6. JUN 2006 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Bliziace sa leto nam dava sancu rozhodnut sa, ako ho stravime. Ci uz pojdeme na dovolenku do zahranicia, alebo si ju uzijeme u nas na Slovensku - moznosti je vela. Staci zajst do ktorejkolvek cestovnej kancelarie a presvedcit sa o tom. Alebo zobrat do batohu velku davku odvahy a ist na dovolenku „na vlastnu past“. Jedno i druhe si vsak vyzaduje trpezlivost a urcitu mieru tolerantnosti. Nechat si vsetko zariadit „cestovkou“, zbavit sa starosti, alebo vziat svoj dovolenkovy osud do vlastnych ruk a vyskusat si svoje organizacne schopnosti? Obidve alternativy so sebou nesu aj mnohe rizika. Ste ochotni ich podstupit? Pre aku sa radsej rozhodnete – zabezpecit si zajazd cestovnou kancelariou, alebo sa spolahnete na seba? Takto zneli nase otazky v ankete: 


S anketovym mikrofonom


S cestovnou kancelariou alebo na vlastnu past

Igor Nosko, nezamestnany, Brezno:
   - Radsej idem urcite s cestovnou kancelariou. Mam uz skusenosti a som velmi spokojny. Nevyskytli sa ziadne problemy, bolo naozaj vyborne. Naposledy som bol v Egypte v Hurghade. Ist s autom som nikdy neuvazoval, radsej pojdem s cestovkou, mam tam vsetko zabezpecene, nemusim sa o nic starat. Radsej sa spolieham na cestovnu kancelariu. Takto chodim uz dlhe roky a moje skusenosti su kladne.

Katka Medvedova, servirka, Brezno:
   - Urcite by som sla radsej cez cestovku, ale uz som sa sklamala. Ubytovanie, sluzby, neochotny delegat a este vela negativnych skusenosti. Vobec nam neoznamili, ze nas daju do ineho hotela, proste nam len povedali, ze v tom, ktory sme si zaplatili, nebudeme. Bolo to vlani v Tunisku na ostrove Djerba. Tento rok ideme s kamaratom na „vlastnu past“. Niekedy v buducnosti este vyskusam cestovnu kancelariu, no teraz zatial nie.

Janka Turnova, zeriavnicka, Cierny Balog:
   - Este som zatial nikde nebola, ale keby som si mala vybrat, tak asi cez cestovnu kancelariu, ale spolahlivu. Taku, ktora mi vsetko zabezpeci. No teraz dost aj klamu. Tento rok by sme chceli ist do Egypta, no uvidime, ako nam to vyjde.

Jana Kostkova, studentka, Pohronska Polhora:
   - Samozrejme cez cestovnu kancelariu, urcite. Doverujem im. Vsetko zabezpecia, tak mam po starostiach. Ja by som urcite nesla na vlastnu past. Ja velmi necestujem, takze nemam vela skusenosti. No brat ide s cestovkou a je velmi spokojny. Zatial sa mi nestalo, ze by som si za nieco zaplatila a potom to nedostala. Takze strach z toho, ze by cestovna kancelaria nesplnila ponuku, nemam.

Alexandra Hajikova, na materskej dovolenke, Bacuch:
   - Ano, ideme spolu so sestrou do Talianska. Ideme cez cestovnu kancelariu, ktoru uz dobre pozname a vyuzivame. Aj z minulosti mam len kladne skusenosti s cestovkami. Ja velmi nevidim do kauz, kde klienti nedostali to, za co si zaplatili, ale dufam, ze nas nasa cestovna kancelaria nesklame. Boli sme uz aj v hoteloch, stanoch, kempingoch a zatial sme boli vzdy spokojni.

Miroslav Gregor, sukromnik, Brezno:
   - Zaplatim si cestovnu kancelariu, ktora mi zabezpeci vsetko, co chcem. Doteraz mam len pozitivne skusenosti, vzdy som dostal to, co som mal aj slubene. Ak by sa mi stalo, ze cestovka nedodrzi podmienky, urcite by som to tak nenechal. Mam svoje prava a keby to bolo v tejto veci potrebne, urcite by som za ne aj bojoval. Proste by som narobil „riadny cirkus“.

M. K., administrativna pracovnicka, Brezno.
   - Cestovky su dobre, len ked ste priamo v kancelarii a platite im. Ale aj tu plati, ze vynimka potvrdzuje pravidlo. Nasa posledna dovolenka vsak patri medzi tie horsie. Soferi, cesta, cakacie doby a ani ubytovanie nebolo take, ako sa pisalo v katalogu a ake nam slubovali. Delegatka bola sice ochotna, no ked sme sa prisli stazovat, povedala, ze po navrate na Slovensko si mame podat reklamaciu. Tak sme aj urobili, ale cestovka i inspekcia nam povedali, ze reklamacia je neplatna, lebo prave delegatka ju mala s nami spisat priamo na mieste. Neda sa vylucit, ze by o tom nevedela, kedze v tejto profesii posobi asi desat rokov... Skusali sme sa dovolat pravdy na roznych instituciach, ale sme len obycajni ludia, tak pravda zostala niekde medzi spismi pracovnicok, ktore si „plnia svoje korupcne povinnosti“. Preto by sme mozno tento rok radsej vyuzili ine – alternativne moznosti, ktore sa nam ponukaju...

(miau, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Partnerstvo pretrvava, zaujem o francuzstinu sa zvysuje

   Aj v tomto roku dve partnerske stredne skoly z Brezna a francuzskeho mesta Meudon zorganizovali pre svojich studentov uz tradicne vymenne pobyty. V januari navstivilo nase mesto 14 studentov a 3 ucitelia z Lycee Professionnel „Les Cotes de Villebon“ v Meudone. V maji 14 studentov a 2 ucitelia Spojenej skoly (vznikla v septembri 2005 spojenim Strednej priemyselnej skoly a Strednej skoly podnikania) letecky vycestovali do srdca Francuzska. Ich prechodnym bydliskom sa stal na devat dni Meudon a hlavne mesto Pariz. Kazdy den ich kroky smerovali do centra metropoly, aby spoznavali jej najvyznamnejsie pamiatky, ale aj sucasnu architekturu a zivot vo velkomeste. Navstivili Eiffelovu vezu, muzeum Louvre, katedralu Notre Dame, baziliku Sacre-Coeur, narodne stredisko kultury George Pompidou, poprechadzali sa po znamom bulvari Champs-Elysees a po nabrezi Seiny. Jeden cely den venovali prehliadke zamku vo Versailles a prechadzkam po zamockych zahradach, kde si v podvecer pozreli a vypoculi krasne hudobne divadlo v podani starych fontan. Pre porovnanie so starou francuzskou architekturou si pozreli aj najmodernejsiu cast hlavneho mesta La Defense s prevahou skla, betonu a modernych stavebnych materialov. A kedze k mladosti patri aj zabava, studenti sa „vyblaznili“ v zabavnom parku Euro Disney Land, ktory ma od francuzskej kultury velmi daleko, ale potesi...
   V ramci dna straveneho v partnerskom meste Meudon, ktore  so svojimi 55-tisicami obyvatelov lezi priamo na okraji Pariza, si pozreli sochu generala M. R. Stefanika, odliatok breznianskej sochy, ktora sa stala symbolom spoluprace dvoch miest a krajin. Socha je umiestnena v parku pred hvezdarnou, v ktorej Stefanik posobil.
   Prijemnym prekvapenim bolo pozvania od zastupcu primatora mesta Meudon pana Georgea Kocha na mestsku radnicu, kde studentov zaviedol do kancelarie primatora, obradnej siene a  saly, v ktorej mestska rada rozhoduje o najdolezitejsich udalostiach Meudonu. Pripravene bolo male, ale pre nas exoticke pohostenie z plodov mora a darceky, ktore budu studentom pripominat toto mile stretnutie. Meudonsky den pokracoval stretnutim so studentmi a s riaditelkou partnerskej skoly Lycee Professionnel.
Takyto typ pobytov, ktore Stredna priemyselna skola v Brezne a Lycee Professionnel v Meudone organizuju kazdorocne, pomaha mladym ludom spoznat nielen historiu a pamiatky krajiny, ale aj kazdodennymi stretnutiami s Parizanmi a s nespocetnym mnozstvom cudzincov roznej farby pleti dotknut sa realneho zivota v tejto multikulturnej krajine, ktora stala pri zrode Europskeho spolocenstva.
   Sucastou kultury je, samozrejme, aj jazyk. V strednej priemyselnej skole sa v poslednych rokoch zintenzivnilo jeho vyucovanie. V tomto skolskom roku sa francuzstinu uci takmer sto studentov. V skole je vybudovana odborna ucebna francuzskeho jazyka, zariadena najmodernejsou audiovizualnou technikou, ktoru sme kupili prostrednictvom sponzorstva francuzskych partnerov z mesta Meudon. Aj touto formou by som im chcela podakovat za tuto vyznamnu pomoc.  Neda mi nespomenut sikovnost a uspechy nasich studentov, ktori sa v poslednych rokoch viackrat umiestnili na vyznamnych miestach v celostatnych kolach olympiady francuzskeho jazyka. Najaktualnejsim a najvyznamnejsim je uspech studenta stvrteho rocnika Strednej priemyselnej skoly Tomasa Tazkeho, ktory ziskal v marci tohto roku v Bratislave v kategorii strednych odbornych skol 1. miesto v celostatnom kole olympiady vo francuzskom jazyku. 

Mgr. Lubomira  Kösegiova

 Zateplovanie bytov

   Na Slovensko a teda aj do Brezna prisla nova moda "zateplovanie bytov". Velky boom pre podnikatelov – stavbarov a tiez pre financne firmy, ktore s poskytovanim uverov beru aj dobre vysoke uroky. Neviem, ci obyvatelia bytov vedia, co im plynie s toho, ze bez rozmyslania suhlasia s takymto riesenim vysokych platieb za teplo v bytoch. Zijeme v regione, kde pomaly uz cely rok treba kurit a tym sa samozrejme zdrazuje aj nas zivotny styl. Taktiez nase panelaky by uz vo vela pripadoch potrebovali aj vonkajsie vynovenie, co je samozrejme tiez velmi drahe a uz vobec nehovorim o vnutornom technickom zariadeni (rury,WC, plyn...), ktore uz nevyhovuje dnesnemu stylu a tiez normam. Panel, ako vieme a ako sme si to aj na vlastnej kozi vyskusali, potrebuje dychat. Ked ho zo vsetkych stran uzavrieme do izolacnej hmoty, ktora ma tu vlastnost, ze sice nevypusta teplo, ale ani nevpusta, tym padom vznikne vo vnutri miestnosti vlhko a treba stale vetrat, cim sa samozrejme zase vykurovanie zdrazuje. Ja nie som odbornik na stavbarcinu, ale pocuvala som vela relacii a citala vela prispevkov na tuto temu. Odbornici radia neunahlit sa s takymto rozhodnutim, aby, sme raz nie uz my, ale nase deti, ktore mozno budu aj splacat nase hypotekarne uvery, nemuseli nase terajsie technicke objavy strhavat este za vyssie ceny, ako si ich my teraz davme robit. Neodporuca sa zateplovat juzne, teda slnecne strany, kde slnko panel zohreje. Izolacna hmota prave slnecne luce odraza a slnko ju nezohreje. Ak sa pri slnecnom pocasi opriete o stenu, to je jedno ci panelovu alebo tehlovu, su teple tak ako napr. drevo, strom atd., ale nie tato izolacna hmota, ta odraza slnecne luce. Stare slovenske porekadlo hovori ze "kde nechodi slnko, chodi lekar" a aj ten je v dnesnej dobe drahy. Preto myslime trochu na stare kolena a tiez nerobme nasim detom do buducich rokov zbytocne vydavky a tie peniaze, ktore dame na financovanie, myslim si nedobrej veci, radsej investujme do zdravia, vzdelania cestovania a relaxu. Domovi dovernici, ktori sice zvolavaju schodze, nahovaraju na zateplovanie, ale nic nepovedia o kladoch a zaporoch tychto investicii. Hovoria hlavne o uveroch a ja aj to chapem, ved pre, financnu instituciu takyto uver jen zdrojom zisku velmi rychleho a lacneho a pre domovych dovernikov to iste, v dnesnej dobe ani kura nezobe zadarmo. Napriek tomuto vsetkemu je zateplovanie domov velmi dobra vec, hlavne vtedy ked sa urobi rozumne. Zateplovat by sa mali len severne a veterne strany domov a najvacsou usporou uniku tepla su plastove alebo euro okna. Dokazatelne zadrziavaju teplo a samozrejme su menej narocne na cistenie. Teda zateplujme, ale rozumne a s mensimi nakladmi.

(lb)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT