1. AUGUST 2006 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Letna knizna nadielka

   Pretoze je leto a pretoze je take horuce, v spolupraci s vydavatelstvom Ikar vam ponukame nadielku zaujimavych kniznych noviniek, ktore vam urcite sprijemnia a osviezia chvile volna.
   Ako rieka, ktora plynie... (Paolo Coelho) - rozpravania, uvahy a myslienky, prierez autorovym literarnym dielom. Dennik Anny Frankovej je knizka, ktoru miluju miliony citatelov na celom svete. Trinastrocna Anna v nej zachytava obdobie, ked sa s rodinou dva roky schovavala pred hrozami nacistickej okupacie v zadnej casti jednej amsterdamskej budovy.
   Pozvankou do muzea dobrodruzstiev je kniha pre deti Kto rozlusti Leonardov kod? (Thomas Brezina). V tomto muzeu sa deju tajomne a zahadne veci, citatelov tu caka napinave dobrodruzstvo, pri ktorom pocestuju do cudzich a davnych minulych cias, najdu si novych priatelov a budu riesit vselijake tajnicky, aby vylustili Leonardov kod.
   Synovia Marie Terezie (Friedrich Weissensteiner) - presne ako vravi nazov, kniha predstavuje synov Marie Terezie. Zo sestnastich deti, ktore priviedla na svet, bolo pat synov. Jozef, Leopold, Karol Jozef, Ferdinand Karol a Maximilian Frantisek. Maria Terezia nielen ovplyvnovala, ale aj urcovala ich zivoty... Tato kniha vychadza na Slovensku v premiere. Rovnako tak napinavy pribeh z lekarskeho prostredia Osudny gen (Robin Cook), v ktorom dvojica newyorskych sudnych lekarov celi vzrastajucej serii zahadnych umrti vo vyznamnej nemocnici, pricom o zivot prichadzaju mladi, zdravi pacienti, ktori sa podrobili jednoduchym operaciam...
   Piati z vas maju sancu vyhrat niektoru z knih, ktore sme dnes predstavili. Vyhercov vyzrebujeme spomedzi tych, ktori najneskor do 10. augusta do nasej redakcie dorucia listky s kuponom, spravnou odpovedou na otazku, adresou a telefonnym cislom. Mena vyhercov uverejnime v utorok 15. augusta.

(ag)

Otazka: Kolko synov mala Maria Terezia?
 KUPON – NADIELKA

 Oblastny vybor SZPB informuje

Stretnutie generacii v Kalisti

  Pri prilezitosti oslav 62. vyrocia SNP Oblastny vybor SZPB v B. Bystrici v spolupraci s Uradom BBSK, krajskym uradom, mestami a obcami okresov B. Bystrica, Brezno, Zvolen a Muzeom SNP pripravuje na sobotu 19. augusta v Kalisti Stretnutie generacii. Podujatie sa uskutocni ako spomienka na hrozy vojny, hrdinstva nasich obcanov a vojakov SNP, aj ako protest proti prejavom nasilia.
   Orientacny program: 10.30 ekumenicka poboznost, 11.00 vzdanie ucty polozenim vencov vdaky, prihovory a pozdravy hosti, 12.00 polozenie zakladneho kamena noveho pamatnika obetiam fasizmu, 13.00 Kaliste zije hudbou, tancom a spevom, 16.00 posedenie pri taboraku s country hudbou Jazdci.
   Oblastny vybor SZPB v Brezne organizuje autobusovy zajazd z Brezna do Kalista a spat. Autobus je pre ucastnikov bezplatny, uprednostneni budu clenovia SZPB preukazanim clenskeho preukazu. O obcerstvenie je postarane (hradi si ho kazdy ucastnik v hodnote 50 korun). Odchod autobusu (autobusov) podla poctu prihlasenych z namestia v Brezne je o 8. hodine, z Kalista podla dohody, najneskor o 17. hodine. Zaujemcovia sa mozu prihlasit do 3. augusta v zakladnej organizacii v meste alebo vo svojej obci, ako aj v ObV SZPB na Ulici CSA 64 v Brezne, c. tel.: 6111661, kde mozu ziskat blizsie informacie.   


 

 

Cestne uznanie v kategorii nad patnast rokov porota 11. rocnika medzinarodnej sutaze kresleneho humoru a satiry O Bomburovu sablu udelila Pavlovi Kontorekovi z Kanady.

 

 


Dovolenkoviny

   Obdobie dovoleniek je v plnom prude, niektori ju travime doma, ini v dalekom zahranici. Ovlazme sa priehrstim vtipov o lete a tomto peknom obdobi, ale nielen o nom.
- To je strasne s tou postou! Pred troma tyzdnami som poslal pohladnicu z dovolenky a este stale ju mam vo vrecku.

 

Do koho chodi dusa spavat, ten este nie je hotelierom.

 

Svetoznameho cestovatela sa spytali, co je najdolezitejsie pri priprave cestovania:
- Najdolezitejsie je brat si so sebou dvakrat menej veci a dvakrat viac penazi.

 

Ak ludia nezmenia svoj vztah k horam, laska nebude mat onedlho co prenasat.

 

- Kde si bola na dovolenke?
- Na Krete.
- A preco si ma klamala, ked si hovorila, ze pojdes do Grecka?

 

Ciel rodinnej dovolenky je takmer vzdy vysledkom damskej volenky.

 

Hotelovy sluha zaviedol mlady par do izby a pyta sa:
- Potrebujete este nieco?
- Nie, dakujem!
- A pre manzelku?
 Esteze ste mi to pripomenuli! Pohladnicu a znamku!

 

 

 

Milujem leto, nepyta sa ma, co som robil v zime.

 

- Drahy, co dostanem ako darcek k vyrociu?
- Kupil som ti zajazd do Spanielska.
Prijemne prekvapena manzelka sa pyta:
- Taky pekny dar a to len k 25. vyrociu! Co take mi kupis ked budeme mat 50. vyrocie?
- Pojdem ta vyzdvihnut spat.

 

Za to, ako dopadnete, ked sa vyberiete strednou zlatou cestou, cestari nemozu.

 

- Kam sa chystate na dovolenku?
- Do Benatok.
- A preco prave tam?
- Lebo zena hovori: Vidiet Benatky a umriet!

 

Stretnu sa dvaja kamarati pri mori:
- Co tu robis?
- Som na svadobnej ceste.
- A zena?
- Ostala doma s detmi.

 

- Pripominas mi plavbu po mori, - hovori priatelka.
- Viem, som divoky a romanticky, - odpoveda muz.
- Nie, je mi z teba zle, - ukonci priatelka.

 

- Tatram vdacim za najkrajsie chvile svojho zivota.
- Netaraj, ved ty si v Tatrach v zivote nebol.
- Ale moja zena tam chodi pravidelne.

(jp)
 


Okresne riaditelstvo PZ  informuje

Rozsirenie strankovych dni

   V suvislosti s letnou turistickou sezonou a pre zabezpecenie plynulosti vybavovania stranok v oddeleni dokladov rozhodol riaditel Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne o rozsireni strankovych dni na vybavenie dokladov (pasov, obcianskych preukazov a vodicskych preukazov) od 24. jula takto: pondelok: 7.30 – 15.00, utorok: 8.00 – 12.00, streda: 8.00 – 18.00, stvrtok: nestrankovy den, piatok: 8.00 – 12.00.
   Zoznam statov EU, do ktorych je mozne cestovat na obciansky preukaz typu identifikacnej karty: Belgicke kralovstvo, Cyperska republika, Ceska republika, Danske kralovstvo, Estonska republika, Finska republika, Francuzska republika, Grecka republika, Holandske kralovstvo, Irsko, Litovska republika, Lotysska republika, Luxemburske velkovojvodstvo, Madarska republika, Maltska republika, Polska republika, Portugalska republika, Rakuska republika, Slovinska republika, Spojene kralovstvo Velkej Britanie a Severneho Irska, Spolkova republika Nemecko, Spanielske kralovstvo, Talianska republika.
   Na obciansky preukaz typu identifikacnej karty je mozne cestovat aj do:  Svajciarskej konfederacie, Lichtenstajnskeho kniezatstva, Norskeho kralovstva, Chorvatskej republiky, Svedskeho kralovstva.
   Cestovne pasy vydane do 1. aprila 2005 zostavaju v platnosti do obdobia urceneho pri ich vydani. Ak je cestovny pas nadalej platny, moze ho obcan pouzit na vycestovanie do vsetkych statov sveta.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT