“.

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT