19. SEPTEMBER  2006 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Tim japonsko-slovenskeho vyskumneho projektu v Brezne
   Primator mesta Brezna Ing. Jaroslav Demian privital na pode mesta Brezna a v mestskom urade v stredu 13. septembra  clenov spolocneho japonsko–slovenskeho vyskumneho projektu tykajuceho sa rozvojovych procesov vo vybranych slovenskych mestach. Ide o dlhorocny vyskum, v ramci ktoreho sa realizacny tim zameral na vyskum miest Banska Stiavnica, Brezno a Presov. Realizacny tim vyskumu viedli prof. Dr. Akihiro Ishikawa, prof. Yoshimoto Kawasaki a Lubomir Faltan – vedecky sekretar Slovenskej akademie vied. Na stretnuti s primatorom sa zaujimali predovsetkym o rozvojove programy mesta, problemy a vizie do buducnosti. Primator mesta vysvetlil situaciu a postup prac pri budovani viacucelovej haly na zimnom stadione, rekonstrukciu plavarne na Mazornikove, dobudovanie osady Hlavina a ine investicne akcie mesta. Takisto sa rozvinula diskusia o ziadostiach a projektoch, ktorymi sa mesto Brezno uchadzalo o financne prostriedky z fondov EU a inych mimorozpoctovych zdrojov. Clenov timu zaujimali problemy a riesenia v oblasti socialnej, v oblasti rozvoja cestovneho ruchu, kultury, sportu a pod. Po viac ako hodinovej diskusii sa clenovia vyskumneho timu podakovali za prijatie a nove informacie, ktore ziskali z plodnej diskusie. Primator mesta zazelal vyskumnemu japonsko – slovenskemu timu vela uspechov.

(mm)

Sviatok Sedembolestnej Panny Marie
   Katolicka cirkev si v piatok 15. septembra pripomenula  sviatok Sedembolestnej Panny Marie, ktoru papez Pavol VI. vyhlasil v roku 1966 za hlavnu Patronku Slovenska. Prva zmienka o sviatku Sedembolestnej Bozej Matky pochadza z roku 1412, kedy sa spomenula na cirkevnom sneme v Koline nad Rynom. Pre celu cirkev ho ustanovil ako sviatok papez Benedikt XIII. v roku 1727. Narodnou svatynou Sedembolestnej Panny Marie sa stal sastinsky chram, ktoreho dejiny siahaju do roku 1564. Papez Pavol VI. mu v roku 1964 udelil titul baziliky  minor (mensej). Veriaci Mariu uctievaju ako matku plnu bolesti. Slovaci k nej oddavna prechovavali osobitnu uctu a doveru v trapeniach.

(tt)

Clementisovou cestou
   V sobotu 23. septembra sa uskutocni 25. rocnik turistickeho dialkoveho prechodu Pohorela - Tisovec s nazvom Clementisovou cestou. Odchod ucastnikov je rano o siedmej spred zeleznicnej stanice (pre menej zdatnych je preprava autobusom do sedla Burda spred obecneho uradu o jedenastej). Odchod z Tisovca do Pohorelej bude autobusom  vecer o siestej.

(ou)


Stafetovy beh cez Horehronie

   Tradicne sportove podujatie  - 35. rocnik Stafetoveho behu vdaky, mieru a svornosti cez Horehronie malo dostojny priebeh. Prva etapa smerovala obcami Nemecka, Predajna, Podbrezova, Valaska, mestom Brezno. V stalej vyprave bezcov sa pripajali miestne sportove druzstva zlozene zo ziakov zakladnych skol. Vo Valaskej sa k vyprave pripojil vytrvalostny bezec Daniel Belko z Brezna, ktory sa zucastnoval aj na predchadzajucich rocnikoch. Najpocetnejsie desat az patnastclenne bezecke druzstva boli z gymnazia, hotelovej akademie a zo Zakladnej skoly na Pionierskej 2. Do Brezna dobehol  so svojim trenerom Milosom Bercikom aj dvanastclenny tim biatlonistov zo Zakladnej skoly v Ciernom Balogu. Druha etapa z Brezna startovala vo stvrtok 14. septembra. K vyprave sa pripojilo devat studentov gymnazia, ktori sa stredali v behu po obec Zavadka,  medzi nimi i vytrvalostna bezkyna Greta Maruskinova, vo vyprave sa objavila uz po stvrtykrat. Po trase horehronskymi obcami sa k vyprave pripajali miestni bezci zo skol. Najpocetnejsie druzstva sa zucastnili zo skol z Polomky, Zavadky nad Hronom, ktore bezali az do Helpy, a odtial do Pohorelej. V Sumiaci dobeh stafety spojili s miestnymi oslavami SNP. V Telgarte sa pripojili vytrvalostnni bezci a vyprava pokracovala az do Vernara. Beh vdaky pod vedenim hlavneho organizatora PhDr. Milana Sidora, CSc. sleduje predovsetkym moralne, volove sportove vykony. 

(jz) Foto: Stefan Vozar

 Na dopravnom ihrisku sa bude aj sportovat

   Nazory na vybudovania dopravneho ihriska v Brezne v minulom cisle Horehronia vyjadrili riaditelia zakladnych skol, riaditelka centra volneho casu  zastupca OR PZ v Brezne a veduci projektu Vladimir Libic, ktory nam tentokrat porozpraval:

   - Dopravna vychova v Brezne a okrese Brezno prakticky neexistuje, pokial neberieme do uvahy cinost autoskol. Skolska  mladez nema moznost zoznamit sa s problematikou pohybu na verejnych komunikaciach v akejkolvek podobe. Frekvencia premavky na cestach kazdym dnom stupa a nase deti su vystavene ovela vacsiemu riziku ako v minulosti. Myslienka, opat vybudovat dopravne ihrisko s moznostou vyucovania dopravnej vychovy a zaroven vytvorit podmienky pre aktrivne stravenie volneho casu nielen deti a mladeze, ale aj dospelych, nie je na zahodenie. Realizacia projektu si vsak vyzaduje nemale financne prostriedy, ktorymi  zdruzenie nedisponuje.
   Co sa tyka vybavenia dopravneho ihriska, treba vyrobit dopravne znacky, kupit unimobunku pre spravcu a vycujuceho dopravnu vychovu, plechovy sklad na uskladnenie dopravnych znaciek pocas noci a kupit dostatocne mnozstvo kolobeziek, detskych bicykov a auticok. Asfaltovy povrch dopravneho ihriska je v dezolatnom stave, je potrebna jeho generalna oprava a nutne zaroven rozsirit komunikacie tak, aby vyhovovali najnovsim predpisom pre vycvik vodicov v autoskolach. V areali by sme chceli postavit  prekazky pre hasicov a kynologov. Dolezitym mometnom v nasom projekte je snaha vytvorit podmienky na vyplnenie volneho casu nenarocnymi sportovymi cinnostami. Bolo by vhodne vybudovat moderny skatepark pre skateboardistov a korculiarov, prekazkovu drahu pre cyklotrial a nainstalovat dva kose na basketbal (streetball) a male branky na minifutbal.   Budeme vyuzivat aj chodnik pri Hrone smerom na velku stanicu pre kolobezky, kolieskove korcule, bicykle a behy. Aj brehy Hrona by bolo dobre prisposobit na oddych v letnych dnoch spojeny s obcerstvenim.
   Pre mensie deti chceme pripravit rozne zariadenia v ramci detskeho parku, ako su hojdacky, preliezacky, pieskovska a male kolotoc. V zime planujeme na tejto ploche pripravit klzisko, pretoze je mozny odber vody z Hrona a v lete dva nafukovacie prenosne bazeniky. Je to iste velmi narocny projekt, ktory nam pripada ako sen, ale obcania mesta Brezna by si takyto areal zasluzili.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT