Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  14 

 ČÍSLO  31 

   1. AUGUST 2006

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Piatok a sobota v Jarabej:

vernisaz a stretnutie Kralikovcov

   Sikovne ruky Mikroregionu Chopok - Juh sa od piatka  28. jula „prezentuju“ v spolocenskej miestnosti Obecneho uradu v Jarabej na vystavke s rovnomennym nazvom. Na jej otvoreni sa zucastnili starostovia obci tohto mikroregionu, ktory ma „pod svojim plastikom“ obce Jaraba, Myto pod Dumbierom, Bystra, Horna Lehota, Podbrezova, Dolna Lehota, Predajna, Jasenie, Raztoka a Nemecka. Na vystavke vyrobkov z dreva i koze, vysiviek, malovanych i vysivanych obrazov, hackovanych deciek, ma svoje zastupenie kazda z tychto obci. Navstevnikov vystavky, ktora potrva do 6. augusta, urcite zaujme aj symbolika obci umiestnena na paneloch.
   Starostka Jarabej Maria Hrasna v sobotu na tejto vystavke privitala vyse tridsat ucastnikov stretnutia Kralikovcov, ktore malo svoju predpremieru uz vlani z iniciativy jarabskeho rodaka, primatora Banskej Bystrice a cestneho obcana Jarabej Ing. Jana Kralika. Podujatie, ktore nadobuda celoslovensky charakter (rodiny z Handlovej, Nemsovej, B. Bystrice, Valaskej, Michalovej, Lopeja, Jarabej), Kralikovcom v lone krasnej prirody v starobylom banskom prostredi sprijemnili menovci, dvaja clenovia dychovej hudby Nemsovanka hrou na dychovych nastrojoch a ich kolega z Handlovej hrou na gitare a ustnej harmonike.

(r) Foto: Stefan Vozar

Ucastnici stretnutia Kralikovcov si so zaujmom pozreli
vystavku Sikovne ruky Mikroregionu Chopok - Juh (vlavo starostka Jarabej Maria Hrasna).
 Iniciator stretnutia Kralikovcov Ing. Jan Kralik pri zapise do pamatnej knihy.

 

 Tohtorocne Chalupkovo Brezno

v znameni zivota a diela Karola Kuzmanyho

   Od zaciatku roka sa na svojich pravidelnych zasadnutiach schadza organizacny vybor pripravujuci predjubilejny 39. rocnik Chalupkovho Brezna. Toto medzinarodne podujatie s prehliadkou umeleckych cinnosti pedagogov si za roky existencie ziskalo nielen svojich privrzencov, kazdorocne sa do Brezna vracajucich, vytvorilo atmosferu, ktora ho robi podujatim ozaj jedinecnym v celej Europe, ale vyzdvihuje Brezno ako hostitelske mesto vo svojich najreprezentativnejsich podobach. Aka bude tohtorocna celoslovenska prehliadka zaujmovej umeleckej tvorivosti pedagogickych zamestnancov? Opytali sme sa  predsedu organizacneho vyboru Chalupkovho Brezna, riaditela mestskeho kulturneho strediska Mgr. Jaroslava Surinu.

   - Tohtorocny 39. rocnik sa uskutocni v tradicnom termine 13. - 15. oktobra. Je vyzdvihnutim pamiatky dvestorocnice  Karola Kuzmanyho, ktory sa v Brezne narodil. Prave jeho osobnosti bude venovana vystava i vedecka konferencia Zivot a dielo Karola Kuzmanyho, ktore su jednym z bodov bohateho programu podujatia. Za zmienku stoji aj stretnutie so zahranicnymi ucastnikmi, autogramiada ,,Chalupkovcov“, ktori vydali v poslednom obdobi vlastnu knihu, galavecer s ucastnikom Chalupkovho Brezna Milanom Markovicom a jeho hostami, tematicky zajazd po stopach literatov v Bystrej a v Myte pod Dumbierom, slavnostne sluzby Bozie v evanjelickom kostole... Chalupkovo Brezno otvara svoju naruc velkolepo a dosiroka. Treba verit, ze v jej srdecnosti sa ocitnu i breznianski pedagogovia.
Breznianske kulturne leto uz po niekolko rokov dotvara priestor pod zvonicou prave v piatkovy poobedny cas. Namestie gen. M. R. Stefanika oziva pravidelne ci uz vystupeniami  domacich umeleckych telies alebo suborov a skupin prezentujucich kulturu regionu. Ake je tohtorocne „breznianske leto“?

   - Aj v tomto roku mestske kulturne stredisko zabezpecilo dvadsiatku kulturnych aktivit, doplnujucich pravu letnu pohodu obcanov a navstevnikov Brezna. Prave horuce letne pocasie je pricinou nizkeho poctu divakov, ktori davaju prednost vode, prirode... Aj z toho dovodu je mozno na mieste zamyslenie posunut programove ponuky na neskorsi vecerny cas. Ale to vari az v roku buducom. Zatial je nasim prianim vytvorit atmosferu namestia, na ktore sa ludia radi vracaju.

(r)


 

Prace na instalovani sochy Martina Razusa v parku na breznianskom namesti „naberaju na obratkach“, aby v nedelu 6. augusta dielo slavnostne odhalili. Tomuto aktu budu predchadzat sluzby Bozie v evanjelickom kostole. Ukazka z divadelnej hry Krcmarsky kral vo dvore Horehronskeho muzea v podani breznianskych ochotnikov zdorazni vyznam sviatocnej chvile.

Foto: Ing. Anton Jursa


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT