6. JUN  2006 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Ovenalie 2006
   V poslednu majovu nedelu sa uz tradicne konalo v Pribyline vyznamne celonarodne podujatie zamerane na propagaciu ovciarskych a salasnickych tradicii Ovciarska nedela - Ovenalie 2006. V ramci akcie sa uskutocnila sutaz v kvalite vyrobkov z ovcieho mlieka. V celoslovenskej konkurencii  vyrobky EuroSalasa Brest z Michalovej ziskali dve najvyssie ocenenia - Najlepsi ovci hrudkovy syr a Najlepsia zincica. Vdaka patri zamestnancom, ktorych praca bola ohodnotena na vybornu aj odbornou porotou. Najvacsim ocenenim je spokojnost, pochvalne slova a zaujem turistov o vyrobky.

(eg)

Hypericum v Helpe
   V Helpe sa v maji uskutocnil osmy rocnik prirodovednej sutaze ziakov zakladnych sko Hypericum 2006. Sutaz je zamerana na zvyseniu zaujmu ziakov o prirodu, prirodne procesy a hodnoty ich bezprostredneho okolia. Temou boli dreviny a ich obyvatelia. Spomedzi 45 sutaziacich sa ulohy najlepsie zhostili ziaci z Pohorelej, ktori zvitazili v mladsej aj starsej kategorii. Na dalsich prieckach sa umiestnili ziaci zo Sumiaca a Benusa. Okrem novonadobudnutych vedomosti a moznosti postupit do celoslovenskeho kola v septembri na Teplom Vrchu vitazi ziskali aj zaujimave vecne ceny. Organizovanie podujati so zameranim na zvysovanie environmentalneho povedomia deti a mladych ludi, budovanie pozitivneho vztahu k prirode a jej hodnotam je dolezitym prvkom prace jednotlivych chranenych uzemi na Slovensku.

(mz)

Uspesni mladi gymnazisti
   SEZAMKO je matematicka sutaz pre ziakov 5. a 6. rocnika ZS a primy a sekundy osemrocnych gymnazii organizovana Fakultou riadenia a informatiky Zilinskej univerzity. Po prvej zimnej casti sa za odmenu zucastnili jednodnoveho stretnutia najlepsich riesitelov v Ziline tito ziaci: Ivana Bartonkova (prima), Jakub Bubeliny (prima), Veronika Melosova (prima), Eva Medvedova (prima), Karolina Chlebusova (sekunda), Katarina Cellarova (sekunda). Po letnej casti boli pozvani na trojdnove sustredenie mladych matematikov v skole v prirode Alzbetin v Belusskych Slatinach: Karolina Chlebusova – 3. miesto v ramci Slovenska, Patrik Varl (prima) – 21. miesto, Veronika Melosova – 27. miesto, Eva Medvedova – 29. miesto, ktore bolo posledny majovy tyzden. Zoznamili sa s pedagogmi zo Zilinskej univerzity a studentmi z Matematicko – fyzikalnej fakulty UK Bratislava, ktori sa pocas troch dni postarali o pestry program. Mladi matematici nadviazali priatelstva s rovesnikmi z roznych casti Slovenska, ktori maju podobne zaujmy a radost z riesenia uloh. Svojou tvorivostou, vybornym matematickym logickym myslenim, ale aj sportovou zdatnostou reprezentovali nas region.

PaedDr. J. Chlebusova


Spolupraca Brezna a Cacaku napreduje

   V poslednych majovych a prvych junovych dnoch delegacia mesta Brezna – zastupkyna primatora Ing. Janka Mihalovicova, zastupkyna riaditela Hotelovej akademie v Brezne PaedDr. Anna Svetlakova a poslanec mestskeho zastupitelstva Marian Kvackaj – navstivila partnerske mesto Cacak. Hlavnym bodom programu bola ucast na oslavach Dna oslobodenia pri prilezitosti vyrocia porazky Turkov pri meste Cacak. O navsteve nam blizsie porozpraval Marian Kvackaj:

   - Oslavy sa tradicne konaju v den pohybliveho cirkevneho sviatku pravoslavnych veriacich – nanebovzatia Pana za ucasti vladiku Stefana a pocetneho duchovenstva. Po dopoludnajsej liturgii a procesii ulicami mesta nasledovala oslava s bohatym programom a recepciou. Spolupraca Brezna a Cacaku sa preniesla aj do oblasti skolstva. Breznianska hotelova akademia nadviazala partnersky vztah so strednou skolou podobneho zamerania. V Cacaku bola vybudovana nova moderna skola s rozpoctovym nakladom dva miliony euro. Nasi partneri sice maju novu skolu, ale chybaju im skusenosti z oblasti vychovy ziakov v danom odbore. Ocakavaju pomoc a ziskanie skusenosti i poznatkov od nasich pedagogov a studentov. Iste k tomu prispeju projekty, ktore sa uz rozbiehaju. Projektovy manazer mesta Cacak poziadal Annu Svetlakovu, aby uz pocas nasej navstevy hodnotila uroven stolovania a pracu personalu. Pani zastupkyna sa tejto prace ujala ako renomovana odbornicka. Zaroven sme si pozreli miestnu galeriu umeni a na obnovenej radnici, kde nas prijal primator mesta Velimir Stanojevic, sme sa stretli s delegaciou greckeho partnerskeho mesta Agria pod vedenim primatora Tomasom Papaftiminom. Zastupkyna primatora Brezna Janka Mihalovicova vo svojom prihovore ocenila viditelny pokrok v rozvoji mesta od poslednej navstevy vlani.
   Spolupraca Brezna a Cacaku ma perspektivu rozvoja i v dalsich oblastiach, kde sa tvoria spolocne pracovne skupiny pre tvorbu projektov a vyuzitie financnych zdrojov z fondov Europskej unie v prospech obcanov oboch partnerskych miest.

(r)

Jedna otazka reziserke a scenaristke sutaze Miss a Mister strednych skol Mgr. Marii Sajgalikovej:

Aka bola tohtorocna MISS-ka?
   - Urcite vydarena. Nasi finalisti svoju ulohu zvladli vynikajuco, pretoze dokazali vystupit na podium pred niekolko stoviek divakov, ktori od nich ocakavali, ze ich budu zabavat. A to vobec nie je lahka a jednoducha uloha. Pripravu aj samotnu sutaz brali zodpovedne, ale dokazali sa aj uvolnit a odviest perfektny vykon. Som presvedcena o tom, ze vsetko je len v ludoch. Preto som rada, ze sa mi opat podarilo obklopit spravnymi ludmi. Som vdacna kazdemu sponzorovi za zaujem prispiet akymkolvek sposobom a podporit tuto sutaz. Stastnu ruku som mala pri vybere moderatora, pretoze Pindo nie je len bravurny majster slova, ale aj vynikajuci clovek. Menoslov vsetkych, ktori mi pomahali by bol dlhy, ale musim spomenut moje „stalice“ Katku Kalisku, Tatianu Lendakovu, Danku Maslarovu, Lenku Spiriakovu, Igora Kerestenyho, Ferdinanda Hrablaya a mojho syna Viktora.


   Pri zostavovani programu som sa snazila ulahodit kazdemu, a verim, ze vyber bol spravny. Od sermiarov z Berezunu, skupiny The Bridge, spevaka Martina Kelecsenyiho az po tanecnicky tanecnej skoly Janette a Juraja Faberovcov. Prekvapil ma tohtorocny zaujem hlasujucich, pretoze do sms a internetoveho hlasovania prislo 14 289 hlasov. MISS SYMPATIA poctom 2912 hlasov ziskala Petra Palovcikova a  MISTER SYMPATIA s 2652 hlasmi Martin Kirdaj. Spomedzi hlasujucich boli vyzrebovani Lubos Varga z Brezna a Dasa Schvarzbacherova z Brezna, ktori ziskavaju veceru v restauracii Salmo v Bujakove. A kto najviac presvedcil porotu? Na tretom mieste Romana Nguyenova a Martin Jorcik, na druhom mieste Nikola Hutkova a Marek Hrasko a MISS Galina Buvalova a MISTER Vladimir Urban.

 


     V sportovej casti Dni mesta Brezna sa uskutocnili turnaje O pohar primatora mesta Brezna (vo volejbale, v minifutbale, streetballe, atletike), Breznianska latka (skok do vysky),  olympiada materskych skol. Nechybali zabavne a sutazne podujatia - O najrychlejsieho casnika, Harulova sou, O najrychlejsie pitie piva, start historickych vozidiel, O najdlhsiu klobasu - pokus o prekonanie Guinessovho rekordu (vysledkovy servis prinesieme o tyzden). 


 

 

V utorok 30. maja okresna organizacia strany Smer - socialna demokracia organizovala predvolebne stretnutie s obcanmi okresu v Mestskom dome kultury v Brezne. Smer - SD tymto dakuje vsetkym priaznivcom, ktori prisli a pridu podporit jej kandidatov.

 Na fotke su: Robert Fico, Robert Kalinak, Jaroslav Demian, Jan Racak, Jozef Tokar.

 


 Bomburova sabla na temu Sportu  zdar a futbalu zvlast!

   Sport ma korene v davnej minulosti v podobe sutazi v roznych telesnych cviceniach, ktore boli uz pred tisic rokmi v Cine, Egypte, starom Grecku aj v Rime, v stredoveku a novoveku. Jedenasty rocnik medzinarodnej sutaze kresleneho humoru a satiry o Bomburovu sablu bol motivovany 18. majstrovstvami sveta vo futbale, ktore sa uskutocnia od 9. juna do 9. jula v Nemecku. 
   Do tohtorocnej sutaze prislo 261 kresieb od 121 autorov z Ceska, Kanady, Nemecka, Srbska a Ciernej Hory, Slovenska  a prvykrat v historii aj od mladych priatelov z greckeho mesta Agria, s ktorym mesto Brezno pripravuje uzavriet zmluvu o spolupraci partnerskych miest. 
   V kategorii do 15 rokov porota prve miesto udelila Matejovi Gondovi zo Zakladnej skoly s Materskou skolou na Pionierskej 4 v Brezne, druhe miesto patri Marianovi Maculovi z Gymnazia Jana Chalupku v Brezne a tretie miesto Elli Krikeliovej z Grecka. Spomedzi 91 autorov si cestne uznanie  odniesla Zuzana Wodzikova zo Zakladnej skoly s materskou skolou na Pionierskej 2 v Brezne a Vlado Halik zo Zakladnej skoly s materskou skolou na Pionierskej 4 v Brezne. 
   Vitazom kategorie nad patnast rokov sa stali Willy Weber a Tibor Vrtik z Trencina (novinar a maliar grafik) pred nezamestnanym Janom Tvrdym zo Skalice a obchodnym zastupcom Vladom Machom z Palarikova.
   Cestne uznanie ziskali: Mgr. Vlado Javorsky zo Ziliny, Mgr.  Frantisek Bojnican z Hlohovca, Stanislav Remeselnik zo Zvolena a Paul Kantorek z Kanady.
   Organizatori sutaze kresleneho humoru si cenia, ze o tuto sportovu temu bola znacny zaujem. Poctom autorov a kresieb bol prekonany aj vlanajsi desiaty jubilejny rocnik Bomburovej sable.

(dr)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT